Témata
Reklama

Svařovací robot do malých prostor

Robot malých rozměrů Racer 999, ideální pro stísněné prostory, byl nainstalován do výrobní linky ve firmě, která se zabývá mechanickými postupy při výrobě dělených profilů pro montáž ložisek. Uvedená společnost potřebovala zvýšit produktivitu a účinnost svých procesů. Bylo třeba najít řešení v oblasti laserového svařování dělených profilů.

Loni v lednu byl robot Racer 999 od firmy Comau se svojí pevnou a silnou konstrukcí a vysokou citlivostí, pokud jde o zrychlování a změny směru, poprvé představen mezinárodní veřejnosti. Jednou z prvních společností, kteří robota do svého provozu nainstalovali, je společnost MgM Robotics sídlící v Piemontu.

Reklama
Reklama
Reklama

Nepřetržitý cyklus

Výrobní cyklus ve společnosti MgM Robotics sestává ze dvou pracovních stanovišť, na kterých pracovníci obsluhy pokládají na pohyblivé zařízení a odebírají z něj dva poloprofily. Pomocí speciálního ovladače plánují činnosti robota, který se pohybuje v chráněném prostoru a  je vybaven bezpečnostními zábranami sloužícími k ochraně rukou pracovníků obsluhy a také pohyblivou clonou, která chrání před nepříjemnými laserovými paprsky.

Racer 999, robot malých rozměrů od společnosti Comau, je již plně nasazen do praxe.

Jakmile je daná činnost naplánována, robot přechází do nakládacího prostoru, z pohyblivého zařízení bere požadovaný díl a ten přinese do prostoru buňky, kde se bude svařovat. Poté je vysunuta clona a proces laserového svařování začíná. Robot umístil díl do ideální polohy tak, aby se nacházel v oblasti dosahu světelného paprsku.

Současně pracovník obsluhy umisťuje na volné stanoviště nový poloprofil – pro stejný či jiný model; je to specifikace, kterou lze před započetím cyklu nastavit na ovládacím panelu – a pomocí klávesnice navolí pro dané stanoviště vhodné plánování.

Bezprostředně poté, co pracovník obsluhy díl položí a odtáhne ruce, ochranné zábrany se znovu vysunou, clona se zasune a robot se vrátí do zóny pro nakládku/vykládku a uloží tam první svařený díl. Rychlým otočením zápěstí uchopí druhý díl a přináší jej opět dovnitř za účelem jeho svaření. V této chvíli pracovník obsluhy díl odebírá, proběhne překládka zařízení, naplánuje se navazující činnost a cyklus pokračuje. Délka výrobního cyklu trvá na každém stanovišti 10 vteřin. Výrobní kapacita je tedy vysoká. Svařit takto lze až 6 000 dílů za pracovní směnu.

Svařování bez přídavného materiálu

Robot nasazený do výrobní linky se ukázal být vhodným řešením vzhledem k požadovanému typu svařování a rychlosti cyklu, který byl díky interakci s lidskými pracovníky ještě více urychlen. Jedinou věcí, která se pro urychlení tohoto typu procesu ještě dala udělat, bylo přidání 3D snímacích systémů do buňky a dále do systému pro automatické nandávání a vyndávání dílů do/z pohyblivých zařízení. Zvýšila se efektivita práce i výrobní kapacita linky.

Plocha určená ke svaření má ve skutečnosti 3 až 4 milimetry a lze ji (spíše nežli malé svarové housenky) charakterizovat jako miniaturní výstupky v samotném materiálu. Laserové paprsky roztaví vrstvy jednotlivých dílů a spojí je bez použití jakéhokoli přídavného materiálu. Dalším řešením, které se zde nabízelo, bylo svařování metodou TIG. Ale vzhledem k přesnosti a rychlosti, které si takové postupy vyžadovaly, se společnost MgM Robotics rozhodla pro laserovou techniku, neboť díky nízkému tepelnému příkonu nedochází k potížím při svařování a odlévání dílů.

Robot je řízen pomocí ovládacího panelu B&R bez použití programovatelného automatu PLC. To je důkazem toho, že technologie společnosti Comau dokáže řídit vnější prvky bez zvláštního počítače.

Obráběcí stroje

Jak dokazují zkušenosti společnosti MgM Robotics, Racer 999 je výkonným řešením, využívá-li se v rámci mechanických procesů a při svařování. Pokud jde o obráběcí stroje a obsluhu strojů, předností tohoto zařízení je jeho výkon a specifické vlastnosti – užitečné zatížení 7 kg, které je možné navýšit až na 10 kg, redukované vychýlení osy 5, dosah pod jeden metr délky a vysoká rychlost.

Zadní prostor robota Racer 999

Malé rozměry Racera 999 a možnost jej nainstalovat v nakloněné poloze na stěnu, podlahu nebo strop umožňují zautomatizovat práci na stanovištích menších rozměrů a tím zvýšit výkon, účinnost a produktivitu každého obslužného zařízení používaného stroje.

Úsporná konfigurace

Malé rozměry vyhovují i nárokům malých prostor, pokud jde o dispozice výrobních závodů. To přináší celkovou úsporu místa a následně se odrazí i v nižších nákladech. Ještě více místa lze pak ušetřit rozmístěním robotů v „úsporné konfiguraci“. Racer 999 může pracovat v „úsporném“ režimu, a to při využití speciálních nástrojů, jež v kterémkoli okamžiku potvrdí jeho polohu. Takto robot např. automaticky sníží svou rychlost pokaždé, když se k němu přiblíží pracovník obsluhy. K přerušení cyklu nedojde. Cyklus se přeruší pouze tehdy, pokud se osoba nachází v aktivním pracovním prostoru robota. To firmám umožňuje omezit celkovou stopu robota, zredukovat prostor pro bezpečnostní bariéry, zvýšit produktivitu práce a výkon a omezit prostoje ve výrobě, které se blíží téměř 0 %.

Pro oblast obráběcích strojů, kde je na každém stupni výrobního cyklu vyžadována velmi vysoká rychlost, přesnost a opakovatelnost, je pro svůj výkon a užitečné zatížení vhodný i větší robot Racer 7-1.4.

Alberto Marzetta

Comau

www.comau.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 150725
Datum: 24. 06. 2015
Rubrika: Výroba / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Inovativní spojovací systémy předjímající budoucnost

Díky dlouhodobým, prověřeným zkušenostem se svařováním tradičních materiálů úspěšně uplatňovaným v automobilovém odvětví dokáže nyní firma Comau vyvíjet stále vyspělejší řešení a spojovací postupy zaměřené i na ty nejnovější materiály.

Od samuraje k robotice

Japonská společnost Yaskawa Electric Corporation v uplynulém roce oslavila 100. výročí od svého založení. Oslavy proběhly v prosinci i v české pobočce Yaskawa Czech.

Související články
Obrábění laserem pro všechna odvětví

Od doby, kdy byl objeven a vyroben první laser roku 1960, se uplatnění laserů rozšířilo téměř do všech oborů lidské činnosti. Dnes se s lasery setkáváme téměř všude ? ve zdravotnictví, potravinářství, stavebnictví a logicky i ve strojírenství. Velice často se lasery uplatňují v procesech zpracování a obrábění materiálů jako výrobní nástroje. Oblibu si získaly díky svým schopnostem rychlého procesu obrábění, minimální hlučnosti, vysoké flexibilitě, minimálnímu tepelnému ovlivnění okolního materiálu a dalším.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Roboty pro automobilový sektor

Kompletní obnova automatizovaných robotických linek iniciovaná vrcholovým managementem společnosti Magneti Marelli vedla v závodě nacházejícím se v Crevalcore (územně správní celek města Bologna) ke zvyšování počtu zaměstnanců i efektivity těchto automatizovaných výrobních linek. Jak vysvětluje Marco Calabrese, ředitel údržby výrobního závodu, mnoho úkolů, které byly manuálního charakteru, je nyní zautomatizováno. „V těchto případech potřebujeme dosáhnout vyšší přesnosti, opakovatelnosti, výkonnosti a výrobní kvality a v zájmu vyšší efektivity samozřejmě i snížit dobu trvání cyklu. Integrací robotické automatizace zvýšila kvalitu a produktivitu práce a vedla i ke zvýšení počtu zaměstnanců pracujících v našem závodě.“

Automatizace ve výrobním podniku Maserati

S pomocí článkových robotů a vyspělých softwarových aplikací, které jsou schopny simulovat každou výrobní fázi, využívá firma Maserati inovativní robotická řešení od společnosti Comau pro konstruování dvou nejluxusnějších vozů této společnosti – Quattroporte a Ghibli.

Výrobní linka pro karoserie Vespa

Vyrobit karoserii skútru Vespa je velmi náročné. Je tvarovaná a má různá zakřivení, která velmi komplikují realizaci a navrhování svařovacích bodů. Je nutné se do ní dostat, a kvůli tomu je třeba překonávat různé překážky nebo pracovat na velice malých vymezených plochách. Karoserie je koneckonců srdcem Vespy a z technologického hlediska je tedy třeba věnovat jí maximální pozornost.

Automatizace není odpovědí na všechny otázky

Primárním cílem zavádění automatizace a robotizace je nejen zajistit více času, jak jsme si řekli v minulém díle, ale jejím účelem je také usnadnit lidstvu složité a zdraví škodlivé úkoly. Automatizace se nasazuje v oblastech stereotypní a nebezpečné práce. Motivací firem může být i škálovatelnost, maximalizace zisku a v neposlední řadě nižší počet lidských selhání. Tento díl našeho seriálu Fenomén automatizace se zamýšlí nad tím, proč, kde a jak automatizovat, a dalšími otázkami.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit