Témata
Reklama

Dodávky obráběcích strojů spolu s technologií

Téma dnešní reportáže bude možná trochu netradiční. Tentokrát jsem nezamířil do výroby obdivovat stavbu nových strojů ani technologické parametry řezných nástrojů, ale ve výrobním závodě společnosti TOS Varnsdorf jsem si povídal s jejím obchodním ředitelem Milošem Holakovským a obchodním zástupcem společnosti Walter CZ Pavlem Büttnerem o zajímavém synergickém efektu, jaký přináší spolupráce výrobce obráběcích strojů s výrobcem řezných nástrojů.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

Představovat TOS Varnsdorf by asi bylo nošením dříví do lesa. Proto bych jen připomněl, že tato firma byla založena již v roce 1903 pod názvem Strojírny Arno Plauert. V současnosti vyrábí kolem 140 strojů ročně, má obchodní zastoupení ve více než 50 zemích světa a přes 80 % produkce míří na export. Rovněž globální působnost firmy Walter, jejíž historie sahá do roku 1919, a co se týká značky Walter Titex dokonce až do roku 1890, je dostatečně známa. Výrobní program TOS Varnsdorf zahrnuje tři skupiny produktů: stolové obráběcí stroje pro univerzální použití a výkonné obrábění dílců o hmotnosti od 5 do 30 tun, dále velké deskové stroje typu WRD pro nejtěžší technologické operace pro obrobky do hmotnosti 130 tun a do třetice moderní obráběcí centra s možností automatické výměny obrobků i palet, vhodná pro integraci do automatických výrobních systémů. Do prvních dvou kategorií pak spadají nedávné zajímavé obchodní případy, jež se týkají exportu do Číny a do Indie.

Reklama
Reklama
Reklama

Horizontální stolové vyvrtávačky pro Čínu

Kontrakt do Číny v hodnotě přes 5,5 milionu eur zahrnoval dodávku šesti strojů nového typu WHR 13, jenž byl uveden na trh v loňském roce. Jedná se o vodorovné stolové vyvrtávačky s výsuvným smykadlem a výsuvným vřetenem, jejichž provedení vychází z osvědčeného typu WHN 13. To je v současnosti nejúspěšnější stroj firmy, který stále zůstává ve výrobním programu a byl již dodán do všech koutů světa v počtu přesahujícím 2 500 kusů a zahrnujícím nejrůznější varianty a provedení. Typ WHR 13 na jeho konstrukci navazuje a díky aplikaci nejmodernějších technologií představuje nejnovější vývojový stupeň u strojů své kategorie.

Pavel Büttner, zástupce společnosti Walter CZ, a Miloš Holakovský, obchodní ředitel TOS Varnsdorf. (Foto: autor)
Letecký pohled na TOS Varnsdorf. (Foto: TOS Varnsdorf)

Kontrakt do Číny byl získán nejen díky technickým parametrům a vysoké spolehlivosti zmíněných strojů, ale i díky technologii dodané spolu se strojem. Zákazník totiž s požadavky na nové stroje zaslal také technickou dokumentaci obrobků, které na strojích bude vyrábět. Úkolu vypracovat technologické postupy a navrhnout patřičné nástroje se ujala společnost Walter CZ, která s TOS Varnsdorf spolupracuje již od roku 1991, kdy byla založena její česká pobočka. Jak se dá očekávat, nejednalo se v tomto případě o běžné nebo jednoduché dílce. Konkrétně šlo o rozbočovače pro vysokotlaká čerpadla, které se vyrábějí ve dvou provedeních z rozměrného polotovaru, jímž je výkovek ve tvaru kvádru. V něm je třeba provést tři nebo pět řad velmi přesných a křížících se vývrtů s průměry přes 120 mm při délkách kolem 1 000 mm a s tolerancemi v řádu setin milimetru. U těchto vývrtů je navíc nutné obrobit různá vnitřní osazení a zejména pak kapsy v místech křížení vývrtů. Kromě toho se zde ještě obrábějí příruby, které jsou rovněž pevnou součástí tohoto dílce. Výsledek navrženého postupu zákazníka doslova nadchl – oproti své stávající technologii totiž ušetří 70 % výrobního času!


Speciální nástroj Walter pro polodokončování otvorů válců v bloku motoru. (Obrázek: Walter CZ)

Spolupráce výrobce strojů s dodavatelem nástrojů

„Spolupráce se společností Walter CZ je pro nás velmi výhodná,“ uvádí obchodní ředitel Miloš Holakovský a dodává: „Walter v České republice disponuje širokým a profesně zdatným týmem, který nám dokáže pomáhat při řešení těch nejkomplikovanějších a nejsložitějších technologií.“ Tato spolupráce probíhá na dvou úrovních. Jednak je to v oblasti vlastní výroby v TOS Varnsdorf, kde se jedná například o různé racionalizační projekty a průběžné zlepšování technologií, jednak směrem ke konečným zákazníkům v oblasti dodávek komplexních technologií, kdy je spolu s obráběcími stroji dodáváno i nástrojové vybavení a odpovídající technologické postupy. To se v současnosti týká asi čtvrtiny vyráběných strojů. Jak vysvětluje Miloš Holakovský, pro společnost Walter zde hovoří i další důvod: „Své stroje vyvážíme do celého světa, a tak potřebujeme partnerskou firmu s globální působností, která má zastoupení v regionech, do nichž sami exportujeme, aby mohla poskytovat technickou podporu přímo u koncového zákazníka.“ Spolupráce potom zpravidla probíhá tak, že české zastoupení společnosti Walter vypracuje technologii včetně časových studií a nástrojových listů, zatímco zahraniční dceřiné společnosti asistují při předávání technologie konečnému zákazníkovi a zajišťují technickou podporu jak v souvislosti s předávkou, tak potom i při následné výrobě.

Stroj WHR 13 Q pro čínského zákazníka na montážní lince. (Foto: TOS Varnsdorf)
Plně hydrostatický stroj WRD 180 H pro firmu COFMOW je největším dosud vyrobeným strojem v TOS Varnsdorf. (Foto: TOS Varnsdorf)
Požadavkem zákazníka bylo ověření technologie na konkrétním obrobku – bloku lokomotivního motoru. (Foto: TOS Varnsdorf)

Dodávka do Číny zahrnovala tři dvojice strojů (levé a pravé provedení). První dvojice je již smontovaná u zákazníka a probíhá předávka technologií, do konce roku by pak mělo být předáno všech šest strojů.

Největší plně hydrostatický stroj pro Indii

Zakázka do Indie byla v mnoha směrech ojedinělá. Objednávka zněla na deskový stroj WRD 180 H, což je zcela nový typ stroje s hydrostatickým vedením ve všech lineárních osách. Jedná se o největší, ve Varnsdorfu dosud vyrobený stroj s průměrem vřetena 180 mm a výkonem vřetena 101 kW. Stroj je určen pro nejpřesnější souřadnicové vrtání, vyvrtávání, frézování a řezání závitů u obrobků největších rozměrů. Zákazníkem byl indický státní podnik COFMOW, který má na starosti údržbu a modernizaci vozidel indických železnic a tento stroj si objednal pro kompletní obrábění bloků šestnáctiválcových lokomotivních motorů typů GM a ALCO. Jedná se o svařence, u nichž se provádí mj. obrobení povrchu a vývrty pro válce, vačkové a klikové hřídele a obrábění třmenů pro klikové hřídele. Při obrábění se používají speciální přípravky a vyvrtávací hlavy. Součástí dodávky stroje bylo ověření parametrů postaveného stroje a dodané technologie prostřednictvím ukázkového obrobení bloků motorů obou typů. Proto byly z Indie dovezeny dva bloky motorů a za přítomnosti komisaře zákazníka bylo provedeno jejich obrobení a následná přejímka. V současnosti je stroj WRD 180 H na cestě do Indie a koncem letošního roku začne jeho stavba u koncového zákazníka. Tu budou mít na starosti pracovníci z indického zastoupení TOS Varnsdorf za účasti svých kolegů z Varnsdorfu. Technologii opět vypracovala společnost Walter CZ, přičemž během obrábění ukázkových dílců byl ve Varnsdorfu přítomen také zástupce této společnosti z Indie. Při najíždění výroby u zákazníka pak bude na místě k dispozici technik z indického zastoupení společnosti Walter.

V rámci dodávek technologie do Číny a do Indie bylo navrženo a vyrobeno také velké množství speciálních nástrojů, jako jsou například dvou- nebo třístupňové vrtací nástroje, jejichž použití dokáže významně zkrátit strojní čas. To zákazníkovi kromě rychlejší výroby přináší i nemalé finanční úspory. „TOS Varnsdorf je pro naši společnost jedním z nejvýznamnějších zákazníků. Jeho zaměření na celý svět nám přináší široké možnosti vývozu technologií spolu s dodávanými stroji,“ uvádí Pavel Büttner a dodává: „Oba projekty jsou významnou referencí i pro společnost Walter CZ.“

„Tyto projekty nebyly jen o tom vyhrát zakázku a dodat technologii,“ potvrzuje jeho slova Miloš Holakovský. „Je to i o spolupráci obou firem, a to nejen u nás, ale i našich zastoupení v Číně a Indii. Výsledkem je velký přínos pro koncového zákazníka.“

Pavel Marek, Varnsdorf

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Reference Made in CZ , část 6. TRIGA-MF

Společnost TOS VARNSDORF patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Lomnice nad Popelkou, kde sídlí společnost TRIGA-MF.

Reference Made in CZ, Část 4. Tools+

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do jižních Čech, konkrétně obce Zlivice-Čížová, kde sídlí společnost Tools+.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Související články
Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Symposium brousicích strojů a technologií

Již čtvrté symposium v historii skupiny United Grinding (UG), která sdružuje osm výrobců přesných brousicích strojů, se uskutečnilo začátkem května ve švýcarském Thunu. Akce se konala na 4 000 m2 plochy výstaviště Thun-Expo a hostila 1 500 návštěvníků z celého světa po tři dny. Šestnáct vystavených strojů bylo detailně zájemcům představeno specialisty z UG ve čtyřech světových jazycích a akci doprovázel bohatý program. Tento článek si klade za cíl nastínit atmosféru symposia a představit některé z prezentovaných novinek.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Obráběcí stroje i formule

Ve středu 15. května se předváděcí hala firmy Teximp v pražských Horních Počernicích otevřela odborné veřejnosti. Téměř přesně po roce se zde opět konal výroční „Open House“ – výstava CNC strojů, automatizace a technologií.

Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Slinutý karbid z českých rukou

Když v létě roku 2011 Ing. Pavel Straka založil v Hulíně s podporou několika blízkých lidí dnes velmi úspěšnou, inovativní firmu Pilana Karbid, netušil, co jej v nejbližších letech čeká. Například 15hodinové pracovní dny, boj s lidskou neférovostí či s nedostatkem financí. Všechny překážky však překonal a dnes je jednatelem rodinné firmy s 45 zaměstnanci, která se může pochlubit lecčíms, co jiné firmy nemají nebo nedokážou...

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Den plný inovací

Nabídka uspořádat seminář o posledních novinkách v oblasti řídicí a pohonové techniky firmy Siemens právě v TOS Čelákovice nebyla náhodou. Úroveň znalostí či ochota hledat nestandardní řešení se staly předpokladem pro dobrou spolupráci mezi oběma firmami. Seminář Innovation Day, který se konal letošního 16. října byl jejím logickým pokračováním.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit