Témata
Reklama

Digitalizace mění svět

Jak nejlépe využít šance, které nabízí digitalizace, a jak díky ní zajistit sobě i svým zákazníkům konkurenceschopnost.

Tak bych charakterizoval letošní expozici koncernu Siemens na největším světovém průmyslovém veletrhu v Hannoveru. Na ploše 3 500 m2 ukazovala na názorných příkladech, jak se začíná prolínat reálný a virtuální svět a jak z této revoluční změny můžeme mít prospěch.

Reklama
Reklama
Reklama

Politika s ekonomikou

Prolínání politiky s ekonomikou podtrhl na zahájení veletrhu americký prezident Barack Obama. V expozici Siemens uvítal vzácné hosty předseda představenstva Joe Kaeser a s malou nadsázkou zdůraznil, že koncern nečekal, až bude přijata smlouva o transatlantickém volném obchodu a investicích, zvaná TTIP, ale už ji sto let provádí v praxi. To americký prezident, který by rád, aby se tato dohoda podepsala ještě letos, slyšel s potěšením. Společnost Siemens úzce spolupracuje s USA, kde zaměstnává asi 50 tisíc lidí.

Za příklad úspěšné spolupráce můžeme označit továrnu Rolls-Royce v Crosspointe, ve státě Virginie, kde se Siemens podílí na Center of Excellence, výzkumném a vývojovém středisku výroby přesných dílů pro nejmodernější letadla na světě. Zdejší výrobní základna Rolls-Royce je největší v USA a celou ji ovládají řídicí systémy Siemens. To platí jak pro administrativu, tak pro výrobu. Rolls-Royce je vůbec největším zákazníkem řídicího systému Simatic, který využívá na světě na více než 84 místech, což představuje více než 80 procent všech jeho výrobních závodů.

Jinou atraktivní ukázkou spolupráce s americkou firmou je Local Motors, jež byla založena v arizonském Phoenixu. Jejím unikátním rysem je fakt, že má po celém světě 50 tisíc dobrovolných designérů, kteří doma navrhují nejlepší konstrukci i vzhled pro jedinečná auta a výsledky předkládají na internetu jiným konstruktérům k diskuzi. Firma se proslavila také prvním osobním autem vytištěným v tiskárně 3D za pouhých 44 hodin. Nyní chce tato auta tisknout už sériově v minihale na východním pobřeží, asi 100 km severně od Washingtonu. Také tato firma je zákazníkem softwarového domu Siemens PLM. Nyní se obě společnosti staly programovými partnery. Finančně se na projektu začal podílet koncern Airbus.

Jistě není bez zajímavosti, že Local Motors otevřel první filiálku v Evropě. Jedná se o konstrukční kancelář se čtyřmi lidmi v berlínské bohémské čtvrti Kreuzberg. Brzy se však má rozrůst, protože už je hotov návrh minibusu, který by se mohl brzy začít vyrábět.

Šéf firmy Siemens informoval amerického prezidenta a kancléřku o výhledových záměrech a apeloval na ně, aby silou své autority podpořili vývoj společného 3D tisku aut.

A poukázal ještě na jeden přínos digitalizace. Je to personifikace výroby, a jak představitelé firmy Siemens ukázali, v budoucnu nebude žádný problém nechat si vyrobit třeba surfovací prkno nebo golfovou hůl podle své představy a podle své postavy. Dokladem je příklad z továrny Siemens v Ambergu, která je ze 75 % automatizována a kde během směny mohou rychle a bez problémů měnit výrobu – výsledkem je více než 120 variant denně!

A na závěr dostalo nejvyšší politické duo jako dárek individuálně pro ně vyrobené golfové hole. Obama obdržel hůl s nápisem „Yes, we can“, což bylo jeho volební heslo, a Merkelová se svým sloganem „Dokážeme to“.

Návštěva politických celebrit na stánku firmy je dobrým marketingovým tahem.

Hledání s pokorou

Průmyslový veletrh v Hannoveru se proměnil tak, jak se změnila technologická scéna. Do popředí se dostaly softwarové firmy. I tradiční koncerny mění pod tíhou nových okolností svou strukturu. Prodávají celé divize, kupují jiné, hledají nejefektivnější jádro svého podnikání. Týká se to samozřejmě i firmy Siemens. Kdo ji znal před dvaceti lety, nemůže ji dnes poznat. A veletržní expozice je toho dokladem.

Málokterý člověk, natož světová firma však přiznává své chyby, jichž se ve své historii dopustila. Je proto chvályhodné, když se najde úctyhodná výjimka.
Předseda představenstva Joe Kaeser překvapivě přiznal jednu z největších chyb, kterých se tento proslulý koncern v minulosti dopustil. Ve svém článku v deníku Handelsblatt pod titulkem „Byli jsme domýšliví“ uvedl:

Koncem osmdesátých let přišli k firmě Siemens do Mnichova tři mladí muži z Kalifornie. Měli skutečně vynikající obchodní myšlenku a chtěli se s námi setkat. Říkali: Vyvíjíme technologii, která umožní telefonovat prostřednictvím internetu. Měli byste zájem se k nám přidat?

Představitelé koncernu Siemens mladým nadšencům neuvěřili. Ti založili startup, z něhož se stal největší dodavatel síťových technologií Cisco. V prosinci 1984 založili Leonard Bosack, jeho žena Sandy Lerner a Kirk Lougheed společnost Cisco System.

V současné době zaměstnává více než 65 000 lidí po celém světě. Nynější hodnota společnosti je odhadována na 148 miliard dolarů.

Zakladatel koncernu Siemens, vynálezce ručičkového telegrafu a vizionář Werner von Siemens, byl svými následovníky nepochopen, vlastně zrazen.

Tato chyba měla nebezpečné následky. Podnik zaspal a jeho telekomunikační část se dostala do velkých potíží. Jen takové podniky mohou nyní přežít, zdůraznil Kaeser, jež se budou moci nejlépe přizpůsobit změnám ve světě. Tvůrci digitálního věku mohou přijít z nějaké garáže v Silicon Valley nebo zadního dvorku v Kreuzbergu.

Pro čtenáře neznalého německých reálií dodejme, že Kreuzberg, část Berlína, je již po generace domovem pro punkery, bohémy, osoby s neheterosexuálním zaměřením a nadšence okrajových kulturních směrů.

Zájem o mladé nápady

Siemens se poučil a nyní už se nebrání novým, někdy převratným nápadům. Na setkání s novináři před veletrhem uvedl Anton S. Huber, CEO divize Digital Factory: „Konzistentní softwarové nástroje a systémy, průmyslová komunikační a bezpečnostní řešení a služby na bázi dat jsou základními kameny digitální transformace. Jen jejich prostřednictvím můžeme pomoci našim zákazníkům, aby jejich klíčové procesy byly pružnější a rychlejší. Rozšířením našeho portfolia průmyslové nástrojové simulace a integrací se světovými experty v tomto oboru jsme podstatně posílili naši kompetenci v této důležité oblasti průmyslového vývoje,“ konstatoval s uspokojením.

V posledních 15 letech Siemens své portfolio v oblasti softwaru průběžně rozšiřoval. „V těchto letech jsme nakoupili 18 firem a investovali okolo 5 miliard eur. Nyní tedy patříme k vedoucím společnostem v oboru průmyslového softwaru. Na veletrhu ukážeme, čeho jsme dosáhli,“ řekl nám ředitel Anton S. Huber. „Hlavní výzvy jsou pro všechny společnosti stejné. Je to včasné uvádění novinek na trh ve zkratce time-to-market, dále zvyšování flexibility a efektivity – a to vše se stále vyšší kvalitou. Díky digitalizačním nástrojům jsme připraveni pomáhat našim zákazníkům v celém výrobním cyklu, jsme schopni nabídnout kompletní softwarový řetězec od samotné projekce a konstrukce přes automatizaci výroby až po údržbu a další služby.“

Auto vyrobené na tiskárně 3D za 44 hodin

Jak vypadají digitální dvojčata

V samostatném stánku Siemens v hale 6 se návštěvníci tísnili kolem pilotního trenažéru. Tak na první pohled vypadá zkušební a měřicí zařízení, které ukazuje razantní změny ve způsobu testování součástek na příkladu podvozku letadla. A demonstrátor vysvětluje jeden z módních pojmů – digitální dvojčata.

Laicky řečeno – jsou k nerozeznání. Jedno je skutečné, v reálu, druhé je virtuální, vytvořené digitálně, na obrazovce.

Například na skutečné kolo podvozku se instalují čidla, jež snímají nejen hodnoty charakterizující tuto součástku, ale i okolnosti, které na reálný výrobek působí – například tlak a teplota vzduchu, rychlost větru, ale také náraz na betonovou dráhu.

A na digitálním dvojčeti lze potom modelovat působení dalších vlivů, kterým by mohlo být vystaveno jeho reálné dvojče. Takže nejde jen o diagnostiku, ale i prognostiku čili předpokládané chování.

Odborníci se shodují v názoru, že možnosti a výkonnost digitálních dvojčat pro vývoj, výrobu a testování inovativních strojů a jejich komponent bude hrát v nejbližší budoucnosti významnou roli. Především v souvislosti se softwarem PLM.

PLM (Product Lifecycle Management, řízení životního cyklu výrobku) je proces řízení celého životního cyklu výrobku od prvního nápadu přes návrh, konstrukci a výrobu až po servis a jeho likvidaci. PLM sdružuje lidi, data, podnikové procesy a systémy a pro vlastní výrobní podnik i jeho partnery vytváří páteř informací o výrobku. Pojmem PLM se označuje nejen způsob tohoto řízení, ale rovněž informační systém (software), který je podporuje.

PLM lze považovat jak za informační, tak za podnikovou strategii. Jako informační strategie umožňuje vytvoření koherentní datové struktury prostřednictvím konsolidace stávajících systémů. Jako podniková strategie umožňuje globálním organizacím pracovat při konstrukci, výrobě, podpoře a stažení výrobků jako jeden tým, a současně pro budoucí potřeby zaznamenávat osvědčené postupy a získané znalosti. Umožňuje vašemu podniku přinášet jednotná a informacemi podložená rozhodnutí ve všech fázích životního cyklu produktu.

V expozici představil Siemens nasazení svého softwaru u některých zákazníků. Z jejich zkušeností vyplývá, že pouhá částečná digitalizace procesů nestačí, protože přináší jen nevýznamné zlepšení. Je nutné provést kompletní digitalizaci: propojit prostřednictvím digitální spojnice vznik myšlenky, její realizaci a konečné využití. Pouze plně optimalizovaná digitální společnost umožňuje výrobcům lépe reagovat na inovace a změny.

Tady se vyrábí digitální dvojče.

Komu patří budoucnost?

Na veletrhu se nejen na stáncích jednotlivých firem, v neformálních skupinkách, na tiskových konferencích a seminářích, ale také na velkých fórech diskutovalo o možnostech, kladech a záporech digitalizace.

„Technologie je bezvýznamná, pokud se nedostane k lidem,“ prohlásil Joe Kaeser před stovkou nejvýznamnějších reprezentantů amerického a německého průmyslu. „Musíme zajistit, aby celá společnost pociťovala výhody digitalizace."

Kaeser s bavorsky zabarvenou angličtinou připomněl neuvěřitelný plán firmy Local Motors, jež by ráda vytvořila po celém světě síť mikrotováren, v nichž by tiskla automobily podle individuálních přání zákazníka. „Zda se jí to skutečně podaří, zda to bude znamenat revoluční zlom v organizaci průmyslové výroby, nevím,“ prohlásil s úsměvem Kaeser, „ale vyplatí se alespoň se o to pokusit.“ A na závěr dodal: „Průmysl 4.0 může být přehnané tvrzení, může to být bublina. Mnoho hráčů přichází, ale také odchází. Ale ti, kteří zůstávají, ti změní svět. Proto bychom se měli rychle přizpůsobit měnícímu se světu, ale nezapomínat na společnost,“ varoval.

Základní podmínkou je proto komplexní informovanost a vzdělávání pracovníků, kteří musejí čelit této digitální transformaci. Musíme ukázat, že v digitalizaci se dá žít.

Karel Sedláček, Hannover

sedlacek.kar@seznam.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 160611
Datum: 08. 06. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Průmysl 4.0
Autor:
Firmy
Související články
Nejnovější technologie před moderní informační společností

Jedním z účastníků letošního ročníku Veletrhu Věda Výzkum Inovace je sdružení CESNET, které se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií. Bylo založeno v roce 1996 a jeho členy jsou všechny veřejné vysoké školy a Akademie věd České republiky.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hannoverský veletrh v časech transformace průmyslu

Letošní ročník se bude konat v německém Hannoveru v novém termínu 13. až 17. července 2020 a zúčastní se ho okolo 6 000 vystavovatelů. Letošní ročník reaguje na řadu současných technologických proměn a ekonomicko-politických výzev. Nové hlavní téma Industrial Transformation odkryje šance, které plynou z nových technologií, změny chování na straně poptávky a rostoucího povědomí o nutnosti ochrany klimatu.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Ve znamení Průmyslu 4.0 a umělé inteligence

Letošní ročník veletrhu Hannover Messe se uskuteční od 1. do 5. dubna 2019. Jeho hlavní téma "Integrated Industry - Industrial Intelligence" představuje dopodrobna digitalizaci výroby a energetických systémů. Vedle šestice veletrhů IAMD/Integrated Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply, ComVac a Research & Technology zahrnuje rovněž témata start-upů a profesní kariéry. Program veletrhu doplňuje více než 90 konferencí a fór. Partnerskou zemí veletrhu Hannover Messe 2019 je Švédsko.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit