Témata
Reklama

CZECHINVEST HODNOTÍ ROK 2007

18. 12. 2007

První miliardy korun z fondů Evropské unie už míří na účty domácích podnikatelů. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest rozdělila v letech 2004 – 2006 dvanáct miliard korun na podporu perspektivních domácích podniků z Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP), do roku 2013 mají čeští podnikatelé šanci získat ještě desetkrát tolik. , do roku 2013 mají čeští podnikatelé šanci získat ještě desetkrát tolik.

Dotazy, týkající se nového období 20072013 a Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), jsme položili Ing.Mgr. Alexandře Rudyšarové pověřené řízením agentury CzechInvest.

Reklama
Reklama
Reklama
Operační program Podnikání a inovace se zaměřuje zejména na malé a střední podnikatele. Jeho cílem je poskytovat podporu především podnikům s vysokým inovačním potenciálem, tedy těm, které využívají moderní technologie a investují do výzkumu a vývoje. Program ovšem nezapomíná ani na podporu vzniku nových firem nebo na další rozvoj už existujících podniků. Předpokládáme, že o dotace z programů plánovaných na rok 2008 budou moci žádat i velké podniky,“ říká Mgr. Alexandra Rudyšarová pověřená řízením agentury CzechInvest.

MM: Některé ze dvanácti dotačních programů Operačního programu Podnikání a inovace jsme už letos čtenářům představili – konkrétně programy Rozvoj, ICT v podnicích, Inovace, Potenciál, ICT a strategické služby, Spolupráce a Prosperita. Jak jsou na tom další programy? Do kterých se už mohou podnikatelé se svými projekty hlásit?

A. Rudyšarová: Ministerstvo průmyslu a obchodu nabídlo podnikatelům dotace v rámci šesti programů. A to i přesto, že kompletní perační program Podnikání a inovace ještě čeká na schválení Evropskou komisí. V současné době je možné žádat o dotace na vznik výzkumného a vývojového centra z programu Potenciál nebo na podporu marketingových aktivit z programu Marketing. V obou případech mohou žadatelé podávat Registrační žádosti do 31. prosince 2007.

V programech Rozvoj, ICT v podnicích, Inovace – Inovační projekt a Ekoenergie jsme už ukončili příjem Registračních žádostí a podniky, které splnily kvalifikační předpoklady, teď dopracovávají Plné žádosti. Podařilo se nám také úspěšně uzavřít první kompletní kolo dotací, resp. první Výzvu, z programu Rozvoj, kde už skončil příjem i lných žádostí a probíhá hodnocení projektů.

Současně probíhají přípravy na spuštění dalších programů v roce 2008. Od 1.října 2007 je agentura CzechInvest navíc jediným subjektem v rezortu Ministerstva průmyslu a obchodu, který spravuje dotační programy z Operačního programu Podnikání a inovace. Administrujeme tedy i programy Marketing, který dříve patřil agentuře CzechTrade, a program Ekoenergie, jenž k nám přešel z České energetické agentury. Vzniklo tak jednotné kontaktní místo a podnikatelům teď opravdu stačí komunikovat pouze s námi a nemusejí se obracet na více institucí, ať už jsou jejich plány jakékoliv.

MM: Kdo může získat dotace z programů OPPI? Jsou nějaká omezení společná pro všechny programy?

A. Rudyšarová: Operační program Podnikání a inovace se zaměřuje zejména na malé a střední podnikatele. Jeho cílem je poskytovat podporu především podnikům s vysokým inovačním potenciálem, tedy těm, které využívají moderní technologie a investují do výzkumu a vývoje. Program ovšem nezapomíná ani na podporu vzniku nových firem nebo na další rozvoj už existujících podniků.

Finance na svůj podnikatelský záměr mohou získat zejména firmy působící ve zpracovatelském průmyslu, pokud se rozhodnou investovat do moderních technologií. Důraz je kladen především na regiony se strukturálními problémy a vysokou nezaměstnaností, ale všeobecně ale platí, že je možné podpořit projekt realizovaný v libovolném kraji České republiky mimo území hlavního města Prahy.

MM: A velké podniky? Do dosud vyhlášených programů se mohou hlásit jen ty malé a střední, dočkají se možnosti žádat o podporu i podniky velké?

A. Rudyšarová: Ano. Předpokládáme, že o dotace z programů plánovaných na rok 2008 budou moci žádat i velké podniky. Konkrétní podmínky pro jednotlivé programy stanovují jejich Výzvy, kterými je nutné se řídit. Ty jsou zveřejněné vždy společně s vyhlášením programů, které podnikatelé naleznou na webových stránkách agentury CzechInvest, Ministerstva průmyslu a obchodu a v denním tisku.

MM: Jaký je mechanismus podávání žádostí? Jaké jsou ohlasy na podávání žádostí pomocí internetové aplikace eAccount?

A. Rudyšarová: Pomocí elektronické aplikace eAccount mohou žadatelé vyplnit formuláře, předkládat žádosti a dodávat potřebné přílohy elektronickou formou ze své kanceláře či domova. Rovněž přímo v aplikaci naleznou podrobnou nápovědu pro vyplňování žádosti a eAccount jim umožňuje průběžně sledovat proces administrace a aktuální stav hodnocení žádosti.

Výhodami eAccountu jsou například jednoduchá a bezpečná výměna informací mezi žadatelem a naší agenturou, rychlá a čtyřiadvacetihodinová dostupnost aplikace, snadný přístup ke všem informacím a formulářům, které jsou při podání a realizaci důležité, a v neposlední řadě také úspora nákladů a především času.

Většina našich klientů elektronické podávání žádostí přivítala. Je to rozhodně krok správným směrem ve srovnání s předchozím obdobím, kdy bylo nutné vyplňovat vyplňovaní klasick formulář – už jen proto, že u rozsáhlých žádostí mohla pouhá kontrola formálních náležitostí prodloužit její schválení o celý jeden den. Elektronická aplikace eAccount začala fungovat 1. března 2007 a jako v každém novém systému jsme se ani zde nevyhnuli některým technickým chybám a nedokonalostem Ty se ale daří průběžně odstraňovat.

MM: Jaká doporučení máte pro žadatele o dotace? Jak mohou zvýšit své šance na úspěch?

A. Rudyšarová: Základní podmínkou úspěchu je kvalitní podnikatelský záměr. Žadatel by měl mít jasnou představu o tom, jaký projekt chce uskutečnit, zda je schopen ho realizovat a zda ho dovedezároveň financovat z vlastních prostředků. Dotace dovede každý projekt urychlit, což se samozřejmě kladně promítne na výsledcích podniku. Zaměření projektu musí odpovídat podmínkám programu a samotný projekt musí být efektivní a dlouhodobě udržitelný. Důležité je podrobně se seznámit s podmínkami programů. Informace mohou podnikatelé najít na našich internetových stránkách, osobně jim poradíme v regionálních kancelářích CzechInvestu v každém krajském městě, telefonicky nás pak mohou kontaktovat prostřednictvím zelené linky 800 800777.

Další dotazy, týkající se konkrétních programů Operačního programu Podnikání a inovace, jsme položili programovým specialistům a projektovým manažerům agentury CzechInvest.Další dotazy, týkající se konkrétních programů Operačního programu Podnikání a inovace, jsme položili programovým specialistům a projektovým manažerům agentury CzechInvest.

V minulém programovacím období jen málo firem obdrželo dotace z programu Rozvoj, o nějž byl přitom velký zájem. Výběrová kritéria byla velmi přísná. Očekáváte, že v aktuální Výzvě tomu bude jinak?V minulém programovacím období jen málo firem obdrželo dotace z programu Rozvoj, o nějž byl přitom velký zájem. Výběrová kritéria byla velmi přísná. Očekáváte, že v aktuální Výzvě tomu bude jinak?

Mgr. Martina Dunková: O dotace z programu Rozvoj byl opravdu velmi vysoký zájem. Nelze však říci, že jen málo firem obdrželo dotace kvůli velmi přísným výběrovým kritériím ta splňovala většina firem žádající o dotace. Pokud se podíváme na výši finančních prostředků určených pro tento program, je jasné, že nebylo možné uspokojit tak velký počet žadatelů.

V současné době je pro první Výzvu programu Rozvoj vyčleněno přibližně 800 milinů korun, požadované dotace podnikatelských subjektů pro jejich projekty v rámci došlých žádostí však mnohonásobně převyšují stanovený základ a dosahují zhruba 4,5 miliardy korun. Budeme postupovat jako v minulém období, tzn. že jakmile obdržíme všechny žádosti, vyhodnotíme je a následně obodujeme. Dotace pak získají projekty s nejvyšším počtem bodů až do vyčerpání částky určené pro tento program.nů korun, požadované dotace podnikatelských subjektů pro jejich projekty v rámci došlých žádostí však mnohonásobně převyšují stanovený základ a dosahují zhruba 4,5 miliardy korun. Budeme postupovat jako v minulém období, tzn. že jakmile obdržíme všechny žádosti, vyhodnotíme je a následně obodujeme. Dotace pak získají projekty s nejvyšším počtem bodů až do vyčerpání částky určené pro tento program.

Součástí Operačního programu Podnikání a inovace je i dvojice programů s velmi podobným názvem – ICT v podnicích a ICT a strategické služby. V čem se liší?

Program Inovace se pro období 2007–2013 rozděluje na dvě části. Tou první je Inovační projekt a druhou pak Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví.

Mgr. Martina Dunková: Hlavní rozdíl obou programů je v příjemcích dotací – zatímco ICT a strategické služby je program určený podnikům, které softwarové produkty nabízejí, ICT v podnicích určen těm firmám, které informační a komunikační technologie nakupují.

Jinými slovy lze říci, že program ICT a strategické služby si mohou zvolit firmy, které se rozhodnou postavit či koupit budovu a zaměstnat vývojové a programové specialisty s cílem vyvíjet či zdokonalovat ICT produkty a služby.

Oproti tomu program ICT v podnicích podporuje ty subjekty, které plánují modernizaci svých informačních systémů. Příjemci dotací mohou zefektivnit jak vnitřní chod podniku (například řízení výroby, zakázek nebo skladových zásob), tak vnější vztahy podniku (se zákazníky, dodavateli či s veřejnou správou a podobně).

Rozdíl je také ve výši dotace. Zatímco v programu ICT v podnicích je možné získat na jeden projekt maximálně 20 milinů korun, v programu ICT a strategické služby se dotace bude pohybovat v rozmezí 1 až200 milinů korun.

První Výzva programu ICT v podnicích skončila 30. září 2007,. Jaký je o něj zájem? O jak velkou dotaci se žádá oproti alokovaným prostředkům pro tento program? O jak velkou dotaci se žádá oproti alokovaným prostředkům pro tento program?

Mgr. Martina Dunková, programová specialistka pro programy Rozvoj a ICT v podnicích: Příjem Registračních žádostí v rámci první Výzvy programu ICT v podnicích probíhal od 1. června do 30. září tohoto roku. Od 1. září do 29. prosince 2007 probíhá příjem Plných žádostí. Během čtyř měsíců jsme prostřednictvím elektronické aplikace eAccount přijali celkem 414 Registračních žádostí. Výše prostředků určených na tuto Výzvu činí 500 milinů korun, přičemž žadatelé požadují dotace ve výši jedné miliardy korun.nů korun, přičemž žadatelé požadují dotace ve výši jedné miliardy korun.

Program Marketing přímo navazuje na svého předchůdce z programovacího období 2004–2006. Je určen malým a středním podnikům, které mohou pomocí tohoto programu rozvíjet své exportní aktivity na zahraničních trzích – např. pomocí dotace na prezentaci na veletrzích a výstavách.

Program Spolupráce, který podporuje mimo jiné i zakládání klastrů, je velmi obtížně splnitelný pro strojírenské firmy, upozorňují na to například specialisté ČVUT nebo poradenské firmy Deloitte. Souhlasíte s tímto názorem? Uvažujete případně o změnách či dodatcích pro tento program?Program Spolupráce, který podporuje mimo jiné i zakládání klastrů, je velmi obtížně splnitelný pro strojírenské firmy, upozorňují na to například specialisté ČVUT nebo poradenské firmy Deloitte. Souhlasíte s tímto názorem? Uvažujete případně o změnách či dodatcích pro tento program?

Mgr. Marie Wernerová, projektová manažerka a garant programu Spolupráce: Požadavek na regionální koncentraci firem vychází ze samotného konceptu klastru, který se agentura CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu snaží podporovat. Pro efektivní fungování klastrového uskupení, snadnou komunikaci a spolupráci firem je totiž důležité, aby kooperující subjekty působily ve vzájemné blízkosti. To jim totiž umožňuje rozvíjet každodenní kontakty.

Samozřejmě jsme si vědomi toho, že tento model regionálního klastru nemusí být univerzálním řešením a pro některá odvětví není zcela vyhovující. Proto bychom rádi tento požadavek ze strany podniků strojírenského průmyslu při přípravě Výzvy hlouběji diskutovali. Je však ještě nutné ověřit, zda by případná úprava tohoto bodu byla v intencích zvoleného režimu podpory.Samozřejmě jsme si vědomi toho, že tento model regionálního klastru nemusí být univerzálním řešením a pro některá odvětví není zcela vyhovující. Proto bychom rádi tento požadavek ze strany podniků strojírenského průmyslu při přípravě Výzvy hlouběji diskutovali. Je však ještě nutné ověřit, zda by případná úprava tohoto bodu byla v intencích zvoleného režimu podpory.

Novinkou letošního roku je program Potenciál. Které projekty je možné pomocí tohoto programu podpořit a jaký je o něj zájem?

Mgr. Michala Hartová, programová specialistka programu Potenciál: Zájem podnikatelů o dotaci na vybudování či rozšíření výzkumných a vývojových kapacit svýchjejich podniků převýšil očekávání Ministerstva průmyslu a obchodu. To nyní reagovalo prodloužením a finančním posílením historicky první Výzvy programu Potenciál. Malé a střední podniky tak mohou předkládat registrační žádosti až do 31. prosince 2007 oproti původně plánovanému termínu 30. listopadu 2007. Celková alokace pro první Výzvu dosahuje částky 900 milinů. Celkem ale v letech 2007 až 2013 mohou podnikatelé na vlastní výzkum a vývoj získat téměř 8,5 miliardy korun.

Finanční podpora je určen nejenom na pořízení strojů, budov a pozemků, ale i pro nákup licencí, know-how nebo k financování poradenských služeb expertního charakteru a nákladů spojených s publicitou daného projektu. Malé a střední podniky mohou získat i dotaci na mzdy výzkumných a vývojových pracovníků, pojistné a cestovné tato podpora se však poskytuje pouze do výše de minimis. Zároveň je připravována druhá Výzva, která bude určena i velkým podnikům a jejíž vyhlášení je plánováno  první polovinu roku 2008. první polovinu roku 2008.

Finanční prostředky pro inovační projekty mohou podnikatelé získat pomocí programu Inovace. Které typy projektů tento program podporuje a jaký je současný stav v příjmu žádostí o dotace?Finanční prostředky pro inovační projekty mohou podnikatelé získat pomocí programu Inovace. Které typy projektů tento program podporuje a jaký je současný stav v příjmu žádostí o dotace?

Ing. Šárka Grundová, projektová manažerka oddělení inovací: Program Inovace se pro období 20072013 rozděluje na dvě části. Tou první je Inovační projekt a druhou pak Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví. Program Inovace – Inovační projekt je určen malým, středním i velkým podnikůmpodpoře zavádění výsledků výzkumu a vývoje do výroby a na trh, ať už se jedná o výsledky vlastního výzkumu a vývoje nebo o know-how získané transferem technologií. Transfer technologií znamená, že podniky neprovádějí vlastní výzkum a vývoj, ale nakupují výsledky výzkumu a vývoje na trhu a zavádějí je přímo do výroby.

První Výzva programu Inovace – Inovační projekt byla zveřejněna 25. dubna 2007. Podniky se do něj mohly registrovat až do 30. září, přičemž na vypracování Plných žádostí měly čas do konce listopadu. Do první Výzvy se mohly hlásit pouze malé a střední podniky. Přihlásilo se jich 317 a požádaly o dotace ve výši téměř 4,5 miliardy korun.

Vyhlášení další Výzvy k programu Inovace Inovační projekt se předpokládá v průběhu roku 2008. Bližší informace budou k dispozici po schválení Operačního programu Podnikání a inovace Evropskou komisí.

Agentura CzechInvest od října spravuje také program Marketing. Jaké aktivity je možné prostřednictvím tohoto programu podpořit a jaký je zájem ze strany potenciálních příjemců dotací?

Eva Nezavdalová, projektová manažerka programu Marketing: Program Marketing přímo navazuje na svého předchůdce z programovacího období 20042006. Je určen malým a středním podnikům, které mohou pomocí tohoto programu rozvíjet své exportní aktivity na zahraničních trzích.

Program podporuje například získávání marketingových informací v souvislosti se vstupem na zahraniční trhy, tvorbu studií vstupu na tyto trhy, prezentace podniku na veletrzích a výstavách v zahraničí a s tím související tvorba propagačních a komunikačníchmateriálů.

Během období určeného pro příjem Registračních žádostí do první Výzvy programu, tedy od 1. března do 31. prosince 2007, CzechInvest prozatím přijal přibližně 450 žádostí. Plánovaná alokace pro tuto Výzvu je přibližně 200 milinů korun.

Může žádat o podporu v rámci programů OPPI podnikatel i v případě, že nemá uzavřená dvě po sobě jdoucí účetní období potřebná pro provedení ratingového hodnocení?

Mgr. Renata Kořínková, koordinátorka publicity strukturálních fondů: Ano, výzvy některých programů umožňují žádat o podporu i nově vzniklým firmám. V takovém případě se finanční zdraví žadatele posuzuje z finančních údajů za podnikatele, který v žadateli uplatňuje rozhodující vliv. Pokud je takových subjektů více, jsou do posuzování zahrnuti všichni včetně zahraničních subjektů, kteří mají dohromady v žadateli rozhodující vliv. Pro zahraniční subjekt musí žadatel předložit rating provedený externí ratingovou agenturou převedený na hodnotcí stupnici dle Moody’s nebo StandardPoor‘s.

Tato možnost se týká žadatelů, kteří podávají své podnikatelské projekty do programů Potenciál, ICT a strategické služby a Nemovitosti. V již ukončené Výzvě programu Eko-energie mohly žádat i začínající firmy, které nemají ani mateřskou společnost, tedy takzvané start-upy.Tato možnost se týká žadatelů, kteří podávají své podnikatelské projekty do programů Potenciál, ICT a strategické služby a Nemovitosti. V již ukončené Výzvě programu Eko-energie mohly žádat i začínající firmy, které nemají ani mateřskou společnost, tedy takzvané start-upy.

Více informací získáte:

  • na bezplatné informační telefonní lince 800 800 777 (v pracovní dny od 9:00 do 13:00 hod)
  • na e-mailové adrese programy@czechinvest.org
  • na internetových stránkách www.czechinvest.org, //www.mpo.cz/
  • v regionálních kancelářích agentury CzechInvest ve všech krajských městech České republiky.

Na textu spolupracovali Mgr. Blanka Kutílková, Ing. David Jirotka a Jiří Sochor

Foto: Matyáš Bautz a archiv CzechInvest

Chybějící tabulky naleznete v tištěné verzi časopisu.

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 71210
Datum: 18. 12. 2007
Rubrika: Czechinvest představuje / OPPI 2007
Autor:
Firmy
Související články
Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Související články
Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MM Glosa: Sem se mi dívejte

Filmový a televizní dabing byl naší pýchou. František Filipovský nechť je toho důkazem. Úspěch rolí legendárního francouzského herce Louis de Funès, jehož vlastní hlas nikterak neupoutá, je z velké části právě dán mistrovským dabingem. Osobně bych se s ohledem na výuku jazyků tohoto pomyslného dabingového prvenství klidně vzdal a jménem Husákovy generace ho vyměnil za možnost zhlédnout černobílé upozornění ČST například před legendárním seriálem Profesionálové, že: „Pořad je v původním znění s titulky“, a agenty z CI5 slyšet v originále, a dostávat tak pod kůži hovorové fráze a výslovnost.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

MM Glosa: Eine große Katastrophe

V Německu to stále vře. Vedle obav z politických iniciativ a churavějící ekonomiky řeší naši západní sousedé i otázky rasismu. Skupina vědců, jejichž úkolem bylo zkoumat, jak kdysi dávno žili dinosauři, se raději zabývá otázkou, zda jména dinosaurů odpovídají dnešnímu duchu doby. Zatímco dinosauři kdysi obývali Zemi bez zájmu o politickou korektnost, jejich jména jsou nyní předmětem vášnivých debat, zdali nejsou rasistická nebo sexistická…

Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Kristova léta

Ke svému závěru se nachýlil rok, ve kterém stále rezonovaly všechny krize, které si Evropa nashromáždila za předchozí období. Některé státy se jejich důsledky popraly celkem se ctí, jako například Polsko, další se vrátily do předcovidové úrovně a bohužel Česká republika jako jediná stále lapá po dechu. Proč? Co je důvodem?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit