Témata
Zdroj: Briklis

I tento rok se firma Briklis představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně se svými inovativními nápady z oboru. Tato společnost, která letos oslaví jubilejních třicet let své existence na českém i světovém trhu na poli briketování, patří bezesporu k předním výrobcům briketovacích lisů a souvisejících zařízení.

Iva Kejřová

Vystudovala na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích studijní obor Všeobecné zemědělství na Zemědělské fakultě se specializací na využívání a ochranu zemědělské krajiny. Pracuje v marketingovém oddělení společnosti Briklis.

Reklama

Použití briketovacího lisu při zpracování kovového odpadu, hlavně třísek vzniklých při obrábění, představuje v dnešní době jedno z výhodných ekonomických řešení jak pro strojírenské podniky, tak i pro firmy zabývající se druhotným zpracováním kovových třísek. Letos se v expozici firmy Briklis můžete těšit na tři exponáty, které společnost představí.

Kompaktní briketovací lis

Hlavním exponátem bude briketovací lis iSwarf 50. Tento lis je žhavou novinkou v oboru. Zapadá do konceptu Průmysl 4.0 pro svou univerzálnost, kompaktnost a malý rozměr, který umožňuje lis umístit přímo pod dopravník obráběcího stroje a splnit tak stále se zvyšující nároky na automatizaci výroby. Může však také pracovat zcela samostatně. Je schopný zpracovat krátké i dlouhé špony. Použití lisu zvýší cenu vyprodukovaného materiálu a zlepší čistotu a kvalitu pracovního prostředí. Během lisování se vytlačí z materiálu řezná a chladicí kapalina, kterou je možné opětovně využít při obrábění, čímž se zároveň sníží ekologická stopa. Tím, že lis zpracuje vyprodukovaný odpad přímo v místě vzniku, sníží náklady na manipulaci s kovovými třískami a zároveň sníží prostorové nároky na skladování volných třísek, a to až o 90 %. Díky kompresnímu poměru (vstupní materiál/briketa) se sníží četnost odvozu kusového materiálu od obráběcího stroje až desetinásobně v závislosti na vstupním materiálu. Vyrobené brikety jsou mechanicky odolné, mají tvar válce o průměru 60 mm a o délce do 60 mm.

Kompaktní briketovací lis iSwarf 50 bude hlavním exponátem společnosti Briklis na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. (Zdroj: Briklis)
Reklama
Reklama
Reklama

Drtič dlouhých špon a chuchvalců

Dalším strojem v prezentaci firmy Briklis bude drtič ARTEP se svou patentově chráněnou konstrukcí. Drtič slouží k nadrcení dlouhých špon a chuchvalců na sypkou frakci, která je vhodná pro briketování. Zajímavostí drtiče je, že stroji nevadí přítomnost kusů, které dokáže sám vyjmout. Mnohdy byla právě podmínka nutnosti zpracovat s třískami i kusy plného materiálu nepřekonatelná. Pokud se současně s dlouhými třískami zpracovávají i třísky krátké, drtič je zpracuje pouze prohrnutím bez drcení – tím nedochází k opotřebení stroje ani se nespotřebuje elektrická energie.

Drtič špon ARTEP slouží k nadrcení dlouhých špon a chuchvalců na sypkou frakci, která je vhodná pro briketování. (Zdroj: Briklis)
Reklama

Univerzální manuální výklopné zařízení

Posledním exponátem bude výklopné zařízení VZ 100. Tento stroj lze využít univerzálně, např. materiál je možné ručně vyklápět přímo do násypky briketovacího lisu. Může být však využit ve všech oborech bez spojitosti s briketováním, kde je potřeba zvednout nádobu, převrátit ji a tím ji vyklopit. Zařízení VZ 100 má nastavitelnou výklopnou výšku a je obsluhováno mechanicky bez přívodu elektrické energie. Současně je mobilní a splňuje požadavky na bezpečnost práce.

Mobilní výklopné zařízení VZ 100 má nastavitelnou výklopnou výšku a je obsluhováno mechanicky bez přívodu elektrické energie. (Zdroj: Briklis)

Kromě výroby a servisu briketovacích lisů můžeme v nabídce firmy Briklis najít i další služby: řezání laserem a vodním paprskem, stejně jako výrobu dopravníků, velkoobjemových násypek, třídičů a jiných příslušenství.

Firma se snaží být přínosná i v oblasti životního prostředí, udržitelnosti a ekologie, proto se zapojila i v oblasti výzkumu.


Expozici firmy Briklis na MSV Brno najdete v pavilonu P (číslo stánku 045).

Související články
Obrobek, tříska, briketa

Každá obrobna zná ten pohled na kontejnery zaolejovaných třísek, které často zabírají místo, na jejich transport vycházejí relativně vysoké náklady, a ještě mohou řeznými kapalinami znečistit okolí. Třísky z obrábění kovů jsou však cennou surovinou pro výrobu nových polotovarů. Jejich recyklace je proto velmi perspektivní.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

MSV ve znamení svařování i zpracování plechů

Na letošním MSV v Brně se setkají i výrobci špičkových zařízení pro svařování a strojů pro zpravování plechů. Na naše otázky odpovídají Taťána Malá, jednatelka společnosti JC-Metal, a Jaroslav Pavlů, majitel firmy Presstechnik.

Související články
Flexibilní sklady z Liberce pro celý svět

Automatizace zefektivňuje výrobní procesy i tok materiálů, do jisté míry řeší nedostatek pracovních sil, přispívá k transformaci na digitální podnik, ale hlavně šetří náklady. Stejně to vidí také společnost Trumpf, která vyrábí stroje na zpracování plechů a profilů již tak rychlé a výkonné, že veškeré přípravné procesy je mohou doslova brzdit. Proto přišla na trh již v roce 2007 s automatizovanými sklady TruStore, které řeší většinu výše zmiňovaných důsledků moderní doby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Prostorově optimalizované skladování

Pro zásobování všech strojů bez prostojů využívá společnost Thomann v Hergatzu bei Lindau buňkový skladovací systém společnosti Remmert. Speciální stanice pro vychystávání zvyšuje rychlost procesu vyskladňování materiálu o více než šedesát procent.

Mostový skladovací systém

Pro skladování materiálu s průměrnou vlastní hmotností jedné součásti 400 kg potřebovala společnost SZST Salzgitter Service und Technik vhodný sklad pro těžké náklady. Cenově výhodným a prostorově úsporným řešením byl mostový skladovací systém Remmert se 183 kazetami pro celkem 915 t materiálu na ploše pouhých 250 m². Kromě omezení skladovací plochy dosáhla SZST vyšší výměny zboží, lepší přehlednosti a vyšší bezpečnosti práce.

Větší efektivita - nižší náklady

Průmysl 4.0 – čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu a hraje stále větší roli i u skladování plechů. Aby firma mohla flexibilně reagovat na aktuální požadavky trhu, je rozhodující především plně automatizované spojení mezi skladovacími systémy a výrobou. Na následujících řádcích přinášíme krátký rozhovor s Matthiasem Remmertem, jednatelem společnosti Friedrich Remmert, o trendech automatizace a o tom, proč by měly firmy využívat Průmysl 4.0.

Umělé svaly, část 3: Dielektrické elastomery, 2. díl

Náš seriál pokročil do 21. století, ve kterém se téma umělých svalů stále častěji spojuje s technologií dielektrických elastomerů. Mobilní roboti, výrobní stroje, linky, dopravníky… všude zde se nabízí jejich využití. 2. díl je pokračováním a dokončením tématu dielektrických elastomerů

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Ani vývoj briketovacích lisů nespí…

Fakt, že vývoj vlastních výrobků je důležitou činností každého výrobce, a to v jakémkoli oboru, je neoddiskutovatelný. Bez této drahé a náročné činnosti každý výrobce riskuje propad a nečinností dává náskok konkurenci. To jsou obecná pravidla, která každý zná, ale ne každý z řad středních podniků toto dokáže realizovat samostatně a ve vysokém tempu. Společnost Briklis taková je. Na svém stánku na MSV 2017 v Brně svůj vlastní vývoj představí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit