Témata
Zdroj: Kaletech

Moderní lepení? Bezpečné a levné!

Uplynul zhruba rok od doby, kdy naše redakce měla možnost navštívit populární Den otevřených dveří společnosti Kaletech v obci Planá u Třemošné. Pochopitelně jsme byli zvědaví, co zajímavého si tato firma, v níž o průmyslovém lepení vědí, bez nadsázky řečeno, úplně vše, připravila pro své zákazníky nového. Proto jsme se do jejího sídla vypravili i letos 14. května, abychom se akce opět zúčastnili.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Na místě nás, před perfektně zrekonstruovanou budovou bývalého pivovaru, kde firma sídlí, přivítal Jan Kaše, šéf marketingu, který se ujal role průvodce po firmě.

Jan Kaše představuje nejnovější technologii pro nános tavných lepidel. (Zdroj: Kaletech)

Tento den je určený všem, kteří používají technologii průmyslového lepení nebo se o ni zajímají a chtějí získat více informací o naší společnosti a službách,“ řekl nám úvodem Jan Kaše a dodal: „Letošní ročník jsme připravili s naší partnerskou společností Kalep, která se specializuje na dodávání a vývoj průmyslových lepidel.

Tým Kaletech a Kalep. (Zdroj: Kaletech)

Uvnitř showroomu na nás čekalo skutečně mnoho zajímavého, především letošní horká novinka EasyLine. Tak se nazývá malý a praktický systém pro nanášení tavného lepidla, který je vhodný pro jednoduché aplikace se spotřebou lepidla do 2,5 kg.h–1. Jednotka Easy, se kterou jsme měli možnost se seznámit již vloni, je nyní doplněna o aplikační hlavu Rio a o vyhřívanou hadici Twist. Pro menší výrobní podniky je doslova jak dělaná na míru.

Automatické doplňování lepidla s tavnou jednotkou Vision a demopás s elektrickými aplikačními hlavami. (Foto: H. Janišová)

Letošní hit: nízkoteplotní lepení

Další letošní novinkou, která zde byla k vidění, byla lepidla z kategorie cool melt, tedy nízkoteplotní tavná lepidla.

Nanášení lepidla pomocí cool meltů vyžaduje méně energie, než tomu je u běžných tavných lepidel, takže výroba je levnější a udržitelnější,“ vysvětlil nám Jan Kaše. „Cool melty vyžadují kratší dobu ohřevu, protože se aplikují při teplotách od 95 do 150 °C. To pomáhá zefektivnit výrobu. Dále je výhodou, že cool melty mají krátkou dobu tuhnutí spoje (setting time), což umožňuje vyšší výrobní rychlost, a tím i efektivitu.

Reklama
Reklama
Reklama

Další výhodou je podle jeho slov fakt, že nízké teploty snižují riziko popálení obsluhy. To znamená přínos pro bezpečnost práce. Nízké teploty zpracování také znamenají menší opotřebení systému nanášení lepidla, což umožňuje minimalizovat náklady na údržbu. A konečně je ve hře i lepší tepelná stabilita: tavná lepidla, která se méně zahřívají, se napalují pomaleji. Díky tomu je třeba méně práce s čištěním a zkracují se prostoje.

Průmyslové lepení má uplatnění ve většině výrobních odvětví. (Zdroj: Kaletech)

V rámci akce jsme měli příležitost seznámit se též s GreenSaver – auditem provozních nákladů lepicích systémů. Díky optimalizaci systému lepení ve firmě nabízí Kaletech pomoc se snížením jeho provozních nákladů až o desítky procent. Vaše výroba bude efektivnější a bezpečnější.

Díky paletizačnímu papíru KALEP zůstanou výrobky na paletě i při prudkém zabrzdění při jízdě z kopce, což mohli návštěvníci akce vidět přímo v reálu. (Zdroj: Kaletech)

Aby balíky lépe držely

K vidění zde byly i paletizace, lepení pomocí robotu, elektrické aplikační hlavy, výroba lepených materiálů navinutých na rolích, jejich ořez a formátování.

Tavné lepidlo lze použít pro stabilizaci střešních tašek na paletě i pro lepení pružinových matrací. (Foto: H. Janišová)

Dalším hitem akce byl protiskluzový paletizační papír Kalep. Ten vyvinuli lidé ze stejnojmenné firmy. Jde o unikátní způsob, jak snížit náklady na stabilizaci výrobků na paletě a zvýšit bezpečnost dopravy. Využití tohoto papíru se nabízí zejména ve výrobních halách při dopravě pomocí ještěrky.

Systém pro nános studených disperzních lepidel. (Foto: H. Janišová)

Zajímavé bylo též zdejší servisní centrum, kde probíhaly ukázky údržby jednotek Vision a Concept, a zdejší odborníci zájemcům odpovídali na jakékoli otázky ohledně servisu technologie lepení.

Paletizační papír slouží pro stabilizaci krabic i pytlů. (Foto: H. Janišová)

V rámci servisního centra byla instalována výstavka vzorků typů výrobků, jejichž výroba je založena na lepení. Bylo skutečně překvapivé, kolik těchto výrobků existuje – od filtrů do dýchacích masek přes tělo volantu automobilu, žehlicí prkno či pružiny v matracích až po hudební nástroje.

Reklama

Plány pro blízkou budoucnost

Pořadatelé mysleli letos též na to, že ne každá firma musí disponovat dostatečnými financemi na pořízení nového vybavení. Proto sem pozvali i na slovo vzatého odborníka na dotace pro průmyslové podniky ze společnosti RPA.

Dotační programy na zvýšení úspornosti podniku lze získat i na technologii průmyslového lepení. (Foto: H. Janišová)

A jako vždy si mohli hosté, kterých se zde během Dne otevřených dveří vystřídalo několik desítek, také pochutnat na výborném domácím občerstvení.

Servisní centrum a demopás pro testy lepení vzorků. (Foto: H. Janišová)

Letos v listopadu se naši zákazníci mohou těšit na nový typ tavné jednotky,“ prozradil nám na závěr Jan Kaše. „Podrobnosti jsou však zatím tajné…

Související články
Čtyři oblasti lepení, kde to půjde lépe

V průmyslovém světě se neustále hledají progresivní technologie pro zlepšení efektivity a kvality výroby. Technologie strojního nanášení tavného lepidla výrazně posunula hranice toho, co je v průmyslu možné.

Paletizace pomocí tavných lepidel

Průmyslová a potravinářská výroba vyžaduje v současné době stále více logistiky. To s sebou přináší zejména nutnost balení spojeného s manipulací ve skladech. V principu to znamená, že každý kus zboží je nutné fixovat k paletě tak, aby byla zajištěna efektivní a bezpečná manipulace.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Související články
Nová dimenze průmyslového lepení

Švýcarský výrobce lepicích systémů Robatech, na českém trhu zastoupen společností Kaletech, pořádal ve třech dnech virtuální konferenci, jejíž stěžejním cílem bylo představení nových produktů – společně označovaných jako Nová dimenze průmyslového lepení. Virtuální konference na vysoké úrovni účastníkům umožnila přecházet z virtuálního podia do servisní, inovační či vývojové místnosti. Po vstupu do kterékoliv z nich mohli zájemci zhlédnout prezentace jednotlivých produktů, videa, bližší popisy či se propojit se zástupci ze své lokality pro zabezpečení shody dorozumívacího jazyka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Industry 4.0 v roce 2016: Zaměřeno na strojírenství

Abychom správně chápali, co si vlastně máme pod pojmem Industry 4.0 představit a zda a proč je tato iniciativa tak důležitá, je třeba zamyslet se nad situací v našem průmyslu obecně. Situace je natolik složitá (a docela vážná), že je na čase začít přemýšlet, zda ten náš průmysl v moderní době vůbec nějak přežije. Co patří mezi hlavní a nejvíce aktuální problémy?

Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Moderní technologie lepení šetří čas i peníze

Automatizace, zkracování výrobních časů a šetření nákladů je každodenním tématem výrobních podniků. Oblast průmyslového lepení není výjimkou a s automatizací výroby si velmi rozumí. Moderní systémy průmyslového lepení dokážou lepit precizněji a rychleji, než je tomu v případě ruční aplikace lepidla. Navíc zachovají stejnou kvalitu spoje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Jak ušetřit za energie: Úspory při aplikaci lepidla

Téma úspor a snižování nákladů je stále velmi aktuální v celé společnosti. Řeší jej státy, výrobní podniky, rodiny i jednotlivci. V době nedostatečného zásobování a rostoucích cen energií je optimalizace výrobního procesu obzvláště důležitá. To platí i pro průmyslové lepení. Efektivitu tohoto procesu lze významně ovlivnit nejen optimalizací množství použitého lepidla, ale také snížením spotřeby elektrické energie a stlačeného vzduchu.

Jak při aplikaci lepidla uspořit energii?

Pro světové značky jako Camel a Winston vyrábí společnost JTI Switzerland ve svém závodě v Dagmersellenu 47 milionů cigaret denně. Na šesti balicích linkách se ve dvousměnném provozu balí vždy 50 kartonů cigaret do přepravního kartonu. Když firmu poprvé oslovil výrobce lepicích technologií Robatech s možností snížení úspory energie ve výši 30 %, byl zdejší management s rozhodnutím o implementaci opatrný.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit