Témata
Zdroj: Hermle

V budoucnosti ještě komplexněji

Každý, kdo se odváží kombinovat aditivní výrobu s přesným obráběním, zjevně miluje komplexnost. Společnost Toolcraft využívá obě technologie a dokázala své zákazníky ohromit dosud nevídanými úrovněmi kvality. Důležitou roli zde také hraje promyšlená koncepce strojů Hermle.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Reklama

Toolcraft žije technologiemi zaměřenými na budoucnost. Středně velká rodinná firma již v rané fázi s úspěchem investovala do technologie aditivní výroby. Jonas Billmeyer, vedoucí divize třískového obrábění u společnosti Toolcraft, uvádí jako dvě rozhodující výhody integraci funkcí a zpracování vysoce pevných materiálů. „Samozřejmě bychom mohli něco takového frézovat z plného materiálu. Ale spotřeba materiálu, a zejména opotřebení nástrojů, by byly extrémně vysoké.“

Firma Toolcraft je přesvědčena o preciznosti a základní přesnosti strojů Hermle, jak potvrzuje pohled do jedné z výrobních hal. V současné době provozuje 29 obráběcích center Hermle. (Zdroj: Hermle)

Úplně bez třískového obrábění to však nejde: 20 % až 25 % kapacity třískového obrábění zabere následné dokončování aditivně vyrobených dílů a trend stoupá. Kromě toho Billmeyer a jeho zaměstnanci obrábějí, frézují a brousí pro polovodičový a letecký průmysl. Zbývající kapacita připadá na jiná odvětví, např. závodní sport.

Přesnost ve velkém

„Normálně obrábíme díly délky od jednoho metru na zařízeních jiného výrobce,“ vypráví vedoucí divize. „Abychom rozšířili výrobní kapacitu pro polovodičový průmysl, poohlédli jsme se tentokrát i u firmy Maschinenfabrik Berthold Hermle.“ Technické výhody stroje C 52 U vedení přesvědčily. „Pojíždět lze po celém obráběcím stole. Nástroj dosáhne při jedné operaci do každého bodu, aniž by se obráběcí stůl musel otáčet. Uskutečňujeme tak požadované vysoce přesné rovinnosti povrchu.“

Toolcraft udržuje svůj strojový park pro kompletní obrábění jednotlivých obrobků nebo konstrukčních celků na nejvyšší technické úrovni. (Zdroj: Hermle)
Pro nezávislý chod strojů zkombinovala firma některá obráběcí centra řady High-Performance od Hermle s výměníky palet. (Zdroj: Hermle)

Výměník palet PW 3000 umožňuje obsluze stroje osazovat palety paralelně s hlavním časem. Koncepci ovládání už zná z menších zařízení Hermle. Toolcraft používá celkem 29 obráběcích center z Gosheimu. Novinkou je pro ni software HACS u výměníku palet. Ovládá palety pomocí drag-and-drop, a potvrzuje tím slib Hermle, který říká, že obsluha je naprosto intuitivní.

Výměník palet PW 3000 má ve dvou úrovních místo pro osm palet. (Zdroj: Hermle)

Stroj C 52 U frézuje díly pro polovodičový průmysl. Protahuje drážky pro chladicí kanálky, vrtá díry a rovná povrch. Na to potřebuje zhruba týden. „Chyby jsou zde mimořádně drahé,“ zdůrazňuje Billmeyer, který umí ocenit spolehlivost stroje a svých kolegů.

Reklama

Koncepce Millturn šetří čas

Stejné procesy v podstatně menší míře probíhají na stroji C 42 U MT. Obrobky, které se dostávají pod jeho vřeteno, skončí ze 70 % v továrnách na letecké motory. Koncepce strojů pomáhá společnosti neustále se zlepšovat. „Takové díly jsme vyráběli i předtím, ale museli jsme rozdělovat pracovní procesy a nebyli jsme vůbec spokojeni,“ líčí Billmeyer. Příliš mnoho dokončování, příliš malá dokonalost. „Se strojem C 42 U MT můžeme, pokud je to účelné, frézovat i obrábět.“ Výsledkem je značná časová úspora a lepší kvalita.

Osy pojezdu, otáčení a zdvihu pohybují výměníkem s paletou bezpečně z regálového místa do pracovního prostoru stroje. (Zdroj: Hermle)
Obrobek pro polovodičový průmysl připravený pro další krok obrábění ve stroji C 52 U. (Zdroj: Hermle)

Témata základní přesnosti, dokonalosti a obrobitelnosti budou pro společnost Toolkraft i nadále výzvami, věří vedoucí divize. Pro něj jsou motivací. „Chceme být ještě přesnější, vyrábět ještě komplexnější i hůře obrobitelné díly,“ odpovídá Billmeyer na otázku, kde vidí v budoucnosti svoji odpovědnost. „Nedílnou součástí této strategie je náš partner Hermle.“

Kromě polovodičového a leteckého průmyslu a vyrábí Toolcraft i pro motoristický sport. (Zdroj: Hermle)
Související články
Zakázková výroba pružně a efektivně

Automatizovat zakázkovou výrobu? Jde to, ale jen s dobrým programátorem a plánováním. S tím druhým významně pomáhá kontrolní systém HACS, vyvinutý společností Hermle, který řídí paletový výměník HS flex, ale umí toho mnohem více. Přijměte pozvání do malé firmy JHSP z Rychnova u Jablonce nad Nisou, která přestože se věnuje pouze výrobě na zakázku, si letos na jaře pořídila pětiosé obráběcí centrum Hermle C 400 s automatizací HS flex a nemůže si jej vynachválit.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit