Témata
Reklama

Na údržbě závisí fungování samotné výroby

Facility management je komplexní obor, který nachází uplatnění v mnoha odvětvích. Většinou je spojován se správou administrativních budov, neměli bychom však zapomínat ani na průmyslové areály, pro něž jsou služby jako speciální průmyslové úklidy, údržba strojního zařízení či olejové hospodářství součástí každodenního provozu.

Vznik oboru sahá až do sedmdesátých let minulého století, k nám se ovšem dostal se zpožděním. V českých zemích funguje maximálně 10 let. Ještě v roce 2003 mělo nemálo velkých průmyslových podniků obrovský problém sehnat vůbec nějakého externího dodavatele alespoň trochu kvalitních služeb facility managementu. Díky rostoucí poptávce je dnes nabídka mnohem širší a na mnohem vyšší úrovni. Je tomu tak hlavně díky mezinárodním korporacím, pro které je outsourcing facility managementu standardem a jejichž snahou je implementovat jej také v českém prostředí.

Reklama
Reklama
Reklama

Služby šité na míru

Údržbu administrativního centra nebo nákupního parku si dokážou všichni dobře představit. Údržba v průmyslových areálech je oproti tomu odlišná, už jen z toho důvodu, že se liší i potřeby a požadavky zákazníka. Na podpůrných službách bývá u výrobního závodu závislé samotné jeho fungování. Stroj pochroumaný v důsledku nedostatečné údržby nadělá mnohem větší paseku než neutřený prach na stole v kanceláři. V praxi pak průmyslové podniky dávají přednost dlouhodobé spolupráci, jelikož vědí, že nastavení služeb je obtížnější a vyžaduje dlouhotrvající přípravu. Proto ani výběrová řízení nejsou vypisována každý jeden nebo dva roky. Každý z klientů má zcela specifické potřeby i zvyklosti a služby je nutné „šít na míru“. Zákazníci se v tomto ohledu chovají mnohem pragmatičtěji a nejsou příznivci překotných změn.

Na podpůrných službách bývá u výrobního závodu závislé samotné jeho fungování.Pro lepší představu lze uvést příklad. Objem poskytovaných služeb v průmyslovém podniku s 500 zaměstnanci se pohybuje přibližně mezi 30 a 40 miliony korun za rok s důrazem na konkrétní služby, na nichž závisí vlastní výroba. K obvyklému výčtu služeb, které si lze představit pod pojmem facility management, jako je vnitřní a venkovní úklid, technická správa, ostraha, catering atd., je pak možné v průmyslovém areálu připočítat některé specifické kategorie.

Specifické služby pro průmysl

Nejčastěji zmiňovanou skupinou je technologický úklid, pod nějž spadá čištění technologií nad rámec běžného úklidu, speciální čištění strojů a výrobních linek nebo úklid nedostupných ploch z plošin, lan, horolezeckých úvazů.

Údržba strojů, ať už konvenčních nebo počítačem řízených, či výrobních linek pod sebou skrývá zajištění údržby, prohlídek a kontrol všech strojů a zařízení, zajištění náhradních dílů a materiálu pro tyto činnosti, zpracování a aktualizace harmonogramu preventivních prohlídek, diagnostiku, termografii. Dále pak udržování technické a provozní dokumentace zařízení, zajišťování technických a cenových nabídek a jejich vyhodnocování při realizaci rozsáhlejších oprav, sledování a vyhodnocování nákladů na životní cyklus strojů a zařízení, indikátorů výkonnosti údržby a předkládání návrhů na zlepšení a další činnosti.

Výhodou outsourcingu facility managementu jsou nejen finanční úspory, ale také přenesení problémů s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na externí firmu.Pod řízením olejového hospodářství si lze představit nákup maziv, olejů a řezných kapalin včetně výběru dodavatele, dodávky včetně distribuce ke strojům, likvidaci odpadů a tribotechnickou diagnostiku (rozbory vzorků, zjištění stavu maziv a stroje, doporučení dalšího postupu, trendová analýza).

V neposlední řadě stojí za zmínku logistika, která má za úkol zajistit vnitrofiremní i externí dopravu, skladové a také paletové hospodářství.

K těmto činnostem lze přičíst i energetický management, dodávky elektřiny, stlačeného vzduchu či upravené vody. Všechny tyto služby mohou firmy přenechat profesionálům a soustředit se pouze na samotnou výrobu a s ní spojený byznys. Jak je vidět, je objem služeb v případě administrativních prostor v průmyslovém závodě oproti předchozímu výčtu užší. Faktem je, že většina firem považuje výrobní údržbu za nedotknutelnou, a proto její outsourcing nepřipadá v úvahu. Existují také služby, které outsourcingové společnosti tak často nenabízejí – typickým příkladem je metrologie. Naproti tomu snižování energetické náročnosti celého průmyslového komplexu je velmi oblíbenou oblastí, kde existuje značný prostor pro vytváření úspor.

Outsourcing služeb přináší výhody

Výhodou outsourcingu facility managementu jsou nejen finanční úspory, ale také přenesení problémů s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na externí firmu a zároveň přenos rizik souvisejících s dodržováním stále přísnější legislativy na dodavatele. Firma, která služby facility managementu zajišťuje, by měla přinést očekávanou vyšší kvalitu, trvalé inovace a další úspory. Jako nejvýhodnější se jeví zadat celou zakázku jednomu velkému dodavateli, který se postará o všechny podpůrné činnosti. Právě přenechání co největšího balíku služeb jedinému dodavateli přináší potenciál pro největší úspory.

Expert na nestandardní situace

Externí firma však dokáže nejen zajistit služby běžného provozu, ale může se také podílet na přípravě strategických dokumentů. Jedním z nich je například tzv. Business Continuity Plan, který popisuje postup pro zajištění chodu podniku v případě výpadku elektřiny, odpojení dodávky vody apod. Čili připravuje záložní řešení „pro všechny případy“.

Snižování energetické náročnosti celého průmyslového komplexu je oblastí, kde existuje značný prostor pro vytváření úspor.

Příkladem nestandardní situace je nedávná porucha ve velkém potravinářském podniku, kde měl jeden transformátor po dobu několika měsíců opakované výpadky kvůli přehřívání, aniž by se podařilo zjistit jejich příčinu. Transformátor neměl žádná viditelná mechanická poškození. Přivolaný odborník na vysoké napětí stále opakoval, že se část transformátoru přehřívá a je potřeba provést nákladný servisní zásah nebo instalovat chladicí zařízení. Odborníci na facility management ovšem zjistili, že je špatně uchycená cívka transformátoru, a upevnili ji. Veškeré problémy zmizely a výpadky se již neopakovaly.

Outsourcingem facility managementu v průmyslových areálech se zabývá česká firma Okin Facility, která má největší zkušenosti jak s poskytováním obvyklých služeb, tak s prováděním výrobní údržby, včetně olejového hospodářství a dalších specifických služeb. Působí i na zahraničních trzích. Zkušenosti získává například ze spolupráce s  potravinářskou společností Kraft Foods v Bulharsku, v České republice a na Ukrajině zajišťuje služby pro Philip Morris nebo pivovar Carlsberg, v Polsku podporuje povrchové budovy a zařízení černouhelného dolu.

Systém SLA zaručí standardizaci

V souvislosti s facility managementem je často zmiňován také takzvaný systém SLA (service level agreements), který nachází využití i v průmyslovém odvětví. Jedná se o jakousi záruku kvality poskytovaných služeb. Zkratka pod sebou skrývá definici toho, co odběratel služby přesně očekává, a zároveň i vyčíslení rizik plynoucích z neposkytnutí služby ve sjednaném rozsahu. Klient tak má jistotu, že obdrží pokaždé přesně stanovený standard, což mu umožňuje sledovat úroveň kvality služby. Fungování SLA je možné na základě přesného stanovení rozsahu služby, časového rozsahu i určení osoby, která jej bude vykonávat. V dohodě je nutné uvést i vstupní podmínky, způsob převzetí a odsouhlasení poskytované služby.

Tomáš Polák

Okin Facility
Jiri.Kana@stance.cz
www.okinfacility.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 120734
Datum: 27. 06. 2012
Rubrika: Výroba / Údržba
Autor:
Firmy
Související články
Experimentální zařízení pro měření dynamického chování radiálního vodního čerpadla

Součástí nabídkového řízení velkých vodních čerpadel je i přejímací test zmenšeného modelu čerpadla, na němž jsou zákazníkovi předvedeny jeho hydraulické charakteristiky a současně jsou testovány reakční síly v čerpadle. Tyto údaje jsou velmi důležité pro finální dimenzování stavby vodního díla.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Související články
Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prediktivní údržba zvyšuje efektivitu

Přes nesporné výhody prediktivní údržby je její aplikace do praxe průmyslových podniků zatím spíše sporadická. S přechodem na prediktivní údržbu pomáhá společnost SKF nejen svým zákazníkům, ale vše zavádí i ve svých závodech.

Utěrky v zátěžovém testu

V provozovnách a výrobních zařízeních v průmyslovém a živnostenském odvětví se objevují nečistoty nejrůznějšího druhu. Mnoho firem se při čištění strojů a pracovišť spoléhá na textilní utěrky pro opakované použití.

Jak změnit Big data na Smart data

Sběr dat je jedna věc, avšak dát jim smysl je to, co přidává hodnotu. V moderní průmyslové hantýrce se jedná o změnu dat z „big data“ na „smart data“.

Digitalizace ve vyhodnocování stavu strojů

Posuzování stavu strojů bez nutnosti odstavení je dnes důležitější než kdy dříve. SKF proto vyvinula systém SKF Enlight založený na sběru dat pomocí mobilních zařízení a jejich ukládání a analýze v cloudové aplikaci, který je vhodný pro potřeby globálního průmyslu. Nové řešení zvyšuje účinnost kontroly a snižuje náklady na údržbu. Provozovatelům také poskytuje v reálném čase rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Precizní čištění při nízké teplotě

Výrazný nárůst požadavků na čistotu automobilových součástek, zejména ve výrobě motorů a převodovek, je přisuzován novému trendu – downsizingu. Důraz je kladen nejen na obsah zbytkových nečistot, ale také na stále vyšší univerzálnost motorů.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Nový zdokonalený vizuální IR teploměr

V katalogu výrobků společnosti Fluke Corporation se objevil další přírůstek v kategorii vizuálních IR teploměrů.

Pracovní oděvy stále více podléhají módě

U pracovních oděvů pro řemeslné a průmyslové použití je v současnosti trendy „ležérní“ móda. Kalhoty do pasu a kargo kalhoty se těší rostoucí oblibě. Tento módní trend využívá ve svých aktuálních kolekcích také společnost Mewa.

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit