Témata
Reklama

Jak vznikají venkovní rolety?

Napadlo vás někdy, jak se takové venkovní stínění vyrábí? Nás ano, a proto jsme vám sepsali, jak vypadá celý postup: od prvního nápadu až po finální montáž u vás doma.

Zdroj: Minirol

Oblíbenost venkovních rolet se mezi lidmi šíří rychlostí blesku. A není vůbec divu. Umí toho totiž mnoho. Například:

  • zastínit prostor i ho zcela zatemnit
  • výrazně šetřit energie
  • zabránit oteplování či dokonce přehřívání interiéru
  • prodloužit životnost oknům
  • odhlučnit místnosti
  • zabezpečit váš dům před počasím i zloději

Jak se však venkovní rolety vyrábí?

Na začátku stojí nápad

Setká se designér, vývojář a technolog – takto nezačíná žádný vtip, ale práce na venkovním stínění. Než se spustí samotná výroba produktů, je potřeba vše řádně nakreslit, navrhnout a technicky promyslet. Venkovní rolety musí být nejen hezké, ale i maximálně funkční a všechny komponenty by k sobě měly bez výjimky pasovat.

Pokud firma vyvíjí novou řadu rolet, měla by myslet i na to, zdali jsou nové součástky kompatibilní se staršími sériemi. Jakmile je vše připraveno na papíře, může se přejít k výrobě na ostro.

Čtyři komponenty, jedna venkovní roleta

Venkovní rolety se obvykle skládají ze čtyř částí:

  • boxu, kam se stínění zaroluje
  • vodicích lišt, po kterých se rolety pohybují
  • koncové lamely
  • a roletového pancíře, který se skládá z jednotlivých lamel.

Lamely – plast, či hliník?

Levnější variantou venkovních rolet jsou ty vyrobeny z plastového materiálu. My jsme se však zaměřili na kvalitní produkt s dlouhou životností, tedy hliníkové lamely.

Zdroj: Minirol

Česká značka Minirol společnosti BUILDING Shutter Systems vyrábí venkovní rolety výhradně z hliníku, a to formou válcování či extrudování (tedy vytláčení materiálu). Následně je vyplňuje polyuretanovou pěnou, čímž roletám zajišťuje vysokou tepelnou odolnost a schopnost izolovat.

Přivítejte barvy

Materiál i správný tvar lamel už jsme popsali – teď ještě vybrat barvu a venkovní rolety budou připraveny vyrazit na cestu ke svému novému majiteli.

Aby nástřik na lamelách po první sezóně nevybledl, je potřeba zvolit kvalitní barvy i vhodnou technologii. Osvědčené jsou v tomto odvětví práškové lakovny, kterých však v České republice není mnoho. Dát si práci s výběrem firmy se však vyplatí. Nejen, že zapracování barvy tímto způsobem drží mnoho let, ale můžete si také vybrat z široké palety odstínů.

Venkovní rolety jsou v tuto chvíli připraveny vyrazit ke svému novému majiteli. A kdo ví, třeba jste jím právě vy.


Komerční článek

Související články
Průmyslová vrata Minirol se hodí do každého odvětví i prostoru

Pasují téměř kamkoliv - do venkovního vjezdu i pro vnitřní oddělení skladu nebo výrobních hal. Pod hlavičkou značky Minirol najdete hned dva typy průmyslových vrat. Díky tomu tyto produkty dobře poslouží v místech s celou řadou specifik - splní požadavek na odolnost vůči častému otevírání, zvládnout průjezd rozměrných vozidel, vyhoví nárokům na bezpečnost a hygienu.

Proč si vybrat kvalitní rychloběžná vrata pro průmyslové účely?

Jelikož žádné dva provozy nejsou na chlup stejné, je naprosto logické, že mají odlišné požadavky na vratové výplně vjezdů zvlášť v interiéru i exteriéru budov. A přesně těmito parametry byste se měli řídit i při jejich výběru.

Představujeme fóliová vrata - od klasických po speciální pro chladírenské provozy

Fóliová nebo také rychloběžná vrata jsou ideální pro provozy s velmi intenzivní dopravou, a to pro vnitřní i venkovní použití. Rolovací vrata tvoří vratové křídlo z fólie, které se navíjí na hřídel a je po celé výšce vedeno v zipové vložce vodící lišty. Konstrukce vrat je z nerezové nebo pozinkované oceli.

Související články
Podíl architektury na konkurenceschopnosti firmy

Česká architektura zažívá po letech stagnace svůj restart. Poptávka po kvalitním designu a funkčnosti staveb je na vzestupu. Jak si stojí česká komerční a průmyslová architektura, jak ovlivňuje image firmy, její kulturu, včetně mediálního obrazu, na to se naše redakce zeptala Ing. arch. Jiřího Opočenského.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost výroby tkví v inovacích Část 4. Využití modelu BIM

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt

Festival Česká inovace 2014 je již minulostí

Pátek, nikoliv 13., ale 14. března 2013 patřil inovacím. Jak jsme vás průběžně na facebookových stránkách MM Průmyslového spektra aktuálně informovali přímo z dění z pražské Národní technické knihovny, konal se zde Festival Česká inovace. Cílem soutěže i festivalu samotného je pomoci zajímavým nápadům uplatnit se na trhu, vzájemně jejich autory propojit a spoluvytvářet tak inovativní prostředí v Česku. Organizátorem festivalu je Česká inovace a společnost Blue Events.

Jaký typ průmyslových vrat se hodí právě pro váš provoz?

Průmyslová vrata jsou hlavním vstupem do výrobních hal, skladů nebo továren. Pendlováním lidí a nákladních aut sem a tam po celý den jsou vystavena velkému náporu.

Nová provedení komponentů pro balicí stroje

Širokou nabídku součástí pro balicí stroje lze nalézt v portfoliu výrobce Elesa+Ganter. Jedná se především o ruční kola, ukazatele polohy, ovládací a polohovací prvky a průmyslové panty či madla.

Standardizované pružinové pístky

Velkou variabilitu nabízí řada zajišťovacích prvků, jež byla nedávno rozšířena o nové typy pružinových pístků, konkrétně o pružinové pístky série GN 721 s limitovaným rádiusem páčky. Tyto byly dříve dodávány jako speciální řešení a nyní jsou vyráběny jako standardizované prvky.

Madla s vyšší přidanou hodnotou

Sklopná madla a ruční kolečka v hygienické bílé nebo v ušlechtilé kombinaci kovů – to jsou nové produkty reagující na potřeby uživatelů.

Ukazatelé hladiny pro náročné aplikace

Průmyslové aplikace ve všech odvětvích procházejí nepřetržitým vývojem. Jinak tomu není ani v segmentu výroby strojních součástí. I ty jsou neustále inovovány s cílem maximálně vyhovět specifickým podmínkám prostředí, v němž mají být použity.

Na povrchové úpravě záleží

V průmyslovém prostředí jsou často kladeny velmi vysoké nároky na vlastnosti jednotlivých komponent strojů a zařízení, jež jsou v provozu používána. Výrobci jsou nuceni zohledňovat specifické podmínky koncových aplikací již při samotném vývoji svých produktů – důležitá je přitom nejen konstrukce prvku, ale též užitý materiál a jeho povrchová úprava.

Plast blízké budoucnosti

K rozšíření polymerů jako materiálů užívaných v různých průmyslových odvětvích a pro technické výrobky obecně došlo teprve v poměrně nedávné době. Mezi prvními takovými polymery byly například ty na bázi polyamidu, používané v USA od konce druhé světové války, nebo polymery na bázi polypropylenu, vyvinuté italským chemikem Giulio Nattou na milánské univerzitě Politecnico di Milano v roce 1954.

Normované prvky v produkci speciálních strojů

Spolupráce odborníků a inženýrů se odráží na technickém řešení normovaných prvků z kovu nebo plastu v aplikaci na speciálních strojích nejen v podobě kvalitního provedení a designu. Své zkušenosti s těmito prvky má i společnost Soma, výrobce jednoúčelových strojů v oblasti flexografického obalového průmyslu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit