Témata
Reklama

Absorbér energie, izolace nebo kreativní materiál?

Vypadá jako polystyren, ale není to polystyren. Rozdíl poznáte nejpozději ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky. Řeč je o expandovaném polypropylenu, materiálu, který pod obchodním názvem Arpro vyrábí globálně působící japonská společnost JSP. Vnitřní struktura dílů z něj vyrobených na první pohled připomíná díly z pěnového polystyrenu, ale jejich vlastnosti jsou zcela rozdílné.

Materiál Arpro se vyrábí mimo jiné v Chebu, v jednom z výrobních závodů společnosti (viz reportáž v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2013 nebo na

www.mmspektrum.com/130102

). Na možnosti jeho aplikací jsme se zeptali Paula Blaira, ředitele marketingu a inovací firmy JSP.

MM: Na rozdíl od křehkého pěnového polystyrenu vydrží součásti z expandovaného polypropylenu nesrovnatelně více. Přestože jsou lehké, dokážou bez poškození odolat i velkým rázovým silám a absorbovat energii nárazů. Jaké vlastně bylo primární určení materiálu Arpro?

P. Blair: Arpro je dynamické řešení, velmi univerzální materiál. Může se pochlubit řadou unikátních vlastností. Je lehký a trvanlivý, může absorbovat nárazovou energii. Tyto vlastnosti udělaly z Arpro před více než 20 lety ideální materiál pro automobilový průmysl, jenž může zlepšit bezpečnost celého vozidla. Byl představen první nárazníkový systém vyrobený z tohoto materiálu. Arpro u běžného automobilu zajišťuje hmotnostní úsporu více než 20 kg a má široké možnosti dalšího uplatnění.

MM: Můžete uvést příklady konkrétních výrobků?

P. Blair: Arpro se používá u celé řady produktů, včetně interiérů automobilů, jednotek HVAC (topení a klimatizace), helem, figurín, dětských autosedaček, nábytku, lyžařských bot a dronů. Mezi produkty, které jsou dnes na trhu, patří například lyžařská helma POC, stélka v lyžařských botách Salomon, dveřní panel vozů BMW i8, šest různých aplikací u vozu Peugeot 308 (rampa sedadla, nožní opěrka, kolenní chrániče, panel kufru auta, hlavové opěrky, ochrana motoru a izolace), vzduchové potrubí DeDietrich, figurína Livelymen, dětská autosedačka Avionaut a řada dalších.

MM: Co vlastně název Arpro znamená?

P. Blair: Arpro je víc než jen název. Je to soubor vlastností a hodnot, které jsou odrazem ducha značky. Původ názvu, ačkoliv je smysluplný, už není důležitý. Nejrelevantnější je skutečnost, že „PRO“ je zkratkou pro polypropylen, jednu z hlavních složek Arpro.

MM: Rád bych se vrátil k technickým vlastnostem materiálu. Co od něj ještě lze očekávat kromě nízké hmotnosti a vysoké odolnosti?

P. Blair: Arpro má další příznivé vlastnosti: je dobrým tepelným izolantem, má schopnost absorpce energie, absorbuje hluk, je chemicky odolný a recyklovatelný. Protože má konstrukci s uzavřenými buňkami, je izotropní, nabízí stejný konzistentní výkon bez ohledu na směr, ze kterého je náraz veden, a nárazová energie se díky tomu rychle rozptyluje do všech směrů. To je velká výhoda v porovnání se vstřikovanými a tuhými polyuretanovými produkty, jejichž výkon nelze přesně předvídat u nárazů odchylujících se o více než 5 % od očekávaného směru a rychlosti.

Další výhodou nebo vlastností tohoto materiálu je to, že se může v řadě případů deformovat, ale vždy se vrátí do svého původního tvaru. Arpro je odolný materiál.
Je lehký a při výrobě dílů umožňuje vytvářet záporné úhly, aniž by bylo nutné investovat do speciálních nástrojů. V porovnání se vstřikovacími a jinými technologiemi dokáže Arpro snížit investice do nástrojů o 50 %.

Reklama
Reklama
Reklama
Nárazník z materiálu Arpro pro Maserati Quattroporte

MM: Materiál Arpro se vyrábí v řadě variant lišících se například hmotností nebo barvou. Můžete je nějak přiblížit včetně typických oblastí aplikací?

P. Blair: Arpro nabízí portfolio šesti barevných provedení (oranžová, limetková, citronová, borůvková, šedá a fialová). Tyto barvy se používají hlavně pro nábytek a dětské hračky. Je ale možné vytvářet barvy na míru. Toho se využívá hlavně k vytvoření specifické barvy pro konkrétní zákazníky nebo pokud určitou barvu vyžaduje trh.

Arpro se vyrábí v široké škále různých hustot, takže zákazníci mohou získat tu správnou směs od nízké hustoty přes střední až po vysokou. Provedení s vysokou hustotou se používají například na nárazníky, vratné obaly těžkých produktů, jako jsou motory, kovové válce apod.

K dispozici je také porézní varianta v podobě duté válcové struktury obsahující vzduchové kapsy. Jsme jedinou inovativní a vůbec první společností, která na trhu tuto variantu poskytuje. Válcový tvar „váží“ méně než běžný materiál Arpro, a přesto si zachovává stejnou strukturální integritu a odolnost při různých nárazech.

Použití materiálu Arpro pro dveřní panel pro BMW i8 přináší schopnost vyšší absorpce energie při nárazu.

MM: Expandovaný polypropylen byl původně určen vyloženě pro technické aplikace. Nicméně designérům se zalíbila i určitá syrovost jeho vzhledu a využívají jej i jako pohledový prvek...

P. Blair: Arpro je dynamickým řešením pro designové odborníky a obecně pro interiérové designéry. Je to vysoce univerzální materiál, který má unikátní vlastnosti. Je lehký, a přesto odolný. Možnost tváření do jakékoliv formy znamená, že designéry při realizaci jejich ambicí nic neomezuje. Díky těmto vlastnostem se Arpro stal uznávaným materiálem v ateliérech a u designérů na celém světě. V důsledku toho se používá v působivých moderních interiérových designech a produktech. Jako příklad bych uvedl design obalu na 3D tiskárny Beeverycreative portugalského designéra Pedra Sottomayora. Materiál Arpro si vybral kvůli jeho funkci, odolnosti a lehkosti. A také díky možnosti vytvářet 3D tvary dokázal vytvořit elegantní, stylový, a přesto praktický obal.

Dalším výmluvným příkladem je kancelářský nábytek Metaform-Portfolio od Hermana Millera. Nábytek se skládá ze sestavy modulárních prvků, je lehký, lehce konfigurovatelný a sestavitelný bez dalších nástrojů. Uživatelé kanceláře si mohou vytvořit prostory různých velikostí a tvarů, které umožňují i policové řešení a umístění prezentačních doplňků, a vytvořit si tak pracovní prostor podle svých individuálních potřeb.

Díky svým tepelným izolačním vlastnostem je Arpro ideální pro řadu různých aplikací v oboru HVAC.

MM: Hlavní oblastí zpracování expandovaného granulátu, který se vyrábí v chebském závodě, je lisování. Zajišťuje společnost JSP pro své zákazníky i tyto služby?

P. Blair: JSP je lídrem trhu ve výrobě materiálu, ale ne v oboru lisování.

Materiál zdokonalil tepelně-izolační vlastnosti lyžařských bot Salomon. Boty jsou také pohodlnější a lépe padnou.
Stylový design obalu na 3D tiskárny Beeverycreative portugalského designéra Pedra Sottomayora

MM: Existují i nějaké další možnosti aplikací materiálu Arpro, na které jsem se nezeptal?

P. Blair: Arpro má speciální variantu s názvem Arpro ESDP (ochrana proti elektrostatickému výboji). Lze jej používat v elektricky ještě senzitivnějších aplikacích v automobilovém průmyslu a elektrotechnických přístrojích. Výhodou materiálu Arpro ESDP je rozšíření možnosti použití všude tam, kde lze využít jeho lehkosti, odolnosti proti nárazu a ochrany před elektrostatickými výboji.

Příklad aplikace barevné varianty materiálu Arpro – box na ryby

MM: Jaké služby poskytujete zájemcům o materiál Arpro při vývoji nových aplikací?

P. Blair: S materiálem Arpro usilujeme o růst na trhu, který bude ku prospěchu všem našim zákazníkům i zákazníkům našich zákazníků. Nevyrábíme pouze materiál, ale neustále hledáme způsoby jeho vylepšování, poskytujeme technickou podporu a zajišťujeme jim a OEM designérské služby. Poskytováním svých interních designérských a vývojářských možností dokážeme nabízet integrovanější přístup k vývoji i větší rychlost a flexibilitu při vytváření nových variant aplikací. Díky naší inženýrské podpoře, prototypovým závodům, laboratoři eureka a možnostem CAD a FEA vede celý proces k rychlému vývoji a dosahování těch nejlepších řešení v mnoha zákaznických aplikacích.

MM: Děkuji za rozhovor.

Vhodnou oblastí aplikace jsou rovněž různé druhy přileb.
Fantazii designérů se meze nekladou – aplikace pro vinotéku.
Reklama
Vydání #5
Firmy
Související články
Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Nové vstřikovací jednotky pro vstřikovací stroje

Společnost Engel Austria od základu přepracovala své hydraulické vstřikovací jednotky a na veletrhu K 2016 od 19. do 26. října v Düsseldorfu představila novou generaci úspěšných řad vstřikovacích strojů Engel victory a Engel duo, které díky inovativním funkcím dosahují vyšší přesnosti, ergonomie a účinnosti.

Související články
Jak úspěšně zpracovávat pokrokové polymery

Průhledné součásti z plastů jsou zhotoveny většinou z PMMA. Existují však také speciální polyolefiny, které mají dobré optické vlastnosti, ale jejich bezproblémové zpracování je možné pouze za určitých předpokladů. Článek ukazuje, co je nutné brát v úvahu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové možnosti průmyslového využití plastů

Supertechnopolymery představují nejnovější a nejvyspělejší článek ve vývoji polymerových materiálů. Od tradičních plastů se liší především vysokým obsahem vyztužujících skelných vláken, případně i přítomností syntetických vláken z aramidu, která dávají supertechnopolymerům výborné mechanické i tepelné vlastnosti. Díky své vysoké odolnosti se tyto moderní inženýrské plasty stále častěji stávají vhodnou alternativou za oceli, přičemž nabízejí i řadu výhod:

Žíhání termoplastů

Moderní nauka o plastech v mnoha směrech vychází z nauky o kovech. Příkladem je žíhání, jeden ze způsobů tepelného zpracování. Společným účelem žíhání kovů i plastů je pomocí řízených teplotních změn dosáhnout rovnovážných stavů struktury a tím i cíleně ovlivňovat vlastnosti.

Makroplasty versus mikroplasty

Plasty se staly nenahraditelným materiálem sloužícím téměř všem oblastem lidské činnosti. V poslední době se pozornost odborníků i veřejnosti soustřeďuje na zcela nový ekologický fenomén, zvaný mikroplasty. Ve smyslu ekologické terminologie je pak možné výrobky z plastů označovat jako makroplasty.

Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

Optimalizace plastových výlisků s obsahem přírodních vláken

V průmyslové výrobě, především v automobilovém průmyslu, se začíná prosazovat trend nasměrovaný k využívání obnovitelných materiálů, ke kterým mj. patří přírodní vlákna. Vývojáři nových výrobků se setkávají s požadavky na aplikační využití plastových materiálů vyztužených přírodními vlákny, jako jsou sisal, konopí, len atd.

Horké trysky jako nový standard

Studené plnicí kanály doprovázejí odvětví vstřikování plastů od prvopočátku. I dnes často vypadá tento způsob plnění dutiny jako ten nejjednodušší a nejelegantnější. Proč má tedy smysl zabývat se aplikací horkých trysek i do malých sérií a malých forem? Srovnejme oba způsoby plnění a porovnejme ekonomické přínosy.

Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Uniplast Brno vstoupil do druhé padesátky

V roce 2015 vstoupil Uniplast Brno do druhé padesátky let své činnosti, proto mi dovolte ohlédnout se za jeho pracovní činností v uplynulém roce. V souladu s prací v předešlém období navázal na tradiční konference, konzultace, exkurze, semináře a publikační činnost.

Výroba stavebnic leteckých modelů

Pamětníci si možná vzpomenou na reportáž o výrobě plastikových leteckých modelů, která vyšla v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2004. Když jsem loni na setkání uživatelů softwaru NX potkal pana Vladimíra Šulce, jednoho ze zakladatelů společnosti Eduard – Model Accessories, pozval mě, ať se k nim do Obrnic přijedu znovu podívat, protože za tu dobu se mnohé změnilo.

Sledování forem ve výrobě, skladu i údržbě

Jednou z nejdůležitějších věcí, které firmy pracující v oblasti výroby výlisků řeší, je sledování forem a řešení problémů, které při výrobě nastanou. Důležité je problémy řešit tak, aby příště, pokud se stejný problém objeví znovu, bylo možné sáhnout do databáze a problém vyřešit ihned, bez zbytečných časových prodlev. To umožňuje systém MachineLOG IT, jenž maximálně zjednodušuje sledování pohybu forem, jejich oprav i nasazení ve výrobě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit