Témata
Reklama

Otáčet a posouvat

Teoreticky tyto dva pohyby, chytře složené dohromady, stačí k opsání libovolné křivky v prostoru. Jak toho ale dosáhnout v praxi? O správné volbě rozhoduje mnoho faktorů. Kromě zátěže je to především kvalita pohybu, možnost polohování z bodu do bodu či dokonce interpolace, tedy pohyb po prakticky libovolné křivce. Na straně jednoduchých pohybů stojí pneumatika, složitější se obvykle realizují elektricky. Jaké jsou možnosti elektrických pohonů?

Pokud se pohybujeme v běžné průmyslové automatizaci, určitě budeme vybírat mezi obvyklými technologiemi motorů – od stejnosměrných přes krokové a střídavá serva až po lineární elektromotory. Velmi zajímavou je varianta ServoLite, vzniklá z původně krokových motorů – pulzy do motoru mají tvar sinusoidy a přičteme-li odměřování jako zpětnou vazbu do ovladače motoru, vzniká sestava, která se chová jako standardní serva, jen s poněkud menší dynamikou a výrazně nižší cenou.

Reklama
Reklama
Reklama
ServoLite – zajímavá alternativa serva

Ovladače

Motor je řízen ovladačem, který nezřídka disponuje vysokou inteligencí a zvládá mnoho obtížných funkcí – například režim letmé pily (synchronní sledování pohybu materiálu během jeho dělení), režim vačky (pohyb s definovaným průběhem rychlosti a zrychlení) nebo elektronické převodovky (synchronní návaznost pohybu pohonu na jiný pohon). Z důvodu úspor může být ovladač určen pro dva motory najednou. Kromě menšího množství hardwaru je velmi zajímavý efekt sdílení celkového výkonu – nezřídka postupný chod motorů umožní použít ovladač s menším výkonem. Žhavou novinkou je nová generace ovladačů CMMO.

Ovladač CMMD může řídit dva motory najednou.

Jsou výjimečné nejen malými rozměry, ale především úžasnými schopnostmi za nízkou cenu. Pro jednoduché úlohy s pohyby mezi několika body lze využít nejjednodušší režim, nazývaný „ventil“. V něm se vše nastavuje pomocí internetového prohlížeče, každý pohyb je spouštěn vlastním binárním vstupem a dokončení pohybu potvrzeno vlastním binárním výstupem. Ideální řešení všude tam, kde musí být názorné nejen nastavení, ale i diagnostika a servis. V případě potřeby však ovladač dokáže prakticky cokoliv – pak se nastavuje a parametrizuje pomocí firemního softwaru FCT (ke stažení zdarma). Vše podtrhuje možnost komunikace po Ethernetu (přenos parametrů, diagnostika, konfigurace).

Nová generace ovladačů CMMO

Pohony a převodovky

Motory s ovladači by bez mechaniky nic nedokázaly. Z mnoha možností vyberme několik neobvyklých: pro posuvný pohyb zátěže zejména po vlastním vedení lze použít jednoduchý pohon ELGA-TB-G, který obsahuje ozubený řemen a dokáže se tak dynamicky pohybovat (až 5 m.s-1) i na větší vzdálenosti (8 500 mm). Ve smyslu vedení je opačným extrémem pohon EGC-HD, který díky paralelnímu uspořádání vedení dvou vodicích kolejnic může přenášet veliké síly a momenty (může obsahovat ozubený řemen nebo vřeteno). Pro otáčení je k dispozici například pohon ERMB, který zvládne krouticí momenty až do 25,5 Nm.

Pohon EGC-HD pro přenos velkých sil a momentů

Velmi často, zejména díky vysokému poměru mezi velikostí momentu setrvačnosti motoru a zátěže, je nutné použít převodovku. V sortimentu společnosti Festo je mnoho převodovek s odlišnými převodovými poměry, velikostí a uspořádáním (úhlová, tvar „T“ apod.).

Rotační pohon ERMB

Stavebnice montážní a manipulační techniky

Katalog obsahuje tzv. stavebnici montážní a manipulační techniky. Co to znamená? Všechny uvedené části lze snadno spojovat pomocí spojovacích nebo adaptačních sad. Každá sada obsahuje vše pro lícované spojení jednotlivých dílů včetně spojovacího materiálu (šroubů, matic, středicích kroužků, kolíků atd.). Mnoho pohonů lze smontovat do podoby manipulátoru (2D i 3D). Manipulátory se dodávají nejen jako stavebnice, ale také jako smontované, oživené a připravené k práci.

Převodovka EMGA

A jak postupovat při výpočtech a výběru optimální varianty? Je to snadné – k dispozici je totiž zdarma software Postitioning drives, který vše spočítá a nabídne porovnání všech možností. Stačí zadat základní parametry.

Manipulátor lze sestavit ze stavebnice montážní a manipulační techniky.

Den otevřených dveří

Jak je vidět, škála výrobků určených pro pohyb elektrickou silou je široká. Pro všechny, kdo potřebují pomoci s orientací, výpočtem nebo návrhem, nabízí Festo pomoc týmu zkušených techniků. V případě, že byste se rádi dozvěděli informace také o dalších výrobcích společnosti Festo, můžete využít akce Den otevřených dveří, která se koná 25.–27. 9. 2012 v hlavní budově společnosti Festo v Praze. Po celou dobu zde budou k dispozici odborní poradci a specialisté pro oblast procesní a průmyslové automatizace, kteří rádi zodpoví veškeré dotazy týkající se výrobků firmy Festo.

Václav Lacina
Festo
vaclav_lacina@festo.com
www.festo.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120953
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Výroba / Pohony
Autor:
Firmy
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit