Témata
Reklama

Jak digitalizace mění pracovní náplň

Budou některá zaměstnání, jež vyžadují plánování a operativní rozhodování, díky automatizaci založené na umělé inteligenci v budoucnosti dokonce zbytečná?

Otázka z úvodu článku je v současné době často kladena. Aby bylo možné najít odpovědi, je rozumné podívat se na povolání, u kterých byla automatizace dokončena nebo mají větší část tohoto procesu za sebou.

Například v meteorologii došlo v posledních 200 letech k významnému vývoji, který umožnil měřit jevy počasí, modelovat atmosférické procesy a předpovídat počasí. A tak bylo možno pochopit počasí a odvodit předpovědi založené na modelu. Způsobilo to, že by meteorologové byli zbyteční? Vůbec ne, ale zásadně se změnila náplň jejich práce. Meteorologové pracují silně analyticky, interpretují výstupy informací z modelu, v případě potřeby je upravují na základě svých znalostí a zkušeností. Shromažďují a integrují data, spolupracují za tímto účelem i s dalšími meteorology a navrhují nové hodnoticí metriky, např. pro události s velkým dopadem, jako jsou bouře nebo silný déšť.

Velmi podobná je budoucnost mnoha povolání, do nichž si umělá inteligence najde cestu. Digitalizace ve všech jejích aspektech, od velkých dat přes automatizaci robotických procesů po umělou inteligenci, je jistě dominantní výzvou a zůstane tak po dlouhou dobu. Národní iniciativa Průmysl 4.0 předpokládá, že dojde ke změně pracovního popisu většiny pracovních míst. Podle jejich průzkumu v Česku zanikne až 54 % pracovních míst, ale mnohá zase vzniknou.

Reklama
Reklama
Reklama
Olga Cechlová, jednatelka společnosti Controller Institut„Naše kurzy jsou zaměřeny na cílený rozvoj kompetencí controllerů tak, aby je automatizace nijak nezaskočila.“

Úloha controllera se také mění s tím, jak roste význam analýzy dat. Algoritmy controllera nenahradí, jak se někteří obávají, ale existuje potenciál pro automatizaci některých rutinních úkolů. Znalost procesů a porozumění byznysu zůstávají pro controllera zásadní – bude i nadále tím, kdo shromažďuje a integruje data, interpretuje, opravuje a navrhuje opatření. Jaké znalosti/dovednosti tedy budou v budoucnu pro controllera důležité?

Potřebné kompetence bychom mohli rozdělit do čtyř oblastí.

Datová gramotnost

Digitalizace poskytuje podnikům téměř nepředstavitelné množství údajů, ke kterým lze přistupovat, zpracovávat, analyzovat a využívat je pro rozhodování. Pro controllery se stávají nezbytnými velká data i analytika dat. V první řadě musí controller zajistit bezchybnou správu dat, vhodný datový model a stálou kvalitu dat. Důležitá je schopnost identifikovat, kde ve firmě vznikají jaká data, kam se ukládají, jak se využívají a také to, jaké jsou jejich vlastnosti (ideálně aby byla konzistentní, přesná a aktuální).

Analytická kompetence je schopnost provádět pokročilé analýzy nebo řídit tento proces a interpretovat výsledky. Pro tuto kompetenci je důležitá i základní znalost oblasti, pro kterou většina z nás v rámci školní docházky nejásala, a to statistiky. Je potřeba umět se na data podívat a identifikovat, co vlastně je dobré analyzovat. Souvislostí je mnoho, ale nás zajímají ty zásadní. Další potřeba vzniká ve chvíli, kdy musíme data interpretovat. Osobně někoho přesvědčit o tom, že je nutné udělat nějakou změnu. Tady se dostáváme spíše k měkčím dovednostem, ale pořád v analytickém kontextu.

Technologická kompetence znamená schopnost využívat nový technologický vývoj, nové programy a nástroje pro integraci a analýzu dat. Je téměř samozřejmostí, že každý controller ovládá Excel. Není to ale jen o jeho základních funkcích a vzorečcích, je potřeba umět využívat pokročilejší funkce, vědět, jak data vizualizovat (rozumět si i s jinými typy grafů, např. „waterfall“). Výhodou je pak znalost nástrojů typu Power BI nebo Tableau, které jsou pro analýzy jak stvořené.
Porozumění byznysu se týká znalosti firemních procesů založených na datech a znalosti obchodních modelů. Controlleři musejí více než kdo jiný identifikovat, které faktory určují zisk a úspěch firmy, a které naopak ne. V tomto okamžiku se rozšiřuje jejich portfolio úkolů, protože analyzovaná data často pocházejí z jiných oblastí společnosti, což vyžaduje interdisciplinární koordinaci.

Jak na tento vývoj controllery připravit? Naše kurzy jsou zaměřeny na cílený rozvoj jejich kompetencí tak, aby je automatizace nijak nezaskočila. Controller by měl být připraven, aby nebyl překvapen.

Controller Institut

Olga Cechlová
olga.cechlova@controlling.cz

Reklama
Související články
Zombie se probouzí

Podnikové ekonomy rozhodně nečekají klidná léta. Globální recesi a dluhovou krizi můžeme protentokrát pominout, faktické hrozby mohou být mnohem přízemnější. Jednou z nich bude zcela nepochybně znovuobnovená vláda fixních nákladů. Další díl seriálu v režii odborníků z Controller Institutu poukazuje na problémy spojené se zaváděním automatizace a dalších nástrojů Průmyslu 4.0.

Setkání výrobních ředitelů

Výrobní ředitelé průmyslových podniků jsou denně stavěni před problémy, které musejí zvládat efektivně řešit. Stojí někde v polovině pomyslné pyramidy podnikové hierarchie, kdy musejí vyhovovat požadavkům shora a proměňují je v praxi, komunikují nastalé změny svým podřízeným a zase "nahoře" vysvětlují, proč se např. nepodařilo požadované výsledky dosáhnout. Leckdy uvítají radu od zkušenějšího kolegy, či možnost porovnání, jakým způsobem to dělají v podobném provozu. Debatu nad tématy, která spojují většinu průmyslových podniků, každoročně zprostředkovává společnost Controller Institut, poskytovatel vzdělávacích služeb v oblasti controllingu a financí.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Související články
Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Velké výzvy pro malé společnosti

Automatizace je fenomén, který je výsledkem přirozené lidské touhy posouvat technologický pokrok kupředu ve snaze ulehčit si vlastní život. Byť je automatizace skloňována v mnoha odvětvích, je stále v počátcích svého vývoje. To, co určuje stupeň technologické evoluce, je náročnost člověka jako uživatele a zákazníka. Automatizovat se dá prakticky jakýkoli proces. Například i koupě chytrého telefonu je ve své podstatě automatizace určitého procesu. Chytrý telefon dokáže nahradit běžný telefon, diář, hudební přehrávač a mnoho dalších aplikací. To vše lze nosit v jedné malé krabičce, která se vejde do kapsy.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit