Témata
Reklama

Nejdůležitější oblast nástroje - ostří

Na řezné nástroje nebyly v minulosti z různých důvodů kladeny takové nároky jako v dnešní době. Dříve byla jejich důležitým kritériem cena a dostupnost. Vybíraly se takové nástroje, které byly co nejlevnější a byly okamžitě k dispozici. Dnes si lze objednat jakýkoliv nástroj, od kteréhokoliv dodavatele z celého světa. Výrobci nástrojů se naopak předhánějí v dodávce a dodavatelé nástrojů často přebírají roli technologů a ve snaze získat zakázku hledají řešení, které dříve spadalo pod technology výroby. V současné době je zaklínacím pojmem, který otevírá cestu k zakázkám, "integrita povrchu". Integrita povrchu je známá již od sedmdesátých let minulého století, avšak v praxi se začala uplatňovat až okolo roku 2006. Na řezné hraně se integrita nástroje sice aplikovala již dříve, ale procesy, které dovolovaly toto vyšetření, nebyly soustředěny do jednoho cíle, nýbrž byly téměř nahodilé. Dnes se již pojem integrita řezné hrany začíná v praxi používat, ale stále je málo poznatků, které by napomohly odborníkům z praxe v jednoduché orientaci.

Integrita povrchu

Je definována jako odraz podmínek, za kterých funkční plocha vzniká. V integritě povrchu je komplexně obsažena celá řada faktorů, které zahrnují důsledky působení technologických metod uplatněných při jeho zhotovení (krystalizace, broušení, tepelné procesy, …) a ty dává do vztahu k projevům chování, které se zjišťují laboratorními analýzami nebo se projevují užitnými vlastnostmi v praxi. I přes poměrně dlouhé období vývoje zatím neexistuje způsob, kterým lze stav povrchu standardně charakterizovat. Řada údajů o obrobené ploše se sice již běžně zjišťuje, pro jiné jsou zpracovány postupy a navrhována potřebná analyzující zařízení, ale stále chybí komplexní souvislosti. Největším problémem se ukazuje chybějící kvantifikace, která by byla vyjádřena jednou číselnou hodnotou použitelnou na více pracovištích. V praxi stále převažuje názor, že zatím nejspolehlivější zkouškou integrity je vlastní provoz. S tímto přístupem nelze souhlasit, neboť komplexní přístup dovoluje zachytit podstatu problému, který se v praxi projevuje jako důsledek něčeho neznámého.

Reklama
Reklama
Reklama

Stav řezné hrany

Stavu řezné hrany byla dříve věnována pozornost pouze ve vazbě s použitou tenkou vrstvou. Když nástroje nebyly deponovány, nebyla „mikrostavu“ věnována žádná pozornost. Bylo to zapříčiněno jednak tím, že výrobci nástrojů nedisponovali potřebným přístrojovým vybavením (do roku 2005 se jednalo pouze o možnost využití řádkovacího elektronového mikroskopu), a jednak se nedomnívali, že by u nástrojů z rychlořezných ocelí byl problém s mikrogeometrií nástroje. Svoji pozornost soustředili pouze na to, jestli v případě depozice tenké vrstvy je tato vrstva i na řezné hraně nebo zda nevytváří tzv. kapénkový tvar (vyšší rychlost depozice na řezné hraně oproti ostatním plochám). Pozornost se ještě věnovala mikročásticím na povrchu, které byly donedávna charakteristické pro PVD depozici obloukového napařování (obr. 1). Stav řezné hrany nebyl ani důsledně posuzován, nebyly hledány důvody, proč není opatřen tenkou vrstvou či proč se zde nacházejí defekty vyplývající ze základního materiálu. Další snímek na obr. 1 dokumentuje poškození břitu nástroje ze slinutého karbidu v důsledku jeho broušení.

Úprava řezné hrany

Na konci devadesátých let minulého století se zjistilo, že broušený celokarbidový nástroj nedosahuje na řezné hraně optimálního stavu. Následoval vývoj různých procesů, které by vedly ke zlepšení tohoto stavu. Jako první se začalo aplikovat kartáčování. Jeho výhodou byla jednoduchost, kdy nebylo potřeba žádné speciální přístrojové vybavení. Od metody kartáčování se plynule přešlo k otryskávání. Byla zkoušena různá tryskací média, přičemž největšího úspěchu z hlediska adheze tenké vrstvy bylo dosaženo v případě použití korundu. Tento proces byl v jednom okamžiku upozaděn další technologií – vlečným omíláním, které bylo vyvinuto společností OTEC Präzisionsfinish GmbH a od roku 2005 se u předních výrobců nástrojů aplikuje i v České republice. V současné době se otryskávání opět vrátilo do výroby, a to nejen u nástrojů ze slinutých karbidů, ale i z rychlořezných ocelí. Pro otryskávání se používá jak suché, tak i mokré médium korundu. Výhodou otryskaných nástrojů je nižší drsnost ve šroubovici (omílání nástrojů nedovoluje tak efektivní snížení drsnosti v této oblasti nástroje). Další výhodou tryskání je možnost dosáhnout cílených změn v různých oblastech nástroje. Mezi přínosy otryskání patří také odstranění nečistot, které by v případě jejich přítomnosti zhoršovaly adhezi následně deponované vrstvy.

a) b)
Obr. 1. Stav nástroje – první snímek (a) dokumentuje makročástice vrstvy TiAlN na povrchu, druhý snímek (b) zachycuje stav řezné hrany po broušení (před depozicí tenké vrstvy). Snímky byly pořízeny na řádkovacím elektronovém mikroskopu.

Ze získaných akademických i aplikačních poznatků vyplývá, že úpravě mikrogeometrie nástroje je třeba věnovat patřičnou pozornost. Bohužel ještě tento proces není ani v současné době dostatečně sledován z pohledu integrity povrchu řezné hrany. Pro toto označení chybí hlubší studium souvislostí, které s sebou tento pojem přináší. Prozatím je průmyslová aplikace na úrovni toho, že sleduje stav řezné hrany, ale chybí poznatek o vlivu jednotlivých procesů a jejich vzájemné souvislosti.

Sledování stavu řezné hrany

Pro pochopení procesů, které mají za následek změnu řezné hrany, ať z pozitivního nebo i negativního hlediska, je nutné použít správně analyzující techniky. Jejich cílem je s dostatečnou přesností zachytit nejen stav, ale i jeho příčiny.

Základní dokumentace řezné hrany lze provádět speciálním světelným mikroskopem, který disponuje zvýšenou hloubkou ostrosti. Tento mikroskop je vhodný pouze pro běžnou kontrolu stavu břitu. Cílem je rychlé prohlédnutí břitu a zjištění poškození většího rozsahu (nad 50 µm). Dalším zobrazovacím mikroskopem je řádkovací elektronový mikroskop. Jeho předností je, že ze snímků jsou patrny i další děje, které u nástroje nastaly, např. poškození vrstvy, uchycení nečistoty, vznik mikrotrhliny. Na druhou stranu jeho nevýhodou je, že nedovoluje provést měření zaoblení hrany a měření drsnosti. Rovněž časová náročnost dokumentace nástroje je pro každodenní kontrolu nevyhovující. Pro každodenní kontrolu a měření úhlů a případně i drsností se používají jiné měřicí přístroje. V roce 2005 se na trhu objevil laserový skenovací konfokální mikroskop. Tehdy byl na trhu pouze konfokální mikroskop od firmy Olympus s označením Lext OLS 3000. Jednalo se o první přístroj, který dovolil v dostatečném zvětšení zdokumentovat stav nástroje ve 3D rozměru s tím, že bylo možné provést potřebná měření, a to jak opotřebení a jiných defektů břitu, tak i jejich lineární a později i plošné drsnosti. Dalším přístrojem, který lze s výhodou využít nejen k dokumentaci, ale i k měření tvarů, rozměrů a drsnosti, je přístroj InfiniteFocus od firmy Alicona. Tento 3D měřicí přístroj určený pro měření v oblasti mikro- a nanorozsahu umožňuje zachytit topografii povrchu včetně jeho skutečné barevné informace. Pracovní princip tohoto přístroje je kombinací optického snímání s malou hloubkou ostrosti a vertikálního skenování povrchu. Mikrogeometrie břitu se nejčastěji sleduje z hlediska velikosti poloměru zaoblení ostří. Další předností tohoto přístroje je, že dovoluje rychlé stanovení drsnosti povrchu v místě řezné hrany. Výhodou oproti dotykovým a konvenčním optickým přístrojům je možnost měření tvarově složitých ploch. Proto lze tento přístroj s výhodou použít i pro měření drsnosti na fazetce nástroje.

Další analytickou metodou, která se v poslední době ukázala jako rozhodující při studiu integrity povrchu, je RTG difrakční analýza, která je využita nejen při sledování fázových struktur, ale především pro identifikaci zbytkových napětí. Pozornost odborné veřejnosti se v oblasti integrity povrchu obrací k číselným hodnotám. Velikost zbytkového napětí poskytuje tyto konkrétní hodnoty. Nicméně je potřeba k nim přistupovat s rozvahou a neustále jejich absolutní hodnoty korigovat s dalšími vlastnostmi, které mnohdy nejsou číselně vyjádřeny. Na pracovišti autora je v současné době věnována pozornost zbytkovým napětím v místě řezné hrany. Ze získaných výsledků vyplývá, že zbytková napětí generovaná v procesu broušení nástroje vedou v důsledku PVD depozice k poškození řezné hrany, a to až do hloubky několika mikrometrů pod povrch. Již byly odzkoušeny procesy vedoucí ke snížení těchto zbytkových napětí pod hodnoty, kdy neiniciují poškození řezné hrany. Tento proces mohl být odladěn jedině díky komplexnímu přístupu integrity povrchu řezné hrany.

Uvedený článek dokumentuje nejen přístup integrity povrchu, která umožňuje posouzením více faktorů dospět k závěrům, jejichž důsledky jsou běžně pozorovány, avšak příčiny nejsou dostatečně objasněny. Další významnou informací je, že v některých případech za adhezně poškozenou vrstvu na řezné hraně nástroje nese odpovědnost výrobce nástroje, nikoliv firma provádějící depozici. Důležitým poznatkem je i to, že existují způsoby, jak vhodným tepelným zpracováním snížit nežádoucí zbytkové napětí a tím zamezit rozvoji poškození řezné hrany. Na pracovišti autora článku se bude této problematice věnovat vysoká pozornost, neboť v současné době jsou již stupeň poznání i technické vybavení na takové úrovní, že lze objasnit celou řadu příčin poškození nástroje ještě před jeho aplikací v řezném procesu. Pracoviště autora vítá jakoukoliv spolupráci s praxí, neboť ta umožní okamžitý přenos výsledků do praxe.

Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž

kriz@kmm.zcu.cz

ZČU, Katedra materiálu a strojírenské metalurgie

Literatura

[1] BUMBÁLEK, B.: Integrita povrchu a její význam pro posouzení vhodnosti dané plochy pro její funkci. On-line 2.4.2014 //gps.fme.vutbr.cz/STAH_INFO/2512_Bumbalek.pdf
[2] KŘÍŽ, A.: The surface: what is the way to better understanding? Metal 2010. In Proc. of: Metal 2010, 19th
[3] KŘÍŽ, A., JANOUŠEK, A.: Zavádění technologie vlečného omílání ve společnosti HOFMEISTER s.r.o. Výzkumná zpráva ZČU Plzeň 2011.

Poděkování

Tento článek a provedené analýzy byly realizovány na základě řešení studentského projektu SGS – 2012-044 „Aplikace progresivních vrstev na řezné nástroje s důrazem na integritu obrobeného povrchu a řezné hrany“.

Reklama
Související články
Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Související články
Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Odlehčovací optimalizace 3D tištěné frézy

Vývoj v oboru obrábění se tradičně potýká s mimořádným dynamickým zatížením soustavy na straně jedné a požadavky na přesnost a produktivitu obrábění na straně druhé. Nalezení takové konstrukce nástroje, která odolá extrémním provozním podmínkám, a přitom umožní proces obrábění urychlit, může vést k zefektivnění výrobního procesu. Příkladem toho může být vývoj odlehčené frézovací hlavy. Dosavadní konstrukce obráběcích nástrojů vycházely z jednolitých plných tvarů zaručujících vysokou tuhost na úkor dynamických vlastností nástroje. Změnou vnitřní struktury je však možné najít optimum mezi těmito protichůdnými požadavky.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit