Témata
Reklama

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Tento článek je součástí seriálu:
Fórum strategického manažera v deseti zastaveních
Díly
Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

První zastavení jsme realizovali v Zámrsku nedaleko Vysokého Mýta u jednatele firmy Brück AM Luboše Malého. Načerpejme ze získaných zkušeností, inspirujme se jeho názory.

Reklama
Reklama
Reklama
Luboš Malý zastává od roku 2002 pozici jednatele společnosti Brück AM, která zaměstnává na 250 lidí. Jedná se o firmu vystavěnou tzv. na zelené louce, zabývající se technologií tváření, tepelného zpracování a obrábění. Vyrábějí se zde rotační díly, především otoče pro větrné elektrárny. Luboš je původním vzděláním elektrotechnik s následným výučným listem automechanika v Německu. Aktivně sportuje, zabývá se bojovým uměním a letectvím. S manželkou Ivanou mají dvě děti.

I. Kde v obecné rovině spatřujete tajemství úspěchu jednotlivce v profesním i soukromém životě?

Důležité je vytrvat a nenechat se odradit neúspěchem či negativními signály trhu. Ve firmě máme natolik zkušený a flexibilní tým, že mě svým přístupem dává možnost věnovat se dalším úkolům.

II. Co považujete ve své stávající profesi manažera za důležitější? Mít detailně definovanou strategii na následující období, nebo optimálně nastavené systémy řízení?
Mít detailně zpracovanou dlouhodobou strategii alespoň u nás v zakázkové výrobě nelze. I z pohledu systému řízení je to těžko realizovatelné, neboť poločas rozpadu informace je tři roky, a to co platí dnes, už v roce 2019 platit nebude. Můžeme však mít varianty, být fexibilní a volit podle možností na trhu. Vždy se musíme přizpůsobovat aktuální situaci.

III. Pět vašich manažerských zásad, které ve své profesi ctíte.
1. Nepřicházet s problémem, ale s jeho řešením.
2. Vytrvalost vede k úspěchu.
3. Nesmířit se s průměrem.
4. Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje.
5. Německé přísloví „Geht nicht, gibt´s nicht“ neboli „Neexistuje, že něco
nejde“.

IV. Jaký konkrétní inovační pokrok ve vašem profesním působení považujete za přelomový?
Po několika letech detailních analýz a mapování dat celého průběhu tváření a následně tepelného zpracování našich provozů jsme do technologického procesu výpočtu a výroby výkovků zařadili několik důležitých faktorů, např. smrštění, které definují, jaká bude jejich finální podoba. Tím jsme schopni pracovat s co nejmenšími přídavky na výkovek a eliminovat ovalitu kruhových výkovků. Takto sofistikovaným řešením naše konkurence nedisponuje.
V oblasti obrábění považuji za náš zásadní inovační přínos námi vyvinutý, patentovaný a vyráběný způsob magnetického upínání, který používáme v naší výrobě. Zároveň jej nabízíme i ostatním firmám.

V. Učit se z chyb vlastních, nebo těch druhých? Kterou cestu považujete za přínosnější pro další profesní růst?
Existuje pěkné přísloví, že moudrý se učí z chyb druhých, chytrý z chyb vlastních a ostatní jsou tupci. Je dobré se učit z chyb druhých, ale na druhou stranu ty vlastní se nám vždy nejvíce zaryjí do paměti.

VI. Kde vidíte hlavní slabiny nás, Čechů, které se pak promítají do obrazu naší země z globálního pohledu?
Můj pocit je, že stále přetrvává určité „čecháčství”, které se odráží v závisti a nepřejícnosti, poplatné v úsloví, že pokud má soused kozy dvě a já pouze jednu, nesnažím se získat pro sebe další, ale přeji si, aby mu ty jeho pošly. Místo toho, abychom se starali o svůj rozvoj, rozebíráme až příliš okolí. Z hlediska znalostí a dovedností se stále projevuje nedostatečná jazyková vybavenost techniků.

VII. Kdo v oblasti podnikání, umění, společenského života či jiné oblasti (historická či současná postava) je pro vás svým způsobem inspirativní, motivační a proč?
Z historických postav mě vedle Bati inspiroval knihkupec Klement, který se po neúspěšné reklamaci porouchaného bicyklu německé výroby rozhodl, že si postaví kolo vlastní. Poté se spojil s Laurinem a společně vytvořili historický kult motocyklů a automobilů. Zajímavostí je, že patent konstrukce bicyklu následně prodal té německé firmě, u které předtím neúspěšně reklamoval porouchaný bicykl. To považuji za husarský kousek v podnikání.
Ze současných podnikatelů je to doktor Jiří Charvát, který obor hydrauliky krok po kroku rozšiřuje a nyní dosahuje obratu svých firem cca 1,5 mld. Kč. Přitom nezapomíná na lidskou stránku věci a například na víkend vezme děti z dětských domovů a společně s jeho rodinou jedou na výlet. To považuji za obrovský projev solidarity.

VIII. Jaké jiné profesi byste se chtěl věnovat, pokud by pro vás strojařina již nebyla aktuální?
Původem nejsem strojař, snažím se být flexibilní a z každého oboru, který jsem studoval, si něco odnést. Jestliže se do něčeho pustím, snažím se o tom vědět maximum. Pokud bych měnil, muselo by to být něco tvořivého, neboť rutina mě ubíjí.

IX. Co právě čtete, jaký film, divadelní představení či koncert jste naposledy zhlédl?
S divadlem a filmem je to u mě na rozdíl od čtení slabší. Na nočním stolku mám celou řadu časopisů, od Eura přes vaše MM Průmyslové spektrum až po časopis Speed o automobilech, ale také databázi českých letišť. Dále mám rozečteny čtyři knihy: Inteligentní investor, Dunkel Therapy – pobyt ve tmě, čínskou studii o zdraví a pověsti o Staré Chrudimi, mém rodném městě.

X. Jak relaxujete? Vaše koníčky, volný čas...
Mám celou řadu sportovních aktivit, v létě i v zimě jezdím do práce na kole. Běhám, in-line bruslím, mám rád squash, osm let dělám karate, se synem lezeme po umělé stěně. V létě létám v letadle, v zimě lyžují.
Snažím se zastávat zdravý životní styl, ale jíst nejpozději tři hodiny před spaním mi třeba nejde. Pětadvacet let kromě ryb nejím maso. Snažím se v globálu pečovat o své tělo.

První zastavení jsme realizovali v Zámrsku nedaleko Vysokého Mýta u jednatele firmy Brück AM Luboše Malého. Načerpejme ze získaných zkušeností, inspirujme se jeho názory.
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit