Témata
Reklama

Národní cena vlády

Nejprestižnější česká soutěž pro vědce, techniky a studenty Česká hlava 2011 již zná své vítěze. Na slavnostním galavečeru na Vysoké škole ekonomické v Praze byly uděleny ceny 8 vítězům v 7 soutěžních kategoriích.

Čech, jehož vědecká práce vedla k tomu, že jsme dnes zemí s nejlepší léčbou infarktu myokardu; student, jenž objevil nadějnou látku pro léčbu Alzheimerovy choroby či léčbu jater zničených nadměrnou konzumací alkoholu; vytvoření světové konstanty, kterou se její tvůrce zařadil mezi takové velikány, jako je Isaac Newton – to vše jsou práce oceněné odbornou porotou v desátém ročníku soutěže Česká hlava pro nejlepší tuzemské vědce. Laureáti získali finanční odměny v celkové výši téměř dva miliony korun.

Reklama
Reklama
Reklama

Národní cena vlády a Cena Invence

Národní cenu vlády Česká hlava získal a z rukou premiéra Petra Nečase převzal prof. MUDr. Petr Widimský z Univerzity Karlovy. Profesor Widimský patří mezi přední české kardiology a je špičkovým a mezinárodně uznávaným odborníkem v oboru, který zásadním způsobem změnil způsob léčby akutního infarktu myokardu v celosvětovém měřítku. Díky práci profesora Widimského se v Česku aplikace koronární angioplastiky u nemocných s akutním infarktem myokardu stala rutinní záležitostí ve všech kardiocentrech a všech krajích. Došlo tak k významnému snížení nemocniční úmrtnosti na tuto srdeční příhodu.

Obr. 1 Národní cenu vlády Česká hlava získal a z rukou premiéra Petra Nečase převzal prof. MUDr. Petr Widimský z Univerzity Karlovy.

Cenu Invence firmy Kapsch, za mimořádný vědecký počin posledních let obdržel doc. Ing. Viliam Vatrt, DrSc. Zdánlivě prostá otázka, jak vysoká je Sněžka, tedy kolik metrů je nad mořem, není zase tak jednoduchá, pokud nejsme schopni správně stanovit, kde je ona mořská hladina. Výzkumný tým vedený Viliamem Vatrtem vyvinul teorii, jak z družicových altimetrických dat vypočítat na oceánické vztažné ploše (geoidu) hodnotu potenciálu gravitačního pole Země – konstantu W0. Průběh hladiny moře nemusíme ani znát, stačí jen vědět, jaký je potenciál na této střední ideální ploše moře, tedy znát číselnou hodnotu vyvinuté konstanty. Pokud pro výpočet výšek použijeme zmíněnou konstantu W0, budou mít všechny výšky ve světě stejný počátek. Objevem a uznáním konstanty je vytvořen základ pro vybudování jednotného výškového systému ve světě, který doposud neexistuje. To je dáno tím, že do stanovení konstanty nebyla k dispozici tak kvalitní a přesná různá data jako nyní, aby bylo možné stanovit její přesnou hodnotu. Jiná konstanta se tedy až do této doby nepoužívala. Konstanta W0 byla přijata jako světová konstanta. Čech se tak zařadil mezi tvůrce světových konstant, jakými jsou např. rychlost světla ve vakuu nebo známé Newtonovy gravitační konstanty.

Cena Industrie a cena Patria

Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu ČR pro inovační firmu získala společnost ImageMetry, s. r. o., za vývoj softwaru VerifEyed. Jde o software, který dokáže během desetin vteřin rozpoznat, zda bylo s fotografiemi či naskenovaným dokumentem manipulováno. V některých případech dokonce určí, zda byl snímek například stažen z internetu. VerifEyed dokáže rozdělit fotografie a dokumenty na věrohodné a nevěrohodné, tedy jakýmkoli způsobem manipulované. Systém, který rozpozná pravost fotografie, je prvním svého druhu a nemá konkurenci. Je výsledkem téměř sedmiletého vlastního vývoje kolektivu, který zcela nekonvečně a moderně spojuje mladé vědce s mladými manažery a obchodníky.

Tradičně je udělována i cena Patria společnosti Veolia Voda, a to vědecké či manažerské osobnosti, která se výrazně prosadila v zahraničí. Tentokrát si cenu přiletěl převzít prof. Pavel Winternitz, jenž je mezinárodně uznávaným matematickým fyzikem. Páteří jeho vědecké činnosti je výzkum Lieových grup a jejich aplikace. Patří mezi průkopníky výzkumu v oblasti přesně řešitelných systémů a v teorii symetrií a integrability diferenčních rovnic.

Cena ministra životního prostředí

Cenu ministra životního prostředí získali prof. Ing. František Pochylý, CSc., z VUT v Brně a prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc., z Botanického ústavu AV ČR za vývoj flexibilní destratifikační technologie pro řízení kvality vody ve vodních nádržích. Zařízení zbavuje vodní nádrže nebezpečných toxických sinic.

Studentské ceny Doctorandus a Gaudeamus

Cenu Doctorandus pro studenta doktorského studijního programu získal MUDr. Jan Petrášek, Ph.D., z Institutu klinické a experimentální medicíny a 1. lékařské fakulty UK Praha. Jeho práce se zaměřuje na úlohu imunitního systému u nejčastějších jaterních onemocnění: alkoholické nemoci jater, nealkoholického ztukovatění jater a imunitně zprostředkovaných zánětů jater. Objev dává naději na nové léčebné postupy u zánětů jater, cirhózy a dalších imunitně zprostředkovaných nemocí.

Gaudeamus, cenu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR získal Ing. Lukáš Rambousek z VŠCHT Praha. Ten se ve své diplomové práci soustředil na výzkum látek, které by mohly potenciálně sloužit jako léčivo pro neuropsychiatrická onemocnění.

Ceny Česká hlava uděluje již od roku 2002 stejnojmenná společnost na návrh nezávislé odborné poroty. Soutěž, která si vydobyla prestiž nejvýznamnějšího ocenění, jehož se v tuzemsku může vědci dostat, má od svého vzniku už téměř 80 laureátů a výše dotací za stejné období dosáhla téměř 16 milionů korun. Od roku 2005 je hlavní cena udělována jako Národní cena vlády Česká hlava.

Václav Marek

www.ceskahlava.cz
kontakt@ceskahlava.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 111211
Datum: 19. 12. 2011
Rubrika: Servis / Věda a výzkum
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Související články
Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Vyvíjí se nový solný reaktor

Ruští vědci zahajují přípravu koncepce reaktoru chlazeného tekutými solemi, který je považován za nezbytnou součást budoucnosti jaderné energetiky. Tento reaktor je totiž schopen spalovat nejrizikovější radioaktivní odpady pocházející nejen z jaderné energetiky. Dále se připravuje tendr na výstavbu reaktoru BREST-300, který také přispěje k řešení problému použitého jaderného paliva.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Spolu (nejen) pro informační bezpečnost

Jedním z komerčních subjektů, které dlouhodobě spolupracují s českými univerzitami, je společnost Gordic. Tento tvůrce softwaru, především pro veřejnou správu a bankovnictví, se dlouhodobě zabývá dnes tak žhavou problematikou kybernetické bezpečnosti. Jedním z jeho důležitých partnerů na poli akademickém je Fakulta podnikatelská brněnského VUT. Ohledně názorů na tuto spolupráci tentokrát proběhla diskuze ve třech. Zúčastnila se doc. Ing. Zdeňka Konečná, proděkanka fakulty, Ing. Viktor Ondrák, Ph.D., pracovník Ústavu informatiky, a Ing. Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti Gordic.

Jízdní kola z vesmírného inkubátoru

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Mezi světem znalostí a světem peněz

Není zvykem začínat článek citací, ale nemohu si pomoci: „Spolupráce mezi komerční a akademickou sférou je obvykle nejvyšší přidaná hodnota, která vůbec v celé společnosti existuje.“

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit