Témata
Reklama

Ekodesign v konstrukci obráběcích center

V poslední době se stále častěji ve spojení s výrobky objevují pojmy ekodesign, či zelené stroje. Jedná se o vývoj a konstrukci výrobků zaměřenou na minimalizaci jejich negativního dopadu na životní prostředí. Výrobce obráběcích strojů Tajmac-ZPS se u svých obráběcích center touto problematikou zabývá v celé řadě oblastí a je zapojen i do projektu FR-TI3/655 - Ecodesign ve stavbě obráběcích strojů.

Ekodesign můžeme definovat jako systematický proces navrhování a vývoje výrobku, který vedle klasických vlastností, jako je funkčnost, ekonomičnost, bezpečnost, ergonomičnost, technická proveditelnost, estetičnost apod., klade velký důraz na dosažení minimálního negativního dopadu výrobku na životní prostředí, a to z hlediska jeho celého životního cyklu.

Reklama
Reklama
Reklama

Elektromagnetické a akustické emise

Současná legislativa určuje některé oblasti spojené s ekodesignem. Evropské technické normy kladou požadavky na elektromagnetické a akustické emise, které stroje Tajmac-ZPS beze zbytku splňují. Dále jsou zde nebezpečí způsobená zpracovávanými materiály a látkami při obráběcím procesu (mlhy, dýmy, prach) a tato jsou odstraněna instalací odlučovačů a separátorů aerosolů a olejové mlhy.

Obr. 1. Obsluha stroje může rozhodnout (s ohledem na charakter práce), zda funkci použije pomocí uživatelské obrazovky.Taktéž nasazení tukového mazání pohyblivých částí stroje místo olejového mazání je z hlediska ekodesignu krok správným směrem. Starší způsob mazání lineárních vedení a kuličkových matic používaný na obráběcích strojích byl založen na principu olejového ztrátového mazání. Při tomto způsobu mazání bylo nutno nastavit mazací interval velmi krátký (cca 30 minut) s ohledem na „stékání“ oleje z vedení. Při tomto režimu byla orientační spotřeba mazacího oleje cca jeden litr oleje za půl roku jednosměnného provozu. Používané mazací oleje kontaminovaly chladicí kapalinu a způsobovaly zkrácení její životnosti. Bylo tedy nutné stroje dovybavit sběrači oleje z chladicí kapaliny. Nový způsob mazání využívá jako mazací médium plastické mazivo, které má mnohem lepší mazací vlastnosti a lépe drží na mazaných místech. Je tedy možné prodloužit interval mazání (až na několik týdnů). Mazací interval se určuje podle dráhy ujeté posuvovou osou. Při tomto způsobu mazání je spotřeba tuku cca 1 kg za 2,5 roku jednosměnného provozu. Při této spotřebě a s ohledem na stabilitu tuku nedochází ke kontaminaci chladicí kapaliny.

Úspory energií

Mimo legislativní oblast lze najít další prostor pro zelené vlastnosti strojů, jako jsou úspory energií, optimalizace použitých materiálů pro stavbu stroje a optimalizace dimenzování pohonů a pomocných agregátů strojů. Je otázkou, zda Evropská unie do budoucna nepřikročí k definici dalších technických norem spojených s ochranou životního prostředí.

Obr. 2. Za jistých okolností je možné použít elektronickou teplotní kompenzaci a tím eliminovat energeticky velmi náročnou klimatizaci.Nejen vzhledem k ekodesignu, ale i k neustále rostoucím cenám energií se společnost Tajmac-ZPS zaměřila na možné úspory. Stroje produkce Tajmac-ZPS jsou třífázové elektrické spotřebiče, jejichž provozní příkon se pohybuje obvykle v oblasti 25–100 kVA. K provozu požadují také přívod tlakového vzduchu, jehož spotřeba činí cca 6 000 l.hod

-1.

V oblasti hlavní činnosti stroje, tedy v obráběcím procesu (typicky se jedná o operace frézování, vrtání a soustružení) jsou možné dvě oblasti úspor elektrické energie. První oblast se týká optimalizace řezných podmínek. Problémem ale je, že proces třískového obrábění dílců bývá optimalizován podle jiných hledisek, jimiž jsou zejména cyklový čas, přesnost tvaru a kvalita povrchu. Z toho vyplývá, že úspora energie je v rukou koncového uživatele stroje, který většinou určuje technologii obrábění. Druhou oblast tvoří optimalizace elektromagnetických obvodů motorů. Zde je výrobce závislý na výrobcích motorů vřeten a posuvů (Siemens, Heidenhain a Fanuc) a jejich vývoji.

Pohony a agregáty strojů

K optimalizaci dimenzování pohonů a pomocných agregátů strojů lze dospět za pomoci výpočtů (v poslední době i mechatronických). Je třeba stanovit potřebné velikosti krouticích momentů a výkonů motorů vřeten a posuvů a kontrolovat další kritéria z důvodů dobrého fungování servoregulace. K tomu je potřeba podrobná znalost zátěžových spekter, kterou tvoří síly potřebné k urychlování hmot, síly překonávající tření v mechanismech a řezné síly. Výsledek optimalizace lze pak ověřit měřením na prototypu stroje a tím verifikovat, případně optimalizovat matematické simulační modely. Cílem je nasazení minimální možné velikosti motorů a pomocných agregátů, čímž se především šetří energie a materiál potřebný k jejich výrobě. Při výběru a dimenzování pohonů je nutno někdy i volit neekologická řešení – resp. kompromisy. Například pokud má mít lineární nebo rotační osa vysokou dynamiku, je nutno použít lineární či prstencové motory. Vlivem nepřítomnosti mechanického převodu mezi motorem a zátěží musí motor v tomto případě vyvíjet vysokou sílu či krouticí moment. Toho dosáhne velkými proudy ve vinutí motoru, které jej zahřívají Jouleovým teplem, a to je nutno odvést. Výsledkem tohoto řešení je vyšší dynamika, ale i vyšší spotřeba energie.

Ohledně asynchronních motorů, u nás využívaných v pomocných agregátech, platí od června 2011 Směrnice EU 2005/32/EG, která direktivně zavádí používání 2- až 6pólových asynchronních motorů se zvýšenou účinností. Tyto motory musejí mít minimálně třídu účinnosti IE2 podle IEC 60034-30. Nákupní cena elektromotoru s třídou účinnosti IE2 je o 20 až 30 % vyšší než cena elektromotoru s účinností IE1. Účinnost motorů je až o 7 % vyšší. Návratnost této investice je závislá na provozním využití motoru v konkrétní aplikaci.

Stroj v klidovém režimu

Tajmac-ZPS se zaměřil při úsporách energií také na situaci, kdy stroj neobrábí, což je z hlediska aplikace silně pod kontrolou výrobce stroje. Na první pohled by se jevilo nejjednodušší stroj v tomto případě vypnout hlavním vypínačem – odpojit od všech energií. K tomu však v praxi zpravidla dochází jen na konci pracovní směny a z pohledu provozu stroje to nemusí být optimální řešení z důvodu jeho znovuuvedení do vhodného povozního stavu (jeho temperace). Během směny stroj stále neobrábí, protože se mění dílce, stroj se seřizuje, je přestávka, čeká se na polotovary nebo nástroje, probíhá údržba stroje a podobně. Byla stanovena čtyři opatření k dosažení úspor energií, účelově ovládaných provozovatelem stroje.

První z nich realizuje důsledné vypnutí všech spotřebičů energií, jejichž činnost není nutná v režimu nouzového zastavení stroje. Jedná se zejména o různé ventilátory a chladicí agregáty. Kromě úspory energie se dosáhne i dalšího efektu, a to snížení hlučnosti stroje, které se uplatní například v době pracovní přestávky.

Druhým opatřením je zavedení funkce automatického vypnutí hlavního vypínače po dokončení obrábění dílce. Tato funkce byla zavedena nejen kvůli úsporám, ale také kvůli častým přáním zákazníků. Je zde tedy vidět i finanční či ekologické cítění z praxe.

Třetí opatření spočívá v zavedení funkce automatický stop stroje a je analogií dobře známého úsporného režimu, který používají osobní počítače. Funkce je aktivována, pokud je stroj po určitou dobu v klidu. Bylo změřeno, že pokud stroj neobrábí, ale je zapnut, odebírá ze sítě proud cca 6 A, který je třeba na chod napájecích zdrojů, osvětlení pracovního prostoru, činnost pomocných agregátů a regulaci servomechanismů. Obsluha stroje může rozhodnout (s ohledem na charakter práce), zda tuto funkci použije pomocí uživatelské obrazovky – viz obr. 1. Stroj po době nastavitelné v parametrech řídicího systému automaticky odpojí nepotřebné spotřebiče od elektrické energie a odebíraný proud výrazně poklesne, činný příkon se sníží podle velikosti stroje cca o 2 kW.

Čtvrté opatření je zaměřeno na úsporu tlakového vzduchu. Na centrální přívod vzduchu do stroje je nainstalován ventil, který po vypnutí hlavního vypínače uzavře parametricky jeho přívod.

Vyjmenovaná opatření se postupně aplikují do hardwaru a softwaru strojů Tajmac-ZPS a přispějí k úspoře energií. Jejich společným rysem je, že nemají negativní dopad na produktivitu strojů či na uživatelskou přívětivost ovládání.

Optimalizace

V rámci optimalizace použitých materiálů pro stavbu stroje lze zmínit kromě snahy o vyšší podíl nasazení plastů zejména úspory mědi v kabeláži, a to díky přechodu na průmyslové sběrnice signálů. Ve starších způsobech kabeláže měl každý elektrický signál vlastní vodič (případně napájecí vodiče), který vedl typicky od PLC automatu umístěného v rozvaděči stroje k příslušnému přístroji. Zavedením průmyslových sběrnic (v podmínkách Tajmac-ZPS je používána sběrnice Profibus) do elektroinstalace strojů dochází ke sloučení signálů z přístrojů, které se nachází na stroji ve vzájemné blízkosti, pomocí slučovače signálů a směrem do rozvaděče se pak přenáší informace po sběrnici. Kromě úspor mědi přinášejí průmyslové sběrnice snížení pracnosti a zvýšení spolehlivosti elektroinstalace.

Další alternativou energeticky úsporných opatření je řešení problematiky klimatizace výrobních prostor a teplotní temperace strojů s ohledem na jejich geometrickou přesnost. S měnící se okolní teplotou a šířením teploty z agregátů stroje se stroj deformuje. Jednou z možností dosažení vhodné výsledné přesnosti je umístnění stroje do klimatizovaného prostoru a samotný stroj, resp. jeho komponenty, vhodně temperovat. Za jistých okolností je možné použít elektronické teplotní kompenzace a tím eliminovat energeticky velmi náročnou klimatizaci. Příklad kompenzace je patrný na obr. 2. Stroj s aplikovanou kompenzací teplotních dilatací je na obr. 3.

Obr. 3. Stroj s aplikovanou kompenzací teplotních dilatací ECO MCV 1210

Ekologická řešení nemusejí být automaticky ekonomicky nebo technicky problematická. Někdy existují i řešení, která eliminují technické problémy na stroji, jsou energeticky méně náročná a relativně nepříznivý ekonomický dopad je poměrně rychle odbouratelný nebo zanedbatelný. Na strojích společnosti Tajmac-ZPS se používají historicky reflektory s halogenovými žárovkami. Jejich relativně nízká energetická účinnost – asi 2 % – jde ruku v ruce s poměrně vysokým ztrátovým teplem a tím i poměrně vysokou povrchovou teplotou svítidla. Cena svítidla je poměrně nízká, cca 1 500 Kč, což přibližně odpovídá méně než roční ceně nákladů za spotřebovanou energii. Vysoká teplota způsobuje „připalování“ chladicí emulze a jiných částic na čelním skle reflektoru a tím ztráty účinnosti osvětlení. V praxi je životnost vlastní žárovky přibližně 1 rok. Samotná údržba skla je problematická. Teplo vznikající od osvětlovacího tělesa způsobuje prohřátí části stroje a tím jeho teplotní deformaci.

Náhrada za osvětlovací těleso s LED diodami dovolila snížit jmenovitý příkon svítidla asi 5x díky vyšší účinnosti – 70 lm/W oproti 15 lm/W a tím i výrazně snížit ztrátové teplo. Prakticky během životnosti stroje nebude nutno nikdy měnit samotný zdroj světla a výrazně poklesnou problémy se snížením účinnosti osvětlení vlivem znečištěného krycího skla. Energeticky obdobných výsledků by se dosáhlo při použití fluorescentních výbojek. U těchto se ale nevyhneme jejich nižší životnosti a nutnosti občasné výměny.

Současná cena LED svítidla je asi 3x vyšší, z pohledu na životní cyklus stroje se tato částka velmi rychle amortizuje sníženými náklady na údržbu a sníženou spotřebou elektrické energie.

Ekodesign (ve srovnání se standardní výrobou) uplatňuje šetrnější materiály i výrobní postupy vůči životnímu prostředí i zdraví lidí. Je úsporný tam, kde má smysl šetřit a vnáší kvalitu tam, kde to je žádoucí.

Ať aplikovaný účelný ekodesign alespoň trochu zmírní neekologická řešení.

Ing. Dalibor Odstrčilík

Tajmac-ZPS
www.tajmac-zps.cz

dodstrcilik@tajmac-zps.cz

Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Možnosti využití vizualizace v ekodesignu

Stále rostoucí požadavky na snižování emisí skleníkových plynů, zejména emisí oxidu uhličitého (CO2), vyvolávají potřebu integrace principu udržitelného rozvoje i do již pevně zaběhnutých vývojových postupů u různých typů produktů. Z pohledu chystaných legislativních požadavků může být u nových výrobků významné prokázat, že při jejich vývoji byla zvolena strategie, která v rámci jejich celého životního cyklu nejméně zatěžuje životní prostředí.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Související články
Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

S uranem v podpalubí

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali článek pod názvem Jaderné ledoborce pro Severní cestu. Jelikož tento text vzbudil zájem řady čtenářů, rozhodli jsme se na toto téma připravit další podrobnější příspěvek.

Unikátní gravírovací technologie

Gravírování šperků? Skla? Samozřejmě, s tím se člověk setká denně. Ale gravírování v technickém průmyslu? Může mít v obrovských halách dokonalých strojů úspěch něco tak nenápadného? Společnost Mepac CZ dokázala, že ano.

Jaderná energetika: Liga přestárlých

Kam nemůže slunce, tam musí lékař, praví staré přísloví. I ten si ovšem může na ledacos v těle posvítit – třeba pomocí radionuklidů v injekční stříkačce. Výroba nejpoužívanějších radiofarmak na bázi metastabilního izotopu technecia 99mTc, s nímž se provádí více než tři čtvrtiny vyšetření, je přitom závislá na několika dosluhujících reaktorech. A přestože v Česku podobné radionuklidy umíme vyrobit také, zatím stále marně čekáme, zda se na trhu naskytne další šance. V našem seriále o využití štěpení jádra pro civilní účely se tentokráte vypravíme do prostředí, které je nám všem blízké – lékařství a medicíny.

Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit