Témata
Reklama

Chapadlo pro kolaborativní roboty

Německá firma Röhm, která se specializuje na upínání a manipulaci s obrobky, představuje jako první na světě své robotické chapadlo určené pro kolaborativní roboty, při jehož výrobě je využívána kombinace produktové platformy s aditivní výrobou. Společnost se tím umísťuje v popředí rychle se rozvíjejícího segmentu „human-robot-collaboration“ (HRC) čili spolupráce mezi člověkem a robotem.

Ideální propojení silných stránek lidí a robotů je jedním z hlavních cílů současnosti. Důraz je kladen na úlevu od fyzicky namáhavé, monotónní a ergonomicky obtížné práce. Roboty – „kolegové“ na montážním pracovišti – potom efektivně pomáhají vytvářet zdravé pracovní podmínky a příjemnou pracovní atmosféru. Experti na finanční trhy a trhy práce se rovněž shodli, že udržení zaměstnanosti ve vysokopříjmových zemích je často možné jen díky přispění robotů, neboť ti umožňují ekonomickou výrobu ve spojení s vysokými mzdami.

Chapadla RRMG-MRK

Prudký nárůst poptávky po komponentech pro spolupráci člověk – robot vedl k vývoji, který společnost Röhm realizovala spolu s firmou KUKA Systems. Nová chapadla splňují zejména přísné požadavky na bezpečnost – například nejnovější ISO 10218 a ISO/TS 15066 jsou splněny díky zaoblení hran, rohů, speciálně vyladěné přírubě a sofistikovaně navrženým štítům. Tyto dodatečné úpravy zaručují ochranu pracovníků před zraněním.

Díky chapadlům RRMG-MRK může firma Röhm velmi flexibilně reagovat na různé požadavky výroby a nabídnout přesně ta správná řešení. Christian Schmid, produktový manažer a specialista společnosti Röhm na manipulační techniku, říká: „Velkou výhodou našeho aditivního výrobního procesu je schopnost přizpůsobit tvar všem myslitelným tvarům obrobků. Nezáleží na tom, zda zákazník požaduje uchopení zvenčí, nebo zevnitř. Kulaté, oválné i téměř libovolně tvarované obrobky mohou být uchopeny bezpečně a spolehlivě jedním a tím samým chapadlem díky vysoké flexibilitě čelistí chapadla.“ Další výhodou je, že poškození povrchu chapadla je prakticky nemožné díky použitému materiálu polyamid PA12, který je mimořádně odolný vůči médiím, jako jsou chladicí směsi nebo oleje, a rovněž je vhodný pro aplikace v potravinářství, což otevírá nové možnosti použití. „Tato flexibilita v kombinaci s robustností, dlouhou životností a hmotnostně optimalizovanou konstrukcí je pro naše zákazníky nesmírně důležitá,“ dodává Schmid.

Reklama
Reklama
Reklama
Společnost Röhm ve spolupráci s KUKA Systems vyvinula první HRC kompatibilní chapadlo za použití aditivní výroby.

Bezúdržbové a flexibilní

Hmotnost chapadel RRMG-MRK, která se pohybuje kolem 300 gramů (v závislosti na provedení čelistí), je extrémně nízká. Také životnost je velmi vysoká: chapadlo je bezúdržbové až po dobu deseti milionů uchopovacích cyklů při rychlostí až 100 cyklů za minutu. V závislosti na strategii uchopení a obrysu obrobku mohou být silou 120 newtonů bezpečně uchopeny i větší komponenty. Upínací poloha je indikována pomocí integrovaných senzorů.

Kromě toho může být pomocí speciálně vyvinuté příruby pro roboty KUKA LBR iiwa upínací poloha přestavena o 90 stupňů – v závislosti na tom, zda má být součástka uchopena vodorovně, nebo svisle. Chapadlo se tak díky rychlému přestavení může jednoduše otočit o 90 stupňů.

S robustním, lehkým a vysoce přizpůsobitelným chapadlem RRMG-MRK, při jehož výrobě je využívána inovativní aditivní technologie, učinila firma Röhm další krok směrem do budoucnosti spolupráce mezi člověkem a robotem (HRC).

Röhm

Zpracováno redakcí

peter.trnka@sk.roehm.biz

www.roehm.biz

Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Robot s dvojitým uchopovačem zrychlil obsluhu CNC stroje

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Značení s Mopa lasery

V posledních letech se lasery stávají dominantním způsobem značení produktů. V oblasti značicích technologií kontinuálně dochází k inovacím a lasery tak nahrazují čím dál více konvenční technologie.

Individuální řešení systému upínání

Systém upínání má velký vliv na plynulý průběh výroby. Aby se zvýšila bezpečnost obsluhy a stroje, ale i kvalita obrábění, byl vyvinut univerzální systém upínání obrobků se senzory.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Vytvořit si náskok v těžkých podmínkách

Společnost F. Zimmermann vyvíjí kompaktní, výkonnou a cenově výhodnou portálovou frézku, pomocí níž mohou uživatelé velmi flexibilně obrábět hliník i vysoce pevnou ocel.

Virtuální stroj pomáhá vyhnout se poškození

Kolize během obrábění jsou vždy nákladnou záležitosti. Tím, jak se výroba vybavuje stále vyšší úrovní automatizace a s rozšiřováním aplikací internetu věcí (IIoT) nabývá prevence chyb na složitosti i časové náročnosti. Japonský výrobce CNC strojů Okuma , který si jako jediný na světě vyrábí veškeré klíčové komponenty obráběcích strojů sám, vyvinul digitální řešení, které slouží k přípravě, simulaci a otestování celého procesu obrábění před jeho zahájením. Během vlastního obrábění provádí systém Collision Avoidance Systém (CAS) velmi přesnou virtuální simulaci s předstihem v řádu milisekund před vlastním řezáním. Jakékoli kolize, které by mohly nastat, jsou tak zablokovány předtím, než mohou způsobit vážná poškození - šetříc čas a peníze provozovatele stroje.

Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit