Témata
Reklama

Utěrky v zátěžovém testu

V provozovnách a výrobních zařízeních v průmyslovém a živnostenském odvětví se objevují nečistoty nejrůznějšího druhu. Mnoho firem se při čištění strojů a pracovišť spoléhá na textilní utěrky pro opakované použití.

Poskytovatel služeb doveze čisté opakovaně použitelné utěrky, po použití utěrky vyzvedne, ekologicky je vypere a znovu doručí čisté utěrky. Aby v tomto koloběhu zůstaly výhradně utěrky nejvyšší kvality, testuje firma Mewa svoje utěrky ve vlastní podnikové zkušební laboratoři.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma nejen sama tká textilie, ale od roku 1995 také provozuje vlastní zkušební laboratoř.

Testování ve vlastní laboratoři

Než se naše utěrky dostanou k zákazníkovi, musejí zvládnout zátěžový test,“ říká Veronika Lipovská, jednatelka firmy Mewa Textil-Service, s. r. o. Poskytovatel textilních služeb tká všechny utěrky ve vlastní tkalcovně v Německu a od roku 1995 provozuje vlastní zkušební laboratoř. Zde se testují jak příze, tak i hotové utěrky. „Provádíme zkoušky, které stanovuje norma DIN 61 651 pro utěrky na čištění strojů. Kromě toho projde utěrka od společnosti Mewa cca 30 dalšími testy příze a utěrky. Tato rozsáhlá zkouška je na trhu unikátní.“ Nejprve se kontroluje jemnost, pevnost a rovnoměrnost příze. Teprve když jsou všechny zkoušky úspěšné, smějí se cívky s přízí zpracovat na tkacích strojích. Také vyrobená utěrka musí projít mnoha testy, než se dostane k zákazníkovi. Souhlasí parametry, jako velikost a hmotnost? Jak je to s pevností vůči roztržení a savostí? Otěr utěrek testuje otěrová zkouška, která vystavuje utěrku extrémním zátěžím.

V laboratoři jsou důkladně testovány příze i vyrobené utěrky.

Kontrola kvality po praní a sušení

Po každém cyklu praní a sušení jsou utěrky znovu podrobeny vícestupňové kontrole kvality. K zákazníkovi se dostanou jen utěrky, které jsou v bezvadném stavu. Za systém utěrek s velmi vysokými standardy kvality byla společnost Mewa několikrát oceněna. V roce 2015 získala již podruhé predikát lídr světového trhu v segmentu opakovaně použitelných utěrek. Více než 180 000 firem po celé Evropě se na společnost Mewa spoléhá. Opakovaně použitelnou utěrkou čistí stroje 2,6 milionu pracovníků.

Komplexní servis namísto nákupu

Mnoho firem si přeje, aby se jejich zaměstnanci prezentovali jednotným, dobře udržovaným a atraktivním pracovním oděvem. Avšak kdo bude ve firmě zajišťovat tento náročný proces, který sahá od pořízení oděvů přes veškerou logistiku spojenou s jejich pořizováním a ošacováním pracovníků až po údržbu a opravy oděvů? Současným trendem je pověření externího dodavatele. Podnikům je zde k dispozici textilní management firmy Mewa, který zajistí transparentnost nákladů a zbaví firmy mnoha problémů.

Pracovní oděvy Mewa jsou uzpůsobeny pro různé skupiny povolání a různé oblasti použití.

Firmy, které odebírají pracovní oděvy pro své zaměstnance v rámci komplexního servisu, namísto toho, aby je kupovaly, profitují z celé řady výhod:

  • přesná dodávka – servisní řidiči dodávají čisté pracovní oděvy přesně, spolehlivě a v pevně stanovených termínech. Počítačově řízené plánování tras garantuje včasné dodávky;
  • čisté oděvy – každý zaměstnanec obdrží na výměnu několik sad, takže má vždy k dispozici čisté vybavení. Trvalou čistotu zajišťuje kontrola kvality po každém praní;
  • opravy v ceně – poškozené části oděvů jsou opraveny, oděvy, které již nepostačují nárokům na kvalitu, jsou vyřazeny a nahrazeny novými;
  • bez záměny – každý zaměstnanec vždy obdrží zpět svůj vlastní oděv. Protože je každá část oděvu označena čárovým kódem, může být sledována během celého procesu údržby a nemůže tak dojít k její záměně;
  • oděvy ve firemním stylu – všechny kusy oděvů mohou být vybaveny firemním logem nebo nápisem. To zajistí jednotnou firemní prezentaci;
  • pořádek v provozu – pro skladování pracovních oděvů a shromažďování špinavého prádla je k dispozici skříňový servis. Jednotlivé boxy jsou uzamykatelné a mohou být označeny jménem uživatele nebo identifikačním číslem;
  • flexibilní řešení – je možné flexibilně reagovat na nárůst počtu zaměstnanců, resp. oděvů v týmu i na potřebu výměny velikostí oděvů. Kdykoliv mohou také být provedeny individuální úpravy;
  • minimalizace náročnosti procesu – ti, kdo se dosud zabývali veškerou logistikou spojenou s pracovními oděvy, nyní ušetří čas a námahu a mohou takto uvolněné kapacity uplatnit na jiných místech;
  • životní prostředí – servisní koloběh je u firmy Mewa nastaven jako trvale udržitelný: ekologicky šetrné praní, úprava odpadní vody a rekuperace tepla. Každý zákazník tak může vylepšit i svoji vlastní ekologickou bilanci;
  • náklady – každý měsíc obdrží zákazník vyúčtování celého rozsahu výkonů. Nevznikají tak žádné „skryté“ náklady. Při porovnání těchto výdajů s finanční náročností nákupu oděvů se zpravidla ukáže, že servisní systém je alternativou, která se skutečně vyplatí.

Mewa

mpeterka@mediatrust.cz

www.mewa.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 180403
Datum: 11. 04. 2018
Rubrika: Výroba / Údržba
Autor:
Firmy
Související články
Prediktivní údržba zvyšuje efektivitu

Přes nesporné výhody prediktivní údržby je její aplikace do praxe průmyslových podniků zatím spíše sporadická. S přechodem na prediktivní údržbu pomáhá společnost SKF nejen svým zákazníkům, ale vše zavádí i ve svých závodech.

Jak změnit Big data na Smart data

Sběr dat je jedna věc, avšak dát jim smysl je to, co přidává hodnotu. V moderní průmyslové hantýrce se jedná o změnu dat z „big data“ na „smart data“.

Digitalizace ve vyhodnocování stavu strojů

Posuzování stavu strojů bez nutnosti odstavení je dnes důležitější než kdy dříve. SKF proto vyvinula systém SKF Enlight založený na sběru dat pomocí mobilních zařízení a jejich ukládání a analýze v cloudové aplikaci, který je vhodný pro potřeby globálního průmyslu. Nové řešení zvyšuje účinnost kontroly a snižuje náklady na údržbu. Provozovatelům také poskytuje v reálném čase rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Související články
Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Precizní čištění při nízké teplotě

Výrazný nárůst požadavků na čistotu automobilových součástek, zejména ve výrobě motorů a převodovek, je přisuzován novému trendu – downsizingu. Důraz je kladen nejen na obsah zbytkových nečistot, ale také na stále vyšší univerzálnost motorů.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Nový zdokonalený vizuální IR teploměr

V katalogu výrobků společnosti Fluke Corporation se objevil další přírůstek v kategorii vizuálních IR teploměrů.

Pracovní oděvy stále více podléhají módě

U pracovních oděvů pro řemeslné a průmyslové použití je v současnosti trendy „ležérní“ móda. Kalhoty do pasu a kargo kalhoty se těší rostoucí oblibě. Tento módní trend využívá ve svých aktuálních kolekcích také společnost Mewa.

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Správné praní pracovních oděvů

Stejně jako jiné oděvy, tak i pracovní kalhoty, bundy nebo trička musejí být pravidelně čištěny. Jednoduchý pracovní oděv mohou sice vyprat zaměstnanci doma v pračce, ale vzhledem k různým druhům znečištění to není vždy vhodné. Optimální výsledky v této oblasti přináší průmyslová péče.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Pracovníci s nestandardní velikostí? Žádný problém!

Ochranné oděvy by měly chránit zdraví a život zaměstnanců. Aby mohl být tento účel splněn, musí oděv dobře padnout. Běžné konfekční velikosti však nesedí každému pracovníkovi. Proto společnost Mewa, poskytovatel služeb v oblasti textilu, nabízí smluvně regulované individuální úpravy.

Konkrétní krok k digitalizované výrobě

Společnost Schaeffler byla za svůj inovativní projekt nazvaný Obráběcí stroj 4.0 nominována na pozici jednoho ze čtyř finalistů soutěže Cena německého hospodářství za inovaci v kategorii Industrie 4.0. Udělení ceny proběhne 16. dubna 2016 v Darmstadtu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit