Témata
Reklama

Vývoj hydraulických prvků pomocí matematického modelování

09. 07. 2008

Cílem tohoto článku je představit nástroje, které se uplatňují při vývoji hydraulických prvků ve společnosti Argo-Hytos, a na vybraném příkladu ukázat práci s jednou z používaných metod.

Globální konkurenční prostředí nutí společnost k neustálému zvyšování produktivity, kvality výroby a zvyšování užitných vlastností svých výrobků. Každý výrobce vždy upřednostňuje variantu s nejnižšími náklady, nejméně výrobně náročnou, nejúčinnější z hlediska funkčnosti a s nejkratší dobou výroby při stejné nebo vyšší kvalitě. To jsou požadavky, které působí proti sobě, ale jsou plně v souladu s požadavky nutnými pro získání úspěchu na trhu. Matematické modelování umožňuje v reálném čase a za velmi krátkou dobu namodelovat celou řadu variant, což urychluje přípravu prototypů.

Reklama
Reklama
Reklama
Řez modelem šoupátkového rozváděče RPE3-06, ve kterém jsou vytvořeny průtočné objemy jednotlivých přechodů. Přechod PB zeleně, přechod AT hnědě. Značení kanálů je: P –vstup oleje; A, B – motorové kanály, T – odpad.

Metody modelování

Argo-Hytos v součastné době využívá dva možné přístupy modelování – metodu soustředných parametrů a metodu konečných prvků FEM (Finite Element Method). Obě metody se při vývoji nových či inovaci starších prvků vhodně doplňují.

Metoda soustředěných parametrů využívá teoretických poznatků z fyziky a hydrauliky. Je vhodná pro orientační návrh prvků nebo pro podrobné studování prvků s cílem pochopit jejich chování. Výpočty se provádějí buď pouze ručně, nebo pomocí softwarů jako Excel, Matlab či Amesim.

Detail průtočného objemu na přechodu PB šoupátkového rozváděče RPE3-06

Metoda konečných prvků naproti tomu využívá poznatků z mechaniky pevných těles a mechaniky tekutin. Metoda se nazývá CFD modelování (Computational Fluid Dynamics), pokud se studuje proudění oleje kanály ventilů nebo bloků. Pomocí ní lze určit hydrodynamické síly působící na funkční členy hydraulických prvků, tlakové ztráty, velikost průtoků nebo tlakových spádů. Pokud se studují deformace a napětí v pouzdrech hydraulických prvků nebo bloků, analýzy se nazývají strukturálními. Společnost Argo-Hytos využívá moderní software CFdesign pro modelování proudění hydraulickými prvky a software Pro/Mechanica pro modelování napětí a deformací těles ventilů a bloků. Oba tyto softwary jsou plně integrovány do prostředí 3D modeláře Pro/Engineer.

CFD model rozváděče

Jako příklad ukážeme, jak se postupuje při studiu šoupátkového rozváděče v modulovém provedení, jednoho z nejčastěji používaných hydraulických prvků. Cílem analýz nejčastěji bývá určení jeho tlakové ztráty a určení hydrodynamických sil působících na šoupátko. Při optimalizacích je zpravidla cílem dosáhnout minimálních tlakových ztrát a minimálních hydrodynamických sil pro zvýšení výkonových parametrů.

Příklad vizualizace výsledků řešení přechodu PB – tlakové pole [Pa]. Tlakový spád 100 bar, otevření šoupátka 1 mm.

Podstata CFD metody spočívá v rozdělení oblasti (vnitřní prostor, kde tekutina proudí) na menší objemy – buňky. Pro každou buňku jsou řešeny popisující fyzikální děje, například pro laminární (pomalé) proudění v trojrozměrné oblasti jsou řešeny čtyři rovnice pro čtyři neznámé – tři složky rychlostí ve směru souřadnic x, y, z a tlak. Úlohy, které se v současné době ve společnosti Argo-Hytos běžně řeší, mají rozsah okolo 1 500 000 výpočetních buněk.

Postup při CFD analýze je možné rozdělit do následujících kroků:

  • vytvoření geometrie;
  • tvorba výpočetní sítě;
  • fyzikální popis úlohy, výpočet;
  • vizualizace dat;
  • zpracování výsledků.

Geometrie

Pro vytvoření geometrie jednotlivých dílců hydraulických prvků se využívá 3D parametrického modeláře Pro/Engineer. Mezi vstupní podklady patří výkresová dokumentace, tzn. všechny rozměry potřebné pro vytvoření geometrie. Průtočný objem se vytváří obvykle v samotné sestavě, kdy se od nově založeného dílce (nejčastěji kvádr nebo válec) provádí odečet pohyblivého členu (šoupátka) a ostatních dílců (tělesa, pouzdra, …). Druhou možností vytvoření geometrie průtočného objemu je přímé modelování podle výkresové dokumentace. V posledním kroku přípravy je nezbytné geometrii průtočného objemu upravit, což umožní snadné přenesení do vlastního řešiče – CFdesignu – a snížení rizik možných konfliktů, jež mohou nastat během přípravy sítě a během vlastního výpočtu. Úpravy spočívají ve zjednodušování geometrie, případně rozdělení geometrie na menší části, požaduje-li se v některých místech síť buněk s větší hustotou.

Příklad vizualizace výsledků řešení přechod PB – rychlostní pole [m.s-1]. Tlakový spád 100 bar, otevření šoupátka 1 mm.

Výpočetní síť

Dalším krokem je vytvoření výpočetní sítě. Podobně jako přesná geometrie je i hustota sítě faktorem významně ovlivňujícím přesnost výsledků. Na druhé straně – čím je síť hustší, tím déle trvá výpočet. Obvykle se postupuje tak, že se začne s rovnoměrným rozložením buněk, a potom se provede lokální zahuštění. V ukázaném případě byla síť zhuštěna v okolí škrticího otvoru. Lokální zahuštění se provede výběrem příslušných entit (hrany, plochy, objemy) a zadáním parametru hustoty sítě. Dále je nutné nadefinovat typ okrajové podmínky, tzn. kde je vstup, kde je výstup a kde stěna. Generování sítě může probíhat v automatickém nebo manuálním režimu.

Fyzikální popis

Fyzikální popis úlohy obnáší volbu fyzikálního modelu, zadání vlastností protékajícího oleje a zadání parametrů na vstupu a výstupu. Fyzikální model určuje, co se ve sledovaném prvku děje – bude-li proudění laminární (pomalé proudění) nebo turbulentní (vířivé a chaotické). V hydraulických prvcích se proudění, díky větší viskozitě hydraulického oleje, zpravidla odehrává v přechodové oblasti – mezi laminárním a turbulentním prouděním. Bohužel získat přesnou informaci o velikosti turbulence je velice obtížné. Obvykle se pro výpočet uvažuje plně vyvinuté turbulentní proudění v celé protékané oblasti. Modely, které tento druh proudění popisují, se volí k-ε nebo RNG k-ε. Proudění se definuje jako nestlačitelné a vazké.

Průběhy hydrodynamických sil jako funkce zdvihu působících na přechodu PB.

Okrajové podmínky nezahrnují jen zadání vstupních hodnot, ale i volbu typu. Typ okrajové podmínky se vybírá podle hodnot, které máme pro vstup nebo pro výstup k dispozici. Chceme-li určit tlakové ztráty daného prvku, zadáváme na vstupu rychlost protékajícího oleje nebo jeho protékané množství. Chceme-li zjistit protékané množství, zadáváme na vstupu tlak. Na výstupu se vždy zadává definovaná hodnota tlaku.

Zadáním počtu iterací se odstartuje výpočet. Výpočet lze kdykoliv přerušit, prohlédnout výsledky, případně opravit zadání a dále pokračovat.

Vizualizace dat

Po dosažení konvergence úlohy lze prohlížet výsledky. Nejpoužívanější způsob zobrazování výsledků je pomocí izoploch nebo vektorů zvolenými rovinami. Izoplochy se používají pro zobrazování tlaků, parametrů turbulence atd. Barva plochy znamená hodnotu zobrazované proměnné. Vektory se obvykle používají pro zobrazování rychlostí. Velikost vektoru a jeho barva označují hodnotu. Směr rychlosti je určen směrem vektoru. Jiné způsoby zobrazování výsledků jsou: zobrazování proudnic, zobrazování lokálních hodnot podle souřadnic nebo počítání integrálních hodnot, jako je zobrazení průtoků a velikosti působících sil.

Provádí-li se podrobná analýza hydrodynamických sil působících na šoupátko ventilu, je nezbytné sestavit několik modelů pro různá otevření šoupátka. Pro zvolená otevření se dále zavádějí různé velikosti vstupních tlaků, čímž se získá náhled na chování rozváděče v celém provozním rozsahu. Z modelů je možné získat průběhy působících hydrodynamických sil a protékané množství při různých tlakových spádech. Vyhovuje-li řešení (z hlediska tlakových ztrát a hydrodynamických sil působících proti silám ovládacího systému), postupuje se následně výrobou funkčních vzorků, na kterých se ověří platnost zpracovaného návrhu. V opačném případě se provedou zásahy do geometrie modelu a výpočty se zopakují.

Závěrem

Řada provedených analýz ve společnosti Argo-Hytos ukazuje, že matematické modelování nachází své uplatnění. Avšak spolehlivých výsledků se dosahuje zpravidla vždy, pokud je použitý model správně zvolený a verifikovaný. Vývoj a volba vhodných modelů se provádí ze zkušeností dříve provedených analýz.

I přes některé nedostatky matematického modelování se ukazuje, že důkladná analýza navrhovaného prvku dokáže včas odhalit problémy, které jinak mohou významně prodloužit čas vývoje. Praxe potvrzuje, že správně sestavené modely odstraňují několikanásobnou výrobu zkušebních vzorků a čas strávený jejich zkoušením.

Soňa Fišerová

Argo-Hytos

s.fiserova@argo-hytos.com

www.argo-hytos.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 80725
Datum: 09. 07. 2008
Rubrika: Trendy / Hydraulika
Autor:
Firmy
Související články
Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Kapalina jako tvářecí medium

V dnešní době je stále více kladen důraz na sofistikovanost i ekonomickou efektivnost výrobních procesů. Současně je žádána výroba stále složitějších tvarů, vyplývajících především z designových návrhů lisovaných součástí, které dříve nebyly řešitelné jako např. výroba negativních tvarů, složitě prostorově i tvarově orientovaných trubkových dílců apod. V tomto případě lze s výhodou, namísto pevných konvenčních nástrojů, využít výrobní metody zaměřené na nepevné nástroje, jako je např. kapalina.

Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Ochrana provozních měřidel tlaku před mechanickým namáháním

Při měření tlaku v potrubních systémech a v nádobách se setkáváme s nepříznivými mechanickými vlivy, které mají původ v měřeném procesu. Jedná se o tlakové rázy, pulzace, otřesy či vibrace, a někdy také o přetížení nad rámec měřicího rozsahu přístroje. Pulzace tlaku v potrubí zpravidla pochází od čerpadel, případně od rotujících míchadel v nádobách. Tlakové rázy jsou způsobovány setrvačností sloupce kapaliny pohybující se v potrubí; na jejich vzniku se podílí i činnost ventilů a škrticích orgánů. Destruktivní účinky mohou mít i bubliny par a plynů v tekutině proudící přes ventily. Otřesy a vibrace jsou způsobovány zpravidla rotujícími částmi strojů, prouděním tekutin, pulzacemi a tlakovými rázy v potrubí. Tento článek si klade za cíl shrnout způsoby, jak lze tlakoměry před uvedenými vlivy ochránit.

Hydraulické akumulátory - od lodí po zemědělské stroje

Tlakové nebo také hydraulické akumulátory jsou nasazovány v hydraulických obvodech, kde plní například funkci tlumiče hydraulických rázů nebo zásobníku tlakové energie. Jedná se o tlakové nádoby, jejichž výroba a certifikace podléhají přísným evropským normám.

Jak na hydraulické a mazací okruhy

Chlazení je klíčovým opatřením pro životnost hydraulických a mazacích okruhů. Zde mohou pomoci olejové chladiče Hennlich.

Poškození hydraulických hadic

Kdy měníme hydraulické hadice a proč? Velmi často jsou hydraulické hadice měněny až v okamžiku takového poškození, kdy už není možné, aby stroj dále pracoval, tzn. že hadice praskla nebo došlo k jejímu "vyklouznutí" ve spoji s koncovkou. Z určitého pohledu je využití hydraulické hadice do naprostého konce její životnosti šetřením nákladů. Z druhé strany ovšem náklady na hadici netvoří jen náklady na její výměnu. Mezi další patří také ztráta oleje, náklady související s prostojem stroje a lidí, ale i eventuální prostoje dalších navazujících strojů. Nemluvě o nákladech souvisejících s bezpečností práce a ekologií - úrazy či znečištění vody a půdy, které si jen málo lidí vůbec připouští.

Hydraulické prvky pro výbušné prostředí

V nejrůznějších provozech chemického a petrochemického průmyslu nebo například v důlních provozech může být v pracovním prostředí přítomna výbušná směs ve formě plynů, par, mlhy nebo prachu, a to v takové koncentraci, že hrozí nebezpečí výbuchu.

Praha přivítala jubilejní 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika

Dne 8. a 9. června 2022 se na dosah od Karlova mostu v sídle České strojírenské společnosti konal jubilejní již 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika (ICHP 2022). Účastníci konference měli možnost se v průběhu konference seznámit s novinkami a vědeckými poznatky kolegů z celého světa v rámci 12. zajímavých přednášek z oblasti hydrauliky a pneumatiky.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit