Témata
Reklama

Flexibilní sklady z Liberce pro celý svět

Automatizace zefektivňuje výrobní procesy i tok materiálů, do jisté míry řeší nedostatek pracovních sil, přispívá k transformaci na digitální podnik, ale hlavně šetří náklady. Stejně to vidí také společnost Trumpf, která vyrábí stroje na zpracování plechů a profilů již tak rychlé a výkonné, že veškeré přípravné procesy je mohou doslova brzdit. Proto přišla na trh již v roce 2007 s automatizovanými sklady TruStore, které řeší většinu výše zmiňovaných důsledků moderní doby.

Příjemným zjištěním je navíc to, že mateřská společnost Trumpf v Ditzingenu dala důvěru „zlatým českým ručičkám“ a svůj jediný výrobní podnik na výrobu skladových systémů TruStore umístila do Liberce. Zajeli jsme sem, abychom na vlastní oči viděli, jak se vyrábějí skladové systémy TruStore pro celý svět.

Reklama
Reklama
Reklama
Ukázka napojení skladového systému TruStore 3030 na vysekávací lis TruPunch 5000 s automatizací SheetMaster a návazně na ohýbací centrum. (Foto: skupina Trumpf)

Autonomní výroba bez nutnosti zásahu

Automatizované sklady TruStore jsou spolehlivé, praktické a kompaktní systémy, které usnadňují manipulaci s materiálem a podle filozofie společnosti Trumpf dodávat kompletní výrobní celky doplňují portfolio výrobních systémů Trumpf. Jinými slovy, má-li být materiál automaticky dodáván do stroje, musí být uskladněn na místě, kde si jej může příslušná automatizace (nejčastěji v podobě manipulačního ramene) odebrat, případně kam jej může odložit. Disponuje-li výrobní stroj těmito nadstavbami, může pracovat i po několik dní téměř autonomně.

Strojní park výrobního podniku Trumpf Liberec disponuje automatizovaným skladem TruStore 3040. Sklad je přes manipulační rameno LiftMaster napojen na laserový výrobní stroj TruLaser 3040.

S rostoucím počtem zakázek roste i sklad

Modulární konstrukce těchto skladů usnadňuje jeho průběžné rozšiřování. Momentálně jsou k dispozici dvě série – TruStore 1000 a TruStore 3000. Obě mohou být sestaveny z jedné či dvou věží PalletMaster Tower, které mohou obsahovat až 90 palet. Na každou paletu je možné uskladnit s plechy standardních rozměrů 3 x 1,5 m nebo 4 x 2 m o maximální váze tří tun. Vzdálenost mezi jednotlivými paletami lze volit v rozsahu od 90 mm do 170 mm. Manipulaci s paletami obstarává regálový zakladač. Systém pracuje na operačním systému TruTops Fab, který zajišťuje komunikaci mezi skladovým systémem a strojem a také s běžnými ERP systémy. Sklad lze kontrolovat přímo z ovládacího panelu výrobního stroje. V praxi to nejčastěji vypadá tak, že stroj si podle výrobního programu sám vyvolá ze skladu potřebný materiál. Přesun materiálu po vyskladnění do předávací pozice na stroj pak zabezpečí automatizační komponenty podle typu stroje. Nejčastěji je používán systém LiftMaster pro zakládání materiálu k laserovým výrobním strojům, o zásobování děrovacích strojů se většinou stará systém SheetMaster. Tato manipulační zařízení jsou vyráběna v pouhých osmdesát kilometrů vzdáleném městě Neukirch (Sasko). Systémy TruStore mohou být nainstalovány také autonomně, to znamená bez příslušné automatizace pro zakládání materiálu ke stroji, kterou by pak nahradil nejčastěji pracovník s poloautomatickým manipulačním ramenem nebo vysokozdvižným vozíkem apod.

Výrobní program Trumpf Liberec zahrnuje i lineární pohony zadních dorazů ohraňovacích lisů TruBend.

V libereckém výrobním podniku Trumpf se vyrábějí také karuselové zásobníky nástrojů pro ohraňovací lisy TruBend série 5000.

Nová montážní hala

Automatizované skladové systémy TruStore jsou v Liberci vyráběny již od roku 2007. Tehdy byl v liberecké průmyslové zóně na zelené louce postaven výrobní podnik s plánem zhotovit čtyři systémy TruStore za rok. V loňském roce však výroba překonala už dvacetinásobek a spolu s poptávkou rostou také plány na další rok. Současná velikost závodu již není schopna takový objem zabezpečit, a proto se nyní staví hala nová, do níž bude od července letošního roku přesunuta celá montáž. Všechny části automatizovaných skladů jsou vyráběny na výrobních strojích Trumpf, navíc podnik disponuje vlastní lakovnou. Vedle skladových systémů jsou zde vyráběny také karuselové zásobníky nástrojů pro ohraňovací lisy TruBend 5320 a lineární pohony zadních dorazů ohraňovacích lisů. Nová montážní hala a navyšující se počet zakázek by měly v budoucnu přivést také nové zaměstnance. „Dnešní počet 117 zaměstnanců by se měl postupně zvýšit na 140,“ prozradil Ing. Radek Týbl, jednatel společnosti Trumpf Liberec. Situace na Liberecku, ostatně jako i jinde v České republice a ve světě, odráží velký nedostatek pracovních sil. Není proto divu, že i zde ve výrobním závodě automatizovaných skladových systémů TruStore jsou používány vlastní výrobní i automatizační systémy.
Eva Buzková, Liberec

eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 190138
Datum: 06. 02. 2019
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Související články
Na výstavě manipulačních řešení Big Solutions

Ve druhé polovině září se konala výstava Big Solutions 2017 společnosti Hyster Europe, konstruktéra a výrobce vysokozdvižných vozíků a zařízení sloužících k manipulaci s různými typy nákladu. Dvoudenní akce se uskutečnila ve firemním zkušebním centru pro velkou manipulační techniku v německém Weeze nedaleko Düsseldorfu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Umělé svaly, část 3: Dielektrické elastomery, 2. díl

Náš seriál pokročil do 21. století, ve kterém se téma umělých svalů stále častěji spojuje s technologií dielektrických elastomerů. Mobilní roboti, výrobní stroje, linky, dopravníky… všude zde se nabízí jejich využití. 2. díl je pokračováním a dokončením tématu dielektrických elastomerů

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Autonomní roboty jdou s dobou

Výrobci, i např. v potravinářském sektoru, se stále častěji setkávají s požadavkem na rozšíření možností nabídky, aniž by to negativně ovlivnilo produktivitu. Takové požadavky zvyšují objem, ale i složitost testování. Bruno Adam, ředitel evropských projektů mobilních robotů společnosti Omron, vysvětluje, jak se inteligentní mobilní roboty přizpůsobují, aby splnily požadavky na výrobu potravin v budoucnosti.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Prostorově optimalizované skladování

Pro zásobování všech strojů bez prostojů využívá společnost Thomann v Hergatzu bei Lindau buňkový skladovací systém společnosti Remmert. Speciální stanice pro vychystávání zvyšuje rychlost procesu vyskladňování materiálu o více než šedesát procent.

Mostový skladovací systém

Pro skladování materiálu s průměrnou vlastní hmotností jedné součásti 400 kg potřebovala společnost SZST Salzgitter Service und Technik vhodný sklad pro těžké náklady. Cenově výhodným a prostorově úsporným řešením byl mostový skladovací systém Remmert se 183 kazetami pro celkem 915 t materiálu na ploše pouhých 250 m². Kromě omezení skladovací plochy dosáhla SZST vyšší výměny zboží, lepší přehlednosti a vyšší bezpečnosti práce.

Větší efektivita - nižší náklady

Průmysl 4.0 – čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu a hraje stále větší roli i u skladování plechů. Aby firma mohla flexibilně reagovat na aktuální požadavky trhu, je rozhodující především plně automatizované spojení mezi skladovacími systémy a výrobou. Na následujících řádcích přinášíme krátký rozhovor s Matthiasem Remmertem, jednatelem společnosti Friedrich Remmert, o trendech automatizace a o tom, proč by měly firmy využívat Průmysl 4.0.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit