Témata
Reklama

Rychlá a spolehlivá příprava technologie

23. 09. 2014

CAD/CAM systém TopSolid od společnosti Missler Software je v současnosti dostupný ve verzi 7.8. Podívejme se blíže na možnosti tvorby technologie s využitím automatizace obráběcích algoritmů, opakovatelnosti použití obráběcích strategií či na přednosti použití 3D kinematického modelu stroje v simulacích obrábění.

Mechanické charakteristiky, opracování povrchu, tepelné opracování, tolerance v rozměrech, parametry výroby, tolerance ve formách, kvalita povrchu, speciální přídavek pro broušení – to jsou faktory, které způsobují, že vyráběný dílec se liší od toho, jak jej nakreslil konstruktér.

Reklama
Reklama
Reklama

Tolerance a technologie CAM

Realizace dílce je opracováním objemového tělesa, proto je důležité, aby i model, který slouží k přípravě technologií, byl objemovým tělesem blízkým realizovanému dílci. Co se týká tolerancí, konstruktér vytvoří mechanismus a sestavu s integrovanými pravidly závislými na jejich plánovaném užití. Při své práci se soustředí na výsledek a dílce jsou tak konstruovány ve svých nominálních hodnotách, nikoli fyzicky s přídavky a tolerancemi. Výroba dílců s „nulovou“ tolerancí není reálná a volba vhodné tolerance je pro výrobu a užití zásadní. Je třeba přihlížet i k tomu, že například výroba dílce s tolerancí H7 je dražší než s tolerancí H10. Tolerance se sice někdy objevují u 3D modelu dílce, častěji však bývají součástí 2D dokumentace. Připravovat výrobu založenou vyloženě na čistém modelu znamená připravovat výrobu s nulovou tolerancí s vysokým rizikem, že výsledný vyrobený dílec nesplní požadované vlastnosti. Často používaným řešením obráběčů je proto nová konstrukce dílce s ohledem na tolerance, což je řešení, které přeruší čistý přenos konstrukce – výroba. Přináší s sebou riziko chyb a prodlužuje proces přípravy výroby.

Konstrukční a technologický model

Díky vlastnosti „freeshape“ TopSolidu7 CAM stačí kóty tolerancí 3D modelu aktivovat (pokud pracujeme s modelem TopSolidu V7) nebo kóty přidat do míst, kde – například při importu tělesa z jiného konstrukčního systému – chybí. Můžeme jimi ovládat a modifikovat model podle potřeby. Prvotní model návrhu je v tomto procesu obvykle duplikován, aby nedošlo k jeho případné nežádoucí změně. Duplikát vybavený potřebnými změnami je pak podroben obrábění.
Díky asociativitě, která panuje mezi konstrukčním a technologickým modelem, jsou všechny případné změny konstrukčního modelu automaticky přenášeny do modelu pro obrábění, i když jde o model importovaný pomocí rozhraní. Technologické úpravy již zavedené na technologickém modelu však mohou zůstat nedotčeny. Datový přenos je tak čistý a flexibilní.

Obrábění založené na objemových tělesech se sledováním zbytkového materiálu

Kapsy, otvory, sražení hran, drážky, zaoblení – vše může systém automaticky rozpoznat. Podle aktuálního stavu polotovaru v konkrétním místě dokáže určit a vymezit oblast bezpečného rychloposuvu a oblast pracovního posuvu. TopSolid tím ale nijak nebrání v obrábění 2D nebo 3D kontur vytvořených v parametrickém skicáři TopSolidu nebo importovaných z jiných konstrukčních systémů. Topologické obrábění nabízí poloautomatickou volbu algoritmů obrábění a jeho cyklů s tím, že uživatel provádí koncovou kontrolu vzniklé technologie a může provádět na automatických drahách úpravy podle svých představ.

S touto oblastí úzce souvisí asociativita mezi dílcem a technologií. Změna konstrukčního dílce může automaticky vyvolat změnu technologie. Přiměřené automatické úpravy platí v rozsahu celého TopSolidu. Asociativitu lze očekávat i u importovaných dílců díky schopnosti zpracovávat PMI informace, které objemové modely dílců s sebou nesou.

Použitelné technologie jsou 2D, 3D/3 osy, 3D/4 osy, 3D/5 os, soustružení, jejich kombinace, Volumill a také možnost transferu tříosé dráhy do čtyř- až pětiosé dráhy (rozšíření sada algoritmů pro vytvoření dráhy v pěti osách).

Táhni a pusť

Ukládání v různých případech použitých strategií pro opakované použití je v TopSolidu řešeno rychlou formou uživatelsky snadno přístupného seznamu. Ale ani pokud uživatel neukládá strategie pro budoucí nezávislé použití, má k dispozici metodu Drag and Drop – stačí, když v seznamu aktuálních operací potřebnou operaci prostě uchopí myší a přenese na novou oblast dílce, kde ji chce aplikovat. A je to. Samozřejmě že nově vzniklé dráhy nástroje vezmou v úvahu aktuální polotovar atp.

Podobnost objemových dílců umožňuje v některých případech rychlé nahrazení jednoho dílce jiným s automatickým přizpůsobením technologie novému podobnému dílci, kdy uživatel v případě potřeby pouze upřesní hranice obrábění.

Multiprocesorové zpracování

Moderní aplikace pro prostředí Windows musí být schopna náročné části výpočtů obsluhovat prostřednictvím dělení procesů výpočtu do jednotlivých jader. Jeden úkol se tak změní například v osm souběžně probíhajících, nezávislých parciálních úkolů, které jsou v závěru syntetizovány v jeden výsledek. Rychlá odezva pak umožňuje rychlou práci laděním strategií obrábění.

Další možností je asynchronní výpočet – dráha je počítána, ale uživatel už současně připravuje další, aniž by čekal na výsledek výpočtu.

3D kinematický model stroje

3D kinematický model stroje s kontrolou kolizních stavů a synchronizacemi agregátů je dnes u technologicky složitých strojů nezbytností. Náhled do prostoru pohybujících se částí stroje s vizualizací ubíraného materiálu při simulaci obrábění – kdo by to nechtěl? Navíc je zde možnost řídit polohy stroje nejen v okamžiku ubírání materiálu vygenerovanými drahami, ale i v okamžiku, kdy se do pozice obrábění teprve dostáváme – a to po vlastních trajektoriích. Přitom je k dispozici okno náhledu s hodnotami os a úhlů polohy a natočení sledovaného agregátu, případně přímý výstup G kódu v dalším okně podle vybraného stroje a postprocesoru.

Nikde ale není psáno, že v TopSolidu 7 nemůžete vytvořit technologii bez modelu stroje. I tento způsob je možný, uživatel pak může teprve dodatečně zvolit stroj, na kterém ji bude chtít odzkoušet (nebo generovat bez stroje). Vše samozřejmě při zachování sledování obrobitelnosti s ohledem na případně zvolený stroj. Simulace obrábění umožňuje žádat od systému v některých případech i kontrolu obrobitelnosti dílce použitým nástrojem před generováním drah a zjistit tak například minimální použitelnou délku nástroje při obrábění komplexních tvarů forem.

K dalším možnostem patří schopnost automatického nebo poloautomatického odstraňování kolizí, možnost užití technologických bodů pro nastavení například vektorů nástroje, změny technologie, vkládání vlastních kódů apod.

Při požadavku na kontrolu dvojitou (tj. zpětnou kontrolu generovaného G kódu) lze využít přímého propojení z TopSolidu 7 do systému NC Simul společnosti Spring Technologies prostřednictvím aplikace TopSolid NC Simul.

Řízení databáze nástrojů

Snadné používání je důležité pro každého uživatele. Nástroje jsou generovány podle požadavků pomocí předdefinovaných standardních typů na místě, v okamžiku potřeby nebo je lze vytvářet ve formě nástrojů čistě uživatelských, tvarových. Je možné vytvořit vlastní databázi nástrojů nebo si ji nechat vytvořit na klíč. Ve verzi 7.8 je nově k dispozici propojení se systémem společnosti Adveon – s nástroji Sandvik Coromant na bázi ISO 13399.

Technologická dokumentace

Součástí rutiny je i technologická dokumentace. V TopSolidu ji realizujeme prostřednictvím hotových nebo uživatelsky řešených šablon, které se opírají o možnosti CAD generátoru dokumentace TopSolidu. Můžeme vytvářet dokumentaci, kde ve formátu PDF mohou být zakresleny a popsány nejen nástroje, ale i kótovaná situace na stroji, nebo může být použit 3D aktivní náhled do situace přímo v PDF dokumentu.

-jč-

Centersoft, umístění na MSV: pavilon P, stánek 39
centersoft@centersoft.cz
www.centersoft.cz

1. Úprava modelu pomocí technologie Freeshape
2. Obrábění zapuštění
3. Pětiosé obrábění
4. Soustružení
5. Transformace ze tří do pěti os
6. Asynchronní výpočet drah
7. Minimální délka nástroje
8. Tvorba technologické dokumentace

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141058
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
Novinky v parametrickém modelování

PTC Creo Parametric, 3D parametrický konstrukční systém společnosti PTC, poskytuje nejširší škálu výkonných a přitom pružných schopností, které pomáhají řešit nejnaléhavější konstrukční výzvy.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Efektivní systém výuky CNC programování

Je zjevné, že strojírenství je a bude tradičně základnou pro výkon našeho hospodářství. Žádné jiné odvětví mu v tomto nemůže zatím konkurovat. Ale ani toto odvětví, ačkoliv nabízí poměrně stabilní pracovní možnosti i dobré platy, nemá právě přebytek odborníků a kvalifikovaných pracovníků. Proto by kvalitní strojírenské školství mělo být prioritou a mělo by být středem pozornosti nejen státu, ale i podniků. Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s absolventy těchto škol je však zřejmé, že optimální stav ještě zdaleka nenastal.

Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ověřování koncepčních návrhů

Nyní v říjnu je to právě rok od okamžiku, kdy americká společnost Altair získala do svého portfolia revoluční výpočetní nástroj SimSolid, který se svým použitím zaměřuje především na konstrukční oddělení, jimž nabízí možnost snadno provádět překvapivě rychlé pevnostní analýzy koncepčních návrhů.

Ultra lehké komponenty vyráběné 3D tiskem

V posledních letech se do širšího povědomí dostávají aditivní technologie, neboli 3D tisk, kde je součást tvořena přidáváním materiálu nikoliv jeho odebíráním, jako je tomu u klasického obrábění. Jejich využití je zkoumáno napříč nejrůznějšími obory od strojírenství přes architekturu až po medicínu a módu. Pokud se omezíme na 3D tisk kovů, zjistíme, že aditivní technologie jsou brány jako prostředek pro výrobu tvarově složitých a občas konvenčními způsoby zcela nevyrobitelných dílů. Jsou brány jako jakási ideální výrobní technologie pro výrobu čehokoliv. V posledních letech se navíc stále více skloňuje spojení aditivní technologie a topologické optimalizace, což je způsob návrhu tvaru dílu na základě matematické optimalizace. Jak lze tušit, navržený tvar je značně složitý a často bývá označován jako organický. Takové díly jsou údajně vhodné pro 3D tisk, ale není tomu tak. Ve většině případů je realita daleko prozaičtější. Použití aditivní technologie je pouze jediná možnost, jak takový díl vyrobit.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Virtuální stroj pomáhá vyhnout se poškození

Kolize během obrábění jsou vždy nákladnou záležitosti. Tím, jak se výroba vybavuje stále vyšší úrovní automatizace a s rozšiřováním aplikací internetu věcí (IIoT) nabývá prevence chyb na složitosti i časové náročnosti. Japonský výrobce CNC strojů Okuma , který si jako jediný na světě vyrábí veškeré klíčové komponenty obráběcích strojů sám, vyvinul digitální řešení, které slouží k přípravě, simulaci a otestování celého procesu obrábění před jeho zahájením. Během vlastního obrábění provádí systém Collision Avoidance Systém (CAS) velmi přesnou virtuální simulaci s předstihem v řádu milisekund před vlastním řezáním. Jakékoli kolize, které by mohly nastat, jsou tak zablokovány předtím, než mohou způsobit vážná poškození - šetříc čas a peníze provozovatele stroje.

Automatizace lidem práci nebere

Automatizaci se ve firmě Kovosvit MAS věnují od roku 2013. Z původního projektu vznikla samostatná divize MAS Automation a na letošní rok má plánované téměř dvojnásobné tržby oproti roku 2017. V porovnání s plánovaným obratem celého Kovosvitu jsou tržby divize zatím nevýznamné, ale průměrný růst divize o dvě třetiny ročně dokládá, že automatizace má v podniku ze Sezimova Ústí zelenou.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Propojené systémy ve výrobě

Ekonomická síla firmy, její produktivita a úspěch na trhu závisí do značné míry na tom, jak chytře a efektivně společnost využívá data, která má k dispozici, a na tom, jaká data vůbec má k dispozici. Sběr a vyhodnocování dat umožňují procesy neustále monitorovat a vylepšovat. Digitalizace všech částí výroby a následná chytrá analýza dat tak zvyšuje produktivitu a efektivitu výroby, umožňuje rychlejší uvedení výrobku na trh, energeticky účinný provoz a ekonomickou výrobu velkého množství individualizovaných výrobků. Společnost Siemens nabízí komplexní portfolio softwarových a hardwarových řešení, která už dnes pomáhají digitalizovat celý vývojový a výrobní proces.

Větší řádkování při obrábění načisto

Při použití fréz s optimálně zakřiveným břitem pro frézování vnějších povrchů je možné časy na dokončovací obrábění značně snížit. Docílit toho lze vzájemnou souhrou stroje, nástroje a softwaru, jak ukazuje následující příklad.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit