Témata
Reklama

Řízení minimalizace znečištění hydraulických systémů

Hydraulické systémy tvoří nedílnou součást řady výrobních a provozních zařízení, což znamená, že jakákoliv znečištění hydraulické kapaliny může mít významný dopad na jejich činnost. Přibližně 75 % všech poruch hydraulických systémů ve skutečnosti nějakým způsobem souvisí s kontaminací.

Mimoto nečistoty v okruhu mohou zvýšit opotřebení a zkrátit životnost stroje a schopnost mazání. Proto se jakákoli opatření vedoucí k minimalizaci kontaminace považují za dobře investovaný čas. Pouhá kontrola úniků kapalin nestačí.

Reklama
Reklama
Reklama

Druhy kontaminace

Kontaminaci lze rozdělit do tří kategorií na plynnou, kapalnou a tuhou (částice). Plynná kontaminace, například vzduch, může poškodit mazací vlastnosti hydraulického média a zvýšit tak kontakt „kovu na kov“ způsobující opotřebení a zvýšené riziko znečištění jinými látkami. Vzduch může také způsobit kavitaci a mít dopad na výkon čerpadla.

Příklad správného skladování kapaliny

Kapalná kontaminace ve formě vody může mít negativní dopad na mazací vlastnosti hydraulického média a způsobit korozi. Existují také problémy způsobené křížovou kontaminací. Jedná se především o přítomnost hydraulických kapalin na bázi minerálního oleje, které jsou neslučitelné s hydraulickými kapalinami na bázi glykolu a které ovlivňují jejich schopnost ochraňovat proti opotřebení a způsobují doslova „vyleštění“ povrchu komponentů systému. Minerální olej také reaguje s mastnými kyselinami obsaženými v produktech glykolu a vytváří tzv. „bílé mýdlo", které může snadno zablokovat filtry a sítka.

Skladování náhradních filtrů – špatně

Tuhé nečistoty lze rozdělit do dvou podkategorií. Měkké částice jako vlákna, těsnění nebo částice z opotřebených těsnění, pryž a barvy mohou způsobit pouze omezenou škodu. Avšak tvrdé částice jako železo, ocel, bronz, mosaz, hliník a extrémně tvrdé částice jako korund, vodní kámen, rez a případně struska jsou velmi drsné a mohou způsobit značné poškození povrchu. Tuhé nečistoty mohou také způsobit samovolné výpadky provozu včetně zablokování ventilů, významného poškození čerpadel a zničení těsnění.

Skladování náhradních filtrů – správně

Vniknutí nečistot do hydraulického systému může dokonce vyvolat řetězovou reakci vedoucí k silnému opotřebení jeho jednotlivých součástí. Zvětší se tolerance těsněných ploch a zvýší se úniky, což má za následek snížení účinnosti komponentů, kdy může dokonce dojít k jejich zablokování. Významně mohou být ovlivněna i čidla a tlakové spínače, čímž se velmi zkomplikuje možnost řízení hydrauliky.

Příčiny znečištění

Použití nesprávných kapalin, nepřesné značení sudů a obalů s ropnými produkty, případně jejich skladování v zamořeném prostředí – to jsou tři způsoby kontaminace, kterým je možné jednoduše zabránit dodržováním správných postupů. Kontaminaci může také způsobit používání znečištěných nebo kontaminovaných obalů pro přepravu olejů nebo příslušenství na jejich transport. Rovněž nedostatečné pochopení problematiky a školení personálu v oblasti znečištění zvyšuje pravděpodobnost kontaminace.

Jak se kontaminace měří

Nejčastěji používané normy pro měření a vykazování úrovně znečištění tuhými částicemi v kapalinách jsou NAS nebo mezinárodní norma ISO4406:99, která spočívá v určení počtu částic tří různých velikostí v jednotce objemu tekutiny. Standardy tohoto typu se také používají jako pomůcka pro pochopení funkčnosti zařízení při různých úrovních čistoty, což znamená, že umožňují na základě provozního tlaku vyhodnocovat úrovně ochrany před kontaminací. V první řadě by měla být provedena analýza množství tuhých částic a v případě, že po vyhodnocení je čistota nižší než požadovaná úroveň, by měla být zajištěna nápravná opatření.

Význam filtrace

Nový hydraulický olej není vždy čistý a může obsahovat o přibližně 50 % více nečistot, než je úroveň považovaná za přijatelnou podle ISO4406:99. Navíc mnoho lidí neví, jak čistý by měl jejich hydraulický olej být. Správnou úroveň čistoty lze stanovit v závislosti na sedmi požadavcích, jimiž jsou: provozní požadavky, citlivost komponentů, životnost, náklady na výměnu součástek, náklady způsobené výpadkem činnosti, bezpečnost a ekologické aspekty. Jakmile se posoudí každý z těchto kroků a je stanovena požadovaná úroveň čistoty, může být zajištěn vhodný filtrační systém.

Specifikace filtračních systémů

Stálá filtrační jednotka je součástí hydraulického okruhu a funguje v rámci běžného provozu. Mobilní filtrační jednotky pak mohou nabídnout dodatečnou filtraci po připojení do systému. Pravděpodobnost kontaminace lze také snížit pomocí rychlospojek s plochými čely pro připojení jak volitelných součástí okruhu, tak mobilních filtračních jednotek.

Příklad špatného skladování ventilu

Kvalita filtračního systému je úměrná kvalitě filtrů, které užívá. Filtry se hodnotí podle jejich nominální nebo absolutní propustnosti. První typ má schopnost zadržet většinu částic do velikosti pórů, zatímco druhý typ zadrží všechny částice.

Správné způsoby skladování

Indikátor zanesení filtru musí být jasně viditelný a umožňovat snadnou kontrolu z důvodu potřeby pravidelné výměny filtrační vložky. V případě, že se vložka nevymění včas, může dojít ke kontaminaci, zejména vnikáním vody. Spojovací články, jako rychlospojky a šroubení, by měly být před připojením prohlédnuty a také očištěny.
Sudy s olejem by měly být skladovány v čistých podmínkách a zřetelně označeny s uvedením, zda obsahují čistý, nebo znečištěný olej a o jaký jeho druh jde. Víka sudu by měla být vždy udržována v čistotě. Uzávěry by měly být správně nainstalovány s umístěním na spodní části sudu směrem dolů. Při vyprazdňování sudu by měla být zátka lehce vyšroubována a pak okamžitě uzavřena, aby se zabránilo vniknutí nečistot. Při doplňování hydraulických pohonných jednotek se musí sací potrubí před vložením do sudu otřít čistým hadříkem.

Náhradní díly musí být vždy uloženy v čistém, suchém a bezprašném prostředí a měla by se kontrolovat neporušenost jejich obalu proti vniknutí nečistot. Každá filtrační jednotka musí být jasně označena tak, aby bylo zřejmé, pro jaký typ kapaliny nebo oleje je vhodná. Ochranná víčka proti prachu by měla být umístěna ve všech otvorech hydraulických válců a ventilů. Jakékoli filtry, které se zdají poškozené, je potřeba vyměnit.

Odběry vzorků

Jakmile je stanoven systém řízení kontaminace, pravidelné odběry vzorků by měly zajistit, že nedochází k žádným změnám fyzikálních či chemických vlastností kapaliny nebo nadměrné kontaminace vodou, případně tuhými látkami. Přítomnost tuhých látek by znamenala, že filtry neudržují systém čistý, protože jsou pro daný úkol nedostatečné, nejsou správně udržovány, nebo je systém vystavován nadměrné korozi a opotřebení. Odběr vzorků pro potřeby rozboru by měl proběhnout alespoň jednou měsíčně. Řízení kontaminace je pouze jednou částí osvědčených postupů pro údržbu hydraulických systémů a v rámci kompletní údržby by se jej mělo využívat v kombinaci s dalšími funkcemi, jako jsou inspekce hydraulických hadic a potrubí nebo měření teploty pohonné jednotky.
Na trhu již v současnosti působí specialisté v oblasti průmyslového vybavení pro MRO (údržba, oprava, provoz), kteří mohou pomoci se zavedením komplexního režimu pro údržbu hydraulických systémů a poskytnout veškeré informace.

Jeremy Salisbury

Brammer
zdenka@jwa.cz
www.brammer.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 120731
Datum: 27. 06. 2012
Rubrika: Trendy / Hydraulika
Autor:
Firmy
Související články
Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Související články
Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Ochrana provozních měřidel tlaku před mechanickým namáháním

Při měření tlaku v potrubních systémech a v nádobách se setkáváme s nepříznivými mechanickými vlivy, které mají původ v měřeném procesu. Jedná se o tlakové rázy, pulzace, otřesy či vibrace, a někdy také o přetížení nad rámec měřicího rozsahu přístroje. Pulzace tlaku v potrubí zpravidla pochází od čerpadel, případně od rotujících míchadel v nádobách. Tlakové rázy jsou způsobovány setrvačností sloupce kapaliny pohybující se v potrubí; na jejich vzniku se podílí i činnost ventilů a škrticích orgánů. Destruktivní účinky mohou mít i bubliny par a plynů v tekutině proudící přes ventily. Otřesy a vibrace jsou způsobovány zpravidla rotujícími částmi strojů, prouděním tekutin, pulzacemi a tlakovými rázy v potrubí. Tento článek si klade za cíl shrnout způsoby, jak lze tlakoměry před uvedenými vlivy ochránit.

Syntetická maziva šetří energii i přírodní zdroje

Ochrana životního prostředí stejně jako co nejvyšší energetická účinnost jsou již delší čas velmi důležitými pojmy v rámci řízení a údržby každého podniku. Výrobci hledají různé způsoby pro snížení spotřeby surovin a energie, aby zlepšili bilanci oxidu uhličitého. A díky neustálému zvyšování nákladů na energie se tedy pro mnoho firem stávají možnosti jejich úspor stále atraktivnější.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Jednokomorové dvoupotrubní dávkovače do CMS

Na rozdíl od stávajících dvoukomorových dávkovačů se šoupátkovými rozváděči, např. zn. Lincoln, jsou nové jednokomorové dávkovače řady 2D a 2DD nesrovnatelně jednodušší. Nový princip plnění dávkovacích komor prostřednictvím dvojice jednosměrných ventilů V1-V2 v sobě skrývá potenciál uspokojit poptávku po levném mazání tukem i pro běžné stroje a strojní zařízení. S tím byla odborná veřejnost seznámena v článku MM Průmyslové spektrum 11/2018, nazvaném Nová koncepce dvoupotrubních CMS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit