Témata
Reklama

Jak vybrat bezpečnostní sklo do obráběcího stroje?

Možná tu situaci znáte. Pracovníci už přes poškrabané a popraskané sklo nevidí do stroje, a nemůžou tak pracovat. Co s tím?

Kdekoho napadne, že stačí vyměnit původní „sklo“ za nové a z toho důvodu osloví nejbližšího sklenáře. Ten dodá bezpečnostní sklo (např. connex) a celý problém je vyřešen.

Reklama
Reklama
Reklama

Je to ale tak jednoduché?

Bohužel ne. Originální „sklo“ se pravděpodobně skládalo z polykarbonátu a kaleného skla. Pokud jste ho nahradili bezpečnostním sklem, jako je connex, nemusí plnit bezpečnostní funkci. Konkrétní složení skla uvádí normy EN 12415 pro soustruhy, EN 13128 pro frézky a EN 12417 pro obráběcí centra.

Důvod první: Pokud na stranu pracovníka místo polykarbonátu umístíte sklo, při nárazu z vnitřní strany (např. uletí nástroj nebo opracovávaný materiál) dojde k tomu, že ze strany skla vyletí tisíce jehlicovitých střepů. Tyto střepy můžou poškodit nejen oči, ale také tvář a krk pracovníka.

Důvod druhý: Polykarbonát má oproti sklu vysokou schopnost absorbovat energii. To znamená, že dostatečně silný polykarbonát (tloušťka se určuje podle potřebné bezpečnostní třídy) dokáže zastavit „projektil“, který se uvolní v pracovním prostoru. Pokud použijete pouze bezpečnostní sklo, projektil jím pravděpodobně proletí a vážně poraní pracovníka.

Pro bezpečnost pracovníků není podstatné, zda se do stroje instaluje průhled typu 2, nebo 3. Určitá rizika přináší především verze 1, kde je pouze polykarbonát. Je vždy důležité myslet na to, aby „okno“, nové i náhradní, splňovalo požadavky na bezpečnostní normu. Podle normy a bezpečnostní třídy (např. třída odolnosti dle EN 1S0 23125 A2, B2, C1) se pak při výrobě zvolí síla polykarbonátu.

Jaká je funkce skla u bezpečnostních průhledů?

Nevýhodou samotného polykarbonátu je jeho citlivost. Snadno se poškrábe a jinak poškodí (např. odletujícími kousky kovu). Zároveň jeho odolnost výrazně klesá, pokud je dlouhodobě vystaven chladicím tekutinám. Z tohoto důvodu je lepší polykarbonát z vnitřní strany krýt kaleným sklem. Samotné sklo v obráběcích strojích tedy nechrání pracovníka, ale jen polykarbonát.

Jaké jsou tedy možnosti? Standardní jsou tři typy bezpečnostních průhledů a záleží na výrobci, jaký typ s ohledem na potřebnou bezpečnost zvolí.

Samotný tvrzený polykarbonát

U některých obráběcích strojů se můžeme setkat s tím, že je do průhledu nainstalován pouze samostatný polykarbonát s tvrzenou vrstvou. To má však několik rizik. Podstatným problémem je, že polykarbonát je velmi citlivý materiál. Své vlastnosti ztrácí i časem a působením kapalin dochází ještě k rychlejší degradaci.

Sendvič tvrzeného polykarbonátu a kaleného skla (schéma 2)

Tento typ se vyrábí laminací pomocí speciální polyuretanové fólie. K laminaci se používá tvrzený polykarbonát požadované síly a tvrzené sklo, které chrání polykarbonát proti poškození z vnitřní strany stroje. Speciální páska po celé hraně chrání prohled proti působení tekutin. Výhodou je, že polykarbonát není vystaven působení pracovních kapalin.

Sendvič tvrzeného polykarbonátu a kaleného skla s dutinou

Sendvič se vyrábí jako klasické izolační sklo. Polykarbonát a sklo spojuje hliníková lišta nebo tmelicí páska. Výhodou je, že dva materiály s rozdílnou roztažností (sklo a polykarbonát) jsou bezpečně odděleny a nebudou na sebe vzájemně působit. V případě tohoto typu průhledu musí být pouze dobře zajištěno, aby nedocházelo k vlhnutí dutiny.

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 180644
Datum: 06. 06. 2018
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
I srdce jaderné elektrárny lze omladit

U velké části zařízení jaderné elektrárny dojde během desítek let provozu k výměně za modernější a účinnější verze. Jednu věc sice vyměnit nelze, ale je možné ji omladit – mluvíme o tzv. vyžíhání reaktorové nádoby, které obnovuje původní fyzikální a mechanické vlastnosti oceli použité při její výrobě.

Ochrana uměleckých památek: Radiační sprcha

Při restaurování knih, obrazů, ale i nábytku se používají většinou zdraví škodlivé roztoky nebo plyny. Existuje ale i šetrnější metoda, která umělecké předměty prostoupí, aniž by jim nebo samotným restaurátorům ublížila: ozáření gama paprsky.

Stroje v pohybu – Slovenská strela po 85 letech jako nová

Letos na jaře se do podnikového muzea kopřivnické společnosti Tatra Trucks slavnostně vrátil opravený železniční motorový vůz M 290.002 „Slovenská strela“, který je od roku 2010 národní kulturní památkou. Tento čtyřnápravový vůz je zajímavý nejen tím, že dlouho držel rychlostní rekord při přepravě cestujících na pravidelné lince mezi Prahou a Bratislavou, ale také unikátním řešením pohonu.

Související články
Než obr dosedne

Dva hangáry – jeden obrovský, architektonicky unikátní, druhý menší, zbrusu nový a též architektonicky výjimečný. A u nich potřebné zázemí. To je velmi stručně řečeno dnešní podoba sídla plně české společnosti Job Air Technic, kterou jsme měli možnost navštívit v severomoravském městě Mošnov.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Rodinné stříbro pro plasty

„Historie zavazuje, budoucnost motivuje.“ To je motto české rodinné strojírenské společnosti Chodos Chodov s tradicí dlouhou již 136 let. Firma kompletně vyrábí stroje a zařízení pod vlastní značkou CHODOS pro gumárenský a plastikářský průmysl, včetně příslušenství, tzv. pod jednou střechou. Firma má již od roku 1962 vlastní výrobní program, který konstrukční a technologické oddělení zabezpečuje a rozvíjí do současné doby.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

On-line diagnostika strojů zabraňuje neplánovaným odstávkám

Tomáš Kozelský je manažerem Centra servisu a vibrodiagnostiky SKF CZ, které se nachází v Ostravě. Společně jsme si povídali o poskytovaných servisních službách, jejichž důležitou součástí je on-line monitorování a diagnostika strojů.

Chytrá řešení pro bezpečnost

Každého bezpečnostního technika a vedoucího provozu zatěžuje „papírová“ administrativa spojená s pravidelnou bezpečnostní kontrolou vázacích prostředků.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit