Témata
Reklama

Mezinárodní veletrh Automatica 2016 se bude konat již sedmým rokem na mnichovském výstavišti. V šesti výstavních halách ve dnech 21. - 24. června budete moci v jednotlivých expozicích shlédnout současné trendy v robotice a automatizaci. A co o letošním veletrhu prozradili organizátoři na tiskové konferenci v Praze? Čtěte dále.

Mezinárodní veletrh Automatica 2016 se bude konat již sedmým rokem na mnichovském výstavišti. V šesti výstavních halách ve dnech 21.–24. června budete moci v jednotlivých expozicích zhlédnout současné trendy v robotice a automatizaci. A co o letošním veletrhu prozradili organizátoři na tiskové konferenci v Praze? Čtěte dále.

Reklama
Reklama
Reklama
Na mezinárodním veletrhu Automatica své novinky představí až 850 vystavovatelů ze 30 zemí. Očekává se asi 35 tisíc návštěvníků.

Veletrh Automatica 2016 představí mj. nejnovější vývoj na pomezí mezi průmyslovou a profesionální servisní robotikou. Veletrh se zaměřuje především na spolupráci člověka s robotem a technologickou součinnost průmyslové a servisní robotiky.

Pryč jsou dny, kdy byly roboty sotva využívány na jednoduché aplikace jako např. pick and place.

Profesionální servisní robotika – průlom inteligentních robotů

Roboty opustily svou ochrannou klec. Nyní úzce spolupracují s lidmi. Ať už hovoříme o báňském průmyslu nebo zemědělství, stavebnictví, lesnictví či odbavování zboží, ať již na zemi nebo pod vodou, ve vzduchu nebo ve vesmíru – všude tam pomáhají servisní roboty lidem, a to nejen při nebezpečných pracích, ale starají se i o lepší kvalitu života.

Chlapec uhání po chodbě, otvírá skříně, vybírá oblečení, prudce otvírá ledničku a bere si nápoj: pro paraplegiky neobvyklá představa. Ale JACO to umožňuje: šestiosá paže robota s šikovnou rukou se třemi prsty převezme každodenní úkoly a vrátí zase kousek samostatnosti.

Také ve výrobě jsou inteligentní lehké stavební robotické paže věrným pomocníkem zejména tam, kde je možné kombinovat vysokou produktivitu robotu se senzorickými a kognitivními schopnostmi člověka. Přebírají od lidí monotónní nebo těžkou práci a pečují o lepší zdraví a lepší kvalitu života. Jedná se zde o technologický vývoj. „Hranice mezi průmyslovou a servisní robotikou se stírají,“ říká Wilfried Eberhardt, ředitel marketingu společnosti KUKA. Inteligentní roboty patří do továren budoucnosti.

Je jedno, jestli se jedná o roboty LBR iiwa od společnosti KUKA a Yumi od společnosti ABB Robotics či servisní roboty od společností PAL Robotics a Rethink Robotics – řešení pro vzájemné působení člověka a robota, která jsou připravená k uvedení na trh, nabízejí jak klasičtí výrobci průmyslových robotů, tak firmy zabývající se servisní robotikou i noví hráči na tomto trhu.

Pohled do expozice výrobce průmyslových robotů Fanuc, Automatica 2014.

Servisní robotika podstatou tzv. čtvrté průmyslové revoluce – Průmyslu 4.0

Čtvrtá průmyslová revoluce začala z důvodu, aby bylo možné zasíťovat výrobu a tím reagovat na měnící se potřeby a plně automatizovat výrobu. V tomto směru jsou nepostradatelné mobilní roboty, které spolupracují s člověkem. Průmysl 4.0 a aplikace, které jsou výsledkem této revoluce, mají možnost vytvořit z Evropy technologického lídra a průkopníka v této oblasti. Důležitým milníkem je zde spolupráce člověka s robotem, která zajišťuje ergonomii pracoviště a lepší pracovní podmínky. Aplikace servisní robotiky mohou pomoci zvládnout nároky stárnoucí společnosti.

Poznatky z oboru robotizace se úspěšně využívají také v lékařství.


Co přináší přímá spolupráce člověka a robota?

Inteligentní servisní roboty vstoupily do našeho každodenního života. Přebírají složité úkoly, které do této doby nebylo možné zautomatizovat, a to s vysokou přesností a kvalitou. Lze je naprogramovat a jsou přizpůsobivé. Tím pádem se používají v nejrůznějších projektech, což zvyšuje produktivitu. Díky stereovizi a 3D senzorům jsou si roboty schopny osahat prostor kolem sebe a tím překonat komplikované bezpečnostní bariéry. Prostřednictvím senzorů a aktorů, pomocí nichž jsou spojeny s okolním světem, se roboty stávají kyberfyzickými systémy (CPS), které jsou stále více zasíťovány navzájem i s internetem. Internet věcí (IoT) do budoucna zasíťuje, bez ohledu na místo, všechny přístroje a roboty automatizovaného výrobního řetězce.

Lukrativní budoucí potenciál pro Evropu

Podle údajů Mezinárodní federace robotiky (IFR) čeká trh profesionální servisní robotiky dále enormní nárůst. Očekává se, že do roku 2018 bude prodáno 150 000 zařízení, což vytvoří obrat přibližně 20 miliard amerických dolarů. Jen v loňském roce se nárůst v této oblasti pohyboval na solidních 11,5 procentu. Nejdůležitějšími oblastmi využití v civilním sektoru jsou zemědělství, logistika a lékařství. Stručně to shrnuje Henrik A. Schunk, jednatel společnosti Schunk: „Servisní robotika se nachází někde uprostřed své realizace. Má potenciál posunout průmyslovou revoluci hodně dopředu.“

Munich Messe

Jaroslav Vondruška

vondruska@expocs.cz

www.automatica-munich.com

Automatizace v plastikářském průmyslu – kompletní obrábění v odvětví plastických hmot

Plastový průmysl je na vzestupu. Ať už v automobilovém, leteckém a kosmickém průmyslu, potravinářské, farmaceutické nebo lékařské branži nebo v jakékoli jiné průmyslové oblasti – jedná se o automatizaci při používání plastických hmot. Megatrendem se zde stává kompletní opracování plastových dílů přímo na lisu. Na veletrhu Automatica 2016 předvedou výrobci robotů a systémoví integrátoři vhodná řešení automatizace.

Pryč jsou dny, kdy byly roboty sotva využity na jednoduché odebírání dílů ze vstřikovacích lisů (SGM). S plnou automatizací celého procesního řetězce, od vkládání dílů přes všechny možné kroky zpracování až po balení a označování výrobků, se automatizace v plastovém průmyslu stala jedním z nejnáročnějších úkolů.

Důvod je zcela zřejmý. Výroba jednoduchých vstřikovaných dílů se do značné míry přesouvá mimo Evropskou unii do zemí s nízkými mzdovými náklady. Konjunkturu zde u nás prožívají plastové díly a komponenty, pro jejichž výrobu je zapotřebí spousta odborných znalostí a ukrývá se za nimi velká technická náročnost. Výzvou dneška je při kompletním zpracování přímo na vstřikovacích lisech vyrábět co nejekonomičtěji.

Jak taková řešení mohou vypadat v praxi, dokládá specialista na plasty diedorfské společnosti Borscheid+ Wenig, která vyrábí pro jednoho z německých výrobců automobilů kryty do motorového prostoru. „Hledali jsme řešení, které umožní co možná nejdokonalejší a opakovatelné odebírání výrobku ze vstřikovacího lisu a jeho přemístění do duté formy a montážního zařízení,“ vysvětluje jednatel společnosti Carlo Wenig. Za účelem automatizace různých pracovních kroků v jednom zařízení byla reálná jediná cesta, a to nasazení robotů. Dokonce i následná montáž spon do součástky probíhá plně automaticky ve stejném zařízení. O tyto činnosti se dělí dva rychlé roboty KUKA, které pracují „ruku v ruce“ na jednom místě, čímž je zajištěna vysoce efektivní výroba komponent.

Kompletní zpracování je také avizováno společností TRW, dodavatelem systému Body Control System pro automobilový průmysl, při každoroční výrobě osmi milionů spínačů brzdových světel. V jedné buňce přebírají dva roboty nejen nakládání a vykládání u vstřikovacích lisů, ale také všechny předchozí a následující operace, včetně kompletního zajištění kvality.

Důležitý trh pro automatizaci

Plastový průmysl se v nedávné minulosti stal pro téměř všechny výrobce robotů jedním z těch nejdůležitějších. Podle Mezinárodní federace robotiky IFR se počet vyrobených položek neustále zvyšuje. V období od roku 2010 do roku 2014 zaznamenal automobilový průmysl celosvětově nárůst podílu robotů na výrobu pryžových a plastových výrobků v průměru o 46 procent ročně po celém světě. Při tomto dynamickém nárůstu se samozřejmě mnoho vystavovatelů veletrhu Automatica zaměřuje na tuto branži a v úzké spolupráci s uživateli a výrobci strojů se snaží urychlit tento inovativní vývoj.

Příklad společnosti Fanuc

Při automatizaci úkolů v oblasti plastů se společnost zabývá všemi třemi sektory výrobků: řídicími jednotkami a servopohony, vstřikovacími lisy a roboty. Olaf Kramm, jednatel společnosti Fanuc Germany, zdůrazňuje: „Našimi hlavními tématy jsou výkonnost, spolehlivost a bezproblémové začlenění CNC systémů do robotů. Veletrh Automatica poskytuje velmi zajímavý prostor pro představení těchto typů aplikací.“ Pan Kramm poukazuje také na změněné podmínky při automatizaci. Kvůli trendu integrace montážních prací a ostatních činností přinášejících přidanou hodnotou směrem ke kompletnímu zpracování vidí pro výběr mezi „lineárními manipulačními zařízeními nebo flexibilními roboty“ jiná kritéria než u pouhého odebírání výrobků. Rozhodnutí pro správný robot umožňuje v mnoha případech snadnou integraci takzvaných sekundárních operací.

Oprávněnost zastoupení plastických hmot na veletrhu Automatica 2016

Ať již v drsném prostředí výroby nebo v čistých prostorách lze nalézt pro jakýkoliv úkol týkající se vstřikovacích lisů vhodný robot. Vystavovatelé předvedou, s jakými typy robotů lze realizovat nejkratší dobu v peci na vstřikovacích automatech, jak je snadné připojení robota přes standardizovaná rozhraní Euromap a jak je nutno integrovat stále složitější procesy pro komplexní obrábění, abychom ušetřili místo. Směrodatnými tématy jsou uživatelsky přívětivá ovládání a Průmysl 4.0. Zde se očekávají další kroky rozvoje, které zpřístupní provozovatelům systémů a systémovým integrátorům nesčetné možnosti robotiky a integraci do digitálních sítí i bez odborných znalostí.

Reklama
Související články
Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Robotická řešení proti nedostatku pracovníků

Nudná, namáhavá a vyčerpávající práce je minulostí. Pracovní prostředí zítřka vypadá jinak: bude vzrušující, jednoduché a snadné. Koboti (kolaborativní roboti), roboti AGV (Automated Guided Vehicles) a roboti AMR (Autonomous Mobile Robots) vnášejí do každodenní pracovní rutiny rozmanitost. Ve spolupráci s robotem se dříve neoblíbené, namáhavé úkoly stávají žádoucími, snadno proveditelnými činnostmi. Příklady takových proměn představil veletrh automatica, který se konal v Mnichově od 27. do 30. června 2023.

Veletrh inteligentní automatizace a robotiky

Jako přední světový veletrh inteligentní automatizace a robotiky prezentuje veletrh automatica všechna klíčová technologická řešení v mezinárodním srovnání. Veletrh spojuje průmysl, výzkum a praktické využití napříč výrobními sektory orientovanými na budoucnost.

Související články
Mnichovský veletrh automatica je za dveřmi

Přípravy veletrhu automatica 2022, který se bude konat od 21. do 24. června na výstavišti v Mnichově, se blíží do finále. Pořadatelé hlásí, že všechna velká jména z branže se letos přihlásila již půl roku před akcí. Aktuálním tématem letošního ročníku veletrhu je udržitelná výroba.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Umělá inteligence
na veletrhu automatica 2022

Umělá inteligence (AI) a strojové učení se do průmyslové výroby dostaly již před lety - alespoň teoreticky. Razantnost, s jakou si AI nyní razí cestu do praxe, se ukáže ve dnech od 21. do 24. června 2022 na veletrhu automatica na výstavišti v Mnichově.

Směrem k autonomní výrobě

Veletrh Automatica pokračuje v růstovém kurzu. Nadcházející ročník zabere na mnichovském výstavišti rekordní plochu 76 000 m2. K dispozici bude další nová hala, více než 900 vystavovatelů a nová témata, která hýbou světem robotiky. Mezinárodní setkání odborníků automatizačního průmyslu je zatím stále plánováno na termín od 16. do 19. června 2020 s tím, že nejpozději do půlky května bude ze známých důvodů rozhodnuto, zda se v tomto termínu veletrh uskuteční či bude oznámen náhradní termín.

IT2Industry na veletrhu Automatica

Veletrh Automatica 2018, který se koná v Mnichově od 19. do 22. června, získá díky IT2Industry novou integrovanou oblast. Zaměří se na interakci mezi automatizací a informačními technologiemi, která je základním prvkem digitální automatizace a robotiky. IT2Industry poskytuje poradenství firmám o nejnovějších trendech digitalizace v průmyslu, slibných strategiích a klíčových technologiích v rámci internetu.

Nárůst veletrhu Automatica ve všech směrech

Veletrh Automatica, který se koná od 19. do 22. června 2018 v Mnichově, pokrývá nyní, pár měsíců před začátkem veletrhu, více výstavní plochy než v roce 2016. Nárůst plochy díky vystavovatelům ze zahraničí se pohybuje okolo 16 %, nárůst nových vystavovatelů, mezi něž patří např. Dürr Systems, Rollon, Siasun Robot, Siemens, Sumitomo, TÜV SÜD, Volkswagen a WAGO Kontakttechnik, je zhruba 12 %.

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Ve znamení Průmyslu 4.0 a umělé inteligence

Letošní ročník veletrhu Hannover Messe se uskuteční od 1. do 5. dubna 2019. Jeho hlavní téma "Integrated Industry - Industrial Intelligence" představuje dopodrobna digitalizaci výroby a energetických systémů. Vedle šestice veletrhů IAMD/Integrated Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply, ComVac a Research & Technology zahrnuje rovněž témata start-upů a profesní kariéry. Program veletrhu doplňuje více než 90 konferencí a fór. Partnerskou zemí veletrhu Hannover Messe 2019 je Švédsko.

První významná evropská strojírenská akce v roce 2017

Od 7. do 10. března 2017 se mezinárodní kovozpracující a subdodavatelská branže opět sejde na výstavišti v Lipsku. Úspěšná kombinace veletrhů Intec a Z (mezinárodní veletrh strojů pro nástrojárny, obráběcích strojů a automati-zační techniky a mezinárodní veletrh subdodávek, komponentů, modulů a technologií) nabízí vystavovatelům a odborným návštěvníkům z České repub-liky prostor pro navázání či další prohloubení dlouhodobých obchodních vztahů s partnery z Německa a dalších evropských zemí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit