Témata
Reklama

Roboty pomáhají ve výrobě televizorů

Automatizace výroby prostřednictvím průmyslových robotů dnes již není výsadou automobilového průmyslu. Naopak, stává se stále dostupnější širokému okruhu velkých i malých výrobních společností. Robotizace tak zasahuje do nejrůznějších oborů a o zajímavé aplikace zde není nouze. Letos na jaře naše redakce obdržela pozvání společností FANUC a Panasonic do výrobního závodu v Plzni, kde jsme si společně s dalšími novináři několik takových aplikací mohli prohlédnout na vlastní oči.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

Současná Plzeň je nejen naším hlavním městem piva nebo lokomotiv, ale i televizorů, ačkoliv historie jejich výroby v tomto městě je oproti druhým dvěma zmíněným oborům nepoměrně mladší. Začíná v dubnu roku 1996, kdy byl v areálu průmyslové zóny na Borských polích položen základní kámen továrny společnosti Panasonic AVC Networks Czech. Výroba byla zahájena již o rok později, kdy zde byl vyroben první CRT televizor s úhlopříčkou 14". Samozřejmě pak nezůstalo pouze u tohoto modelu. Už v roce 2000 byl v Plzni vyroben dvoumiliontý televizor. Pokrok v technologiích pak umožnil zahájení výroby plazmových a LCD televizorů v roce 2004 a ukončení výroby CRT modelů o dva roky později. V roce 2008 byla překročena hranice výroby 10 000 televizorů denně. V roce 2013 byla v souvislosti s příchodem technologie 4K (ultravysoké rozlišení) a s ohledem na technologickou náročnost a cenovou dostupnost ukončena výroba plazmových modelů.

První televizor vyrobený v plzeňském závodě Panasonic AVC Networks Czech. (Foto: autor)

Organizace výroby televizorů

Výroba v plzeňském závodě je zaměřena na montáž širokého množství typů televizních přístrojů různých velikostí a technického provedení. Klíčové díly, jako jsou například zobrazovací panely, jsou zajišťovány v rámci subdodávek. Nyní jsou ve výrobním programu různé modely LCD televizorů s úhlopříčkou od 19" do 85" včetně 3D televizorů, smart TV a 4K modelů s ultravysokým rozlišením. Více než 18 stovek zaměstnanců dokáže na zdejších linkách vyrobit přibližně 12 tisíc přístrojů denně. Je však třeba zmínit, že výroba televizorů má výrazný sezonní charakter s předvánoční špičkou a narůstá rovněž v době před konáním velkých sportovních akcí, jako je olympiáda nebo mistrovství světa ve fotbale. To na druhou stranu dává možnost v období nižší produkce připravit montážní linky na každoroční kompletní obměnu produktové řady. Během krátké doby musela být výroba adaptována na 155 nových modelů pro letošní sezonu, což mimo jiné znamená navrhnout a vyprojektovat nové montážní linky nebo provést úpravy či přeprogramování stávajících výrobních zařízení. Tyto činnosti v rámci společnosti Panasonic AVC Networks Czech zajišťuje oddělení Production Engineering, v jehož pracovní náplni je i vývoj nových výrobních zařízení.

Prvním robotizovaným pracovištěm s robotem FANUC M-10 iA bylo inspekční stanoviště, kde se provádí programování pamětí. (Foto: autor)

Automatizace výroby prostřednictvím průmyslových robotů

První úvahy o nasazení průmyslových robotů do výroby v plzeňském závodě Panasoniku padly již před několika lety. Hlavní motivací byla konkurence levné pracovní síly v Asii, jíž může úspěšně čelit právě sofistikovaná automatizovaná výroba. Velkou inspirací a povzbuzením pro pracovníky oddělení Production Engineering se stal Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kde v roce 2011 byly poprvé ve větším měřítku představeny aplikace s průmyslovými roboty, jejichž cena právě v té době významně klesla. Další motivací bylo nasazení průmyslových robotů FANUC v sesterském závodě Panasoniku v Pardubicích, který se zabývá výrobou autorádií. Vývojoví pracovníci tedy vytipovali několik oblastí ve výrobě, kde by se nasazení průmyslových robotů vyplatilo. Pak už jen zbývalo přesvědčit vedení závodu o výhodnosti investice do tohoto způsobu automatizace. Pro robotizovaná pracoviště se však daří dobu návratnosti udržet na 12 měsících.

Reklama
Reklama
Reklama

Robotizovaná pracoviště

V roce 2012 byl v plzeňském závodě Panasoniku instalován první robot. Jednalo se o stroj řady M-10 iA od společnosti FANUC, jímž bylo osazeno vůbec první robotizované pracoviště v rámci celé televizní divize Panasoniku. Touto aplikací byla automatizace inspekčního stanoviště, kde se provádí programování pamětí, do kterých je zde nahráván firmware, a správnost naprogramování je následně ověřována v testovacích zařízeních. Robot na tomto pracovišti zakládá paměti do jednotlivých pozic a manipuluje s přepravkami. Úspěšnost této aplikace otevřela dveře robotizaci výroby televizorů nejen v Plzni, ale vlastně i v celém Panasoniku. V době naší návštěvy na jaře roku 2015, tedy po pouhých třech letech od nasazení prvního robota, v plzeňském závodě pracovalo již 19 robotů a nasazení dalších deseti bylo připravováno.

Na pracovišti osazování desek plošných spojů provádí robot M-10 iA obsluhu testovacího stanoviště. (Foto: autor)

Výrobní aplikace zde obecně zahrnují manipulaci s díly, šroubování a strojové vidění. Šroubování je poměrně jednoduchá aplikace, která má ovšem příznivý dopad na kvalitu, neboť umožňuje kontrolu správnosti zašroubování díky kontrole počtu otáček a utahovacího momentu, to vše navíc při velmi krátkých montážních časech. Pomocí strojového vidění je například ověřována správnost montáže, kdy se prověřuje, zda jsou všechny komponenty na svém místě a nechybí například kabeláž nebo šrouby.

Výběr typů robotů

Pro vývoj a instalaci robotických aplikací využívá většina uživatelů průmyslových robotů služby systémových integrátorů. Společnost Panasonic AVC Networks Czech je v tomto směru výjimkou, neboť veškeré práce zajišťují pracovníci oddělení Production Engineering vlastními silami. Kromě ekonomických výhod to totiž přináší možnost využití vlastních vývojových kapacit v době po každoročním přebudování výrobních linek pro výrobu nových modelových řad televizorů. Jak je patrné z první aplikace, volba vývojářů padla na roboty FANUC. Důvodem pro toto rozhodnutí byla možnost nejen navázat na zkušenosti z nasazení robotů FANUC v závodě Panasoniku v Pardubicích a díky tomu i dojednání výhodnějších podmínek u dodavatele, ale především také kvalitní podpora této japonské značky prostřednictvím společnosti FANUC Czech.

Dvojice šroubovacích robotů LR Mate 200 iD na finální montáži připevňuje desky do těla televizorů. (Foto: autor)

Při návrhu aplikací byly s ohledem na záměnnost a univerzálnost vybrány pouze čtyři základní typy robotů, což v praxi přináší možnost nasazení robotů na různých pracovištích. Rychlé roboty s malým dosahem tak slouží jako šroubovací, pomalejší roboty s větším dosahem provádějí například manipulace s deskami a největší roboty slouží pro manipulaci s celými televizory.

Manipulace s deskami

Historicky druhou robotickou aplikací v plzeňském závodě Panasoniku byla automatizace pracoviště osazování desek plošných spojů, kde robot nahradil práci tří zaměstnanců. Zmíněné desky jsou osazovány elektronickými prvky na automatických osazovacích strojích a správnost osazení se kontroluje na testovacím stanovišti, které je obsluhováno robotem M-10 iA. Ten zakládá desky do testovacích boxů, v nichž jsou automaticky prováděny funkční testy prostřednictvím testovacích signálů.

Robot M-20 iA provádí automatickou optickou kontrolu montáže a poté zakládá zadní kryt televizorů. (Foto: autor)

Roboty na finální montáži

Roboty našly uplatnění i přímo na finální montáži, kde jich pracuje hned několik. Je zde například dvojice malých šroubovacích robotů LR Mate 200 iD, které šroubují osazené desky do těla televizorů. Vznikající TV přístroje procházejí montážní linkou položené na paletách obrazovkou dolů. První robot je kromě pracovního nástroje osazen také videokamerou pro zjištění přesné polohy montovaného televizoru na desce palety. Díky získané informaci si řídicí jednotka robota přepočítá aktuální polohy otvorů pro šrouby a informaci předá i druhému robotu. Zajímavě řešena je i spolupráce dvojice robotů. Oba pracují nezávisle na sobě, avšak současně je v činnosti antikolizní ochrana, v jejímž rámci si řídicí jednotky předávají informace o poloze robotů v prostoru. Pokud by se jejich dráhy měly střetnout, má právo pohybu pouze jeden (nadřazený) robot, zatímco druhý mu uhne. Tato funkce je součástí programového vybavení řídicích jednotek FANUC.

Šroubovací roboty LR Mate 200 iD připevňují zadní kryt televizoru. (Foto: autor)

Na následujícím robotizovaném pracovišti, které je v závěru montáže, najdeme roboty hned čtyři. První z nich, s řadovým označením M-20 iA, provádí automatickou optickou kontrolu montáže a k tomu zakládá zadní kryt přístroje, který na následujícím stanovišti přišroubuje dvojice šroubovacích robotů LR Mate 200 iD. Na posledním stanovišti pak robot řady M-710 iC zvedne dokončenou televizi z pásu a uloží ji svisle do stojanu. Jedná se o největšího siláka mezi zdejšími roboty, který si hravě poradí i s přístroji s šedesátipalcovou úhlopříčkou.

Bezpečnostní konstrukce

Nezbytnou součástí robotizovaných pracovišť je jejich oplocení a zajištění pomocí bezpečnostních závor a senzorů. Jak uvádí Jan Frána, vedoucí oddělení Product Engineering, investice do těchto opatření může v součtu převýšit i cenu samotného robota. Zajímavé je, že filozofie bezpečnostních opatření pro robotická pracoviště není po celém světě stejná. Menší nároky kladené na asijské výrobce asi nikoho nepřekvapí, ale ani v USA tak striktní bezpečnostní předpisy jako v Evropě nemají a spoléhají na to, že zaměstnanci jsou o bezpečnosti na pracovišti náležitě poučeni. S nadsázkou pak pan Frána dodává, že ohrady tak u nás nakonec spíše než lidi před roboty chrání roboty před lidmi.

Nejsilnější robot řady M-710 iC přeloží dokončenou televizi z pásu do stojanu. (Foto: autor)

Plzeňský příklad

Někdy se říká, že roboty berou lidem práci. Zkušenosti z jejich nasazení ale mluví spíše o opaku. Dobře provedená automatizace snižuje náklady – důkazem je stabilizace návratnosti investice na robotizované pracoviště v Panasoniku do jednoho roku. S robotizací souvisí i zajištění konstantní kvality výrobních operací nezávisle na lidském činiteli, včetně její kontroly a dokladovatelnosti. Připomeňme zde například kontrolu správnosti utažení šroubů na montáži televizorů. To vše napomáhá vyšší konkurenceschopnosti výrobků na celosvětovém trhu. Výsledkem je obecně nejen udržení pracovních míst v regionu, ale v řadě případů i další rozvoj firmy, která na robotizaci vsadila.

Celkový pohled na montážní pracoviště se čtyřmi roboty FANUC. (Foto: autor)

Z rychle rostoucího počtu nasazených průmyslových robotů, kterých letos bude instalováno již 29, je zřejmé, že robotizace se v Panasonic AVC Netvorks Czech plně osvědčila. Díky iniciativě a osobnímu nasazení pracovníků oddělení Production Engineering se plzeňský závod v rámci televizní divize Panasoniku stal průkopníkem v oblasti robotických aplikací a do Plzně dnes jezdí sbírat zkušenosti zástupci výrobních závodů Panasoniku z celého světa.

Pavel Marek, Plzeň

pavel.marek@mmspektrum.com

//www.fanuc.eu/cz/cs/robots

//www.panasonic.com/cz/

Reklama
Související články
Položení základního kamene nové budovy FANUC

V pondělí 21. října byl na staveništi v areálu Nord Parku v Praze-Horních Počernicích symbolicky položen základní kámen nové budovy společnosti FANUC Czech. Za necelé dva roky se sem firma přestěhuje ze svého stávajícího sídla v pražské Libni.

Seminář japonské techniky

Tradičně v předprázdninovém čase pořádá společnost FANUC Czech pro své stávající a potenciální zákazníky seminář, kde vedle tradiční japonské filozofie firmy (co nejširší komponentová soběstačnost) představuje produktové potfolio v celé své šíři, a samozřejmě prezentuje novinky za poslední období, a v neposlední řadě poskytuje praktické rady uživatelům. Nejinak tomu bylo v Humpolci ve Fabrika Hotel, kam opět po roce zavítalo na čtyřicet zájemců.

Roboty na vsi

Když se řekne „robotická aplikace“, většina z nás si podvědomě vybaví automobilku či nějakou větší firmu někde v průmyslové zóně, nebo alespoň subdodavatele pracujícího pro automobilový průmysl. Jenže to může být i úplně jinak.

Související články
Přehlídka novinek v robotizaci

Společnost FANUC Czech ve svém sídle v Horních Počernicích na přelomu letošního května a června uspořádala tradiční akci nazvanou Veletrh robotických příležitostí. Společně s 18 technologickými partnery a 15 systémovými integrátory hostitelé připravili přehlídku robotických řešení pro nejrůznější průmyslové aplikace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletrh robotických příležitostí

Ve dnech 18. a 19. května letošního roku uspořádala společnost FANUC Czech ve svých nových prostorách akci příznačně nazvanou Veletrh robotických příležitostí. Na akci se formou přednášek a expozic s praktickými ukázkami robotů a robotických technologií prezentovala nejen hostitelská firma, ale také 20 jejích partnerů. Na veletrh během dvou dní zavítalo 265 registrovaných návštěvníků ze 105 firem, pozvání jsme přijali také my.

Automatizační „majstrštyk“

Automobilový průmysl je kolébkou automatizace výroby, a tak není divu, že v tomto průmyslovém odvětví automatizace pokročila nejdál. I zde však existují úlohy, jejichž řešení je pořádně tvrdým oříškem a vyžaduje obrovskou dávku invence a perfektní souhru dodavatelů technologií té nejvyšší kvality. Jedním z takových unikátních řešení se mohou pochlubit v pardubickém závodě nadnárodní společnosti Ronal Group, která vyrábí litá kola.

Největší stánek na MSV v historii firmy

Společnost FANUC bude letos na MSV v Brně opět jedním z významných vystavovatelů. Impozantní stánek sice bude na tradičním místě v hale P, ale s jinou koncepcí a mnohem větší, než byli návštěvníci zvyklí vídat dříve.

Vysoká účinnost se stane novým standardem

Na říjnovém veletrhu EMO Milano 2021 společnost FANUC ukázala řadu nových a nedávno představených technologií, a to na svém stánku v hale 7. Prezident a generální ředitel FANUC Kendži Jamaguči odpovídá na otázky týkající se mimo jiné nejnovějších produktových inovací společnosti. Hovoří o zvýšeném zájmu o automatizaci, udržitelných výrobních zařízeních a vlastních chytrých továrnách této firmy.

Roboty zefektivňují výrobu a zvyšují výkon

Společnost Demo, významný výrobce farmaceutických řešení se sídlem v Řecku, se rozhodla automatizovat zakládání a vykládání v řadě procesů, které zahrnují sterilizaci plastových nádob a sáčků v zásobnících. Vzhledem k extrémním rozdílům v manipulačních operacích se zásobníky, sáčky a kontejnery bylo zřejmé, že bude zapotřebí široká škála robotů různých typů a velikostí.

Chytré továrny spoléhají na strojové vidění

Přechod výroby k „chytrým továrnám“ je trendem, který následují výrobci po celém světě. Jak je možné transformovat výrobní procesy pomocí digitálních dat, umělé inteligence a mobilních manipulačních systémů tak, aby byly splněny vysoce individuální požadavky zákazníků? Jedním z typů zařízení nezbytných pro tento účel jsou systémy vidění, které nabízejí obrovskou flexibilitu ve výrobním procesu a v posledních letech zažívají obrovský boom, zejména v kombinaci s robotickými aplikacemi.

Snadné propojení robotů a strojů

Aktuální trendy zvyšování efektivity a automatizace obráběcích strojů se dotýkají jakékoli výroby, od malých smluvních dílen až po velkosériové výrobce. Těchto cílů lze dosáhnout nejen implementací odolných, přesných a vysoce kvalitních výrobních zařízení, ale také použitím inovativních softwarových modulů. Ve skutečnosti mohou uživatelé vytvářet přidanou hodnotu díky jednoduché aktualizaci softwaru.

Nové kolaborativní roboty

Společnost FANUC Corporation, přední světový dodavatel CNC systémů, robotiky a tovární automatizace, představila nové kolaborativní roboty CRX-5iA, CRX-20iA/L a CRX-25iA. Jde o nejnovější přírůstky oblíbené řady lehkých kolaborativních robotů CRX, která dále zahrnuje již dříve představené coboty CRX-10iA a CRX-10iA/L. Výrobce prezentoval všech pět modelů CRX letos v březnu na mezinárodní výstavě robotů IREX v Tokiu a na virtuální výstavě IREX.

Chytré továrny a digitalizace průmyslu

Pojmy jako digitalizace, automatizace a robotizace průmyslu se v poslední době skloňují ve všech pádech. Jak to vypadá v praxi, na to jsme měli příležitost se zeptat pana Šiničiho Tanzawy, prezidenta a výkonného ředitele společnosti FANUC Europe. Tato společnost je předním dodavatelem CNC, průmyslových robotů a dalších prostředků pro automatizaci výroby.

Ideální partner ve výrobě

Nový, lehký kolaborativní robot CRX-10iA od společnosti FANUC nabízí extrémní spolehlivost, bezpečnost a snadné programování pro aplikace všech možných typů. Vývojáři při jeho konstrukci věnovali zvláštní pozornost nízké hmotnosti ramene, bezpečnosti a intuitivnímu ovládání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit