Témata
Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen

Velké díly – velké výzvy

Doslova revoluci přinesla do světa automobilové výroby nová technologie s názvem gigacasting nebo megacasting, která spočívá v tlakovém odlévání velkých konstrukcí v kuse. Tlakové slévárny tak přirozeně staví před velkou výzvu, a nejen je. I třískové obrábění gigadílů je totiž poměrně složitou záležitostí. V tomto článku si nastíníme možná řešení problematiky.

Reklama

Jako první tuto technologii s úspěchem zavedla automobilka Tesla. Nyní se cestou gigacastingu či megacastingu začínají vydávat i další automobilky, například Volvo. Technologie spočívá v tom, že se velké konstrukce, jako např. podvozky automobilů, už nesvářejí, nelepí nebo nesešroubovávají z jednotlivých dílů, nýbrž odlévají v kuse. To vede k radikální redukci počtu vyráběných konstrukčních dílů a k obrovskému zjednodušení výrobních procesů, které již nevyžadují prakticky žádné spojovací operace. V celém výrobním řetězci tak vzniká prostor k úsporám. Velké odlitky mají navíc potenciál ke snížení hmotnosti automobilu, což je zejména v oblasti elektrické mobility velmi žádaným aspektem: lehčí elektromobily mají vyšší energetickou účinnost, a tím i delší dojezd.

Smart Manufacturing Solutions: SW v současnosti disponuje největším strojem BA space3 pro zpracování bateriových pouzder/giga odlitků. Tento stroj kombinuje krátké doby cyklu s prostorem pro velké odlitky. (Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen)

Na výrobu to však klade vysoké nároky, od využití obřích forem a jejich temperování přes samotný proces tlakového lití až po následné chlazení a deformace odlitků.

Avšak i další zpracování hotových gigaodlitků je náročné,“ upozorňuje Michael Kreuzberger, produktový manažer firmy Schwäbische Werkzeugmaschinen (SW). „Diskuze na téma gigacastingu se zatím točily především kolem samotného procesu tlakového lití. Jenže tím gigacasting ještě zdaleka nekončí. I obrábění velkých odlitků má totiž svá úskalí, která je nutno zohlednit.

Velké stroje, vysoké nároky na prostor

Zatímco si některé podniky pro tlakové odlévání již vyvinuly vlastní speciální velké stroje jako např. Tesla svůj gigalis, tak následné obrábění v tomto směru zatím výrazně pokulhává. Často se ještě pracuje s portálovými frézkami na klasické velké díly.

O zajímavé součástky, které se pro elektromobily obtížně obrábějí, není nouze. (Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen)

Odlitky z gigacastingu jsou na běžná CNC obráběcí centra jednoduše příliš velké, stroje na ně velikostně nestačí,“ vysvětluje Kreuzberger. „Technologie na obrábění klasických velkých dílů jsou na druhou stranu de facto až příliš velké, a hlavně nepružné: na těchto jednovřetenových portálových frézkách se dá jen stěží obrábět opravdu efektivně, obrábění trvá neúměrně dlouho, nakládka a vykládka jsou příliš časově náročné.

Podniky tak stojí před otázkou, jak vyřešit nároky na prostor: jen stroje na gigacasting mají velikost rodinného domku, k tomu obrovská portálová frézka, to většina výrobních hal jen tak nepojme. A jen málokterý podnik si může na zelené louce postavit halu novou jako Tesla.

Reklama
Reklama
Reklama

Když je pracovní tempo příliš rychlé

Dejme tomu, že se ve výrobní hale i na velkou portálovou frézku místo najde. Pak však vyvstane problém s obráběcími časy strojů tohoto typu, na které bude tempo automobilové výroby příliš rychlé, protože jsou vybaveny zpravidla kuličkovými pohony.

Kreuzberger vysvětluje: „Při obrábění hliníku jsou vedlejší časy obecně podstatně delší než čisté pracovní časy. Čím větší obrobek je, tím delší dráhy musí posuvové osy absolvovat, a o to delší jsou pak vedlejší časy, například při výměně nástroje. Kuličkové pohony mají menší zrychlení a dosahují menších rychlostí, čímž se vedlejší časy dále prodlužují.

Revoluce v automobilovém průmyslu: takzvané gigaodlitky, jako je zde znázorněné pouzdro baterie, jsou odlitky z jednoho kusu a zároveň slouží jako podvozek elektromobilů. Obrábění těchto velkých dílů vyžaduje zvláštní přístup. (Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen)

Stručně řečeno, stroje z oblasti výroby velkých dílů nejsou zpravidla schopné pracovat v takovém tempu, které je v náročném automobilovém odvětví potřeba. A právě v tom spočívá jedna z velkých výzev: zrychlit obrábění gigadílů natolik, aby udrželo krok s obvyklým tempem výroby v automobilovém průmyslu.

Další výzvou je choulostivost konstrukčních dílů: tlakovým litím totiž v obrobcích vzniká pnutí, takže jsou velkoobjemové odlitky náchylné k deformacím. S ohledem na snahu o redukci hmotnosti automobilu jsou u konstrukčních dílů do elektromobilů navíc prioritou pokud možno co nejtenčí stěny. Takové obrobky však mají větší sklony k deformaci.

Problém není v přesnosti obrábění. V požadované kvalitě umí spolehlivě vyrábět jak velké portálové frézky, tak i menší obráběcí centra,“ vysvětluje Kreuzberger. „Daleko důležitější je, aby potřebám obrobku vyhovoval upínací přípravek v obráběcím centru a uchopovací technika v automatickém manipulačním zařízení, tak aby během obrábění nedocházelo k deformacím.

Část podvozku elektrického vozidla. (Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen)

Vyšší rychlost díky lineárním motorům

Řešení otázky choulostivosti obráběných gigadílů může podle slov Michaela Kreuzbergera vypadat například takto: „Upínací přípravek ušitý obráběnému konstrukčním dílu přesně na míru. Zde hraje velkou roli kvalitní poradenství a těsná spolupráce s výrobcem. U nás v SW máme oddělení, které se soustřeďuje výhradně na koordinaci celého procesu vývoje optimálního upínacího přípravku s odběratelem.

S požadovaným tempem už to tak jednoduché není. Stroj na obrábění gigadílů musí být totiž nejen dynamický, ale i dostatečně prostorný. V každém případě by však provozovatelé měli sázet na technologie s lineárními motory: lineární motor je přímým typem pohonu bez mechanického přenosu kinematických sil. Je tak schopen maximálně rychle zrychlovat a dosahovat nejvyšších pojezdových rychlostí, a to s minimálním opotřebením.

Ty nejrychlejší CNC stroje na trhu mají všechny lineární nebo momentové motory, stejně jako většina strojů naší výroby,“ doplňuje Michael Kreuzberger. „Kromě toho dbáme na optimální hmotnostní charakteristiku nástavby, čímž dále zkracujeme vedlejší časy a zrychlujeme takt: naše obráběcí centra dosahují zrychlení přes dvě g a v rychlém chodu rychlosti 120 m.min-1.

Větší obrobky je touto rychlostí možno obrábět již od roku 2021, kdy SW uvedla na trh zařízení BA space3. Tento stroj nabízí kombinaci rychlého taktu s prostorem na velké odlitky. Větší rychlosti provozovatelům skýtají již jen vícevřetenové stroje.

Reklama

Nový stroj sází na více vřeten

Vícevřetenových strojů na velké odlitky je na trhu zatím ještě poskrovnu. Schwäbische Werkzeugmaschinen však již pracuje na novém dvouvřetenovém stroji konstrukční řady space.

Oproti ostatním vícevřetenovým strojům bude mít jednu zvláštnost: obě vřetena budou pracovat naprosto nezávisle na sobě,“ říká Kreuzberger. „Stroj bude vybaven dvěma autonomními tříosovými jednotkami, tak aby skýtal maximální možnou flexibilitu obrábění nejrůznějších konstrukčních dílů.

Subframe: Další příklad konstrukčního prvku. (Zdroj: Schwäbische Werkzeugmaschinen)

Konstrukční díly střední velikosti bude možno obrábět standardně vždy po dvou, paralelně oběma vřeteny. V případě velkých konstrukčních dílů, které stroj po dvou nepojme, se bude jeden obrobek obrábět současně oběma vřeteny, která si budou nezávisle na sobě měnit nástroje. Takt se podařilo zkrátit také zakládáním v hlavním čase dvojitým otočným nosníkem. Gigadíly, jako je například zadní část podvozku do Tesly, tak lze obrobit za pouhých 1,5 minuty – tedy téměř dvakrát rychleji než na strojích s jedním vřetenem.

Gigacasting bude v příštích letech spolu s razantním vývojem elektrické mobility nabývat dále na významu,“ uzavírá Kreuzberger. „Výhody a nevýhody používání velkých odlitků nyní zvažují i další výrobci automobilů. Především asijské automobilky nebo výrobci originálního vybavení (OEM) již na gigacasting ve větší míře sázejí a velké odlitky úspěšně montují. My bychom rádi svým dílem přispěli k tomu, aby výhody této technologie převážily a aby se našly odpovědi na všechny výzvy i v oblasti třískového obrábění.

Související články
Výroba ocelových modelů a forem

V oblasti výroby modelů pro slévárny mají dosud používané materiály vrstvené dřevo, umělá hmota a hliník stále větší konkurenci v oceli. Ocelové modely se vyznačují vynikající přesnosti a odolností proti otěru, avšak vyžadují použití odpovídajících robustních obráběcích strojů. Středně velký výrobce modelů v Sauerlandu je v této oblasti už řadu let aktivní jako průkopník. Zde je zpráva o zkušenostech po zakoupení pětiosého HSC obráběcího centra Röders RXU1200 DSH na podzim roku 2012.

Vysoce výkonné vrtání kovaných dílů

Kované ocelové díly se často používají v aplikacích s vysokými požadavky na pevnost a spolehlivost, jako jsou např. oka ojí pro zemědělské stroje. U těchto dílů jsou kladeny požadavky na vysokou pevnost a tvrdost, což kovaná ocel splňuje. A pro obrábění těchto materiálů jsou samozřejmě třeba vysokovýkonné stroje.

Více pružnosti pro rozšířenou koncepci obrábění

Zásadní změny do automobilového průmyslu i nové výzvy pro německý systém stavby obráběcích strojů představuje současný rozvoj e-mobility.

Související články
Obráběcí centrum splňující náročné požadavky na toleranci při výrobě vývrtů

Firma Schabmüller Automobiltechnik GmbH vyrábí od roku 2013 kyvná ramena náprav pro uložení ložisek pro Porsche Macan. Obrábění se provádí na vysoce přesných obráběcích centrech BA W06-22 a BA one6 od firmy Schwäbische Werkzeugmaschinen GmbH (SW), která jsou zvlášť určená ke splnění náročných úkolů v sériové výrobě. Vysoká přesnost těchto center se uplatňuje především v automobilovém průmyslu, kde vysoká jakost výroby dovoluje pouze velmi úzké rozměrové tolerance.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatizace pro vyšší flexibilitu i produktivitu

Dynamické oživení poptávky provázející současný ústup pandemie staví mnohé podniky před problém, jak narychlo zvýšit stávající výrobní kapacity. Řešení tohoto problému měli možnost vidět návštěvníci stánku společnosti Schwäbische Werkzeugmaschinen (SW) na nedávném veletrhu EMO 2021 v Miláně. Jádrem prezentace byla koncepce pro vysoce produktivní výrobu založená na rychlé škálovatelnosti výrobních množství a současně minimálních nárocích na prostor a energie.

Dynamika na třetí

Firma Schwäbische Werkzeugmaschinen GmbH (SW) splňuje se svým horizontálním dvojvřetenovým obráběcím centrem BA W08 požadavky na obrábění čím dál větších hliníkových dílů, např. skříní převodovek. Lineární přímý pohon ve třech hlavních osách, torzní motory na otočném paletovém stolu a výkonný systém CNC jsou přitom rozhodujícími automatizačními komponenty pro maximální dynamiku, tuhost i přesnost, které umožňují až o 30 % vyšší produktivitu stroje.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Kontinuální omílací systém do stávající periferie

Pokud jde o sériovou výrobu složitých tlakových odlitků z hliníkových slitin, je Kovolis Hedvikov preferovaným partnerem automobilových výrobců a dodavatelů. S cílem rozšířit kapacitu i možnosti zpracování investovala společnost do nového omílacího systému, přizpůsobeného široké škále dílů a místním podmínkám.

Efektivní obrábění hliníkových tlakových odlitků

Pokud jde o sériovou výrobu složitých tlakových odlitků z hliníkových slitin, je Kovolis Hedvikov preferovaným partnerem automobilových výrobců a dodavatelů. S cílem rozšířit kapacitu i možnosti zpracování investovala společnost do nového omílacího systému, přizpůsobeného široké škále dílů a místním podmínkám.

Společně k dalšímu vývoji

Stěhování společnosti Fylde CNC do nové budovy bylo sice jen na krátkou vzdálenost, ale v historii společnosti zaměřující se na zakázkové obrábění přesných dílů to znamená významný krok kupředu. Rozvoji firmy navíc pozitivně přispívá úzká spolupráce se společností WNT, která spravuje nástroje a poskytuje technickou podporu v oblasti třískového obrábění.

Jak úspěšné soustružit tvrzené součástí

Soustružení tvrzených součástí (HPT) se v průběhu posledních 10 -15 let stalo respektovanou a cenově efektivní alternativou k broušení. Bylo prokázáno, že díky této metodě lze zkrátit dobu obrábění a snížit náklady o 70% i více. Ale vedle výhod souvisejících se zkrácením vlastního času cyklu, nabízí HPT i celou řadu dalších výhod. HPT je definováno jako soustružení ocelí s tvrdostí vyšší než 45 HRC (obvykle v rozmezí 55-68 HRC), přičemž jako typické příklady obráběných součástí lze zmínit brzdové kotouče, převodová kola, pastorky řízení, sedla ventilů, písty, vložky válců nebo tělesa spojek.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit