Témata
Reklama

Efektivní vrtání

Široká nabídka produktů řady WTX-Change společnosti WNT s vyměnitelnými TK vrtacími hlavami se nyní ještě rozšiřuje o dvě nové geometrie. Výhody z toho plynoucí mohou nyní využívat především firmy specializující se na obrábění ocelí s vyšší pevností a na obrábění šedých litin. Další již známou přidanou hodnotu představuje možnost výměn TK vrtacích hlav na ocelovém nosiči.

Sortiment nabízených nástrojů pro řadu WTX-Change se aktuálně rozšířil o řadu vrtáků typ P, které jsou určeny pro obrábění ocelí, zejména s pevností nad 700 N.mm-². Pro oceli do této pevnosti má uživatel k dispozici stávající osvědčenou geometrii – typ UNI. Tímto rozšířením nyní společnost WNT pokryje výrazně širší aplikační záběr pro vrtání ocelí. Vrtáky typu P disponují vrcholovým úhlem 138° a PVD povlakem WNT Ti750 zajišťujícím účinnější otěruvzdornost, nižší koeficient tření a zvýšené tepelné zatížení. Druhý nový typ vrtáků s výměnnou hlavou GG pro obrábění šedých litin má vrcholový úhel 140° a díky povlaku Ti-Si, přímo určenému pro tento typ obráběných materiálů, přináší vyšší výkon při obrábění. Typ GG dosud v programu WNT pro řadu WTX-Change chyběl, takže jeho zařazení určitě přinese efekt uživatelům obrábějícím tyto materiály. Při porovnávání systémů při dlouhodobých praktických testech bylo dosaženo s novými geometriemi až o 400 % vyšší efektivnosti vázané na výkon a životnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Rozšíření sortimentu WTX-Change o dvě nové geometrie nabízí uživatelům širší aplikační použití a přidanou hodnotu z pohledu efektivnosti.

Sortiment vrtacích hlav pro systém WTX-Change je nyní kompletní a nové typy doplňují stávající geometrie -UNI, -VA a -ALU. Systém je dostupný v průměrech od 12 mm do 41 mm a průměry vrtacích hlav odstupňované po 0,1 mm v závislosti na průměru. Výhodou oproti monolitům je, že uživatel u systému WTX-Change na jedno tělo obsáhne 1mm rozsah vrtaných průměrů, a další výhodou je možnost záměny geometrie podle obráběného materiálu na jedno shodné tělo vrtáku. Ekonomickou výhodnost podtrhuje možnost opakovaného přeostření a napovlakování jako u standardních monolitních vrtáků. Četnost ostření je v přímé závislosti na velikosti opotřebení – čím vyšší procesní obezřetnost, tím vyšší efektivity lze dosáhnout.

Díky výměnnému systému řady WTX Change lze podstatně snížit náklady na pořizování nástrojů i prodloužit jejich životnost.

Další předností tohoto systému zejména z pohledu obslužnosti je rychlé upnutí vrtací hlavy pomocí jediného šroubu. Díky rychlé a snadné výměně přímo na stroji uživatel eliminuje provozní prostoje. Těla vrtáků pro hlavy WTX Change máme skladem ve standardních délkových rozměrech 1x, 3x, 5x a 8x D a všechny jsou dostupné s vnitřními chladicími kanálky.

Snadná obsluha při výměně TK hlav, vrtání od 3x D až do 8x D, rozsah průměrů až do 41 mm, vnitřní chlazení, více průměrů pro jedno tělo apod. To je neúplný výčet z předností systému WTX-Change.

Nedejte oceli žádnou šanci!

Od uvedení vyměnitelných břitových destiček s povlakem Dragonskin na trh jsou přednosti inovativní technologie povlakování firmy WNT nasnadě: „Podstatně delší životnost díky nižšímu otěru a vysoký výkon“ – tak zní obecně ohlasy z výrobních podniků, kde již používají nástroje opatřené povlakem Dragonskin. V logickém důsledku jde firma WNT, specialista na třískové obrábění, o krok dál a osvědčenou technologii povlakování aplikuje i na rotační nástroje. Průkopníkem v tomto směru je univerzální TK vrták typ WTX-UNI.

Díky jedinečné technologii povlakování Dragonskin se nyní podařilo dosáhnout u systémů pro frézování a soustružení takového výkonu, který byl dosud těžko dosažitelný. Nyní mají extrémně tvrdou a téměř nezničitelnou povrchovou úpravu získat i TK vrtáky. Z premiéry „dračí kůže“ se těší vrták WTX-UNI, jeden z nejoblíbenějších univerzálních vrtáků v produktové paletě firmy WNT. Technický ředitel firmy WNT Česká republika Ing. Jan Gryč kladně hodnotí uvedení této novinky na trh a říká: „Díky speciálnímu povlaku bude vrták WTX-UNI dosahovat ještě většího výkonu a lze jej používat s podstatně vyšší řeznou rychlostí. V našem technickém středisku jsme tento vrták podrobili zevrubným zkouškám, v rámci nichž jsme zjistili, že se životnost vrtáku prodloužila až o 40 %. Tato skutečnost naprosto překonala naše očekávání,“ vyjadřuje svoje poznatky z úspěšného testu pan Gryč. Ovšem nikoliv pouze u techniků firmy WNT zanechal vrták WTX-UNI pozitivní dojem. V rámci testování přímo u zákazníků se oni sami přesvědčili o vynikajících vlastnostech tohoto vrtáku nové generace.

Osvědčený povlak Dragonskin je aplikován už i u rotačních nástrojů. Prvním představitelem je TK vrták WTX-UNI, který patří k nejrozšířenějším a neoblíbenějším typům. Nyní svým jedinečným vzhledem a vyšším výkonem nadchne stávající a jistě i nové uživatele.

Již na první pohled lze sledovat rozdíly ve srovnání s předchozí verzí vrtáku WTX-UNI. Zlatavá barva povlaku, exkluzivně u firmy WNT, se opticky podílí na unikátním vzhledu a umocňuje vysokou kvalitu vrtáku. Jednoznačně je možné vidět souhru povlaku Dragonskin, tvrdokovového substrátu a geometrie, tedy charakteristických znaků rozhodujících o otěruodolnosti a trvanlivosti. Praktické aplikace, které je třeba realizovat rychle, přesně, bezpečně a u nichž je navíc nutná dlouhá životnost nástroje, se bez tohoto vrtáku neobejdou.

Další silnou stránkou vrtáku WTX-UNI je možnost jeho univerzálního použití. Rozsah používaných průměrů se pohybuje od 3 do 25 mm, a navíc je v nabídce se všemi třemi typy stopek (HA, HB, HE). Díky těmto parametrům je tento „univerzál“ flexibilním nástrojem, který je schopen splnit i ty nejnáročnější požadavky zákazníků.

Jan Úlovec, obchodní ředitel WNT Česká republika, závěrem shrnuje: „Prostřednictvím vrtáku WTX-UNI prezentujeme svůj první vrták s povlakem Dragonskin, který s ohledem na životnost a rychlost posuvu značně předčil předchozí model. Ten, kdo se domnívá, že z důvodu celé řady předností bude muset počítat s vyššími pořizovacími náklady, se mýlí. Zatímco se prodloužila životnost a zvýšil výkon i procesní bezpečnost, cena zůstala v případě vrtáku WTX-UNI stejná.“

Ing. Jan Gryč

WNT

jan.gryc@wnt.com

//www.wnt.com/cz/

Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Kroky k excelentní spolupráci akademické a průmyslové sféry

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepětí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. Transfer výsledků této praktické činnosti přenesený do některých částí výuky je potom zárukou, že studenti budou mít aktuální informace o stavu strojního průmyslu, vědy a techniky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit