Témata
Reklama

I srdce jaderné elektrárny lze omladit

U velké části zařízení jaderné elektrárny dojde během desítek let provozu k výměně za modernější a účinnější verze. Jednu věc sice vyměnit nelze, ale je možné ji omladit – mluvíme o tzv. vyžíhání reaktorové nádoby, které obnovuje původní fyzikální a mechanické vlastnosti oceli použité při její výrobě.

Dalším příkladem, který brzy přibude mezi regenerované reaktory, je čtvrtý blok Novovoroněžské jaderné elektrárny. Na konci letošního roku dovrší tamní reaktor VVER-440 čtyřicet pět let svého provozu a čtvrtému bloku vyprší provozní povolení. Proto jej provozovatel, společnost Rosenergoatom (výrobní divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) 1. prosince 2017 odstaví a provede komplexní modernizaci. Cílem je prodloužit provoz až na 60 let.

Reklama
Reklama
Reklama
3. a 4. blok Novovoroněžské JE.

I když je blok stále ještě v provozu, probíhají v jeho areálu přípravné práce, aby nezbytná odstávka byla co možná nejkratší. Stavební dělníci dokončují stavbu speciální budovy, v níž budou nádrže systému havarijního chlazení aktivní zóny. Jde o nový systém, který se liší tím, že patří k pasivním systémům, tedy nepotřebuje ke svému provozu elektřinu. Pokud dojde během mimořádné události k poškození standardních systémů chladicích reaktor, zajistí chladicí funkce tento nový systém. Podobný systém bude v Rusku instalován do bloku typu VVER-440 vůbec poprvé. Dvě ze čtyř nádrží již byly dopraveny do areálu elektrárny a jsou tak připraveny k namontování do nové budovy.

Regenerační žíhání

Zároveň se 4. blok připravuje na žíhání reaktorové nádoby, které proběhne za pomoci speciálního zařízení. Cílem je opakovaným ohřevem a pozvolným chladnutím materiálu reaktorové nádoby odstranit vnitřní pnutí a deformace, které byly do mikroskopické struktury oceli vneseny provozem. Zjednodušeně řečeno, jde o proces opačný, než je např. kalení nože, kde jde o získání pevné, ale křehké čepele.

Změna teploty reaktoru, ke které dochází mezi provozním režimem (300–320 °C) a odstávkou, a radiační degradace způsobují křehnutí oceli a zhoršování jejích vlastností. Stav oceli je sledován v pravidelných intervalech pomocí tzv. svědečného programu. Uvnitř reaktoru jsou umístěny vzorky oceli se stejným složením, jako má reaktorová nádoba, které procházejí stejnými procesy jako nádoba. V pravidelných intervalech jsou svědečné vzorky odebírány a probíhá analýza jejich vlastností, jejímž výsledkem je odůvodnění toho, že reaktor může být bezpečně provozován další období.

Může dojít k tomu, že se provozovatel rozhodne na základě výsledků materiálové analýzy vyžíhat reaktorovou nádobu, aby zajistil její další bezpečný provoz. Potom provede podobný proces, jako se používá při tepelném zpracování svařovaných výrobků, který odstraňuje vnitřní pnutí vzniklé lokálním ohřevem během svařování. Do reaktorové nádoby se spustí elektromagnetická pec, která zahřeje ocel reaktorové nádoby na 475 °C, tuto teplotu bude udržovat 150 hodin a potom se nechá postupně vychladnout.

Jde tedy o opačný proces, než je kalení, kdy ocel nahřátím a prudkým zchlazením získává pevnost, ale také křehkost. Naopak díky opa

Zařízení pro regenerační žíhání, které se spouští do tlakové nádoby.

Zkušenosti z ostatních elektráren typu VVER

Podobný proces proběhl také na 1. a 2. bloku Kolské jaderné elektrárny s reaktory VVER-440 ve druhé polovině roku 2016 a v první polovině roku 2017. V minulosti byly vyžíhány i další reaktory typu VVER v Rusku, Německu, Arménii, Bulharsku a na Slovensku.

V Rusku se touto technologií zabývají tyto organizace: výzkumný ústav Kurčatovský institut, projekční kancelář OKB Gidropress, vývojová kancelář CNIITMAŠ a společnost Atomenergoremont. Všechny jsou součástí korporace pro atomovou energii Rosatom, které vyvinuly novou žíhací pec pro regeneraci reaktorů VVER-440 v jaderných elektrárnách Kolská a Novovoroněžská.

V Česku se žíháním tlakových nádob zabývá Škoda JS, která v 90. letech minulého století vyžíhala tlakové nádoby slovenské JE Jaslovské Bohunice V1 a prvního bloku finské JE Loviisa.


sommerova@esscom.cz

http://www.rosatom.ru/en/

Reklama
Související články
České dodávky pro jádro pokračují i letos

Když byl v únoru 2017 zahájen komerční provoz 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktory VVER-1200 generace III+, šlo v malé míře i o zásluhu českých firem, které do této elektrárny dodaly zboží v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun. Dodávky pro tento typ reaktorů pokračují také v roce 2018.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Související články
Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Experimentální zařízení pro měření dynamického chování radiálního vodního čerpadla

Součástí nabídkového řízení velkých vodních čerpadel je i přejímací test zmenšeného modelu čerpadla, na němž jsou zákazníkovi předvedeny jeho hydraulické charakteristiky a současně jsou testovány reakční síly v čerpadle. Tyto údaje jsou velmi důležité pro finální dimenzování stavby vodního díla.

Mostový skladovací systém

Pro skladování materiálu s průměrnou vlastní hmotností jedné součásti 400 kg potřebovala společnost SZST Salzgitter Service und Technik vhodný sklad pro těžké náklady. Cenově výhodným a prostorově úsporným řešením byl mostový skladovací systém Remmert se 183 kazetami pro celkem 915 t materiálu na ploše pouhých 250 m². Kromě omezení skladovací plochy dosáhla SZST vyšší výměny zboží, lepší přehlednosti a vyšší bezpečnosti práce.

Automatický sklad tyčového materiálu

Hned tři výhody současně přinesl nový, plně automatický sklad tyčového materiálu firemní skupině Sturm, která tak mohla navzdory vyšší kapacitě omezit skladovací plochu o 70 procent a zlepšit vytížení připojených strojů. Mostový skladovací systém přizpůsobila společnost Remmert přesně požadavkům firmy. Kromě optimalizace toku materiálu a manipulace s materiálem šlo především o efektivní využití plochy haly a pozemku.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 3. díl: Energetický mix České republiky

V minulém díle jsme upozornili na tu skutečnost, že elektromobily lze za vozidla s nízkými anebo nulovými emisemi skleníkových plynů považovat pouze podmíněně a že jednou z takových podmínek je energetický mix dané země. To jsme ilustrovali na rozdílných emisích bateriových elektrických automobilů mezi Řeckem (155,3 g CO2/km) a Švédskem (4,1 g CO2/km). V tomto díle se zaměříme právě na energetický mix, jak všeobecně, tak v souvislosti s očekávaným postupným přechodem na elektromobilitu.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 2. díl: Elektromobilita a emise. Regulace vs. poptávka

Ačkoli je přechod na elektromobilitu motivován zejména snahou o celkové snížení emisí CO2, a tím o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, má podle Evropské unie rovněž podpořit konkurenceschopnost unijního trhu. V minulém díle našeho seriálu jsme upozornili na skutečnost, že zavedený regulační rámec, zejména limity emisí CO2 pro osobní automobily a lehká užitková vozidla, má pozitivně motivovat automobilky, aby se čím dál tím víc orientovaly na produkci vozidel s nulovými či nízkými emisemi, tedy na produkci elektrických vozidel a dobíjecích (plug-in) hybridů. V tomto díle se podíváme, zda přechod na elektromobilitu tyto emise skutečně globálně sníží.

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 2. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Jak vybrat bezpečnostní sklo do obráběcího stroje?

Možná tu situaci znáte. Pracovníci už přes poškrabané a popraskané sklo nevidí do stroje, a nemůžou tak pracovat. Co s tím?

Další blok generace III+ jde do provozu

Dlouho očekávané spouštění jaderných elektráren generace III+ pokračuje. Elektřinu do sítě totiž dodává již v pořadí druhý blok typu VVER-1200 na světě – tentokrát je to 1. blok jaderné elektrárny Leningradská II. Z českého pohledu má tento projekt velký význam, protože je přímou referencí pro nabídku ruské korporace pro atomovou energii Rosatom na výstavbu nových bloků v Česku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit