Témata
Reklama

CNC obráběcí centra pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl

Firma HOLZ-HER provedla modernizaci svých CNC obráběcích center. Typová řada EASYmaster je určena pro tříosé obrábění, centra řad ECOmaster a UNImaster mohou být doplněna o řízení 4. osy.

Německá firma HOLZ-HER vyrábí pro nábytkářský a dřevozpracující průmysl tři řady CNC obráběcích center: EASYmaster, ECOmaster a UNImaster. Tyto stroje prošly v roce 2000 výraznou rekonstrukcí:
  • kuličkový šroub u pohonu v ose X byl nahrazen ozubenou tyčí. Výsledkem bylo zvýšení rychlosti v ose X z 60 až na 100 m.min-1;
  • vzduchové chlazení vertikálního frézovacího vřetene bylo nahrazeno vodním chlazením. Toto opatření přineslo možnost trvalého použití (S1) při nominálním výkonu a krátkodobého (3,5 min) v režimu S6;
  • olejová vakuová pumpa byla nahrazena vodní pumpou Siemens. Tato objemově prostornější pumpa nevyžaduje žádnou údržbu a její spolehlivost je řádově na mnohem vyšší úrovni, než jaká je u běžných olejových pump;
  • IC (průmyslový počítač) s 15" displejem byl nahrazen PC se 17" monitorem. Důvodem záměny bylo to, že dříve dodávané IC rychle morálně zastaraly a jejich modernizace nebyla tak snadná, jako je tomu v případě PC. Také aktualizace softwaru na IC byla poměrně náročnou záležitostí.
Výše uvedené změny dělají z obráběcích center HOLZ-HER ještě výkonnější a spolehlivější stroje, než jaké známe z dřívějška. Firmu v České republice zastupuje společnost Epimex.
Reklama
Reklama
Reklama

Řízení

Všechny modely nové řady mají totožné softwarové a hardwarové vybavení. Ovládání stroje zabezpečuje PC s Intel Pentiem III 886 se 17" monitorem a modemem pro on-line spojení se servisním střediskem HOLZ-HER. Jako zvláštní příslušenství je možné doplnit například videokonferenční systém nebo čtečku čárkového kódu. Pro uživatelskou tvorbu NC programů je v základním vybavení dodáván profesionální CAD/CAM grafický software Twincam 32, který obsahuje veškeré funkce pro pohodlné a rychlé kreslení požadovaných tvarů, programování podle vzorců a proměnných, správu maker, simulaci obrábění, volbu nástrojů a optimálních řezných podmínek, knihovnu nástrojů a správu zásobníku. Jako základní řídicí software je použit Sinumerik 810 D od firmy Siemens. Tento systém umožňuje vedle řízení PLC funkcí stroje i interpolaci přímek i křivek ve všech třech osách. Od firmy Siemens jsou i další elektronické prvky související s řídicím systémem, jako PCL moduly, servomotory apod.
Stroje ECOmaster a UNImaster mohou být doplněny o řízení 4. osy C, tedy o plynulé otáčení přípravku upnutého do frézovacího vřetena v rozsahu 0 ÷ 360° - např. pravoúhlé nebo sklopné převodovky.

Konstrukce rámu

Všechny modely mají jednoramennou konstrukci a je u nich použit stejný způsob pohonů: v ose X to jsou ozubené tyče, v osách YZ kuličkové šrouby. Uložení všech pohyblivých saní je na kalených vodicích plochách s kuličkovými lineárními vedeními. Firma HOLZ-HER nabízí na svých strojích 3 druhy pracovních ploch: pevný stůl, rastrový stůl a trámcový stůl. U nejmenšího modelu EASYmaster se dodává pouze trámcový stůl, u vyšších modelů si lze vybrat. U modelů s nejdelší pracovní plochou (až 5,55 m) je možná i kombinace typů pracovních ploch, např. na jedné polovině pracovní plochy je rastrový stůl a na druhé polovině trámcový stůl. V případě trámcového stolu je možné ke stroji objednat i transportní pás pro odvoz pilin a odřezků. U pevného stolu bývá osazován bodový laser, který slouží jako pomůcka pro přesné určení polohy přísavek.

Pracovní agregáty

Základním prvkem všech obráběcích center pro výrobu nábytku jsou vrtací jednotky. Na strojích HOLZ-HER je podle typu osazeno 9 až 18 vertikálních vřeten s roztečí 32 mm, vždy ve tvaru L nebo T. Vřetena se vysouvají do záběru jednotlivě, přičemž zdvih je 70 mm. Díky tomu, že řídicí systém sám provádí výběr vřeten, která budou požadované vrtací operace provádět, zvyšuje se rychlost celého procesu vrtání.
Horizontální vrtací vřetena bývají ve dvojicích a jsou orientována buď ve směru osy X, nebo ve směru osy Y. Podle typu stroje bývají osazeny 2 až 4 dvojice horizontálních vřeten.
Pilový agregát se využívá hlavně pro frézování drážek nebo polodrážek, ale v případě osazení výkonnějšího agregátu (3,5 kW, pilový kotouč ( 200 mm) lze provádět běžné formátování plošného materiálu. S výjimkou nejmenšího typu EASYmaster je pilový agregát otočný o 90°, tj. do směru os XY. Na zvláštní přání může být pilový agregát upraven pro drážkování sendvičových panelů Alucobond.
Standardní nabídka vertikálních frézovacích agregátů začíná nejslabším vřetenem o výkonu 4,4 kW, pokračuje přes vřetena o výkonech 5,6 kW, 6 kW, 9 kW a končí u vřetene s výkonem 10 kW. Rozsah otáček nejčastěji osazovaného vřetene 9 kW je 1000 ÷ 24 000 min-1. Příznivá výkonová charakteristika jeho motoru poskytuje plný výkon 9 kW již při otáčkách 12 000 min-1. Velký důraz je kladen vedle již dříve zmíněného chlazení i na uložení hřídele. Zkušenosti ukázaly, že použití čtyřřadého keramického ložiska není zbytečným luxusem. U vřeten 4,4 kW a 5,6 kW je použito standardní kleštinové upínání nástrojů nebo hydraulický systém Leuco-PS, u silnějších vřeten, kde se předpokládá použití výměníku nástrojů, je osazen pneumatický systém upínání nástrojů pomocí upínacích kuželů HSK 63 F.
Horizontální frézovací vřeteno je nabízeno pouze na typech ECOmaster a UNImaster. Vzhledem k jednoúčelovému použití horizontálního frézování pro dlabání dveřního zámku je nabízen pouze jeden typ vřetene o výkonu 5,6 kW s rozsahem otáček 2500 ÷ 18 000 min-1.

Výměník nástrojů

Firma HOLZ-HER používá 2 typy zásobníků - zásobník nesený na agregátu a pevný zásobník typu "pick-up". U typů ECOmaster a UNImaster bývají oba typy zásobníků kombinovány, takže současně lze stroj osadit až 26 nástroji. Všechny zásobníky jsou určeny pro upínací kužely typu HSK 63 F.
Nesený zásobník je umístěn na rameni v poloze za zadním okrajem stolu, což minimalizuje zatížení vodicích drah i v případě plného obsazení zásobníku nástroji. Výhodou neseného zásobníku oproti pevnému je minimalizace ztrátových časů, neboť pracovní agregát nemusí pro nástroje dojíždět a pro výměnu nástroje jsou využívány převážně tzv. "mrtvé časy". Z tohoto důvodu je nesený zásobník u strojů ECOmaster a UNImaster používán vždy jako hlavní. U typu EASYmaster nesený zásobník nabízen není. Nesený zásobník pro 4 nástroje je lineární, kruhové zásobníky jsou pro 6 či 12 nástrojů.
Pevný zásobník je zabudován na pravé straně rámu stroje. U typů ECOmaster a UNImaster je používán jako doplňkový a je zpravidla využíván pro rozměrnější nástroje nebo přípravky (např. pravoúhlá převodovka), u nichž by bylo osazení do neseného zásobníku problematické. Pevné zásobníky jsou vždy lineární a jsou nabízeny ve variantách pro 4, 6, 12 a 14 nástrojů.

Upínání obrobku

Na obráběcích centrech pro dřevozpracující průmysl jsou v hlavní míře využívány vakuové upínky dílců. Výjimkou jsou mechanické upínače (mohou být ovládány pneumaticky nebo manuálně), které se využívají při opracovávání úzkých obrobků, např. profilových lišt, obloukových eurooken apod.
Firma HOLZ-HER používá pro pevný nebo rastrový stůl kruhové upínky o průměrech 60, 90, 100, 110 a 120 mm. Pro trámcový stůl jsou určeny obdélníkové přísavky 114 x 140 mm. Jako zvláštní příslušenství jsou ke všem typům stolů dodávány speciální úzké přísavky (např. 130 x 30 mm), na kterých lze opracovávat úzké dílce. U dílců složitých tvarů se často používá tzv. šablona, tj. MDF deska, do které je vyfrézován tvar obrobku, vyvrtány přisávací otvory a obvod je zatěsněn gumovou páskou. Pro použití šablony je zvláště výhodný pevný stůl, protože šablonu není nutné pokládat na přísavky, ale přívod vakua lze řešit přímým napojením hadice do dvojvrstvé šablony.
Reklama
Vydání #5
Kód článku: 20530
Datum: 16. 05. 2002
Rubrika: Trendy / Zpracování dřeva
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Inženýrská akademie ČR - Pár slov o mediální realitě

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technicých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti či názory mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

Další ročník veletrhu Wood-Tec ve znamení novinek

Ve dnech 20.–23. října se na brněnském výstavišti po dvou letech opět uskuteční již 14. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl – Wood-Tec.

Související články
Zima se blíží!

Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit