Témata
Reklama

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Účinný software musí být schopný na změny na trhu reagovat efektivně. Ve výrobním sektoru společnosti omezuje například množství regulací a nařízení. Podle Národní asociace výrobců tak společnostem narůstají náklady. Čím více se trh globalizuje, tím důležitější jsou i mezinárodní regule.

Tlak je vyvíjen i na výši marže. V případě výrobních společností hned z několika stran. Ty vynakládají nemalé částky na samotné mzdy, ale i zdražující se komodity. Zaplatit je třeba také distribuci. To vše jsou náklady, které se musejí odrážet ve strategii společnosti.

Reklama
Reklama
Reklama

Firmy žádají transparentní procesy

Stejně jako v politice a dalších odvětvích, i ve výrobě je stále důležitější mít informace. Dnešní výrobní společnosti nechtějí brát práci inženýrů a designérů jen jako režijní položku, ale chtějí vědět, kolik času a úsilí stojí za vývojem konkrétního nového produktu. Společnosti žádají informace o tom, kolik času bylo věnováno jednotlivým zdrojům, jaký je rozpočet na daný projekt i to, kolik času designéři strávili například konzultací se zákazníky. Výroba musí zase prokazovat informace o ekologické stopě. Je tak nezbytné reportovat informace o uhlíkové stopě nebo například využití recyklovatelných obalů.

Na co se při výběru systému zaměřit?

Obchodní i strategická rozhodnutí úspěšných společností pak stojí kromě jiného na kvalitní práci s daty. „Vhodně zvolený podnikový software podporuje schopnost reagovat na nové výzvy a změny na trhu,“ říká Jozef Kováčik, ředitel společnosti InfoConsulting Czech, která je hlavním partnerem společnosti IFS, jež se vývojem ERP systému dlouhodobě zabývá.

Ti, kdo rozhodují o koupi systému pro svůj podnik, by se měli ptát také na to, zda daný software poskytuje ta správná data, a to správným lidem a ve správný čas. To je zcela zásadní. Společnost by měla například přirozeně počítat s růstem a využitím nových technologií. Tomu by měl být přizpůsoben i podnikový systém. Mezi důležité otázky, které by si společnosti před výběrem toho správného systému měly klást, patří „Je možné software modifikovat?“ nebo „Jak snadné bude reagovat na změny a kolik to bude stát?“.

Důležité jsou tak nejen vlastnosti systému, ale i náklady, které by časem mohlo být nutné investovat.

Technické inovace hýbou výrobou

Růst společností je spojen i s technologickým vývojem. V případě tzv. disruptive innovations jde o technologické změny, které vedou k vytvoření nových obchodních příležitostí na dosud nevytěžovaných trzích. Úspěšné společnosti rozumějí tomu, že růst je spojen právě s implementováním inovativních řešení. Takovým může být v současnosti rozšířený 3D tisk. Výrobní společnosti by tak nemusely potřebné komponenty kupovat a skladovat, protože si je poměrně snadno a v krátkém čase mohou vytisknout. Takových inovativních řešení je celá řada, od implementace IoT technologií po nanotechnologie. O všech těchto aktivitách je třeba uchovávat určitá konkrétní data. Tok i zpracování těchto dat pak probíhá na vhodném podnikovém systému.

ERP jako technologická strategie firem

Podnikové systémy známe už desítky let, nicméně označení ERP používají odborníci podle společnosti Gartner od roku 1990. Původně se ERP systémy zabývaly především oblastmi, jako jsou finance a účetnictví, nákup, řízení lidských zdrojů, prodeje, ale i řízení objednávek zákazníků a řízení samotného provozu. Gartner v současné době pracuje s postmoderní definicí. Podnikové systémy jsou nyní považovány za technologickou strategii, která automatizuje a propojuje administrativu s provozními a obchodními aktivitami. Kvalitní podnikový systém se tak stává nezbytnou součástí konkurenceschopných společností.

IFS Applications

Aby bylo podnikání úspěšné, je třeba neustále se přizpůsobovat a pružně reagovat na rychle se měnící podmínky trhu. ERP software IFS Applications kombinuje přední technologii s jedinečnou znalostí konkrétních průmyslových odvětví a tím pomáhá držet krok s trendy, jako jsou internet věcí (IoT), digitální transformace, servitizace a individualizace. Nabízí komplexní funkce k optimalizaci zákaznických operací a také výjimečné uživatelské rozhraní, díky kterému budou zaměstnanci systém rádi používat.

IFS v České republice

Společnost InfoConsulting Czech poskytuje komplexní dodávky švédského ERP systému IFS Applications – od implementace systému přes jeho špičkovou podporu až po kontinuální rozvoj podle potřeb zákazníka. Společnost vznikla v roce 2000 jako přímé zastoupení IFS v České republice pod názvem IFS Czech. Od roku 2019 působí na trhu jako hlavní partner společnosti IFS v České republice a používá název InfoConsulting Czech. Díky kombinaci špičkového produktu, týmu zkušených konzultantů a certifikovaných vývojářů pomáhá firmám snížit výdaje a zajistit vyšší produktivitu i zisk.

InfoConsulting Czech

Dana Kovačovičová

dana.kovacovicova@infoconsulting.eu

https://infoconsulting.eu/cs/

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 190958
Datum: 11. 09. 2019
Rubrika: Informační technologie / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Může se snoubit víno s rozšířenou realitou?

Rozšířená realita si hledá cestu do technické praxe. Námětem následujícího článku je aplikace, kterou si můžete sami vyzkoušet. Technologii Vuforia, na níž je postavena, však lze využít v řadě dalších oblastí, včetně průmyslových aplikací.

TPV2000 plus - flexibilní systém pro plánování a řízení výroby

Dnes se na každém kroku setkáváme s informačními systémy, jejichž hlavním účelem je uchovat konzistentní data a poskytnout co nejvíce aktuálních a přesných informací tam, kde jsou právě potřeba. Aby toho bylo možné docílit, musejí být tyto systémy také správně používány a především plněny přesnými daty.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Související články
Trendy ve výrobě? Optimalizací procesů ke spojenému zákazníkovi

„Jsme tu pro vás, vaše potřeby nás zajímají a rádi jim vyhovíme.“ Firmy, které uplatňují tento přístup, mají v dnešní silně konkurenční době zelenou. K tomu, aby mohly dílčí zákaznické požadavky uspokojit, potřebují platformu v podobě ERP systému, která přesně a bez průtahů plní všechna zákaznická přání. Informační systém QI s integrovaným nástrojem pro pokročilé plánování výroby APS zajistí efektivní a optimalizovanou výrobu, na jejímž konci bude spokojený zákazník.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ideální manipulační systém za pouhých 20 minut

Nový softwarový nástroj Handling Guide Online rekordně urychluje návrh a vytvoření modelu správného manipulačního systému připraveného k přímé instalaci. Software je součástí internetového katalogu a pomůže zkrátit cestu od prvního nápadu až ke konečnému uvedení manipulátoru do provozu.

Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Mobilní aplikace a snímač vibrací pro sběr technických dat

Společnost SKF vyvinula systém SKF Enlight tvořený novou výkonnou mobilní aplikací a snímačem s rozhraním Bluetooth. Tento produkt umožňuje pracovníkům bez odborných znalostí pořizovat technická data, jako jsou například informace o vibracích a teplotě, pomocí běžných mobilních zařízení. Získané údaje lze použít pro přístup ke specializovaným analýzám společnosti SKF.

Plánování výroby: jak to nedělat

Autoři textu již více než 10 let působí na českém trhu a pomáhají výrobním firmám zlepšovat proces plánování, a tím i dosahovat klasického výrobního trojimperativu „včas, rychle, efektivně“. Během těchto let jsme zjistili, že ve výrobě je zcela zásadní umět rozeznat správné postupy od špatných. Přitom pro významné zlepšení u většiny firem není nutné hned dělat vše nejlépe na světě, stačí jednoduše eliminovat špatné postupy.

Všelék pro vaši firmu? Kvalitní data

Stejně jako bez kvalitních surovin nepřipravíte chutný pokrm, nelze bez kvalitních informací efektivně řídit firmu. Přesná data jsou nejlepší podnikovou investicí, bez nichž vás nespasí ani sebelépe optimalizované procesy.

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Data z měřicích přístrojů do mobilu a do cloudu

Fluke Connect představuje nový způsob, jak bezdrátově přenášet naměřená data z měřicích přístrojů do chytrých telefonů a do cloudu, zlepšuje udržování týmové komunikace, bezpečnost a produktivitu.

Nová bezdrátová 3D myš pro profesionály

Společnost 3Dconnexion uvedla na trh další bezdrátovou 3D myš s plným výběrem profesionálních funkcí – 3Dconnexion SpaceMouse Pro Wireless.

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Zvyšování efektivity a přesnosti výroby patří mezi hlavní směry v oblasti výrobních strojů. Vysoké požadavky na přesnost si vynucují důkladnou kontrolu rozměrů vyráběných dílců na souřadnicových měřicích strojích (CMM). To je zejména u velkých a těžkých dílců spojeno s velkými časovými prodlevami nutnými pro jejich manipulaci a ustavení na obráběcím stroji (OS) a CMM. Z tohoto důvodu byl vyvinut systém inprocesního měření obrobku přímo v obráběcím stroji, který využívá plnohodnotný software pro CMM.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit