Témata
Zdroj: Leipziger Messe, Tom Schulze

Strojírenské veletrhy v Lipsku opět naživo

Přípravy na další ročník lipských strojírenských veletrhů finišují: osvědčená dvojice Intec a Zuliefermesse se na výstavišti v Lipsku bude konat 7.–10. března 2023. Jde o letošní první důležitou událost pro oblast výrobních technologií v kovoobrábění a subdodavatelský průmysl v Evropě. Letos navíc nově doplněnou o veletrh GrindTec, zaměřený na brusné technologie.

Reklama

Kvůli koronavirové pandemii se poslední ročník tradičních lipských strojírenských veletrhů mohl konat pouze jako virtuální akce – a přestože Intec a Zuliefermesse dokázaly přesvědčit i digitálním formátem, očekávání spojená s návratem tradičního prezenčního formátu jsou velká. „Naše digitální akce pomohla udržet dialog mezi průmyslem, vědou a obchodem. Naši vystavovatelé a partneři nám však jasně signalizují: živý dojem z nových produktů, stejně jako osobní, profesionální informační výměnu na veletrzích prostě v dohledné budoucnosti nahradit nelze,“ říká Markus Geisenberger, jednatel společnosti Leipziger Messe.

Úspěšný koncept veletrhu bude pokračovat

Již zhruba za měsíc bude na lipském výstavišti pozornost zaměřena na špičkové výrobky, nové technologie a inovativní vývoj napříč branží kovoobráběcího i subdodavatelského průmyslu. „Pokračujeme v osvědčeném a úspěšném konceptu Intec a Zuliefermesse a dále jej rozvíjíme s ohledem na potřeby průmyslu. Věnujeme se aktuálním, důležitým tématům, která naše vystavovatele a návštěvníky intenzivně zaměstnávají v jejich každodenní práci. Rostoucí digitalizace a robotizace a udržitelná výroba efektivně využívající zdroje a výzvy v oblasti náboru mladých talentů v tom hrají hlavní roli,“ uvádí nová projektová ředitelka veletrhů Intec a Zuliefermesse, Ulrike Lange, která má ve společnosti Leipziger Messe dlouholeté zkušenosti s vedením B2B veletrhů.

Březnové strojírenské veletrhy na výstavišti v Lipsku se letos opět uskuteční naživo. (Zdroj: Leipziger Messe, Tom Schulze)

Tradiční veletrh, ale s digitálním přesahem

Intec a Zuliefermesse 2023 budou opět plně ve znamení živého veletržního dění ve výstavních halách. Vedle toho ale na účastníky veletrhů čeká digitální nabídka, která doplňuje standardní prezenční akci a nabízí další přidanou hodnotu. Například na webových stránkách Intecu a Zuliefermesse se objeví nový, rozsáhlý vystavovatelský a produktový svět, kde se návštěvníci mohou informovat o všech novinkách před veletrhem, během něj i po něm, a samozřejmě zde najdou kontakty na vystavující společnosti. Intec a Zuliefermesse jsou osvědčenou adresou i pro české exportéry, firmy z Česka tvoří významnou skupinu zahraničních vystavovatelů. Vítanou pomocí je v tomto ohledu možnost získat finanční podporu na účast na veletrhu Zuliefermesse 2023 ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu, které na tomto veletrhu organizuje oficiální expozici České republiky. České firmy se tak veletrhu mohou účastnit za velice výhodných finančních podmínek, což je v dnešní nákladově napjaté době obzvláště zajímavé.

GrindTec 2023 – nový start v Lipsku pro známou veletržní značku

Osvědčenou dvojici strojírenských lipských veletrhů od letošního roku doplní i veletrh GrindTec, mezinárodní veletrh pro obrábění a broušení nástrojů, který se dříve konal v Augsburgu. S Leipziger Messe jako novým organizátorem a optimalizovaným konceptem se tento přední mezinárodní veletrh dále rozvíjí pod heslem „Uživatelé pro uživatele“. Garantem veletrhu zůstává odborný německý svaz výrobců přesných nástrojů (Fachverband der Präzisionswerkzeugmechaniker), který stál u zrodu veletrhu. Pod jeho taktovkou byl revidován obsahový profil veletrhu a přizpůsoben aktuálním potřebám průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama

Jsme velmi rádi, že GrindTec v Lipsku může začít psát svoji novou kapitolu. To je skvělá zpráva, protože GrindTec se svým zaměřením na obrábění a broušení nástrojů dokonale zapadá do portfolia našich strojírenských veletrhů. GrindTec se od svého prvního ročníku v roce 1998 velmi úspěšně rozvíjel. Chceme pokračovat v této úspěšné cestě společně s FDPW,“ říká Markus Geisenberger. „Silné ukotvení Lipska v oblasti obecného strojírenství a výroby strojírenských zařízení, stejně jako v automobilovém průmyslu, nabízí vynikající výchozí pozici pro další růst jedné z nejdůležitějších akcí v odvětví nástrojových technologií. K tomu se přidává vynikající geografická poloha Lipska v rámci Německa a Evropy,“ zdůrazňuje Uwe Schmidt, prezident FDPW, a dodává: „Ve společnosti Leipziger Messe jsme získali silného partnera, který prokázal odborné znalosti v oblasti realizace průmyslových veletrhů. Obrovský potenciál mají i stávající mezinárodní vazby Leipziger Messe, z nichž může další rozvoj veletrhu GrindTec jen těžit.

Veletrhy Intec a Zuliefermesse 2023 budou opět plně ve znamení živého veletržního dění ve výstavních halách. Letos se k nim nově připojí veletrh GrindTec. (Zdroj: Leipziger Messe, Tom Schulze)

Kovoobráběcí společnosti, které používají výrobní stroje a nástroje a vyžadují vlastní vnitropodnikové řešení brusné techniky, najdou na GrindTecu to, co hledají. Totéž však platí i pro profesionální brusírny nástrojů a výrobce nástrojů, kteří se poohlížejí po vybavení pro své podniky a nabízené služby. Mezi vystavovatele patří dodavatelé systémů pro výrobu nástrojů, výrobci brusek pro výrobu a obrábění nástrojů, ale také výrobci brousicích a srovnávacích technologií, jakož i dodavatelé strojních periferií a společnosti z oblasti procesní technologie. Nabídku doplňují procesní periferie, software i výzkum a vývoj.

Nově vzniklé veletržní trio, které tvoří Intec jako jeden z předních veletrhů obráběcích strojů a automatizace výroby v Evropě, Zuliefermesse jako jeden z nejvýznamnějších evropských dodavatelských veletrhů a nyní nově GrindTec, představuje vysoce efektivní veletržní kombinaci, která dokonale odráží celý hodnotový řetězec kovoobrábění a od níž lze očekávat mnoho synergických efektů pro vystavovatele a odborné návštěvníky. Vzhledem k poloze a vynikající dopravní dostupnosti jde bezesporu o zajímavou akci i pro odborné návštěvníky z České republiky.

Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

V říjnu do Milána

Po šesti letech se podnik nazvaný EMO opět vrací do italského Milána. Bezesporu to bude radostnější pohled do expozic, než tomu bylo právě v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize, která si vybírala svoji daň především na průmyslové výrobě. I když obráběcí a tvářecí technologie letos svůj veletržní boom již zažily, a to v květnu na CIMT v Pekingu, určitě se vyplatí vypravit se do Milána i třeba proto, že v bezprostřední blízkosti výstaviště Fiera Milano se koná celosvětová výstava EXPO, pro niž je říjen posledním měsícem konání a jejíž zhlédnutí jistě stojí za to.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit