Témata

Biologicky rozložitelný filament NonOilen®

Po dlouhodobé spolupráci s výzkumným týmem prof. Ing. Pavla Alexyho, PhD., ze Slovenské technické univerzity může společnost Fillamentum Manufacturing Czech hrdě představit zcela nový revoluční materiál, jaký je snem plastikářského světa – plně biologicky rozložitelný filament pro 3D tisk s názvem NonOilen®.

Reklama

Komerční prezentace

NonOilen® perfektně zapadá do principu cirkulární ekonomiky. Je několikanásobně recyklovatelný s minimálními ztrátami na funkčnosti, což znamená, že jej můžeme použít několikrát a tím zredukovat množství vstupního materiálu. Jakmile životnost tohoto stoprocentně biologicky rozložitelného materiálu skončí, lze jej recyklovat v průmyslovém kompostu nebo v elektrickém kompostéru a vrátit jej zpět přírodě, aniž by došlo k jeho rozkladu na mikroplasty. Tento proces se nazývá 3R (reduce – reuse – recycle, tj. zredukuj – znovu použij – zrecykluj).

Společnost Fillamentum Manufacturing Czech představuje plně biologicky rozložitelný a recyklovatelný filament pro 3D tisk, nazvaný NonOilen.

Vlastnosti a aplikace materiálu NonOilen®

Možnosti využití jsou nekonečné. Vlastnosti NonOilenu® mohou firmy využít zejména pro ekologické prototypování (green prototyping), kde tento filament plně nahrazuje běžné materiály, jako jsou PLA, PETG nebo CPE.

NonOilen® je tvrdý, pevný a houževnatý. Vytištěné předměty lze využít pro aplikace, kde dochází ke styku s potravinami. V porovnání s PLA je NonOilen® pevnější a vydrží vyšší teploty (až do 110 °C). Tisk je stejně snadný jako s PLA. Aby 3D tisk byl úspěšný, doporučuje se tisknout v rozmezí teplot 175–195 °C, při teplotě podložky 0–50 °C. Jelikož má NonOilen® velmi dobrou přilnavost k podložce, doporučuje se použití 3Dlacu nebo tyčinkového lepidla PVA jako separátoru výtisku. Zabrání se tím problémům při snímání vytištěného předmětu, při kterém by mohlo dojít k jeho poškození.

Nový materiál byl uveden na trh v březnu tohoto roku. Podrobné technické informace najdete na webových stránkách.

NonOilen je tvrdý, pevný a houževnatý a snáší teploty do 110 °C. Vytištěné předměty lze využít pro aplikace, kde dochází ke styku s potravinami.

Green prototyping a použití NonOilenu® ve společnosti Fremach

Firma Fremach, která je dodavatelem komplexních plastových součástek pro automobilový průmysl, už nový revoluční filament NonOilen® otestovala a stala se tak první společností, která začala uplatňovat tzv. green prototyping v oblasti 3D tisku. Prvními díly tištěnými z NonOilenu se staly šablony a ozubená kolečka.

Šablony firma používá pro kontrolu pozic symbolů na dekorovaných dílech. Mnohé šablony se po otestování správné funkce následně vyrábějí z kovu a vytištěná šablona poté zůstane nevyužita. Proto je dobře, že může být recyklována.

Ozubená kolečka jsou součástí otočného systému pro lakování válcovitých dílů, které musejí být nalakovány rovnoměrně po celém obvodu. Tato kolečka jsou upevněna v části zařízení, kde se na ně nedostane nerecyklovatelný lak a jsou používána ve velkém množství pro předsériovou výrobu. Výhodou materiálu NonOilen je jednak dobrá odolnost materiálu vůči vyšším teplotám, jimž jsou ozubená kolečka v peci lakovny vystavena, jednak díky možnosti úplné recyklace, která je v případě velkého množství ozubených koleček velmi vítána. Ozubená kočka z materiálu NonOilen se přitom v peci nedeformují a jejich životnost se tak prodlužuje.

Samotný tisk z materiálu NonOilen probíhal dobře a zástupci firmy Fremach si pochvalují, že materiál nenavlhá a na tištěných předmětech se nevytvářejí „plastové vlasy“, které jsou v případě šablon nežádoucí. Díly vyrobené z materiálu NonOilen, pro které již nebude další využití, se společnost chystá pravidelně svážet a recyklovat ve firmě Fillamentum.

    Pro podporu cirkulární ekonomiky:

    • řídíme se heslem „think before you print“ – minimalizujeme nepotřebné produkty, designujeme funkční předměty a tím omezujeme odpadovost;
    • znovu používáme tištěné předměty – NonOilen má skvělé vlastnosti, je omyvatelný v myčce nádobí a je odolný vůči vodě;
    • recyklujeme – nepodařené nebo nevyužité výtisky můžete vrátit zpět do firmy Fillamentum, my polymer znovu zpracujeme nebo zlikvidujeme materiál do biologického odpadu;
    • v případě, že recyklace není efektivní, zařaďte NonOilen do bioodpadu – NonOilen netřídíme do plastu, neboť materiál by nebyl roztříděn správně a byl by spálen;
    • recyklovatelná je i cívka a obaly, ve kterých je materiál dodáván.
Související články
Výroba tiskových strun pro 3D tiskárny

Na světovém trhu mohou uspět i mladé české firmy. Příkladem je společnost Fillamentum, která se zabývá vývojem a výrobou high-tech plastových výrobků technologií extruze. K jejím stěžejním produktům patří tiskové struny pro 3D tiskárny.

Zajímavosti ze světa 3D tisku

3D tisk nabízí stále nové možnosti uplatnění, ať už jde o vlastnosti nebo rozměry finálního výrobku, nebo o zcela nové aplikační oblasti. Jednou ze zajímavých novinek je 3D tiskárna na desky plošných spojů, která umožňuje výrobu prototypu nebo malé série během několika hodin. Nebo z jiného soudku - v největších výrobních systémech lze vytisknout plastové díly s rozměry kolem 900 mm. Pokud máte za to, že se vám investice do takového zařízení nevyplatí, není třeba zoufat, neboť technologie jsou dostupné i formou služby.

Aditivní technologie pro Průmysl 4.0

Výrobní stroje pracující na principu aditivních technologií si generují samy vlastní výrobní strategii a dráhy. Nepotřebují zvláštní přípravu výroby. Ta spočívá pouze v umístění výrobku do výrobního prostoru stroje.

Související články
Aditivní technologie (nejen) v leteckém průmyslu

3D tisk, neboli aditivní výroba, v dnešních dnech zažívá opravdový boom. Většina firem technického zaměření, které jsou na špičce v oblasti inovací, tuto technologii vlastní, nebo alespoň externě využívá. Obdoba této technologie však není v přírodě nová, ani nijak výjimečná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Ochutnávka podzimního veletrhu K 2022

Blíží se říjnový termín největšího mezinárodního plastikářského a gumárenského veletrhu K, který se bude letos opět konat na düsseldorfském výstavišti. Firmy z oboru již pilně připravují svoje expozice a některé z nich pořádají tiskové konference, aby odborné veřejnosti napověděly, jaké novinky budou na veletrhu představovat. My jsme navštívili společnou konferenci tří rakouských firem – Borealis, Engel a Erema Group.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Makroplasty versus mikroplasty

Plasty se staly nenahraditelným materiálem sloužícím téměř všem oblastem lidské činnosti. V poslední době se pozornost odborníků i veřejnosti soustřeďuje na zcela nový ekologický fenomén, zvaný mikroplasty. Ve smyslu ekologické terminologie je pak možné výrobky z plastů označovat jako makroplasty.

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 2. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Princip laserového čištění a jeho možnosti

Laserové čištění patří mezi mladé technologie, jež nacházejí stále nové uplatnění nejen v průmyslu. Hlavním důvodem jsou nízké provozní náklady, ekologická šetrnost k životnímu prostředí a v neposlední řadě šetrnost k čištěnému materiálu oproti konvenčním metodám.

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit