Témata
Reklama

Evoluce v technologii obrábění

Vývojoví inženýři společnosti GROB uvádějí na trh nové technologie a produkty v oblasti systémových a univerzálních strojů, jakož i softwarové technologie. Podívejme se na novinky z posledního období.

Vývojoví inženýři společnosti GROB uvádějí na trh nové technologie a produkty v oblasti systémových a univerzálních strojů, jakož i softwarové technologie. Podívejme se na ně.

Nový koncept stroje, který zákazníkům poskytuje ideální velikost palety pro velké obrobky, jak v oblasti univerzálních, tak systémových strojů – to je G800.

Reklama
Reklama
Reklama

Velké obráběcí centrum G800

Velikost palety činí 800 mm, tudíž je optimální pro obrábění součástek motorů užitkových a stavebních vozidel nebo traktorů. G800 nabízí řešení pro strojírenství, letecký průmysl, konstrukci forem a energetickou techniku.

Prostřednictvím čtyř- a volitelně pěti- nebo šestiosého stavebnicového systému může být obráběcí centrum koncipováno podle konkrétních požadavků zákazníka. Výhody tohoto systému jsou zřejmé: nadprůměrně velký pracovní prostor, velmi dobré časy výměny z řezu do řezu, vysoké hodnosty tuhosti, excelentní odvod třísek (vhodné i pro obrábění zasucha) a již ve standardní verzi možné využití dlouhých nástrojů do délky 850 mm.

Obráběcí centrum G 800 disponuje paletou o velikosti 800 mm.

G350 – Generace 2

Společnost GROB představuje, s dvouletou periodicitou, své nové produkty v oblasti univerzálních obráběcích strojů: poté co bylo roku 2007 uvedeno na trh centrum G350, následovala r. 2009 prezentace centra G550; na veletrhu EMO 2011 byla představena technologie frézování kombinovaná se soustružnickou funkcí obráběcího centra G550T; v roce 2013 přišlo obráběcí centrum G750. Konečně loni GROB prezentoval model G350 druhé generace – vyznačuje se znatelně vylepšenou dynamikou, zkrácenými vedlejšími časy a časy výměny z řezu do řezu a rovněž novým strojním designem a zvětšenou kapacitou zásobníku nástrojů.

Prostřednictvím inteligentního uspořádání zásobníku nástrojů se podařilo zredukovat šířku obráběcího centra z 2 450 mm na 2 000 mm. Kapacita nástrojů je nyní 60, respektive u dvojitého revolverového zásobníku 120 míst. Díky nově vyvinutému dvojitému revolverovému zásobníku mohla být zvýšena délka nástrojů o 33 procent na 550 mm.

Model G350 druhé generace

Rotační paletový úložný systém GROB

Nově vyvinutý rotační paletový úložný systém (PSS-R) GROB pro menší a střední paletizaci rozšiřuje portfolio univerzálních strojů. Díky své kompaktní konstrukci může být využit velmi flexibilně, vyznačuje se vysokou účinností a funkcionalitou a je dostupný ve třech standardních velikostech k nástavbě na univerzální obráběcí centrum G550.

Ve své nejmenší verzi (PSS-R5) disponuje na jedné úrovni pěti, ve verzi PSS-R10 na dvou úrovních deseti a ve verzi PSS-R13 na třech úrovních třinácti paletovými úložnými pozicemi. Pokud se k tomu připočítá paleta na přípravné pozici, vzroste využitelný počet na čtrnáct palet. Tento systém je velmi dobře integrovatelný a mohou jím být bez problémů dovybaveny již dříve dodané stroje. Naložení a vyložení palet v pracovním prostoru probíhá současným otočným pohybem. Tím je dosaženo nejkratších časů výměny palet.

Typ PSS-R13 je největší nástavbou k univerzálnímu obráběcímu centru G550

Nejnovější strojní technologie

Pro ještě efektivnější výrobní systémy GROB byla, stejně jako konstrukční řada univerzálních strojů, nadále vyvíjena i řada systémových strojů G300/G320. Byla rozšířena kapacita jejich zásobníků, zkráceny vedlejší časy, časy výměny z řezu do řezu a vylepšena dynamika. Dodatečně k novým strojům byl pro systémovou oblast vyvinut teleskopický pojízdný podavač, který je ve své konstrukci kompaktnější a dynamičtější a lze ho ideálně integrovat do konstrukce G-modulu. Univerzální stroje i systémové stroje osazeny praktickými a estetickými kryty.

G-moduly 6. vývojového stupně

GROB-NET4 Industry

Softwarová technologie byla doplněna dvěma nově vyvinutými moduly GROB4 Coach a GROB4 Simulate.

GROB4 Coach je uživatelsky software, který obsahuje programovací, simulační a tréninkové programy s různými funkcionalitami. Díky nim může být obráběcí program přenesen ze stroje do počítače a trojrozměrně zobrazen. Spolu s tím moduly obsahují programovací prostředí s integrovanou online nápovědou.

GROB4 Simulate je výkonný simulační systém, v němž je možné provést obsáhlou kolizní kontrolu se zahrnutím všech složek, jako je nástroj, upínací zařízení, obrobek a další strojní složky. Specialitou je barevné zvýraznění poškození součástí nebo neobrobeného materiálu a možnost přesného zjištění časů za zohlednění dynamiky stroje.

GROB-Pilot4 M – nový ovládací panel (HMI) pro univerzální stroje

GROB-Pilot4 M

Spolu s vývojem druhé generace univerzálního obráběcího centra G350 a v souvislosti s dalším vývojem GROB-NET4 Industry byl vyvinut kompletně nový ovládací panel (HMI) pro univerzální stroje. Nový ovládací panel s dotykovým displejem, 3D myší a obsáhlými softwarovými aplikacemi dostal jméno GROB-Pilot4 M. Tento nový ovládací panel a softwarové aplikace umožňují mnoho nových aplikací specifických pro značku GROB. S novým ovládacím panelem mohou být využity všechny aplikace GROBNET4 Industry.

Mezi speciální novinky se řadí obsluha dotykovým displejem, možnost druhého displeje, 3D myš pro navigaci v trojrozměrných výkresech, simulace NC programů v reálném čase či kompletní GROB-NET4 Industry. GROB-Pilot4 M má pro rok 2016 nejprve řídicí systém Siemens a později Heidenhain a Fanuc.

Grob

Michal Churavý

michal@churavy.cz

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 160543
Datum: 11. 05. 2016
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Zkušenosti z propojení výroby

Tímto článkem chceme navázat na seminář t-cimco, propojení výroby, který byl realizován ve spolupráci se společností Yamazaki Mazak Central Europe, s. r. o., a na kterém byla propojena čtyři výrobní pracoviště v České republice za použití technologie t-cimco a protokolu MT Connect.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Kvalitnější data, lepší myšlení a správnější rozhodnutí

Inteligentní informace o nástrojích v podobě digitálních dat uložených v cloudu pro systémy řízení výroby, zásobování, elektronický obchod a další systémy umožňují zvyšovat produktivitu strojírenských provozů. NOVOsphere je služba určená pro provozy, které se snaží o skutečné zlepšení výrobních procesů.

Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Stroje a technologie pro závod s časem

VSC 600 M+C. Tak se jmenuje sofistikovaný vertikální soustruh, který vznikl ve výrobních halách brněnské rodinné firmy TDZ Turn. Letos na jaře jsme byli pozváni přímo do centra dění této firmy, abychom stroj mohli vidět na vlastní oči.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit