Témata
Reklama

Pokud odhodlání tvrdě pracovat není dovedností, je to hned další nejlepší věc. Máte-li dobrou pracovní morálku, dovednosti a jste mladí, neexistují žádné hranice, kam vás vaše energie může posunout. Bryana Schmidta z firmy TGS Precision touha po tvrdé práci zavedla až do venkovské oblasti státu Tennessee, kde 6 dnů v týdnu provozuje CNC obráběcí dílnu a ve dnech volna jezdí na člunu nebo loví vysokou zvěř.

Greenback v Tennessee je místo, kde byste nehledali prosperující firmu zabývající se obráběním. S počtem obyvatel sotva v řádu tisíců je to město, kde byste takovou firmu vůbec neočekávali. Ale je to země oblíbená pro volnočasové a turistické aktivity. Díky několika jezerům a síti vodních cest, včetně řeky Tennessee, si zde parádně užijí vyznavači plavby na člunech. Nachází se zde řada historických parků a rekreačních oblastí, jako jsou například národní park Great Smoky Mountains a státní les Nantahala, a proto je to vyhledávaná oblast i mezi lovci.

Reklama
Reklama
Reklama

Příroda a nízké daně lákají

Když byl Bryan Schmidt, zakladatel firmy TGS Precision, malý kluk, navštívil Tennessee se svými rodiči o letních prázdninách. Když před dvěma roky zakládal svou firmu, 23letý Bryan se sem vrátil, neboť ho sem přitahovala láska k přírodě a také státní daňové pobídky. „Nyní máme osm vertikálních obráběcích center Haas VF-2, jeden stroj VF-4 a jeden VF-3YT,“ říká. „Dále máme soustružnická centra Haas ST-10 a ST-20. Stroje Haas jsou základem našeho podnikání a hrají významnou roli při plnění pracovních zakázek pro odvětví výroby člunů a další, včetně několika velmi známých jmen z oblasti potravinářského průmyslu.“

Bryan Schmidt je již třetí rodinnou generací podnikající v oboru obrábění. Jeho děda a otec založili obráběcí dílnu ve státě New York, která je dodnes v provozu. Bryan nejdříve vystudoval strojírenství na univerzitě, než se vydal ve stopách své rodiny. O dva roky později má jeho firma 21 zaměstnanců, mnoho zakázek a dvanáct CNC obráběcích strojů Haas.

Firma TGS se rovněž diverzifikovala do různých odvětví, mimo jiné automobilového a lékařského, a tak na strojích Haas obrábějí kovy počínaje hliníkem a uhlíkovou ocelí 1045 a konče vysokopevnostními slitinami jako Hascor, Inconel a nástrojová ocel P20.

Návštěvníci se v dílně setkají s opravdovým kamarádstvím a smyslem pro vzájemnou empatii, o něž se řada firem snaží, ale často se jim toho nepodaří dosáhnout. Ve firmě pracuje i Bryanův bratr a k dispozici je často i jeho matka, která je připravena pronést slova povzbuzení a podpory, když je potřeba.

Dvacet hodin denně, šest dní v týdnu

„Máme zde úžasnou partu lidí,“ říká Bryan. „Pracujeme na dvě směny, od pěti ráno do dvou ráno. Většinu času jsem zde i já, pracuji od 7:30 až do zavření, šest dnů v týdnu. Prvních sedm nebo osm hodin trávím v kanceláři. Potom pracuji na druhé směně v dílně a dohlížím na tři nebo čtyři stroje Haas.“ Lidé se mohou nad takovou pracovní dobou podivovat, ale mládí prostě nezadržíte.

Svěží a snaživý tým zaměstnanců každý týden v průměru odpracuje 60–70 hodin, díky čemuž zákazníci nemají důvod pochybovat o pracovní morálce ve firmě TGS. A přestože zaměstnanci v TGS odvádějí dobrou práci, pan Schmidt se do dílny stejně vždy vrátí. Volné dny tráví například na loveckých výpravách, které jsou oblíbenou relaxací pracovního týmu a kde si mohou vyčistit hlavu od pracovních povinností. Obědové menu často tvoří velký tác upravené zvěřiny, o kterou se všichni podělí.

„S naším odhodláním, týmovou prací a stroji Haas můžeme rychle rozvinout naše pracovní schopnosti, což je výhoda,“ říká Bryan. „Lidé by nejraději chtěli své součásti už včera a chtějí je mít hotové hned napoprvé. Kontrolujeme zde přesnost a vzhled každého jednotlivého dílu. Když něco pokazíte, nedostanete druhou šanci. Nicméně v průběhu dvou let našeho podnikání se nám ještě nestalo, že by nám nějakou součást vrátili. A na to jsem velmi pyšný.“

Bryan Schmidt tvrdí, že křehká ekonomika podporuje trend „last minute“, kdy nervózní zákazníci s podáním objednávky čekají do poslední možné chvíle, v důsledku čehož potom požadují velmi krátké dodací lhůty. „Jsme flexibilní, nejen pokud jde o pracovní sílu, ale i díky strojům Haas, které umožňují velmi krátké doby nastavení. Navíc naše čtyřosé stroje umožňují snížit počet operací u jednoho obrobku a zkrátit tak doby cyklů. Všichni naši pracovníci umějí ovládat řízení Haas, aby mohli obsluhovat různé stroje.“

Velikosti výrobních sérií v TGS Precision se pohybují od jednoho či dvou kusů až po několik tisíc kusů. Velmi důležitou roli při zpracování velkých dávek hrají upínací přípravky, které umožňují zpracovávat 8 až 42 obrobků najednou. Jestliže vedle sebe umístíte dva svěráky, firma může současně provádět primární a sekundární operace obrábění.

„Stroje Haas dokážou vyrobit cokoli. A celý den a noc si udržují nastavené tolerance. Pokud s nimi nebudete špatně zacházet a nepoškodíte je, vydrží navěky, což je vzhledem k jejich ceně neuvěřitelné. Za obráběcí centrum Haas jsme zaplatili polovinu částky, kterou stojí některé japonské modely. Tato skutečnost samozřejmě přispěla k našemu rychlému růstu.“

V době mé návštěvy jsou v provozu všechny stroje Haas. Jedno vertikální obráběcí centrum VF-2 je nastaveno na výrobu 4 000 součástí určených k použití v lékařském průmyslu. Poběží 10 dnů a bude vyrábět stejnou součást. Současně se zde vyrábějí i další komponenty, jako jsou základové desky převodovky a rozdělovací potrubí hydraulických válců pro odvětví výroby člunů.

„Plníme zde pracovní úkoly bez omezení,“ uvádí pan Bryan Schmidt. „Vyrobili jsme nějaké součásti pro zákazníka z automobilového průmyslu, který je však mohl získat o dost levněji ze zámoří. Problémem však byla dodací lhůta šest nebo sedm týdnů. A pokud by součásti byly špatné, musely by se předělat. Já je zvládnu vyrobit za víkend a budou přesně podle požadavků.“

V Tennessee sídlí mnoho automobilových firem. Například Volkswagen má velký výrobní závod nedaleko města Chattanooga. Naprostou shodou okolností Bryanův strýc pracoval řadu let na pozici viceprezidenta ve společnosti VW v Německu. „Chtěl bych dosáhnout stavu, kdy moji zaměstnanci zvládnou dělat mou práci, abych zde nemusel být,“ dodává. „Namísto toho bych mohl cestovat a shánět další práci. Myslím, že největší překážkou na cestě k podpisu smlouvy například se společností VW je dostat příležitost ukázat jim, co umíme. Již vlastníme potřebnou technologii, máme potřebné schopnosti a nebojíme se tvrdé práce. Teď se potřebujeme jen předvést.“

Matt Bailey

Haas Automation

Reportáž z firmy TGS Precision opatřenou českými titulky si můžete prohlédnout zde

Odkaz na YouTube CZ video

Reklama
Související články
TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Související články
Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Horké komory pro práci s radioaktivním materiálem

V Řeži u Prahy bylo vybudováno nové výzkumné centrum, jehož součástí byla také výstavba kom-plexu horkých komor. Účelem výstavby bylo vytvořit pracoviště pro bezpečnou práci s vysoce radi-oaktivním materiálem. Po pěti letech budování se na začátku roku 2017 podařilo úspěšně zahájit aktivní provoz laboratoří, které jsou schopné zpracování, mechanického testování a mikrostrukturní analýzy radioaktivních materiálů (tlakové nádoby, vnitřní vestavby reaktorů, pokrytí paliva) s aktivi-tou až 300 TBq 60Co, materiálů pro reaktory III. a IV. generace a fúzní reaktory.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit