Témata
Reklama

Životnost a záruka povlaků žárového zinku

Zinek je přírodním materiálem, a jako takový přirozeným způsobem podtrhuje kovový charakter ocelových staveb.

Zejména jeho kombinací s jinými přírodními materiály, jako je dřevo nebo kámen, lze dosáhnout velmi působivých efektů (viz obr. 1). Z pohledu udržitelného rozvoje jde o technologii, která v moderních zinkovnách bezezbytku respektuje pokrokové trendy usilující o zachování ekosystému na Zemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1 Vyhlídka na Bradle

Vlastnosti zinku

Jedinečný způsob, kterým zinek chrání ocel proti korozi, je dán jeho fyzikálními a chemickými vlastnostmi (viz obr. 2):

Obr. 2 Pasivace a katodická ochrana

Zinek v elektricky vodivém kontaktu se železem při ovlhčení působí jako tak¬zvaná obětovaná anoda. Zinek se ve většině korozních prostředí vyznačuje niž¬ším elektrochemickým potenciálem, než má železo, přednostně oxiduje a za¬jišťuje, že ocel nekoroduje.

Druhou jeho významnou vlastností je, že při nanášení ponorem do roztave¬ného kovu dokáže na povrchu oceli vytvořit přirozenou, dostatečně tlustou a velmi odolnou kovovou bariéru, která substrát odděluje od korozního pro¬středí.

Třetím důležitým aspektem je schop¬nost zinku účinně se pasivovat. Čistý zi¬nek, je-li vystaven půso-bení atmo¬sféry, okamžitě oxiduje a pokrývá se vrstvič¬kou chemicky nestabilního oxidu zinečnatého. Pokud je poté ex¬ponován v suchém a dostatečně větra¬ném prostředí, reaguje oxid zinečnatý se vzdušným oxidem uhličitým a po¬stupně se přeměňuje na uhličitan zi¬nečnatý (materiál pati¬nuje). Tato slou¬čenina vyniká dobrou mechanickou i chemickou odolností, ale především pokrývá podklad v konzistentní nepro¬pustné vrstvičce a zabraňuje další oxi¬daci zinku. Jak patina z povrchu sliti¬nového povlaku vlivem eroze po¬malu ubývá, neustále se doplňuje ze zásoby zinku naneseného na pozinkova¬nou součást. Schopnost zinku přirozeně se pasivovat má za následek vý¬znamné snížení jeho korozní rychlosti v atmosférickém prostředí.

Korozní agresivita atmosfér

Zinkový povlak si svou kvalitu, v jaké byl nanesen, zachovává po celou dobu své životnosti. V závislosti na korozní agresivitě prostředí však různou rychlostí ubývá (na rozdíl od organických ná-těrů, které až do zhroucení svůj objem zachová¬vají, ale degradují co do kvality, stávají se postupně stále více propustnější). Životnost kovového po¬vlaku je nepřímo úměrná velikosti jeho ročních koroz-ních úbytků. Korozní rychlost zinku v atmo¬sféric¬kém prostředí tedy vyplývá z podstaty využí¬va¬ného principu, je ovlivněna pouze přírod¬ními zákony, vlastnosti naneseného povlaku na ni mají zanedbatel-ný vliv.

Pro odhad životnosti protikorozního sys¬tému provedeného zinkovým povlakem slouží celá řada po-můcek a nástrojů. Rozhodující pro tento účel jsou závazné technické normy, v nichž je pro¬vedena klasifikace korozní agresivity atmosfér (viz tab. 1). Obsahují směrné hodnoty ročních korozních úbytků pro kovové povlaky. Je to především mezi korozními inženýry oblíbená norma ČSN EN ISO 12944-2 nebo norma ČSN ISO 9223. Obě klasifi¬kují atmosféry do pěti stupňů C1 až C5 podle vzrůstající ko-rozní agresivity. Revidovaná norma ČSN EN ISO 14713-1 v části 1 zavádí dokonce navíc šestý stu-peň pro extrémní korozní agresivitu atmosférického prostředí (zde je označen jako CX a platí pro něj roční korozní úbytky zinku až do 25 μm). Pro všechny zavedené stupně korozní agresi¬vity jsou ve jmenovaných normách uvedeny hod¬noty průměrných ročních korozních úbytků zinku. Snadno pak lze z těchto hodnot (samozřejmě s přihlédnutím k minimální tloušťce naneseného povlaku a na základě znalosti korozní agresivity atmosféry, v níž bude pozinkovaná součást expo¬nována) odhadnout oče-kávanou životnost daného protikorozního systému.


Tab. 1. Klasifikace atmosfér podle stupně korozní agresivity ČSN EN 9223.

Životnost povlaku žárového zinku

Tloušťku a strukturu nanášeného povlaku žárového zinku lze v komerčních zinkovnách řídit jen velmi omezeně. Slitinový povlak se na povrchu zinkované součásti vytvoří metalurgickou reakcí mezi železem a zinkem, která proběhne spontánně v době, kdy je součást ponořena do zinkové tave¬niny. Prů-běh a výsledek této metalurgické reakce je ovlivněn celou řadou vlivů, mnohé z nich však jsou mimo působnost zinkovny.

Nejvýznamnějšími faktory ovlivňujícími vlastnosti naneseného povlaku jsou tloušťka stěny podkladového materiálu (viz tab. 2) a obsah kře¬míku v použité oceli (viz obr. 3 a obr. 4). Norma ČSN EN ISO 1461 uvádí pro konstrukční oceli hodnoty minimální tloušťky povlaku dosažitelné v závislosti na tloušťce stěny podkladu.

Obr. 3 Povlak na oceli s obsahem Si 0,003 %
Obr. 4 Povlak na oceli s obsahem Si 0,385 %

Tab. 2. Garantované tloušťky povlaků žárového zinku v závislosti na tloušťce podkladu ČSN EN ISO 1461.

Jestliže s ohledem na prakticky dosažitelnou tloušťku zinkového povlaku nelze dosažení potřebné životnosti očekávat, je možné zvýšení doby životnosti dosáhnout kombinací zinkového povlaku s organickým nátěrem, takzvaným duplexním systémem, kde významnou roli sehrává synergický efekt mezi oběma na sebe nanesenými povlaky. Zinek chrání barvu odspodu (netvoří se puchýře vyplněné korozními produkty železa) a obráceně nedegradovaná barva zastavuje přirozené odkorodování zinku. Tak lze docílit životnosti, která je zhruba dvojnásobkem součtu život¬ností obou samostatně aplikovaných systémů.

Obr. 5 Mapa atmosférických korozních rychlostí zinku na území České republiky, zdroj [5]Volba vhodného protikorozního systému v závislosti na jeho požadované životnosti je věcí projektanta, který k tomu musí znát stupeň korozní agresivity atmosféry (viz obr. 5), jejímuž působení bude navrhovaná konstrukce vystavena. Důležité je přitom zohlednění místních vlivů. Využití známé hodnoty publikovaných průměrných ročních korozních úbytků zinku v daném prostředí a následná volba vhodného protikorozního systému je pak už jen otázkou rutiny.

Záruka

Podobně jako pro každý jiný výrobek i pro povlaky žárového zinku platí určité omezující podmínky limitující jejich aplikaci a užívání. Při volbě vhodného protikorozního systému pro konkrétní projekt (viz obr. 6) sehrává rozhodující roli projektant povrchové úpravy, který musí znát podmínky, ve kterých bude konstrukce exponována.

Obr. 6 Protikorozní ochrana žárovým zinkem v lyžařském středisku

Jestliže u povlaku žárového zinku dochází k nadměrným ročním úbyt-kům jeho tloušťky, pak zřejmě nebyly správně vyhodnoceny podmínky, pro které byl tento protikorozní systém v daném případě navržen. Od zinkovny nelze rozumně očekávat záruku na to, že vytvořený povlak zůstane po dobu záruky in¬taktní. Zinkovna může garantovat pouze to, že povlak nanesený na součást má dohodnuté vlast¬nosti. Za škodu, kterou si zákazník způsobí sám nesprávným užíváním věci, nemůže spravedlivě požadovat odškodnění od zin¬kovny (viz obr. 7).

Obr. 7 Pozinkované součásti po jednom roce expozice v přehradní nádrži

Zinek stejně jako jiné neušlechtilé kovy podléhá korozi a v prostředí s vysokou korozní agresivitou koroduje rychleji. To je dáno principem protikorozní ochrany založeným na vlastnostech zinku. Volba vhodného protikorozního systému pro danou konkrétní aplikaci přísluší projektantům nebo korozním inženýrům. Na zinkovně pak je možné pouze žádat, aby dodaná povrchová úprava byla dodána v jakosti splňující technické podmínky stanovené normou ČSN EN ISO 1461. Na otázku, zda nanesený povlak splňoval technické požadavky normy, lze obvykle odpovědět i u dlouho exponovaných výrobků a o případných jeho vadách lze rozhodnout i po několika letech užívání. Předmětem záruky poskytované zinkovnou tedy má být jakost zinkového povlaku ke dni splnění dodávky. Požadavku na záruku na zinkový povlak v délce trvání 36 nebo 60 měsíců, případně delší, tedy při její správné formulaci může zinkovna bez problému vyhovět, pokud si za kvalitou své služby stojí.

Literatura:

ČSN ISO 9223
ČSN EN ISO 12944-2
ČSN EN ISO 1461
ČSN EN ISO 14713-1

Mapa atmosférických korozních rychlostí zinku na území České republiky

Ing. Vlastimil Kuklík

Wiegel CZ žárové zinkování


v.kuklik@wzz.wiegel.de
//www.wiegel.cz/

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120423
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Odborná příloha / Normy a měření
Autor:
Firmy
Související články
Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Pokročilé mazání pro úspornost a spolehlivost

Věda a výzkum přinášejí zcela unikátní řešení i pro procesy zdánlivě zavedené a v oblastech, kde by inovace laik neočekával. Každý pozitivní a použitelný krok ke zlepšení klimatické situace naší planety je přínosem a jednou z nesmírně efektivních, užitečných, a vlastně poměrně snadných a finančně nenáročných záležitostí. Takovými by mohly být aplikace pokročilých tribologických řešení především pro dopravu, průmysl a výrobu energií.

Procesní analýza snižuje náklady

Technologie broušení hrají v moderním obrábění významnou roli. Jsou využívány při výrobě přesných nástrojů nebo lékařské techniky, v energetice, při výrobě ozubení nebo v leteckém a kosmickém průmyslu. I když může být podíl nákladů na povrchové čištění nízký, technická čistota většinou rozhoduje o možnosti dodat výrobky. V souvislosti s kvalitou povrchů zhotovených obrobků však o nákladech na čištění rozhoduje dimenzování celého výrobního procesu.

Související články
Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cyklické zkoušky pro reálnější simulace

Životnost, trvanlivost, odolnost, ale i třeba degradace jsou důležitými pojmy, pokud se bavíme o životním cyklu jakékoliv součásti. Kupující nebo odběratel požaduje záruky, že právě obdržený díl, zařízení či konstrukce bude fungovat předem stanovenou dobu, navíc je-li ve hře také otázka bezpečnosti. Udělení certifikace či určení doby trvanlivosti často předcházejí různé zkoušky. Důležitou skupinou z nich jsou urychlené korozní zkoušky. Nejen jimi se v úzké spolupráci s průmyslem zabývají ve vědecko-technickém parku v Kralupech nad Vltavou.

Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Zvýšení odolnosti polymerních nátěrů pomocí nano/mikrogelů

Polymerní nátěrové hmoty aplikované na výrobcích plní různé funkce, nejčastěji estetickou a ochrannou. Moderní typy nátěrových hmot by měly tyto funkce kombinovat a rovněž i vyhovovat stále se zpřísňující chemické legislativě a požadavkům kladeným na ochranu životního prostředí a pracovních potřeb. Přirozeným důsledkem je neustálá potřeba vyvíjet a zavádět nové sofistikované formulace nátěrových hmot, a to jak v oblasti rozpouštědlových, tak i vodouředitelných nátěrových hmot.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Vývoj a výzkum nátěrových hmot pro letecký průmysl

Letecký průmysl vždy patřil a stále patří k tradičním průmyslovým odvětvím v České republice. Výrobky tuzemských firem a podniků „létají“ prakticky po celém světě a svými užitnými vlastnosti dlouhodobě konkurují i jiným renomovaným světovým výrobcům. Nedílnou součástí zajištění požadovaných vlastností leteckých výrobků jsou i povrchové úpravy a ochrany, které jim poskytují přidané ochranné či funkční vlastnosti a umožňují provozovat je po celou dobu jejich technického života.

Nátěry pro hezčí vzhled i lepší funkčnost

Nátěrové hmoty se běžně používají k dosažení dekoračních, ochranných a dalších funkčních účinků na určitém povrchu. Své o tom ví i společnost Synpo, která se již od padesátých let minulého století zabývá výzkumem a vývojem syntetických pryskyřic a laků. Jejich nátěrové hmoty používají např. výrobci dopravních prostředků, zemědělských strojů a jiných strojních zařízení.

Vliv míchání na elektrickou vodivost povlaků

Antistatické nátěrové hmoty slouží k vytvoření elektricky vodivých povlaků, jež jsou svými vlastnostmi vhodné pro prostředí, ve kterých je nutné zamezit tvorbě a negativním důsledkům elektrostatického náboje (statické vybíjení, kumulace prachových částic a další negativní jevy).Svá uplatnění nacházejí v petrochemickém průmyslu, přesné optice, elektrotechnice a v celé řadě dalších odvětví. V rámci výzkumu na Ústavu strojírenské technologie ČVUT v Praze byl sledován vliv metody dispergace plniva a parametrů procesu míchání antistatických nátěrových hmot na finální technologické a funkční vlastnosti povlaku.

Přesné měření tloušťky povlaků

Pro optimalizaci vlastností povrchových povlaků a filmů ve výzkumu, vývoji i průmyslové výrobě je důležitá přesná kontrola jejich tloušťky a rovnoměrnosti rozložení. Metrologická metoda CCI představuje mimořádnou přesnost měření pro široký rozsah tlouštěk povlaků.

Využití povlaků pro zvýšení životnosti hoblovacích nožů

Nanostrukturované povlaky použité jako povrchová úprava hoblovacích nožů pro obrábění dřeva z rychlořezné oceli přinesly výrazné zvýšení životnosti nástroje a tím i zvýšení kvality povrchu obráběného dřeva.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit