Témata
Reklama

Zlaté medaile MSV 2001

Dne 25. září 2001 byly v Rotundě pavilonu A na brněnském výstavišti vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší exponáty 43. mezinárodního strojírenského veletrhu.

Odborná hodnotitelská komise soutěže o Zlatou medaili nominovala na ocenění 27 exponátů, Zlatou medaili získalo 9 exponátů, které vám teď představíme.
Reklama
Reklama
Reklama

Exponáty vyhodnocené v soutěži o Zlatou medaili MSV 2001

Kategorie: Pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace
Exponát: Turbodmychadlo ATD
Výrobce: Ateko, a. s., Hradec Králové
Vystavovatel: Ateko, a. s., Hradec Králové
Anotace exponátu: Turbodmychadlo ATD je jednohřídelový vysokootáčkový stroj, který je určen pro stlačování vzduchu, případně jiných plynů. Turbodmychadla ATD 5000 a ATD 9000 jsou dimenzována pro odsávání a stlačování vzduchu nebo plynů s průtoky do 600 Nm3/h a celkovým stlačením charakterizovaným poměrem výstupního/vstupního tlaku do 1,6. Hlavními výhodami oproti běžným strojům jsou vyšší účinnost, podstatně menší hmotnost a rozměry, zcela bezmazný provoz, vysoká životnost, snadná regulace výkonnosti (elektronicky změnou otáček), použitelnost i pro hořlavé a výbušné plyny. Stroje ATD včetně použitého frekvenčního měniče jsou řízeny řídicí jednotkou, která kontroluje data aktuálního pracovního režimu stroje ATD, porovnává je s pracovní charakteristikou a provádí odpovídající zásahy změnou otáček nebo průtoku tak, aby provoz stroje probíhal za optimálních pracovních a energetických podmínek. Hlukové parametry stroje díky plně uzavřené koncepci vyhovují bez dodatečných úprav požadavku 80 dB(A). V případě vyšších nároků je stroj ATD dodáván s protihlukovým krytem.
Posudek komise: Bezucpávkové turbodmychadlo ATD poháněné rychloběžným elektromotorem se vyznačuje vysokou účinností, širokou regulovatelností, absolutní těsností a extrémní životností. Nabízí široké možnosti využití v řadě odvětví a v některých technických parametrech je bezkonkurenční.
Exponát: Dávkovací čerpadlo DME 8-10A-SS/V/SS-S-3-1AAF
Výrobce: Grundfos A/S, Bjerringbro, Dánsko
Vystavovatel: Grundfos, s. r. o., Olomouc
Anotace exponátu: Čerpadla Grundfos řady DME jsou kompaktní membránová dávkovací čerpadla. Vyrábí se v 5 velikostech a pokrývají rozsah od 0 do 48 litrů za hodinu při max. provozním tlaku do 18 barů. Elektronicky řízený krokový motor dávkovacích čerpadel umožňuje optimální řízení otáček, což zajišťuje stejnoměrné směšování kapalin. Využití řídicího mikroprocesoru je zárukou, že dávkované roztoky jsou aplikovány přesně a jen při malých pulzacích, a to i v případech, kdy čerpadlo pracuje s vysoce viskózními kapalinami a s kapalinami majícími tendenci uvolňovat plyny a páry. Čerpadla lze použít pro dávkování chemikálií v úpravnách vody, čističkách odpadních vod, v mycích systémech, bazénech a průmyslových provozech.
Posudek komise: Dávkovací čerpadlo s originálním řešením pohonu membrány zaručuje jeho vysokou spolehlivost a životnost v důsledku odstranění tlakových rázů. Toto řešení rozšiřuje regulační oblast čerpadel, zvyšuje přesnost nastavení dávkovacího množství, zlepšují se kavitační vlastnosti a zjednodušuje se kalibrace čerpadel. Materiálové provedení umožňuje použití pro různé druhy kapalin.
Kategorie: Obrábění, tváření a povrchové úpravy
Exponát: Frézovací a vrtací portál FVP 120 CNC
Výrobce: Strojírna Tyc, s. r. o., Mýto
Vystavovatel: Strojírna Tyc, s. r. o., Mýto
Anotace exponátu: Frézovací a vrtací portál FVP 120 CNC je číslicově řízený stroj ve třech osách, určený pro frézování, vrtání, vyvrtávání, řezání a frézování závitů. Stroj je určen pro obrábění moderními i klasickými nástroji. Svou konstrukcí je stroj určen k obrábění rozměrných obrobků. Při použití vhodného řídicího systému, např. TNC 426, dovoluje obrábět ve 3D. Je vhodný pro výrobu forem v lisařském i plastikářském průmyslu.
Posudek komise: Frézovací a vrtací portál je číslicově řízený stroj ve třech osách umožňující frézování, vrtání, vyvrtávání, řezání a frézování závitů. Stroj má tuhou dvoustojanovou konstrukci s pevným příčníkem. Je určen pro obrábění moderními i standardními nástroji. Při použití vhodného řídicího systému, např. Heidenheim TIVC 426, je zvláště vhodný pro výrobu složitých forem v lisařském a plastikářském průmyslu.
Exponát: Vysokorychlostní obráběcí centrum "Depomill"
Výrobce: Trimill, a. s., Zlín
Vystavovatel: Trimill, a. s., Zlín
Anotace exponátu: Vertikální obráběcí centrum Depomill je konstruováno jako stavebnicový stroj portálového typu pro kompletní třískové obrábění různých typů forem z oceli a slitin lehkých kovů s využitím vysokých otáček nástroje i pracovních posuvů - HSC technologie. Obrobek o hmotnosti až 15 tun je upnut na pevném pracovním stole a nástroj se pohybuje ve třech na sebe kolmých osách X, Y, Z. V průběhu technologického procesu je možné automaticky připojit přídavnou hlavu se satelitním vřetenem vykonávající řízený pohyb v ose "B" a "C". Hlavní vřeteno stroje je elektrovřeteno s kuželem HSK 100 o výkonu 25 kW, 12 000 ot./min a krouticím momentem 200 Nm. Satelitní vřeteno je elektrovřeteno o výkonu 12 kW a 4,5 kW při otáčkách 16 000 a 30 000 ot./min. Dále je stroj vybaven jedním automatickým zásobníkem na 10 nástrojů a přídavným zásobníkem až pro 60 nástrojů. Tento stroj je určen především pro práci v automatickém cyklu a je konstrukčně řešen v souladu s mezinárodními normami a předpisy platnými pro stavbu obráběcích strojů.
Posudek komise: Vysokorychlostní obráběcí centrum je koncipováno jako stavebnicový stroj portálového typu. Stroj je určen pro komplexní obrábění zápustek a forem složitých tvarů s využitím HSC technologie. Obrobek se upíná na pevný stůl, obráběcí nástroj je řízen až v pěti osách a umožňuje vysokou dynamiku obrábění. Stroj je vybaven dvěma vřeteny, což umožňuje optimální podmínky postupu obrábění.
Kategorie: Energetika a silnoproudá elektrotechnika
Exponát: Balená průmyslová parní turbína
Výrobce: Alstom Power, s. r. o., Brno
Vystavovatel: Alstom Power, s. r. o., Brno
Anotace exponátu:. Parní turbína modulární řady ST (typ ST3) je určena pro spalovnu dřevních štěpů Bando di Argenta v Itálii, kam bude ihned po ukončení veletrhu expedována. Stroj, který přes převodovku pohání elektrický generátor, byl navržen na základě zkušeností z výroby tisíců turbín. Většina stupňů pracuje s vysokou termodynamickou účinností více než 90 %. Vyznačuje se kompaktním řešením se společným rámem, na němž jsou umístěny turbína, převodovka, generátor i pomocné agregáty soustrojí. Axiální výstup páry s vestavěným difuzorem umožňuje umístit kondenzátor výstupní páry za turbínu do osy stroje. Tím je odstraněna nutnost podsklepení budovy strojovny a zjednodušeno propojení turbíny s kondenzátorem.
Posudek komise: Rychloběžná parní turbína s axiálním výstupním hrdlem je umístěna společně s převodovkou a příslušenstvím na jednom rámu. Je tak možné zajistit vysokou kvalitu soustrojí, zkrátit čas montáže na staveništi a urychlit uvedení do provozu. Uplatněním moderních konstrukčních prvků se dosahuje vysoké účinnosti a vysoké užitné hodnoty turbíny.
Exponát: Kompaktní jističe MCCB: BD 250, BH 630
Výrobce: OEZ, s. r. o., Letohrad
Vystavovatel: OEZ, s. r. o., Letohrad
Anotace exponátu: Kompaktní jističe MCCB patří do skupiny středních kompaktních jističů v proudových rozsazích 250 A a 630 A. Svojí koncepcí i designem navazují na dnes již úspěšně vyráběné jističe BL a vytvářejí tak společně ucelenou řadu. Koncepce jističů je plně stavebnicová. Jističe bude možné vybavit mimo základního příslušenství, jako jsou pomocné spouště a pomocné spínače, také pohony pro místní a dálkové ovládání. Je připravováno odnímatelné i výsuvné provedení a samozřejmě je pamatováno na kvalitní a uživatelsky pohodlné připojování. Bez povšimnutí jistě nezůstane také jejich vynikající design. Jističe typu BD250 A BH630 jsou vhodné pro jištění elektrických zařízení proti nadproudům, zkratům a podpětí, ale i k občasnému spínání ve střídavých obvodech se jmenovitými proudy od 40 do 630 A a pracovním napětím do 690 V. Jističe vyhovují podmínkám ČSN EN60947-2, EN60947-2 a IEC947-2.
Posudek komise: Oceněný exponát dotváří ucelenou skupinu elektrických přístrojů s označením Modeion. Jedná se o plně stavebnicové provedení s jednoduše vyměnitelnými funkčními moduly, které pokrývají celou škálu zákaznických požadavků. V konstrukci exponátů je užit jeden průmyslový vzor a v řízení jsou dvě přihlášky vynálezů. Unikátní řešení předstihových kontaktů ve značné míře zvyšuje bezpečnost při práci na jištěných elektrických zařízeních.
Kategorie: Elektronika, automatizace a měřicí technika
Exponát: Elektronický automatický blok ABE-1
Výrobce: AŽD Praha, s. r. o., Praha
Vystavovatel: AŽD Praha, s. r.,o., Praha
Anotace exponátu: Systém elektronického automatického bloku typu ABE-1 je moderní, plně elektronické železniční traťové zabezpečovací zařízení, které vyhovuje všem bezpečnostním principům, normám a předpisům, jež platí pro železniční zabezpečovací zařízení, a umožňuje spolupráci se systémem evropského vlakového zabezpečovače (ETCS).
Systém ABE-1 je plně centralizovaný, což znamená, že na železniční trati, s výjimkou oddílových návěstidel a venkovních prvků kolejových obvodů, nejsou zpravidla potřebné žádné další stavební objekty nebo ocelové skříně pro lokalizaci vnitřní technologie systému ABE-1. Bezpečnostní atribut systému ABE-1 vytváří výrazný veřejný prospěch v dopravě tím, že zabraňuje vzniku železničních nehod se všemi společenskými, ekonomickými a ekologickými důsledky, protože nenastane situace, kdy by výstupní obvody poskytovaly informaci, která by dovolovala jízdu vlaků vyššími rychlostmi, než dovoluje skutečná dopravní situace. Systém ABE-1 tvoří samostatný celek. Tím, že není součástí navazujících staničních zabezpečovacích zařízení tak, jak je tomu u analogických elektronických automatických bloků konkurenčních firem, může systém ABE-1 spolupracovat se staničními zabezpečovacími zařízeními konstruovanými jak na bázi elektronických zařízení, tak na bázi starších reléových nebo elektromechanických staničních zabezpečovacích zařízení. Uvedené zařízení se vyznačuje ekologickými přínosy, z nichž hlavními jsou: výrazný pokles energetické náročnosti (a proto nevyžaduje klimatizaci skříní s jeho vnitřní technologií), odstranění objektů na trati, u nichž by bylo nutno zřizovat energetické přípojky a klimatizaci, odstranění olejových stykových transformátorů, neprodukuje žádné škodlivé exhalace apod. Vhodnou konstrukcí je zajištěno dodržení podmínek EMI a EMC. Během provozu se potvrdila vysoká odolnost vůči atmosférickým vlivům a zařízení rovněž nevyžaduje profylaktickou údržbu, což vede k další úspoře pracovních sil.
Posudek komise: Exponát představuje převratnou koncepci automatického traťového bloku pro vysokorychlostní železnice. Elektronické řešení bezúdržbového zabezpečovacího systému je uspořádáno tak, že mimo stanice nejsou umístěny žádné choulostivé komponenty systému, což má za následek i snížení nákladů při stavbě železničních koridorů.
Exponát: Rastrovací elektronový mikroskop VEGA TS 5130 MM
Výrobce: Tescan, s. r. o., Brno
Vystavovatel: Tescan, s. r. o., Brno
Anotace exponátu: Rastrovací elektronový mikroskop plně řízený počítačem vyznačující se unikátní elektronově-optickou soustavou, čistým vakuem, dosahovaným pomoci turbomolekulární a rotační vývěvy. Vynikající elektronově-optické vlastnosti, neblikavý obraz s vysokým jasem, brilancí a plná automatizace jsou charakteristické vlastnosti přístroje.
Důmyslný software pro řízení mikroskopu a pořizování snímků, pracující v prostředí Windows, standardní formáty ukládaných obrázků BMP, TIFF a JPEG, dokonalý systém pro archivaci, zpracování a vyhodnocování snímků, automatické nastavování mikroskopu a mnoho dalších automatizovaných funkcí představují standardní výbavu tohoto přístroje.
Posudek komise: Exponát se vyznačuje vynikajícími elektronově-optickými vlastnostmi, je plně automatizován a je řízen počítačem. Poskytuje uživateli vysoký stupeň komfortu zahrnující automatické nastavování mikroskopu, jakož i systém pro zpracování, vyhodnocení a archivaci snímků. Exponát je příkladem dokonalé symbiózy přesné strojní výroby, moderní elektroniky a sofistikovaného programového vybavení.
Exponát: Systém avionických modulů SAM
Výrobce: Unis, spol. s r. o., Brno
Vystavovatel: Unis, spol. s r. o., Brno
Anotace exponátu: Systém avionických modulů (SAM) byl vyvinut společností Unis, spol. s r. o., a je určen pro letoun Ae270, který je vyvíjen v rámci sdružení IBIS Aerospace Ltd. (joint venture Aero Vodochody a AIDC Tchaj-wan). Systém SAM je otevřený distribuovaný systém, který splňuje náročné technicko-uživatelské požadavky a především certifikační kritéria dané předpisovou základnou pro avioniku letounu Ae270. Jednotlivé moduly SAM (standardní sestava představuje 7 modulů) plní specifické funkce na letounu a rovněž vnitřní diagnostické funkce SAM, a tím rozšiřují komfort ovládání letounu.
Posudek komise: Systém avionických modulů SAM je určen prioritně pro letoun Ae 270 HP, je však snadno adaptovatelný pro další malé dopravní letouny. Jedná se o otevřený distribuovaný systém avioniky, splňující všechna certifikační kritéria pro civilní letectví. Moduly plní určené funkce pro řízení specifikovaných systémů letounu včetně vnitřní diagnostiky, což významně rozšiřuje komfort řízení a provozu letounu.
Hodnotitelská komise soutěže o Zlatou medaili 2001
Předseda: doc. ing. Oldřich Ambrož, CSc., VUT v Brně - Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie
Tajemník: prof. ing. Miloš Laipert, DrSc., ČVUT v Praze - Fakulta elektrotechnická, katedra teorie obvodů
Členové: prof. ing. Martin Gančo, CSc., STU Bratislava - Strojnická fakulta, katedra hydraulických strojov, doc. ing. Pavel Jura, CSc., VUT v Brně - Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ústav automatizace a měřicí techniky, doc. ing. Kamil Kolarčík, CSc., VŠB TU Ostrava - Fakulta strojní, katedra energetiky, doc. ing. Jiří Lažanský, CSc., ČVUT v Praze - Fakulta elektrotechnická, katedra kybernetiky, doc. ing. Miroslav Maňas, CSc., UTB ve Zlíně - Fakulta technologická, Ústav výrobního inženýrství, prof. ing. Pavel Noskievič, CSc., VŠB TU Ostrava - Fakulta strojní, Výzkumné energetické centrum, JUDr. ing. Jiří Matoušek, odborný poradce, Radek Merta, Strojírenský zkušební ústav Brno, doc. ing. Jaroslav Prokop, CSc., VUT v Brně - Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie, odbor technologie obrábění, doc. ing. Vladislav Singule, CSc., VUT v Brně - Fakulta strojního inženýrství, Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky, odbor elektrotechniky
Hlas poradní: ing. František Hýbner, Českomoravská elektrotechnická asociace, ing. Jan Novotný, Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky
Reklama
Vydání #11
Kód článku: 11103
Datum: 07. 11. 2001
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit