Témata
Reklama

High-Torque převodovky pro přesné aplikace

Točivý moment 19 510 Nm pod absolutní kontrolou v téměř bezvůlové přesnosti? Ano, pomocí precizních planetových převodovek s vůlí v ozubení ≤ 1 arcmin je i tato výzva reálná.

Existuje celá řada výrobců planetových převodovek, ale jen ti nejlepší dokáží vyrobit pohonnou jednotku pro náročné zákazníky, kteří potřebují extrémně přesné polohování při vysokých výkonech. Apex Dynamics je předním světovým výrobcem přesných planetových převodovek, který díky inovativním technologiím tyto reduktory vyrábí. Jako důkaz zvládnutí takovýchto výzev vyvinul rovnou dvě řady převodovek – řadu AH a řadu AP, které je schopen dodat ve velmi krátkých termínech. Tyto reduktory pak nacházejí uplatnění nejenom v obráběcích strojích a elektronicky předepnutých řešeních pohonů Master-Slave, ale i v celé řadě CNC strojů, jako jsou vysokorychlostní HSC obráběcí centra, laserové řezací stroje a  další manipulační aplikace s vysokou dynamikou.

Reklama
Reklama
Reklama
Prémiový lineární systém

Základem hnacího ústrojí převodovek je planetový převod, který je tvořen centrálním kolem, satelity, unašečem satelitů a korunovým kolem. Vysoká přesnost chodu a zároveň nízká hlučnost je zaručena díky šikmému ozubení převodu. Planetové převodovky řady AH mají 3 satelity, převodovky řady AP dokonce 4, čímž jsou schopny dosahovat o cca 25 % vyšších momentů než běžné převodovky.

Tři satelity AH a čtyři AP převodovky

Zvýšená odolnost a speciální technologie

Dalším důvodem je použití inovativních technologií. Pomocí technologie HeliTopo na ozubení vnitřních převodů se optimalizují styčné plochy, čímž se dosahuje maximálního kontaktu mezi zuby, a tím i přenosu vysokých točivých momentů.

Korunové kolo převodu je vyrobeno z  legované oceli a následně cementováno, zakaleno a jeho ozubení broušeno. Díky tomu je schopno odolávat vysokému dynamickému zatížení a nedochází tak rychle k jeho opotřebení. Tím si samotná převodovka zachovává svou přesnost po delší dobu než běžné planetové převodovky.

Graf zachování přesnosti AP a AH převodovek

Limitovaný vzestup teploty

Při vysokých vstupních otáčkách trápí přesné planetové převodovky přehřívání kvůli tření způsobenému právě žádanou nízkou vůlí ozubeného převodu. l tento nešvar dokázal Apex Dynamics zkrotit a převodovka disponuje limitovaným vzestupem teploty v pracovním režimu.

Limitovaný vzestup teploty

Lineární systém

Výše popsané výhody lze za použití přesných ozubených hřebenů, které společnost Apex Dynamics rovněž vyrábí, využít k vytvoření prémiového lineárního systému s vysokými nároky na plynulost pohybu, přesnost polohování a vysoké posuvné síly. Zachování tuhosti u řad AP a AH planetových převodovek tak doplňuje vlastnosti celku a umožňuje nevídanou volnost při návrhu.

K dispozici je posuvná síla až 204 308 N, s krouticím momentem 19 510 Nm. Výhody převodovek řady AP doplňuje pastorek připojený pomocí patentované technologie „Curvic Interface“. Toto rozebíratelné spojení dosahuje ještě vyšších přenosových momentů než laserově navařený pastorek k přírubě. Při poškození pastorku tak není potřeba vyměnit celou převodovku a případná výměna pastorku trvá jen několik minut.

Důležité vlastnosti High-Torque planetových převodovek Apex Dynamics

  • Důležité vlastnosti High-Torque planetových převodovek Apex Dynamics
  • Vůle v ozubení i ve čtyřstupňovém provedení ≤ 1,2 arc. min.
  • Zachování přesnosti po delší dobu než běžné planetové převodovky.
  • Posuvná síla až 204 308 N při rychlosti 1,5 m/s.
  • Rozsah převodových poměrů až do i = 5 500.
  • Výstup volitelný s ISO přírubou nebo možno osadit přímo pastorkem.
  • Kompaktní zástavba, jednoduchá výměna pastorku.
  • Vysoká účinnost (až 97 %).
  • Velmi tichý a přesný chod.

Komplexní řešení

V Apex Dynamics jsme si vědomi toho, že učinění správného rozhodnutí je během na dlouho trať. Proto nabízíme zákazníkům komplexní řešení od jednoho dodavatele, včetně mazacího systému, tedy mazacího pastorku, pumpy a rozvodových komponent.

Zároveň poskytneme veškeré a ucelené informace o jednotlivých komponentech celého řešení, které sestavíme na míru k požadované aplikaci. 3D modely jednotlivých částí naleznete v  konfigurátoru na našich oficiálních internetových stránkách www.apexdynaczech.cz.

Apex Dynamics

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Související články
Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pro vysokou flexibilitu kompletního obrábění

Modulární konstrukce pro větší výkon a více možností. Vzdálenost vřeten maximálně 3 300 mm, výkonné hlavní vřeteno a protivřeteno, nový koncept pohonů, osa B s přímým pohonem pro komplexní pětiosé simultánní frézování a s přídavným revolverem. Pro to vše je nový Hyperturn 100 Powermill důmyslným zdokonalením osvědčené řady Hyperturn Powermill. Přináší přesnost, flexibilitu a produktivitu při obrábění velkých a komplexních dílů na jediné upnutí.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

U prototypů převládají složité, komplikované tvary

Získání solidních základních znalostí, ale také poznání techniky inovací v teorii i praxi – to očekávají studenti od své technické školy. Vyšší odborná škola FH Kiel spolu s organizací Institut für CIM-Technologietransfer umožňují studentům ve strojírenství, ale i v jiných příbuzných oborech získat praxi na současné úrovni a na moderních obráběcích strojích.

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Profesionální přístup k broušení

V současnosti jsou kladeny ze strany zákazníků stále vyšší nároky na co nejvyšší přesnost při broušení, která je spolu s výslednou drsností nejvýznamnějším požadavkem uživatelů. Samozřejmě této kombinace je třeba dosáhnout v nejkratším možném čase. Tyto hlavní parametry jsou zahrnuty do koncepce brousicích strojů české společnosti Fermat Machine Tool a jsou dosahovány i mj. využitím řady speciálního příslušenství a nových technologických standardů.

Črta o horizontce, část II.

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme začali pojednání o historii, současnosti a perspektivách vývoje jedinečného stroje, kterým bezesporu horizontka je, a v tomto vydání jej ukončíme. Čtenáři, kteří předchozí díl v listopadovém vydání nečetli, mají možnost dohledat ho na internetu na adrese www.mmspektrum.com/151122.

Záchrana do 100 milisekund

Všichni víme, jaký přínos pro ochranu pasažérů mají airbagy v automobilech. Díky vývoji vest Point 2 mohou podobné úrovně ochrany dosáhnout i například motorkáři nebo jezdci na koních. Aby k tomu mohlo dojít, dvě společnosti se zkušenostmi z výroby a prodeje se musely spojit, aby byly schopny vyrobit dostatečně přesně díly nutné k aktivování nafukovací vesty za méně nez 100 milisekund. Následující článek přináší zkušenosti s nástroji společnosti WNT, které byly ve výrobě použity.

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresivní technologie obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu jako MQL). Před dvaceti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento výrazně rozvíjet. Výsledkem je kompletní program nástrojů, upínačů i měřicí techniky pro obrábění s technologií MMS. Vysoká inovativnost je potvrzena mnoha patenty.

Moderní nástroje pro diagnostiku geometrických chyb obráběcích strojů

Zvyšování produktivity obrábění úzce souvisí se zabezpečením stability parametrů procesu obrábění a tedy i stability parametrů základního článku tohoto procesu – obráběcích strojů. Pracovníci oddělení jakosti, údržby i servisních firem jsou pod stálým tlakem na zajištění bezporuchového chodu strojů a zároveň na maximální zkrácení servisních i preventivních odstávek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit