Témata
Reklama

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Program přednášek i následných praktických ukázek obrábění byl bohatý a nabitý, proto pan Svoboda hned po uvítání posluchačů rovnou přešel k prezentaci nových a inovovaných strojů Okuma a Brother, které byly poprvé představeny na největším asijském strojírenském veletrhu Jimtof 2018.

Reklama
Reklama
Reklama
Japonskými výrobci strojů Okuma oblíbený převodový mechanismus založený na válečkovém soukolí, které je bezvůlové a nevyžaduje systém brzdy.


Z produkce společnosti Okuma byla pozornost věnována zejména dvoustojanovému pětistrannému centru MCR-S a čtyřosému vodorovnému centru MB5000HII. Druhý ze jmenovaných, který je přednostně určen pro rychlostní obrábění neželezných kovů, byl oproti předchozí generaci nově přepracován. Změny lze nalézt u lože stroje, zásobníku nástrojů či v konstrukci B osy. Díky výměně řetězového zásobníku nástrojů za diskový (bubnový) se zmenšila zástavbová plocha stroje. Nový systém výměny nástroje je podstatně rychlejší, čímž bylo dosaženo snížení celkového času o 34 %. Osa B, která zabezpečuje natáčení palety s obrobkem, je poháněna pomocí převodového mechanismu založeného na válečkovém soukolí, které je bezvůlové a nevyžaduje systém brzdy. U tohoto centra došlo také k vylepšení odvodu třísek z obráběcího prostoru pomocí širokého vynašeče a účinnější je také čištění pracovního prostoru díky možnosti oplachu z trysek umístěných přímo uvnitř stroje. Ke stroji je možné připojit také dvoupatrový zásobník palet pro automatizovanou výrobu. Pro evropské zájemce bude stroj vystaven také na přehlídce EMO Hannover 2019.

Ukázky obrábění v showroomu společnosti Misan jsou vždy doprovázeny odborným komentářem obou pořadatelů.


Na modelu dvoustojanové pětistranné portálovky MCR chce společnost Okuma dokázat, že i na velkých strojích lze provádět vysokorychlostní obrábění. Lože tohoto stroje je tvořeno bohatě žebrovaným litinovým odlitkem, stejně tak jsou vyrobeny stojany a stoly stroje. Tato koncepce zabezpečí vysokou tuhost a teplotní stabilitu při obrábění. Odchylkám na obráběných dílech vlivem zvýšené teploty je dále předcházeno stabilizací jednotlivých uzlů stroje, cíleným chlazením a kompenzací. Příčník stroje se pohybuje buď po kluzném vedení nebo kluzném vedení v kombinaci s valivými jednosměrnými ložisky. Jako reprezentant z této řady byl vybrán stroj s označením MCR-S, který je vhodný k obrábění lisovacích nástrojů a forem, kde japonští výrobci cílí zejména na možnost obrábění formy na jediné upnutí i např. pomocí nové generace softwaru.

Kompaktní rychlé stroje

Další z japonských výrobců obráběcích strojů, společnost Brother, se specializuje na rychlé kompaktní stroje s kuželem ISO 30. Model z řady Speedio s označením R650X2 byl nově vybaven větším zásobníkem až na 40 nástrojů. Ty se mění pomocí výměnného ramene a rychlejší je také výměna palet s obrobky, kdy se pracovní stůl otáčí o 180° tak, že se na jedné straně obrábí a druhá je ve stejnou chvíli vyměňována. Druhý z představovaných modelů, stroj s označením Speedio F600X1, je prvním z plánované řady strojů s novou koncepcí kinematiky. U tohoto stroje se pracovní stůl pohybuje pouze ve směru osy Y a snížilo se vyložení vřetena na stojanu, jenž se pohybuje v ose X a Z. Také větší ložiska na vřetenu a zvýšení výkonu na 26 kW (s 92 Nm krouticího momentu), větší vzdálenost a velikost vodicích ploch by měly na tomto stroji umožnit obrábění dílů s vyšší hmotností.

Účastníci zblízka sledují, jak si nástroj Tungaloy poradí s danou operací na stroji Brother. Vlevo vzadu automatická buňka Halter pro zakládání a vykládání obrobků.

Inovované nástroje i destičky

Jednatel společnosti Tungaloy Petr Galuška se ujal slova jako druhý a využil příležitosti poukázat na novinky mezi běžně užívanými nástroji. Ale představil také rozšíření nabídky pro výrobu speciálních nástrojů – některé z nich bylo možné ve druhé části semináře vidět přímo v akci během praktických ukázek v showroomu společnosti Misan na strojích Brother a Okuma. Svou prezentaci pan Galuška označil anglickými slovy Speed to feed, která vystihují potenciál břitových destiček pro rychlé a produktivní obrábění. Pro operace soustružení by do této kategorie patřil nový CVD povlak destičky T9215. Výraznou inovací u materiálu destičky je vytvoření silné vrstvy Al2O3 s homogenní strukturou a speciální tvrdokeramické vrstvy, která je mnohem tvrdší než klasický TiN povlak. Tyto aplikované prvky zvyšují odolnost destičky proti opotřebení a zároveň zvyšují produktivitu při operacích soustružení oceli a ocelových slitin. Novým karbidovým materiálem s PVD povlakem se pyšní řada AH8000, která byla navržena speciálně pro soustružení žáruvzdorných slitin. Řada AH8000 je unikátní díky celosvětově prvnímu nanomultivrstvému AlTiN povlaku s vysokým obsahem hliníku. A do třetice z oblasti soustružnických destiček uvedl nový cermet AT9530 s jedinečnou kombinací vrstev povlaku a speciální povrchovou úpravou PremiumTec, který se vyznačuje vysokou odolností proti opotřebení a vylamování břitu.

Z oboru frézování byly posluchačům představeny nové povlaky T3225 pro obrábění ocelí a nerezových materiálů a T1215 pro obrábění litin. K dalšímu zvýšení výkonů napomáhá aplikace nových těles s vnitřním přívodem chlazení na břitovou destičku a tím i do prostoru řezu. Nových destiček se dočkala fréza TFE pro čelní frézování litin.

Díky akvizici společnosti Unitac do se portfolia firmy od loňského roku dostávají také dělové vrtáky s vyměnitelnými destičkami a technologie vrtání BTA. Dělové vrtáky s břitovými destičkami jsou v současné době trendem. Velmi důležitá pro operace hlubokého vrtání je geometrie a utvářeč třísky. Rozdrobením třísky je snížena řezná síla, což umožňuje zvýšení posuvu 1,5- až 3krát, než je běžné u klasických dělových vrtáků.

Již v roce 2002 byla do skupiny IMC Holding přibrána švýcarská společnost Metaldur, která se specializuje na speciální nástroje pro zapichování, soustružení a speciální osové nástroje.

Pohled do pracovního prostoru stroje Okuma MU-6300 a ukázka obrábění materiálu Hardox korunkovým vrtákem Tungaloy AH725.

On-line podpora

V rámci nepřetržité podpory zákazníkům vyvinula společnost Tungaloy aplikaci do mobilního zařízení s názvem Dr. Carbide. Aplikace obsahuje nejen on-line katalog, ale také konvertor destiček, který porovnává destičky s konkurencí podle typu, funkci Machining, která pomůže uživateli vypočítat řezné parametry, nebo Tung Navi, která pomáhá podle typu materiálu, operace a možností stroje vyhledat vhodný nástroj pro danou aplikaci. Druhá z nabízených aplikací se nazývá Atlas a obsahuje zjednodušené informace elektronického katalogu.

Je mnoho způsobů, jak automatizovat

„V posledních letech se stále častěji setkávám s požadavky na automatizaci ze stran zákazníků, a to i v případě malých a středních podniků i v případech, kdy se jedná o malosériovou výrobu a je potřeba často přeseřizovat,“ uvádí Svoboda důvod, proč se společnost Misan rozhodla i této problematice věnovat. Automatizaci může dodávat buď specializovaný dodavatel, nebo přímo výrobce stroje. Zcela výjimečné řešení nabízí společnost Okuma v podobě robotické buňky (na příkladu soustružnického centra), která obsahuje robotickou ruku pro nakládání a vykládání obrobků a zásobník materiálu ve tvaru skříně. Ta je umístěna před dveřmi stroje na pojízdných drahách, takže je možné ji z prostoru před dveřmi odsunout bokem, aby byl zpřístupněn vstup do stroje. Robotická ruka dostala název Armroid a je zakomponována přímo do pracovního prostoru stroje. Aby přesně zapadla do volného prostoru nad vřetenem stroje a nedošlo ke zvětšení zástavbové plochy stroje, byla vyrobena na míru ve společnosti Okuma. Podobně je zakomponováno řízení robota do řízení stroje. Robot má čtyři stupně volnosti a vlastní zásobník se třemi chapadly, který je také zabudován uvnitř stroje. Vedle běžných manipulačních úkonů může být robot využit i na jiné práce v rámci vnitřního prostoru stroje, jako je například čištění apod. Vedle tohoto nestandardního řešení byly představeny další způsoby automatizace strojů Okuma v podobě již běžnější externí buňky s roboty či dopravníky, jež jsou schopny si mezi jednotlivými stroji předávat palety s obrobky.

Účastníkům ve druhé části semináře bylo umožněno sledovat ukázky obrábění nástroji Tungaloy na strojích Brother a Okuma. Návštěvníci kvitovali rozsah užitečných informací i možnost nahlédnout na zakázku automatizace k výrobnímu stroji, jež nyní společnost Misan vedle japonských obráběcích strojů také nabízí.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Související články
Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Monitorování obráběcího procesu přináší přidanou hodnotu

Slovy Garyho Kinga z Harvardovy univerzity, zatímco dat je bezpočtu a je snadné je shromáždit, skutečná hodnota spočívá v tom, co s nimi uděláte.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Symposium brousicích strojů a technologií

Již čtvrté symposium v historii skupiny United Grinding (UG), která sdružuje osm výrobců přesných brousicích strojů, se uskutečnilo začátkem května ve švýcarském Thunu. Akce se konala na 4 000 m2 plochy výstaviště Thun-Expo a hostila 1 500 návštěvníků z celého světa po tři dny. Šestnáct vystavených strojů bylo detailně zájemcům představeno specialisty z UG ve čtyřech světových jazycích a akci doprovázel bohatý program. Tento článek si klade za cíl nastínit atmosféru symposia a představit některé z prezentovaných novinek.

Slinutý karbid z českých rukou

Když v létě roku 2011 Ing. Pavel Straka založil v Hulíně s podporou několika blízkých lidí dnes velmi úspěšnou, inovativní firmu Pilana Karbid, netušil, co jej v nejbližších letech čeká. Například 15hodinové pracovní dny, boj s lidskou neférovostí či s nedostatkem financí. Všechny překážky však překonal a dnes je jednatelem rodinné firmy s 45 zaměstnanci, která se může pochlubit lecčíms, co jiné firmy nemají nebo nedokážou...

Výborný ekonomický rok a inovované brusky

Švýcarská firma Fritz Studer, jeden z lídrů v konstrukci a výrobě brusek, pořádal ve dnech 13. - 15. března tiskovou konferenci. Na této tiskové konferenci zástupci firmy zhodnotili rok 2018 z hlediska prodeje a příjmů a zároveň proběhlo první představení inovovaných brusek S31 a S33. Výjimečností celé akce bylo to, že neprobíhala tradičně v místě sídla firmy, tj. v Thunu, ale na rozhraní kantonů Graubunden a St. Galen. Akce se zúčastnilo na šedesát novinářů v celého světa.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit