Témata
Reklama

Patent jako impuls rozvoje

Nejsevernějším městem Bavorska je Coburg, krásné historické město s 42 tisíci obyvatel. Pochází odtud hned několik evropských panovnických rodů a k návštěvě zvou čtyři zachovalé zámky. Nás sem však nepřilákaly turistické zajímavosti, ale společnost Kaeser Kompressoren, jeden z předních světových výrobců technologií stlačeného vzduchu. Spolu se třemi desítkami distributorů a zákazníků v České republice jsme měli možnost podrobně si prohlédnout výrobní závody a v rozhovoru s manažery nahlédnout do budoucího vývoje světa kompresorů.

Už před vchodem nás uvítala několik metrů vysoká kompresorová šroubovice, což je symbol firmy. „A plným právem, protože představuje přerod z menšího strojírenského podniku lokálního významu na světovou úroveň,“ řekl nám Ing. Petr Strouha, ředitel firmy Kaeser v České republice. „V kompresorech se používaly písty i šroubovice mnohem dřív, ale v 70. letech minulého století navrhli inženýři firmy jiné řešení. Jeho základem je nový profil – hnaný element má šest zubů a hnací pět. To znamená, že odvalování je jemnější a konečný produkt je mnohem výkonnější a tím i ekonomičtější. Výsledek si firma nechala patentovat, a to byl začátek jejího mohutného rozmachu.“

Reklama
Reklama
Reklama
Symbolem firmy Kaeser Kompressoren je kompresorová šroubovice, jejíž několik metrů vysoká maketa se nachází v blízkosti areálu firmy v německém Coburgu.

Princip fungování šroubového kompresoru je založen na protichůdné rotaci dvou šroubovic, které jsou navrženy tak, že se prostor mezi nimi při rotaci zmenšuje a stlačuje vzduch, který následně putuje k vysušení a uložení v tlakové nádobě. Tento systém pohonu nevytváří žádné nevyvážené síly a šroubový kompresor má tak vzhledem ke svému výkonu velice tichý chod téměř bez vibrací.

Exkurze, která se vyplatí

U vchodu do výrobního areálu nás uvítala nejen česká vlajka, ale osobně i majitel rodinné firmy Ing. Thomas Kaeser, vnuk zakladatele firmy, jež vznikla už v roce 1919.

Tehdy zde vyráběli v pronajatých prostorách díly pro motory a auta, později začali s opravami motorů nákladních a užitkových aut a s výrobou ozubených kol. Doplňkově pak sestavovali i speciální stroje používané při výrobě skla v Durynsku.

Obrábění šroubovice je velmi složitá technologie.

A dnes? V současnosti má Kaeser Kompressoren dceřiné společnosti nebo přímá zastoupení v mnoha zemích světa a ročně produkuje asi 50 tisíc kompresorů.
Z vlastní zkušenosti autor této reportáže ví, že většina strojírenských firem nabídne hostům předváděcí síň s paletou svých výrobků a propagační film. Pan Kaeser pro nás však připravil podrobnou exkurzi po třech hlavních provozech. Bylo možné prohlédnout si vlastně celý výrobní proces – od příjmu základních materiálů až po expedici. Obdiv zasloužilo nejen logistické řešení, ale i jednotlivá kontrolní a měřicí stanoviště.

Velký důraz se klade na preciznost

V roce 1948 rostla s obnovou německého hospodářství také poptávka po strojním zařízení a pan Carl Kaeser, otec dnešního majitele, se rozhodl vyrábět pístové kompresory. V té době byly nejrozšířenější, byl to takový průmyslový standard. Ale myslel dopředu, chtěl být v čele, chtěl něco víc. A proto učinil závažné rozhodnutí: specializovat se na šroubové kompresory. Vývoj mu dal za pravdu. Ukázalo se, že to bylo moudré rozhodnutí, protože šroubovité kompresory jsou dnes nejen nejrozšířenější, ale představují také nejvýhodnější způsob jak získávat stlačený vzduch.

Potom přišly na řadu mobilní kompresory. Vyrábějí se už 36 let, tedy přesně od roku 1978. Dnes je jejich výrobní škála široká – od malých benzinových s výkonem od 1 m3 za minutu až po ty velké, dieselové, dodávající 35 m3 stlačeného vzduchu za minutu. A kryjí tlakovou úroveň od 7 do 14 barů.

Mobilní kompresory putují z montážní linky do přípravny k expedici, kdy se balí zvlášť podvozek a zvlášť oje, nakládají se společně se základním tělesem kompresoru do jedné kontejnerové jednotky a montáž se dokončí až na místě dodání.

I když firma má v Coburgu i tzv. pohotovostní sklad, musí brát v úvahu známý paradox, že zákazník vždy potřebuje takový kompresor, který není momentálně k mání. Proto vyrábějí kompresory podle jednotlivých objednávek čili podle přání a potřeb zákazníka. Samozřejmě rychle, tedy přesně od 5 do 21 dnů. Takový harmonogram klade vysoké nároky na organizaci práce a logistiku.

Kompresory se dodávají v základní řadě pěti barev, ale není problém vyhovět klientovi, když si přeje speciální barevné řešení.

Na konci výrobní haly návštěvníky čekala technická lahůdka – obří kompresor. Právě zde dělníci dokončovali jeho montáž. Je 6 metrů dlouhý, přes 2 metry široký, skoro 3 metry vysoký, váží 12 tun a jeho výkon dosahuje 50 m3/min při tlaku 10 bar.

Mobilní kompresory se vyrábějí 30 let. Současná roční produkce činí asi 50 tisíc kusů.

Kolos je bezmazný a přepravuje se na speciálním podvozku. Může sice popojíždět, ale sám se nemůže pohybovat po silnici. Tyto typy se vyrábějí od dubna loňského roku. Velké firmy je používají tam, kde provádějí údržbu jiných kompresorů. Hrají tedy převážně roli zálohy, která se nasazuje tam, kde se provádí údržba na stacionárních kompresorech. Jde například o chemický průmysl, kde by přerušením výroby vznikly obrovské finanční ztráty.

Preciznost a kontrola

Technickou zajímavostí zdejší výroby je např. obrábění šroubovice jako základu kvality kompresoru či plně automatická výrobní linka malých kompresorů obsluhované jednou osobou.

V nabídce jsou šroubové kompresory s příkonem 2,2–160 kW a individuálně jsou schopni nabídnout zařízení s výkonem až 500 kW.

Ve velké míře jsou v Coburgu nasazeny roboty a vůbec celková automatizace jednotlivých výrobních operací, včetně originálně řešeného distribučního skladu, jehož charakteristickým rysem jsou bezhlučně se pohybující dálkově řízené indukční vozíky, které tak trochu i v dnešní době připomínají scénu ze sci-fi filmu.

Pozornost českému prostředí

Na českém trhu se firma Kaeser Kompressoren pohybuje 19 let. Její hlavní rozvojové projekty jsou zaměřeny na zajištění tlakového vzduchu dodavatelskou firmou a garantování 24hodinového servisu pro všechny partnery s vícesměnným provozem. Díky své orientaci na finálního uživatele zařízení a vzhledem k používání HiTech technologií nabízí jako jediná na českém trhu tzv. systém Sigma Air Utility, což je systém dodávek tlakového vzduchu na klíč, formou prodeje energie.
„Na českém trhu nám velmi záleží,“ řekl nám pan Kaeser, „protože víme, že česká ekonomika má velký potenciál.“

Karel Sedláček, Coburg, Německo

karel.sedlacek@mmspektrum.com

Každý měsíc jedna novinka

Rozhovor s Ing. Thomasem Kaeserem

MM: Delegaci českých specialistů jste řekl: Kde jsme na prvním místě, tam si musíme tuto pozici udržet. A tam, kde nejsme, se na první místo musíme dostat. Jak toho docílit?

Ing. Kaeser: Pozorně naslouchat požadavkům zákazníka. Ten nám musí sdělit, co, kde a jak chce vyrábět a my mu musíme připravit takový návrh řešení, který pro něj bude optimální. Technicky i ekonomicky. K tomu musíme zařídit odpovídající servis, protože zákazník nemůže být ani minutu bez stlačeného vzduchu.

Ing.Tomas Kaeser, ředitel a majitel Kaeser Kompressoren, vnuk zakladatele.

MM: Vaši spolupracovníci říkají, že požadujete každý měsíc jednu inovaci čili dvanáct novinek ročně. Je to pravda?

Ing. Kaeser: Není, to přehánějí! (smích) Říkám, deset inovací ročně stačí! Ale možná dvanáct by jich taky mohlo být. Naše důležité inovace nepředstavujeme jen na veletrhu v Hannoveru, nemůžeme dva roky čekat, ale podle zaměření akcí prezentujeme svá nová řešení taky na specializovaných veletrzích, jež mají například automobilové nebo chemické zaměření nebo se orientují na tvorbu a ochranu životního prostředí.

MM: Co je společným rysem vašich inovací?

Ing. Kaeser: Pravděpodobně efektivita. Zákazníci potřebují snižovat náklady, šetřit energií a my jim v tom jsme nápomocni.

MM: Vaší silnou stránkou je prodej stlačeného vzduchu, že?

Ing. Kaeser: Ano, myslím, že tzv. systém Sigma Air Utility představuje jednu zajímavou perspektivu. Zákazník má vyrábět a nemá se starat o stlačený vzduch. To umíme my. Instalujeme a provozujeme vlastní kompresory u zákazníka a on platí pouze za odebraný stlačený vzduch. My mu musíme garantovat stoprocentní dodávku, a taky to děláme. Vzpomínám si na první projekt. To bylo tady v Německu. Ředitele jedné firmy jsem dlouho přesvědčoval, než kývl na moji nabídku. A po půl roce mi zavolal, děkoval a potvrdil, že se mu náklady výrazně snížily. Tyto projekty máme už několik let i v České republice a z Prahy kontrolujeme kompresory na dálku, třeba na severní Moravě. A další projekty připravujeme.

-ks-

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 140715
Datum: 25. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Související články
Pokročilé mazání pro úspornost a spolehlivost

Věda a výzkum přinášejí zcela unikátní řešení i pro procesy zdánlivě zavedené a v oblastech, kde by inovace laik neočekával. Každý pozitivní a použitelný krok ke zlepšení klimatické situace naší planety je přínosem a jednou z nesmírně efektivních, užitečných, a vlastně poměrně snadných a finančně nenáročných záležitostí. Takovými by mohly být aplikace pokročilých tribologických řešení především pro dopravu, průmysl a výrobu energií.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit