Témata
Reklama

Výrobní firmy v období zotavující se ekonomiky

17. 05. 2010

Vzhledem k obtížným podmínkám, které v uplynulém roce ve výrobním průmyslu převažovaly, si mnoho firem může myslet, že jedinou možnou činností je zůstat sedět a čekat, než se vše samo přežene a v dobré obrátí. Ale už nyní existuje mnoho náznaků, že postupné zotavení ekonomiky probíhá po celé Evropě a spolu s ním by i výrobní společnosti měly proaktivně přistoupit ke krokům, které jim pomohou k opětovnému růstu.

Lidé i firmy zjišťují, že spíše lze akceptovat důležitou, i když bolestnou změnu než pasivitu. Bolest je spolehlivým iniciátorem změny. Posledních 12 měsíců bylo pro výrobce neskutečně obtížných, čímž se vytvořily ideální příležitosti pro realizaci těžkých rozhodnutí, inovací a revizí obchodních procesů způsobem, který by jindy nebyl vůbec akceptovatelný.

Reklama
Reklama
Reklama
Společnost Poclain Hydraulics, výrobce pomaloběžných hydromotorů, implementovala řešení pro řízení podnikového majetku.

Podnikový software pro výrobu

Největší část zákaznické báze společnosti Infor reprezentuje právě výrobní sektor a Infor se snaží rychle reagovat na veškeré potíže, jimž výrobci čelí, prostřednictvím technologických řešení, která zohledňují současné klima i budoucí očekávání. Tato řešení nabízejí pět strategických kroků, jež firmy mohou učinit již dnes. Nejenže tato opatření nestojí příliš mnoho, ale mohou výrobcům pomoci postavit je do lepší pozice - takové, ve které mohou profitovat z ekonomického růstu, jenž se postupně vrací.

Pět strategických kroků

Krok č. 1 - udržení dostatečné hotovosti

Firmy uznávají kritickou důležitost řízení hotovosti zejména v dobách, kdy je obtížné získat kapitál či úvěr. Jeden ze způsobů, jak mohou výrobci chránit svou hotovost, spočívá v redukci skladových zásob a vysoké efektivitě výrobních procesů. Infor v posledním roce pozoroval zvýšený zájem o technologická řešení týkající se poptávkové a skladové optimalizace, tzv. Sales and Operations Planning (S&OP). Firmy používající S&OP hlásí v průměru o 15 % nižší skladové zásoby a až o 30 % kratší dobu hotovostního cyklu.

Krok č. 2 - zaměření na produktivitu

Opatření, které platí pro všechny výrobce bez výjimky, je silná orientace na produktivitu - ať již jde o výrobní prostředky, lidi, skladování či přepravu. Optimální využití dostupných zdrojů před investicí do nových produktů dává pochopitelně smysl - zvlášť v dnešní době. V módě jsou proto technologická řešení, která pomáhají těchto priorit dosáhnout. Příkladem je výrobní plánování, které prostřednictvím inteligentního řízení výroby ve výrobních zařízeních dokáže eliminovat časové prostoje až o 30 % a zároveň díky minimalizaci přesčasů redukovat náklady. Další oblastí, kde úspora nákladů je možná i bez poklesu produktivity, je efektivní řízení skladových zásob, které minimalizuje potřebu investovat do nových nákladných skladovacích prostor.

Krok č. 3 - využití „zelených" přístupů

Ať jsou vaše názory na příčiny klimatických změn jakékoli, na všechny výrobce bude během následující dekády mít dopad potřeba redukce emisí - i kdyby to mělo být jenom z důvodu legislativních nařízení. Největší společnosti si své budoucí dodavatele budou volit právě na základě dodržování environmentální legislativy. Dlouhodobě udržitelná strategie výroby nepřináší jen nižší dopad na životní prostředí a splnění různých nařízení, ale má i značný provozní význam. Pokles spotřeby energie, redukce odpadu a recyklovatelné materiály - to vše šetří peníze. Jednu z cest, jak mohou výrobci z tohoto potenciálu těžit, ukazuje řešení Infor EAM Asset Sustainability. Toto řešení monitoruje spotřebu energeticky náročných výrobních prostředků v továrnách a ihned upozorní, pokud jakékoliv zařízení pracuje pod úrovní standardního výkonu a přitom odebírá příliš energie, která sice není vidět, ale projeví se v platbách. Protože až 80 % celkových nákladů na výrobek připadá na energii, kterou během svého životního cyklu spotřebuje, sledování spotřeby je zcela na místě. Udržování špičkové efektivity výrobních prostředků může snížit účty za energii o 8 až 20 %.

Krok č. 4 - pronájem místo nákupu

Můžete chtít implementovat novou technologii, která vám pomůže k silnějšímu a rychlejšímu růstu, ale obrovské počáteční výdaje se vám hned tak nevrátí bez ohledu na to, jak velký bude váš budoucí obrat. Alternativou proto může být předplatné podnikového softwaru namísto jeho přímého nákupu. Tím chráníte svou hotovost, neboť bez plateb předem za zakoupený software je doba návratnosti investice kratší. Software jako služba (Software as a Service) nebo aplikace formou řízených služeb (Application Managed Services) jsou dvě alternativy, jejichž cílem je pomoci zákazníkům šetřit jejich hotovost i další zdroje.

Krok č. 5 - upgrade podnikového softwaru

Téměř všichni výrobci vlastní nějakou formu ERP systému pro plánování podnikových zdrojů a v běžné smlouvě bývá zakomponována i její každoroční technická údržba a podpora garantující zákazníkům nejnovější verzi softwaru. A přesto mnoho průzkumů ukazuje, že většina firem nejnovější verzi softwaru nemá, přičemž řada z nich naopak používá mnoho let starou verzi, neboť se domnívá, že přechod na nejnovější verzi by pro ně znamenal značné úsilí a vysoké náklady. Ve skutečnosti to však znamená, že tito uživatelé nedostávají plnou hodnotu své investice do softwaru a postrádají novější funkce, které by jim mohly pomoci zefektivnit a inovovat své procesy. Infor na tuto skutečnost odpověděl prostřednictvím své iniciativy Infor Flex, která nabízí zákazníkům efektivní cestu k získání a osvojení nejnovějších inovací produktů Infor. Prostřednictvím balíčku softwaru, služeb a financování poskytuje Infor Flex zákazníkům odpovědi na aktuální ekonomické a byznys výzvy s využitím možnosti přechodu na nejnovější ze svých dosavadních produktů nebo dokonce i jejich výměny za jiný podobný produkt Infor.

Systém EAM pomáhá společnosti Poclain Hydraulics snižovat riziko případných výrobních prostojů a optimalizovat úroveň zásob.

SOA pro rychlejší invoace

I navzdory obtížným podmínkám zůstáváme v otázce budoucnosti výrobního sektoru optimisty. Nyní, kdy mnoho evropských zemí právě vychází z recese, je patrné, že se mění i samotná výroba - výrobní ekonomika dnes zahrnuje větší počet menších výrobců, zatímco v minulosti tomu bylo spíše opačně. Menší výrobci mají výhodu ve své flexibilitě a schopnosti rychlé inovace. Mají ovšem také odlišné technologické potřeby na podporu svého obchodu a řízení dodavatelského řetězce.

„Komponentový" přístup reprezentovaný servisně orientovanou architekturou softwarových řešení (Services Oriented Architecture - SOA) umožňuje implementaci softwaru na míru specifickým průmyslovým potřebám i podnikové strategii. Právě nyní je vhodný čas být rozhodný a činit nákladově úsporné kroky, které pomohu uvést podnik do opětovného dlouhodobého růstu.

Příklad implementace ve společnosti Poclain Hydraulics

Společnost Poclain Hydraulics, s. r. o., se sídlem v Brně, která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem hydraulických prvků a systémů na bázi pomaloběžných hydromotorů, implementovala řešení pro řízení podnikového majetku Infor EAM MP2.

Velmi brzy od zahájení produktivního provozu společnost získala rychlý a přehledný přístup k velkému množství informací o údržbě. Každé výrobní zařízení je nyní standardně uloženo v systému společně se základními informacemi a fotografiemi. Pracovníci podniku jsou nyní schopni velmi rychle, řádově do 15-20 minut, provádět analýzy na základě číselníků chyb, rozčlenění podle poruch či incidentů a podle dalších parametrů. Důležitým přínosem je schopnost systému přesně identifikovat a vyčíslit náklady na určité zařízení či středisko. Díky identifikaci nejčastějších závad lze například eliminovat jejich výskyt na dalších zařízeních, a tím preventivně redukovat náklady na případné opravy. Systém EAM také dokáže třídit náhradní díly z hlediska kritických potřeb společnosti - tj. umožňuje řídit skladové zásoby kritických náhradních dílů tak, aby byly bezpodmínečně na skladě, čímž se eliminuje riziko případných výrobních prostojů a optimalizuje úroveň zásob.

Petr Felkner


Infor Česká republika

cz.infor.com

miroslav@myr.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 100613
Datum: 17. 05. 2010
Rubrika: Informační technologie / E-business
Autor:
Firmy
Související články
Nejčastější problémy v řízení skladového hospodářství

Ať už se jedná o materiál potřebný pro výrobu, o polotovary nebo o uskladněné hotové výrobky, řízení skladových zásob je ve výrobních podnicích důležitou součástí firemních procesů, která s sebou nese také nemalé náklady.

Mít, či nemít ERP, to je otázka!

Investice do podnikového informačního systému je imperativum současnosti. Skoro se zdá, že firma bez ERP nemůže existovat. Přínosy implementace pro řízení podniku jsou ve většině případů nesporné a zásadní. Zavedení ERP je ale zároveň finančně i časově náročná záležitost. Nejde pouze o nákup univerzálního a samospasitelného softwaru nebo hardwaru, ale o výsledek společné práce dodavatele systému se zákazníkem.

Současná tendence při práci s plechy a kovy? Automatizace procesů

Neúprosný trend dnešních dní velí: preciznost především. Právě přesnost je totiž u odvětví, ve kterých se pracuje s kovy a plechy, hlavním jmenovatelem úspěchu. Navíc je nutné držet krok s trhem, tedy připravit výrobky k prodeji v co nejkratší době a s co nejnižšími náklady. Není proto divu, že společnosti stále častěji automatizují své firemní procesy.

Související články
Sdílená digitální platforma pro společný růst

Cílem sdílené digitální platformy Gogrou je spojit potenciální členy, sdružit je ve správných oblastech, zkrátit čekací doby a nabídnout online digitální místo pro bezpečný obchod a moderní komunikaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Úspěšný sběr zakázek pomocí Online - trhu

Internet dnes poskytuje dodavatelům celou řadu způsobů prodeje. Ale ne všechno vede k úspěchu. Nejlépe to ví Daniel Störzner z firmy LCP GmbH. Jeho podnik specializující se na přesné obrábění laserem vzrostl díky internetu téměř dvojnásobně.

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit