Témata
Reklama

Jedna na vše, vše s jednou

Firma Walter AG rozšířila svou řadu fréz M4000 o jednu drážkovací frézu a jednu frézu na T drážky. Další novinkou je, že systémová vyměnitelná destička pro všechna těla nástrojů je nyní k dispozici v dalších velikostech, geometriích a z nového typu řezného materiálu. To umožňuje cílené a přesné přizpůsobení individuálním obráběcím úkolům.

Univerzální frézovací systém M4000 od firmy Walter doposud obsahoval frézu pro vysoké posuvy M4002, rohovou frézu M4132 a frézu na srážení hran M4574. Nyní získal posily v podobě frézy na T drážky M4575 a drážkovací frézy M4792. Uživatelé této řady nástrojů tak mohou od nynějška v mnoha oblastech kovoobrábění provádět téměř všechny frézovací operace s jedním systémem. A nejen to. Všechny frézy se osazují stejnou systémovou vyměnitelnou břitovou destičkou.

Reklama
Reklama
Reklama

Hospodárný systém

Jedna pozitivní čtvercová vyměnitelná břitová destička pro všechny frézy se čtyřmi břity, jedna řada fréz téměř na všechno! Pro obráběče, kteří při kalkulacích uvažují s ohledem na náklady a musejí se potýkat s často se měnícími aplikacemi, je to významný faktor pro dosažení větší hospodárnosti. „Při testování fréz M4000 v praxi se nám podařilo snížit náklady na řezný materiál na jednu součást o polovinu,“ říká Wolfgang Vötsch, produktový manažer pro frézy u firmy Walter AG v Tübingenu. „Protože se navíc výrazně omezí sortiment ve skříni s nástroji, vznikají zároveň také nižší náklady na pořízení a zásobování.“

Novinkou v řadě univerzálních fréz M4000 od firmy Walter je fréza na T drážky M4575.

Nová drážkovací fréza

Jedinou výjimku, která je dána konstrukčně, představuje nová drážkovací fréza. Nástroj s vnitřním chlazením se kromě čtvercových systémových destiček osazuje čelně jednou kosočtvercovou vyměnitelnou břitovou destičkou. Je to nutné, aby se břity mohly překrývat – a při frézování vznikl rovný povrch. Vrtání do příslušné hloubky a další frézování ve směru y/z není s tímto nástrojem žádný problém.

Tak jako drážkovací fréza má i nová fréza na T drážky stopku Weldon a vnitřní chlazení. Jako hospodárný specialista na T drážky podle DIN 650 je přesně uzpůsobená pro tuto oblast použití. Její hospodárnost je dána tím, že nepotřebuje specifické vyměnitelné břitové destičky pro příslušné použití, nýbrž se místo toho osazuje čtvercovými systémovými destičkami. Kromě drážek T je tato fréza vhodná také na radiální drážky.

Dalším novým zástupcem řady M4000 je drážkovací fréza M4792.

Nové vyměnitelné břitové destičky rozšiřují program

Aby bylo možné přesné přizpůsobení pro konkrétní aplikace a zvětšila se tak oblast použití nástrojového systému, rozšířila firma Walter současně s frézami i svůj program vyměnitelných břitových destiček. K dispozici je nový typ řezného materiálu WSM45X s povlakem CVD, jenž je vhodný pro obrábění nerezových ocelí a těžko obrobitelných materiálů. Společně s druhy Tiger•tec Silver WKP25S a WKP35S na ocel a litinu tak program nyní obsahuje celkem tři druhy CVD. Při vysokých nárocích na houževnatost má uživatel kromě toho možnost sáhnout i po PVD materiálech WKK25S, WSM35S a WSP45S. Navíc má nyní Walter všechny frézy řady M4000 v programu nejen s dosavadními středními vyměnitelnými břitovými destičkami (SD... 09T3), ale i s menšími (SD... 06T2) a většími (SD... 1204).

Dvě zavedené geometrie F57 („univerzální“) a D57 („stabilní“) jsou doplněny o dvě nové: o A57 („speciální“) pro nepříznivé podmínky obrábění a vysoké posuvy a o D51 („tlumenou“) – s antivibrační geometrií pro dlouhá vyložení. Úhel hřbetu všech variant činí 15°. Celková geometrie je tak vždy vysoce pozitivní. Díky tomu se snižují řezné síly, a tedy příkon, což přijde vhod zejména obráběčům se slabšími stroji.

S rovinnými frézami, rohovými frézami, frézami na srážení hran, drážkovacími frézami a frézami na T drážky je systém M4000 připraven k plnění všech běžných úkolů frézování.

Minimalizace doby na přípravu

Různé geometrie jsou označeny zvlněným profilem na hřbetu: A57 = žádné zvlnění, D57/D51 = jedno zvlnění, F57 = dvě zvlnění. Obsluze stroje to usnadňuje identifikaci vyměnitelných břitových destiček a tím i manipulaci s nimi. Důležité informace jsou uvedeny také přímo na tělech nástrojů: všechny frézy M4000, i s menšími průměry, jsou opatřeny laserovým nápisem s důležitými údaji o vestavných částech a utahovacích momentech. Wolfgang Vötsch k tomu říká: „Díky tomuto snadno viditelnému označení ušetří pracovník, který odpovídá za nástroje, enormní množství času. Nemusí totiž listovat ve svých podkladech, když připravuje nástroje pro příslušné použití nebo je poté chce uskladnit.“

Zpracováno redakcí

Šetření zdrojů

Vzhledem k ubývajícím surovinám chtějí spotřebitelé dnes stále více vědět, jak bylo co vyrobeno, zejména kolik u toho bylo nutné vyprodukovat CO2. Firma Walter se proto rozhodla, že bude řadu M4000 vyrábět s kompletní kompenzací CO2. M4000 se tak vyznačuje nejen efektem úspory při obrábění, ale také koncepcí důsledné trvalé udržitelnosti.

Walter CZ

monika.futakova@walter-tools.com

www.walter-tools.com/cs-cz/

Reklama
Související články
Upínače s tlumením vibrací

Vibrace mají negativní vliv na celý obráběcí proces. Zejména při komplikovaných podmínkách - například při vnějším obrábění dlouhých součástí nebo při frézování hlubokých kapes - vibrace výrazně ovlivňují kvalitu povrchu obrobku, jakož i produktivitu a spolehlivost procesu. Firma Walter vyvinula pro nástroje s dlouhým vyložením patentované upínače s tlumením vibrací Accure·tec, které spolehlivě snižují vibrace při soustružení a frézování.

Nový upichovací systém pro dlouhotočné soustruhy

Upichovací procesy hrají zejména ve velkosériové výrobě důležitou roli. Jednou z hnacích sil je tendence k miniaturizaci i složitých geometrií součástek, a to hlavně v oblasti upichovacích a zapichovacích nástrojů.

Frézy pro obrábění tvrdých materiálů

S frézami ISO H řady Advance MC183, MC187, MC281, MC480, MC482, MC388 a MC089 přináší Walter na trh hned sedm nových skupin fréz ze slinutého karbidu, které jsou speciálně uzpůsobeny pro požadavky obrábění tvrdých materiálů.

Související články
Nové keramické destičky pro obrábění litiny

S novým keramickým řezným materiálem Si3N4 pro vyměnitelné břitové destičky WCK10 doplňuje firma Walter svůj sortiment pro obrábění šedé litiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Znalost procesů zefektivňuje obrábění

Kompletní řešení vyvinutá pro obrábění jednotlivých dílů v oblasti leteckého a kosmického průmyslu zvyšují efektivitu využití nástrojů od společnosti Walter.

Management nástrojů pro efektivnější výrobu

To, že digitální transformace je vhodná ke zlepšování výrobních procesů, je dávno známé. Často však zůstává otázkou, jak potenciál digitalizace optimálně využít. Specialisté na management nástrojů ve firmě Walter z Tübingenu proto vyvinuli koncepci pro rozsáhlou optimalizaci aplikací nástrojů a procesů, která je založena na využití digitalizovaných informací. Její přednosti v současné době již využívá několik zákazníků.

Automaticky ke speciálnímu nástroji

Speciální nástroje hrají v moderní výrobě stále větší roli. Vhodná řešení však často ztroskotávají na faktoru dodací lhůty. Walter Xpress proto bere svůj vlastní název doslova: plně automatizovaný proces od zaevidování zakázky přes konstrukci až po výrobu ušetří čas a hotové nástroje jsou u zákazníka dříve.

Symbol nové výkonové třídy

V podobě nástroje DC170 představuje společnost Walter prvního zástupce nové výkonové třídy vrtáků ze slinutých karbidů. Nástroj je charakteristický novým designem fazetek a povrchovou úpravou v barvě mědi s nezaměnitelnou drážkovanou strukturou. Je určen pro vrtání materiálů tříd ISO-P a ISO-K.

Inovativní geometrie řezné hrany pro hliník

Hliník je jedním z nejdůležitějších materiálů v automobilovém a leteckém průmyslu. Široké využití mají zejména rozličné hliníkové slitiny, které umožňují snoubit nízkou hmotnost s relativně vysokou houževnatostí a dalšími vlastnostmi. S těmito specifickými kombinacemi materiálu je však spojeno i náročnější obrábění, které vyžaduje použití specializovaných řezných nástrojů.

Jednoduše lepší vrtáky z tvrdokovu

Vrtání je jedna z nejstarších a nejrozmanitějších technik obrábění, kterou lidé vyvinuli, a pravděpodobně i jedna z nejstarších technik obrábění vůbec. Nejstarší vyvrtané otvory, o kterých víme, vznikly asi před 40 000 lety. Vrtáky ve tvaru spirály, jaké dnes používáme, byly vyvinuty až v polovině 19. století. Jsou tedy produktem průmyslové revoluce, v níž se také značně rozšířilo vrtání do kovu.

Praktické tipy pro lepší závitování

Každý, kdo má nějaké zkušenosti s optimalizací nebo zaváděním obráběcích procesů, ví, jak konzervativně se vedoucí výroby obvykle stavějí k závitování. Dokud vše probíhá přiměřeně hladce, procesy používané k vytvoření závitu v obrobku se nemění. V této oblasti obrábění mají nejvyšší prioritu stabilita a spolehlivost procesu. Zdrženlivost má často dobré důvody, někdy je však třeba od tohoto přístupu upustit a v zájmu optimalizace výroby přejít na nákladově efektivnější nebo robustnější proces závitování.

Náročné frézování hospodárně

Frézování se používá k mnoha různým účelům, od obrábění velkých ploch ve volných formátech v leteckém a kosmickém průmyslu přes výrobu větrných turbín až po frézování dutin a vysoce automatizovanou velkosériovou výrobu. Složité součástky už v současné době nejsou výjimkou, naopak se stávají pravidlem. Rozsah používaných frézovacích nástrojů je velmi široký.

Produktivnější vytváření otvorů a závitování

Vytváření otvorů a závitování - ačkoli tyto dva procesy nejdou vždy ruku v ruce, jeden z nich často navazuje na druhý. Při společném pohledu tvoří tyto dva procesy velkou část obráběcích operací v průmyslovém sektoru. Společnost Walter pro tyto operace nabízí řešení v podobě nových nástrojů. Jde o VHM - vrták X treme Evo DC160 Advance a o závitníky Paradur Eco Plus a Prototex Eco Plus.

Průvodce výběrem břitových destiček

Kdo chce obrábět kov a být přitom konkurenceschopný, potřebuje kombinaci nářadí a řešení nástrojů, která je optimálně uzpůsobená pro příslušnou součást a materiál. Klíčovou roli hraje součást, která je v přímém kontaktu s obrobkem: břit – respektive vyměnitelná břitová destička, tedy jeho vyměnitelná součást.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit