Témata
Zdroj: NürnbergMesse

Norimberský veletrh Euroguss je přední platformou pro výměnu názorů s lidmi podobně smýšlejícími o technologiích, o vývoji procesů a materiálů a o nových oblastech jejich použití. Celé odvětví se již těší na možnost bezpečně a osobně se setkat, protože Euroguss 2020 byl jednou z posledních příležitostí k osobnímu setkání před pandemií. Veletrh se letos uskuteční ve dnech 8.–10. června.

Reklama

Na veletrhu Euroguss se opět projeví rozmanitost slévárenského odvětví. Slévárny pro lití pod tlakem, dodavatelé zařízení a poskytovatelé služeb se sejdou ve čtyřech halách, aby představili své znalosti a dovednosti. Kromě inovativních produktů tlakového lití, nových strojů a systémů a kromě vývoje v oblasti výroby nástrojů a forem se zde bude možné seznámit také s doprovodnými technologiemi. Přibližně 60 % všech vystavovatelů přijede do Norimberku z jiných evropských zemí, zejména z Itálie, Turecka, Španělska a Rakouska, aby určili směr, kterým se bude odvětví ubírat v budoucnosti. Česká republika bude zastoupena 15 firmami. Společná expozice pod záštitou MPO ČR se bude nacházet v hale 7 (číslo stánku 7-555). Online katalog všech vystavovatelů najdete na webové stránce pořadatele v sekci Exhibitors & Products.

Poznatky od kupujících a pro kupující

Letos poprvé rozšíří veletrh Euroguss svůj odborný program o Den nákupčích, který se uskuteční 9. června 2022. Německý svaz pro materiálové hospodářství, nákup a logistiku (BME) si dal za úkol poskytnout odborníkům na tlakové lití přehled, který upotřebí při chytrém rozhodování o nákupech. Den nákupčích poskytne ucelený přehled o obecných trendech v nákupu a o relevantním vývoji na trhu, o dopadech současného vývoje v oblasti nákupu a o právních otázkách při nákupu nástrojů a dílů určených pro lití pod tlakem. Zvláštní důraz bude kladen také na zákon o dodavatelském řetězci a na nákup surovin v budoucnu.

Po dvouleté odmlce se na norimberském výstavišti letos opět uskuteční mezinárodní veletrh technologií, procesů a výrobků tlakového lití Euroguss. (Zdroj: NürnbergMesse)

Setkání a výměna poznatků a názorů na nejvyšší úrovni

Tři dny tlakového lití znamenají tři dny soustředěného know-how pro špičkové odborné publikum. Dalšími důležitými tématy speciálních přehlídek a programu jsou aditivní výrobní procesy, umožňující dosáhnout maximální svobody v designu nástrojů pro tlakové lití, technologie povrchové úpravy odlitků, digitalizace výroby, monitoring nejrůznějších procesů a také udržitelné obchodní modely.

Vystavovatelé z České republiky:
Alu Agnus
Alutex
AS-Casting
Beneš a Lát
Crown Metals CZ
ČZ
Gerco EWZ
Hydac
Kabepe Kovo
Kovolis Hedvikov
Kovolit
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Remet
Svaz sléváren České republiky
Tokoz

Nejvýznamnějším zákazníkem tlakového lití je automobilový průmysl, který to v posledních letech nemá lehké. Nicméně stabilní klíčové údaje vystavovatelů a vysoký zájem o návštěvu veletrhu z řad odborných návštěvníků, a to i z mnoha jiných oborů, ukazují, jak důležitá je osobní výměna názorů v tomto odborném centru. Podruhé po roce 2020 budou uděleny ceny Talent Award. Toto ocenění bude uděleno nejlepším mladým talentovaným jedincům, kteří mohou získat nejen atraktivní ceny, ale také možnost prezentovat se přímo před očima potenciálních zaměstnavatelů.

Reklama

#ReExperienceLive na veletrhu Euroguss

Četné prostory určené pro občerstvení a pro navazování obchodních kontaktů, stejně jako související večerní akce po skončení veletrhu nabídnou prostor pro neformální rozhovory s kolegy a pro navazování obchodních kontaktů. Hygienická koncepce umožní bezpečný networking. Pořadatelé razí motto společnosti NürnbergMesse: „Osobní networking – ale bezpečně!“

VSTUPENKA ZDARMA
Vstupenku na veletrh si zajistíte zdarma po registraci kódu EG22CZ na této internetové stránce.
Pro vstup na výstaviště již není nutno předkládat žádný doklad o očkování nebo prodělané nemoci ani negativní test.

Vydání #6
Kód článku: 220603
Datum: 10. 05. 2022
Rubrika: Produktový článek / Veletrhy a výstavy
Autor:
Související články
Hannover Messe 2021

Inovace, vytváření sítí a sdílení zkušeností ve věku průmyslové transformace – to jsou klíčová motta, která představují letošní ročník digitálního Hannover Messe, na kterém více než 1 800 vystavovatelů představí svá řešení pro výrobu a energetické systémy budoucnosti. Od umělé inteligence po robotiku, od ochrany klimatu po vodík. Nejdůležitější světový průmyslový veletrh plní svoji roli jako inovační a síťová platforma a vytváří uprostřed koronové pandemie globální platformu pro výměnu zkušeností v době průmyslové transformace.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Související články
USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Euroguss 2024 – zrcadlo průmyslu tlakového lití

Odvětví tlakového lití hledá a potřebuje dialog jako nikdy předtím. O tom, že Euroguss jako přední veletrh je k tomu ideální platformou, svědčí skutečnost, že na leden 2024 jsou haly s přibližně 600 vystavovateli již plně obsazeny. V Norimberku se scházejí všichni klíčoví hráči, od výrobců strojů až po výrobce tlakových odlitků a jejich dodavatele, aby diskutovali o vývoji v oboru, technologiích, ekonomice a politice a odpovídali na naléhavé otázky. Předprodej vstupenek byl právě zahájen. Christopher Boss, výkonný ředitel veletrhu Euroguss, přináší aktuální zprávy.

Hannover Messe 2022 –
energetika a digitalizace

Svět prožívá zlom v mezinárodní hospodářské a energetické politice – zlom, který je doprovázen růstem cen energií a narušením dodavatelských řetězců a má přímý dopad na celosvětovou průmyslovou výrobu. Zároveň se stále více výrobních podniků snaží přispět k boji proti klimatickým změnám a hledají rovnováhu mezi zabezpečením dodávek energií a ochranou klimatu. V této napjaté oblasti je třeba rychle nacházet řešení: politická, ekonomická a zejména technologická. Hannover Messe 2022 k tomu poskytne rámec.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Strojírák 2019 na vlně digitalizace

Jako každoročně i letos v říjnu se brány brněnského výstaviště otevřou vystavovatelům i návštěvníkům Mezinárodního strojírenského veletrhu. Hlavními tématy jeho již 61. ročníku budou digitální továrna, cirkulární ekonomika a start-upy.

Propojená výroba na Blechexpo 2017

„Get connected“ – prezentace firmy Trumpf na veletrhu Blechexpo se ponese zcela v duchu zasíťování výroby. Společnost představí pod pojmem TruConnect řešení pro Smart Factory. „Stále menší velikosti výrobních dávek a kratší dodací lhůty představují pro všechny společnosti stejné výzvy. A to i přesto, že každá výroba je jiná. Naše portfolio TruConnect vychází vstříc různým potřebám,“ říká Reinhold Groß, ředitel prodeje a služeb ve firmě Trumpf. „Přístup je přitom zcela komplexní,“ pokračuje. „TruConnect znamená výrobní řešení, sestávající z hardwaru, softwaru a služeb.“

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit