Témata
Reklama

Když jde o bezpečnost pacienta, je nevyhnutelná spolupráce založená na důvěře a spolehlivosti mezi výrobcem plastů a výrobcem lékařské techniky.

S tím vědomím nabízí BASF společně se svými materiály rodiny „PRO” balík komplexních služeb speciálně upravených pro potřeby tohoto trhu. Kromě podpory aplikační technologie obsahuje tento balík výslovný závazek, že ve složení plastů zapsaných v Hlavním souboru léčiv (DMF) vedeném agenturou FDA nebudou prováděny žádné změny. Kromě toho BASF provádí řadu testů plastových granulí z rodiny PRO, aby se zákazníkům lépe získávala potřebná povolení k registraci lékařských nebo farmaceutických aplikací. Tyto testy zahrnují nejen testování podle platných mezinárodních norem pro lékařskou techniku (jako je Lékopis EU, Lékopis USA a norma DIN EN ISO 10993-5), ale také osvědčení o vhodnosti použití v kontaktu s potravinářskými produkty.

Reklama
Reklama
Reklama

Technické plasty pro výrobu lékařské techniky

BASF, světová chemická společnost, se kromě jiného zaměřuje také na použití technických plastů pro výrobu lékařské techniky. Jsou to tři produkty dvou tříd plastových materiálů označené příponou „PRO”. V rámci produktové řady POM, polyoxymetylenu nebo jinak polyacetalu, jsou to dva druhy – Ultraform N2320 003 PRO a Ultraform H4320 PRO. K nim se přidává Ultradur B4520 PRO, první produkt z řady PBT – polybutylentereftalátu, optimalizovaný na použití pro výrobu lékařské techniky.

Obr. BASF nabízí tři výrobky lékařské techniky ze dvou skupin plastů. Tyto dva druhy materiálů lze použít pro funkční součásti lékařské techniky, jako jsou inzulínová pera nebo práškové inhalátory, stejně jako pro konektory a rukojeti lékařských nástrojů.

Už několik let vyrábí BASF technické plasty pro výrobu lékařské techniky řady S a W v rámci sortimentu Ultraform PRO. Ultraform N2320 003 PRO je nový druh plastické hmoty pro technologii vstřikovaní o vyšší viskozitě. Je vhodný pro výrobu tlustostěnných komponent s vysokými nároky na mechanickou pevnost. Díky vysoké odolnosti proti nárazu a tvrdosti je tento nový materiál Ultraform třídy N ideální pro výrobu namáhaných prvků, jako jsou funkční součásti inzulinového pera, rozprašovače a inhalátory na suchý prášek.

Oproti tomu nový Ultraform H4320 PRO byl speciálně vyvinut pro zpracování vytlačováním při vysokých rychlostech. Má ještě vyšší viskozitu, je ještě odolnější proti nárazu a současně velmi tvrdý a pevný a vykazuje dobrou teplotní stabilitu. Cílovými aplikacemi jsou konektory, rukojeti lékařských nástrojů a další komponenty vyráběné v malých sériích z polotovarů.

Výroba součástí lékařské techniky vstřikováním

Ultradur B4520 PRO je první polybutylentereftalát pro výrobu součástí lékařské techniky vstřikováním. Tento materiál v sobě spojuje vysokou rozměrovou stabilitu, kterou je PBT pověstný, s optimalizovaným smrštěním, díky čemuž hmota nyní splňuje přísnější požadavky na rozměrovou přesnost komponent lékařských přístrojů. Dalšími výhodami tohoto materiálu jsou velmi nízká absorpce vody, vysoká odolnost proti řadě chemikálií, snadný potisk a možnost sterilizace ionizujícím (gama) zářením nebo etylenoxidem.

Nízké tření mezi funkčními součástmi

Kombinace plastových součástí z materiálů Ultraform PRO a Ultradur PRO přináší další synergie – například z nich lze s výhodou vyrábět inzulínová pera s vynikajícími třecími vlastnostmi. V této kombinaci Ultraform PRO zajišťuje nízké tření mezi jednotlivými funkčními součástmi, zatímco Ultradur PRO jako posuvný článek spolehlivě brání rušivým zvukům při používání.

Silvia Tajbliková

BASF

silvia.tajblikova@basf.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120126
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Plasty
Autor:
Firmy
Související články
Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Související články
Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové možnosti průmyslového využití plastů

Supertechnopolymery představují nejnovější a nejvyspělejší článek ve vývoji polymerových materiálů. Od tradičních plastů se liší především vysokým obsahem vyztužujících skelných vláken, případně i přítomností syntetických vláken z aramidu, která dávají supertechnopolymerům výborné mechanické i tepelné vlastnosti. Díky své vysoké odolnosti se tyto moderní inženýrské plasty stále častěji stávají vhodnou alternativou za oceli, přičemž nabízejí i řadu výhod:

Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Trnitá cesta české vědy a výzkumu

Třicet let je diskutovaným tématem propojení české vědy a výzkumu s průmyslem. Podařilo se konečně v této oblasti učinit pokroky? Proč se čeští vědci nehrnou do tuzemských firem a proč české školství negeneruje kreativní osobnosti? K diskuzi o těchto otázkách jsme pozvali docenta Jiřího Krechla, který se problematice výzkumu a vývoje dlouhodobě věnuje.

VaVaI a průmysl:
Znát budoucí potřebu zákazníka

Biochemik Vladimír Velebný je majitelem, generálním ředitelem, a současně i vedoucím výzkumu a vývoje ve společnosti Contipro. Jeho firma se zabývá biotechnologickou výrobou kyseliny hyaluronové, která má širokou škálu potenciálního využití v nejrůznějších oblastech medicíny a kosmetiky. O tom, jak ideálně propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, ví rozhodně mnohé.

Síla společnosti tkví v chytrých lidech a vědecké základně

Nadační fond Neuron vznikl na podporu české vědy v období hospodářské krize po roce 2009. Jeho mecenáši rozdali za dobu jeho existence více než 110 milionů korun. Není závislý na státních financích, ale přesto, pokud by se současný státní rozpočet vydal cestou škrtání výdajů na vědu, byl by to pro jeho členy signál pro to, aby své aktivity zesílili a nedovolili, aby česká věda upadla v zapomnění a čeští vědci odcházeli do zahraničí. Hovoříme s Monikou Vondrákovou, která Nadační fond Neuron od jeho vzniku řídí.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Nahrajeme si vědomí do počítače?

Profesor kybernetiky Michael Šebek nevylučuje svoji přítomnost v jiném, uměle vytvořeném prostoru. Průmysl 4.0 chápe jako zásadní a přelomovou změnu a současné školství nás na budoucnost nepřipraví. Firmám radí „nechte své zaměstnance tvořit nesmysly“‎.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit