Témata
Zdroj: ČSJ

Značka kvality napříč obory

Značka kvality Czech Made je vhodná pro české produkty napříč obory. Výborným příkladem jsou firmy Eleth company a Jabor pro, které sice vyrábějí naprosto odlišný produkt, ale vztah k vysoké kvalitě je jednoznačně spojuje. Nejen o značce Czech Made jsme hovořili s manažerem značky kvality Ing. Štěpánem Smejkalem.

Reklama

MM: Pro které typy oborů, případně výrobků, je značka Czech Made vhodná?

Š. Smejkal: Značka kvality Czech Made je určena pro výrobce, kteří chtějí jednoduše komunikovat svou kvalitu, český původ a zároveň se odlišit od konkurence. Nezáleží na tom, z jakého oboru jsou, ale všichni musí úspěšně projít hodnocením kvality.

Značka Czech Made je vnímána jako symbol a punc kvality. Držiteli přináší kromě potvrzení kvality a českého původu také další konkurenční výhody,“ říká Štěpán Smejkal.
(Zdroj: ČSJ)

Výrobci z průmyslově orientovaných oborů vědí, co je v rámci ověření kvality produktu potřeba splnit, a na celý proces jsou tak většinou velmi dobře připraveni. Dobrým příkladem držitele značky Czech Made je společnost Eleth company vyrábějící modulární stavby na klíč Moduliving, nebo firma Jabor pro, která značku kvality získala na vaky Jabor.

Příkladem držitele značky Czech Made je společnost Eleth company vyrábějící modulární stavby na klíč Moduliving. (Zdroj: ČSJ)

MM: Jako příklad jste uvedl modulární stavby Moduliving, v čem jsou výjimečné?

Š. Smejkal: Modulární výstavba zažívá v posledních letech významný rozmach, což vytváří ideální prostředí pro inovativní řešení, která tento způsob výstavby v kvalitě produktů posouvají na úroveň tradiční výstavby, a v mnoha ohledech ji dokonce předčí. U staveb Moduliving je na inovace kladen vysoký důraz. Zároveň výrobce sleduje kvalitu z širšího pohledu a snaží se výhody modulární výstavby přenést i na své zákazníky. A tak se rodí nové a netradiční normy ve vztahu zákazníka a jeho produktu.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Dále jste zmínil vaky Jabor...

Š. Smejkal: Jabor pro je česká rodinná firma z Děčína, která má přes 25 let zkušeností se zpracováním PVC materiálů do finální podoby specifických produktů určených zejména k ochraně před přírodními vlivy. Vaky Jabor jsou flexibilní nádrže na kapaliny, jako jsou voda nebo tekutá hnojiva. A mají také různé objemy. Základem každého flexibilního vaku jsou kvalitní textilie, které jsou povrchově upravené speciální vrstvou pryže. Výsledkem je výrobek s vysokou vnitřní i venkovní odolností.

Držitelem značky Czech Made je též firma Jabor pro, která značku kvality získala na vaky Jabor. (Zdroj: ČSJ)

MM: Co garantuje značka kvality?

Š. Smejkal: Důvěryhodná značka kvality garantuje, že výrobek nebo služba prošly hodnocením, v jehož rámci byla podle předem stanovených a měřitelných kritérií kvalita posuzována. Značka kvality zaručuje, že výrobek byl kontrolován třetí nezávislou stranou, kontrolovala se stabilita procesu výroby, a to v souladu s platnou legislativou. Nedílnou součástí je hodnocení spokojenosti zákazníků s produktem. Stejně tak je tomu u naší značky Czech Made, zde navíc dochází k ověření kvality výrobku přímo ve výrobě.

Zdroj: ČSJ

MM: Jak náročné je značku Czech Made získat?

Š. Smejkal: Firma musí splnit dvě zásadní podmínky, kterými jsou registrace a výroba v České republice. Poté je její produkt pečlivě prověřen v rámci hodnocení kvality, kterým uchazeče provedeme. Po důkladném a úspěšném prošetření získá právo užívat značku po dobu dvou let. Celý proces získání důvěryhodné značky kvality není otázkou několika málo dnů, ale spíše týdnů.

Reklama

MM: Co značka přinese jejímu držiteli?

Š. Smejkal: Značka Czech Made je vnímána jako symbol a punc kvality. Držiteli přináší kromě potvrzení kvality a českého původu také další konkurenční výhody. Zvyšuje důvěryhodnost v očích zákazníků a je možné ji marketingově velmi dobře využít, jednoduše komunikovat svou kvalitu, a poskytnout tak zákazníkům jasný důkaz, že kupují kvalitní český produkt. Značka je zároveň součástí Národního programu Česká kvalita, který sdružuje důvěryhodné značky a zaštiťuje ho Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Související články
Konference pro příznivce kvality a zlepšování

Připojte se k nám na tradiční podzimní setkání plné inspirace a nových perspektiv v oblasti kvality a zlepšování! Dny kvality jsou po roce zpět, připravovaný ročník konference se uskuteční ve dnech 6. a 7. listopadu 2023. Setkání proběhne v kongresovém centru hotelu Clarion v Praze 9.

Kvalita a inovace jako cesta z krize

Česká společnost pro jakost každoročně oceňuje organizace a osobnosti, které kvalitou žijí, kvalitu šíří, aktivně se zasazují o její zavádění ve firmách a její propagaci. Soutěže jsou cestou, jak zviditelnit a nechat vyniknout kvalitu ve všech podobách. Takovými soutěžemi jsou Ambasador kvality České republiky nebo Mezinárodní cena inovací.

Czech Made: Důkaz kvality v průmyslu

Již 30 let podnikatelům slouží značka kvality s nejdelší tradicí v republice Czech Made. Spotřebitelům totiž usnadňuje orientaci na trhu, přináší jim jistotu vysoké jakosti výrobků a služeb, zvyšuje důvěryhodnost brandu v očích široké veřejnosti. Firmám tak dává nástroj, jak prokázat, že je jejich produkce skutečně česká a splňuje ty nejvyšší standardy.

Související články
Konference Dny kvality 2022

Tradiční podzimní setkání „kvalitářů“ a všech příznivců moderních přístupů v oblasti kvality a zlepšování proběhne letos 7. a 8. listopadu v rámci Dnů kvality 2022. Po dvouleté pauze, kdy bylo možné se scházet pouze v online prostředí, budou mít účastníci akce příležitost potkat se společně na konferenci i na slavnostním večeru České společnosti pro jakost v prostorech Clarion Congress Hotel Prague v Praze 9.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Czech Made i pro průmysl

Značka kvality Czech Made má své držitele i mezi průmyslovými podniky. Výborným příkladem jsou české společnosti Union Lesní Brána, výrobce izolací, Transbeton, výrobce betonu, Solodoor, výrobce dveří, nebo Rataj, výrobce bezosých spirálových dopravníků. Ačkoliv se tyto firmy značně liší svým zaměřením, je jim společná maximální orientace na kvalitu své produkce a s tím spojená spokojenost zákazníků. O značce Czech Made jsme hovořili s manažerem značky Štěpánem Smejkalem.

Hledáme nové Ambasadory kvality

Česká společnost pro jakost vyhlašuje nový, již 5. ročník soutěže Ambasador kvality České republiky. Účast v soutěži nabízí všem organizacím nezávislé posouzení jejich přístupu ke kvalitě, a je tak vítanou a vhodnou zpětnou vazbou pro její vedení, že je na dobré cestě k úspěchu. To platí zvlášť pro současné turbulentní období. Soutěž je určena nejen firmám, ale také organizacím veřejného sektoru, jejichž aktivní zájem a ochota poměřit své výsledky je příjemným překvapením.

Ti, kdo tvoří skutečnou kvalitu

Česká společnost pro jakost je nejen uznávaným vzdělávacím centrem a autoritou v oblasti systémů managementu. Jejím posláním je také oceňovat organizace, které kvalitu šíří, kvalitou žijí a aktivně se zasazují o její implementaci.

Soutěž Ambasador kvality ČR

Česká společnost pro jakost vyhlašuje nový, již 4. ročník soutěže Ambasador kvality ČR. Díky spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR se do soutěže bude moci zapojit daleko více firem než dosud. Soutěž původně určená pouze firmám neušla pozornosti veřejného sektoru, což bylo jasným signálem k modifikaci kritérií, které tak byly samostatně nastaveny nejen pro podnikatelský, ale i pro veřejný sektor. Účast v soutěži nabízí všem organizacím nezávislé posouzení, a je tak vítanou a vhodnou zpětnou vazbou pro vedení organizace, že je na dobré cestě k úspěchu. Toto platí zvlášť pro současné krizové, nebo snad už pokrizové, období.

Kontrolní a třídicí systém Equator

Ve spolupráci s předními výrobci v automobilovém průmyslu s cílem získat efektivní dílenské měřidlo pro automatizovanou kontrolu sériově vyráběných dílů byl vyvinut kontrolní a třídicí systém Equator. Jeden takový přístroj dokáže zastat stejnou práci jako stovky jednoúčelových měřidel, přípravků nebo kalibrů.

Jarní setkání strojařů v Plzni

Více než 30 vystavovatelů, téměř 50 řečníků, tři výstavní haly a jeden nezapomenutelný strojírenský zážitek. Akce Strojírenská inspirace 2024 se konala v Plzni od 4. do 6. června 2024 a zaměřila se na digitální výrobu, automatizaci a inovace ve strojírenství. Letos poprvé se toto setkání uskutečnilo v areálu Depo2015, který se stal centrem pro sdílení zkušeností a nápadů mezi odborníky z průmyslu a digitalizace.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Zkušenosti i inovace na konferenci metrologů

Ve dnech 16. a 17. dubna se v plzeňském kongresovém centru konala metrologická konference s názvem Měřicí technika pro kontrolu jakosti. Letošní jedenatřicátý ročník se zaměřoval na aktuality z oblasti legální metrologie a nejnovější poznatky, a to jak v podobě odborných přednášek, tak i v podobě výstavy měřicí a zkušební techniky.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit