Témata
Reklama

Inovace fréz určující trendy vysokorychlostního obrábění

20. 10. 2010

Nástrojové koncepce firmy Sandvik Coromant dovolují zrychlení frézovacích operací. Za dobrými výsledky, dosahovanými v řadě různých aplikací, je třeba hledat několik let trvající vývoj nástrojů zaměřený na zvyšování výkonnosti při vysokorychlostním obrábění (HSM).

Například vývoj, který proběhl v devadesátých letech a který později směřoval k vytvoření celkové koncepce, včetně stavby obráběcích strojů schopných běžně dosahovat až 200 000 otáček za minutu, jasně ukázal rizika a důsledky spojené s použitím tak vysokých otáček v případě, že nástroje nebo části strojů nebyly pro zmiňované aplikace vhodné. Hlavními posuzovanými kritérii byly velikost řezných sil, kvalita obrobené plochy, rychlost úběru kovu, životnost nástroje a bezpečnost.  

Reklama
Reklama
Reklama
Břitová destička frézy CoroMill 760

Frézování hliníkových forem

V současnosti je při vysokorychlostním obrábění nástrojem s vyměnitelnými břitovými destičkami prioritní jejich pevné uchycení. Vysoké otáčky vřetena a rychlosti posuvu stolu, zejména při obrábění hliníku, jsou příčinou vzniku velkých odstředivých sil a z nich vyplývajícího vysokého namáhání prvků pro upínání břitových destiček. Nástroj nové generace určený pro vysokorychlostní obrábění hliníkových slitin, který nedávno představila firma Sandvik Coromant - fréza s vyměnitelnými břitovými destičkami CoroMill 790 -,vznikal s využitím metody konečných prvků pro vývoj a optimalizaci řešení obráběcího nástroje. 

Ukázka frézování frézou CoroMill 760

Fréza CoroMill 790 byla vyvinuta především pro operace zahrnující obrábění dutin, frézování hran a obrysů, frézování drážek a tvarové obrábění - většina z nich se vyskytuje při výrobě forem a zápustek. Pevné uchycení břitové destičky je provedeno pomocí speciálního rozhraní mezi břitovou destičkou a tělem nástroje, které přispívá k lepší kvalitě obrobené součásti a také ke zvýšení výkonnosti obrábění v důsledku rovnoměrnějšího rozložení namáhání na celou břitovou destičku.  

Nástroje s vyměnitelnými karbidovými břitovými destičkami  

Stopkové frézy s vyměnitelnými břitovými destičkami se vyrábějí od průměru 12 mm, u nástrojů menších průměrů je již upínání a manipulace s břitovými destičkami značně obtížná, a proto toto řešení nelze použít. Naproti tomu monolitní karbidové stopkové frézy mohou mít průměry v řádu desetin milimetru. Rozsah průměrů nástroje od 10 do 25 mm představuje jedinou oblast, ve které jsou běžně využívány oba zmíněné typy stopkových fréz. Vedle toho jsou zde ale také stopkové frézy Sandvik Coromant s vyměnitelnými řeznými hlavami (EH), které se mohou pochlubit spojením předností obou zmíněných typů fréz.

Ukázka frézování frézou CoroMill 490

Klíčovým prvkem fréz CoroMill 316 typu EH je spojení mezi řeznou hlavou a tělem frézy. Jednou z nejdůležitějších součástí vlastní spojky je její samostředicí šroub s patentovaným závitem navrženým tak, aby zajišťoval přitažení a pevné uchycení řezné hlavy ke stopce, bez sebemenší vůle. Radiální obvodové házení a opakovatelnost délkového nastavení v axiálním směru jsou u fréz CoroMill 316 omezeny na pouhých několik setin milimetru.  

  

Třída břitových destiček pro vyšší řezné rychlosti

Pro dosažení vyšší spolehlivosti obrábění při vysokých hodnotách řezných podmínek je třeba upřednostnit odolnost proti otěru na úkor houževnatosti. Pro obrábění ocelových lisovacích nástrojů se proto jako logický krok ukazuje přechod k tvrdší třídě určené pro oblast ISO P20. Dalšího zlepšení výsledků obrábění je možné dosáhnout, pokud frézování ocelových lisovacích nástrojů probíhá bez použití řezné kapaliny. Frézování za sucha je třeba upřednostnit vzhledem k tomu, že v současnosti používané vysoké rychlosti obrábění značně ztěžují zajištění rovnoměrné dodávky řezné kapaliny v množství zaručujícím potřebný vliv na břit nástroje. Většina se jí totiž odpařuje nebo mění na mlhu, zbytek dostačuje pouze k přerušovanému ochlazování břitové destičky v okamžiku zahájení a ukončení jejího záběru. Tímto způsobem naopak dochází k prohloubení kolísání teplot, což má na břitovou destičku mnohem destruktivnější účinek než působení vysokých teplot.  

Pohled na břitovou destičku frézy CoroMill 490

Vysoké řezné rychlosti a posuvy jsou příčinou vzniku většího množství tepla. V případě použití tříd břitových destiček pro frézování ocelí, jako je např. GC4220, ale nedochází k zápornému efektu. GC4220 je třída s CVD povlakem vhodná pro použití v oblasti ISO P20, která je určena pro práci při vyšších hodnotách řezných podmínek. Pro některé operace má vyšší prioritu produktivita než všestrannost použití, takže vyžadují vyšší odolnost proti opotřebení. To platí rovněž pro úspěšné zvládnutí operací v případě tvrdších ocelí. Mechanismus opotřebení probíhající za vysokých teplot se v takovém případě stává mnohem závažnějším problémem, který vyžaduje použití třídy s potřebnou odolností proti tomuto typu poškození břitu. Třída GC4220 byla vyvinuta jako první volba umožňující zkrácení časů na obrábění díky zvýšení řezné rychlosti - je dostatečně všestranná, aby mohla sloužit pro optimalizaci obrábění celé řady ocelí pro výrobu lisovacích nástrojů, stejně jako alternativní volba pro frézování litin, kde vznik velkého množství tepla rovněž způsobuje problémy.   

Čelem k výzvám

Trendem v řadě obroben zaměřených na výrobu forem a zápustek se stává použití vyšších rychlostí posuvu a menších hloubek řezu (po dokončení hrubovacích operací). Tato metoda je šetrná ke stroji a umožňuje dosažení lepších výsledků. V případě obráběcích center s kuželem ISO 40 a 30 je stále významnějším hlediskem také omezení potřebného výkonu. Vyšší otáčky a rychlosti posuvu současných strojů rovněž umožňují dosahovat vyšší produktivity při obrábění osazených nebo rovinných ploch pomocí fréz menších průměrů s využitím většího počtu průchodů.

Fréza CoroMill 316

Uvedené faktory pomohly stanovit směr vývoje také pro novou generaci čelních fréz určených pro frézování pravoúhlých rohů. Pro první frézy vytvořené na zcela nové bázi - frézy CoroMill 490 - tak logicky vyplynulo, že maximální přípustná hloubka řezu by se měla pohybovat spíš při dolní hranici 5,5 mm, přičemž doporučená hodnota činí 4 mm. Díky tomu bylo také možné opatřit nové čelní frézy čtvercovými břitovými destičkami, jejichž použití se stalo základem nejenom pro celkovou vysokou stabilitu břitových destiček, která vychází z jejich přesného a spolehlivého uchycení, ale také pro výbornou hospodárnost tohoto nástroje.

Ukázka frézování frézou CoroMill 316

Závěrem lze konstatovat, že zvýšení výkonnosti vysokorychlostního obrábění se podařilo dosáhnout především díky důkladnému vývoji obráběcích nástrojů, které jsou nyní po celém světě využívány moderními obrobnami činnými v řadě různých průmyslových odvětví.

Sandvik Coromant - podtisk

Firma Sandvik Coromant je předním světovým dodavatelem obráběcích nástrojů a nástrojových systémů pro oblast obrábění kovů a své zastoupení má ve sto třiceti zemích světa. <0}{0>20 state-of-the-art Productivity Centres located around the world provide customers and Coromant personnel with training in tooling solutions for increased productivity.<}100{>Jejích pětadvacet nejmoderněji vybavených center produktivity, která jsou rozmístěna po celém světě, poskytuje zákazníkům a vlastním zaměstnancům pravidelná školení v oblasti metod obrábění a nástrojových řešení pro zvyšování produktivity. Sandvik Coromant je součástí obchodní divize Tooling skupiny Sandvik Group.

Sandvik Coromant

www.sandvik.coromant.com/cz

Dana Benešová

dana.benesova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Nová metoda soustružení v ose Y

Inovace málokdy vzniknou během jediného okamžiku. Většinou vyžadují spoustu práce a značné nasazení. Věděl to i americký vynálezce Thomas Edison, jemuž je připisován slavný citát „Genialita je 1 % inspirace a 99 % potu“. I když není jisté, že autorem těchto moudrých slov je právě on, na pravdivosti jim to neubírá a většina vynálezců by s nimi patrně souhlasila. Dobře to ví také Per-Anders Stjernstedt, hlavní inženýr ve společnosti Sandvik Coromant, která se specializuje na obrábění kovů. Jeho tým vyvinul novou pokrokovou metodu soustružení, jejíž hlavní principy vysvětluje tento článek.

Jak omezit vibrace při obrábění?

Při obrábění součástí pro letecký průmysl si technici nemohou dovolit chyby. Normy pro kontrolu kvality jsou u těchto součástí nesmírně náročné, což platí především při použití dlouhých nástrojů pro obrábění hlubokých a úzkých dutin. pro indexované frézování. Bezchybnou výrobu součástí pro letecký průmysl pro indexované frézování zajistí CoroMill MH20, tedy fréza s vysokou rychlostí posuvu z produkce společnosti Sandvik Coromant.

Vhodné nástroje a správné kalkulace

Podle zprávy zveřejněné společností McKinsey & Company čeká po skončení pandemie nemoci covid-19 na výrobce „nový standard“. Tím, že v některých odvětvích došlo k propadu příjmů, zatímco v jiných dochází k neočekávaným výkyvům poptávky, nutí krize průmyslové výrobce k diverzifikaci. James Thorpe, produktový manažer ze společnosti Sandvik Coromant, která zaujímá vedoucí postavení mezi výrobci obráběcích nástrojů, v tomto článku objasňuje, proč pro překonání problémů souvisejících s diverzifikací se jako zásadní projeví výběr vhodných nástrojů a určení správných výpočtových vztahů pro nástrojové vybavení.

Související články
Další krok k bezobslužné výrobě

Studie čínské univerzity Beihang, publikovaná v časopise International Journal of Production Research, přímo spojuje prediktivní údržbu s kvalitou výrobků. Jak je však pro výrobce tato dosahovaná prediktivita a vynikající kvalita u operací využívaných při soustružení oceli slučitelná se snižováním počtu pracovníků na dílenských pracovištích nebo s bezobslužnou výrobou? Článek objasňuje důvody, proč jsou pro kvalitu obráběných součástí nezbytné vhodné nástroje ve spojení s procesy zabezpečenými proti selhání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vítejte v továrně budoucnosti

Závod na výrobu nástrojů, který provozuje společnost Sandvik Coromant ve švédském městě Gimo, byl Světovým ekonomickým fórem zařazen mezi vyspělá zařízení Průmyslu 4.0.

Rozhodující krok

PrimeTurning, nová metoda soustružení vyvinutá společností Sandvik Coromant, pomohla indickému výrobci leteckých součástí, který musel čelit problémům s velkým objemem zakázek a obtížně obrobitelnými třídami ocelí, zvýšit produktivitu a zkrátit časy cyklů.

Rozšíření sortimentu univerzálních monolitních karbidových stopkových fréz

Společnost Sandvik Coromant, která se specializuje na obráběcí nástroje a nástrojové systémy, rozšiřuje svou řadu univerzálních monolitních karbidových stopkových fréz CoroMill Dura o nástroje vyvinuté speciálně pro obrábění hliníkových slitin.

Nové pojetí kontroly odvádění třísek

Společnost Sandvik Coromant představila novou metodu obrábění, která při soustružnických závitořezných operacích umožňuje řízené dělení třísek. Nový softwarový modul OptiThreading, který byl uveden na trh jako součást stávajícího softwaru CoroPlus Tool Path, pomůže výrobcům překonat jeden z nejtypičtějších problémů souvisejících se soustružením závitů – riziko hromadění a zasekávání třísek a s tím spojené prostoje.

Snazší obrábění hliníkových slitin

Automobilový průmysl má před sebou dilema hmotnosti. Například v roce 2017 vážila lehká užitková vozidla vyrobená ve Spojených státech v průměru 4 044 liber (přibližně 1 800 kg) – což ne vždy bylo v souladu s jejich názvem. Použití nových prvků a technologií je spojeno s růstem hmotnosti vozidel, avšak v zájmu životní prostředí je nutné, aby výrobci jejich hmotnost snižovali. Hliník jako lehký materiál může pomoci tuto situaci vyřešit, ale při jeho frézování, a obrábění obecně, může také docházet k problémům. Eduardo Debone, globální manažer pro segment automobilové výroby ve společnosti Sandvik Coromant, která zaujímá vedoucí postavení v oblasti obrábění kovů, zde rozebírá, jak by jejich řešení mohla nabídnout jediná fréza.

Nová generace mikrovrtáků

Společnost Sandvik Coromant, která zaujímá vedoucí postavení v oblasti řešení pro obrábění kovů, uvádí na trh dvě nové řady mikrovrtáků speciálně navržených pro přesné obrábění. Vrtáky CoroDrill 462 s geometrií -XM a CoroDrill 862 s geometrií -GM uvítají průmyslová odvětví, v nichž je vyžadována výroba drobných součástí, jako je výroba součástí pro medicínské účely a medicínské techniky, automobilový průmysl, elektronika nebo letecký průmysl. Tyto nové vrtáky, které byly navrženy tak, aby byly schopny pokrýt celou řadu různých obráběných materiálů, umožňují precizní práci všude, kde má naprosto zásadní význam přesnost.

Nová kuželová čelní stopková fréza s kónickou geometrií

Vrcholná řada fréz VQ od Mitsubishi Materials byla rozšířena o kuželovou čelní stopkovou frézu se šesti břity. Nová fréza je určena především pro vysoce efektivní dokončovací obrábění titanových slitin a dalších těžko obrobitelných materiálů, ale nezalekne se ani hliníkových slitin.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Chytrá kontrola procesů s využitím cloudu

Systémový dodavatel Kelch GmbH vyvinul společně s inovativními partnery sledování procesu a stavu s využitím cloudu. Díky němu je od nynějška možné systematicky sledovat seřizovací přístroje Kelch a včas rozpoznat případné nesrovnalosti.

Vysokoposuvové frézy z Japonska

Japonský výrobce obráběcích nástrojů – společnost Mitsubishi Materials – rozšiřuje své portfolio frézovacích nástrojů o novou řadu fréz WJX. Frézy WJX se vyznačují svou všestranností a schopností pracovat při vysokých rychlostech posuvu, což jim zaručuje využití v celé řadě aplikací.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit