Témata
Zdroj: Horn

Přesné obrábění pod kontrolou

Německá společnost Paul Horn je známá produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí. V nabídce má nástroje pro zapichování, upichování, soustružení, frézování, vrtání a vystružování, které dnes zaujímají přední pozice na trhu.

Reklama

Společnost SK Technik, která tohoto výrobce obráběcích nástrojů zastupuje na českém a slovenském trhu, nyní představuje několik novinek z jeho široké nabídky. Jde o nový nástrojový systém pro tvarové vrtání, novou geometrii pro dokončování drážek a o speciální nástrojové držáky se zabudovanými měřiči síly, které poskytují průběžné informace o stavu nástroje během obrábění.

Systém 117 pro tvarové vrtání

Nově vyvinutý nástrojový systém 117 od firmy Horn umožňuje tvarové vrtání i do plného materiálu. Profilované nástroje poskytují ekonomické výhody zejména při sériové výrobě, ale také snížení nákladů na nástroje při vrtání otvorů velkých průměrů. K nástrojovému systému 117 nabízí Horn profilové břitové destičky dle požadavků zákazníka od průměru 16 mm. Použití je možné na soustružnických i frézovacích centrech. Patentované sedlo destičky systému 117 zaručuje vysokou přesnost obvodového a čelního házení a výměnu destičky s mikrometrovou přesností. Přesně broušené břity umožňují dosažení vysoké přesnosti s tolerancemi až 0,02 mm a vysoké kvality povrchu. To je také zásadní při výrobě přesných drážek pro O-kroužky.

Přesně broušené břity systému 117 pro tvarové vrtání dosahují vysoké přesnosti. (Zdroj: Horn)

Možnost opětovně osadit držák novými destičkami snižuje náklady na nástroje a díky rychlé výměně břitové destičky se zkracují prostoje strojů. Navíc se snižují náklady na povlakování, protože se povlaku je pouze řezná destička. Chlazení kontaktní zóny a odstraňování třísek zajišťuje vnitřní přívod chladicí kapaliny, který vede přes držák s válcovou stopkou k oběma břitům.

Reklama
Reklama
Reklama

Horn nabízí tento nástrojový systém v šířkách 16 mm, 20 mm a 26 mm. V závislosti na aplikaci je pak přesně vybroušen požadovaný speciální tvar. Hloubka tvaru tmax je 9 mm, 12 mm a 13,5 mm, maximální šířka pak 26 mm. Povlak nástroje je speciálně vybrán pro každou aplikaci a je k dispozici pro skupiny materiálů P, M, K a N. Standardně jsou vyráběny držáky s průměrem stopek 16 mm, 20 mm a 25 mm ve verzích A a E. Horn také nabízí speciální držáky s větší podporou břitových destiček. Všechny varianty jsou vybaveny vnitřním přívodem chladicí kapaliny.

Firma Horn nabízí nástrojový systém 117 s břitovými destičkami profilovanými dle požadavků zákazníka. (Zdroj: Horn)

Nová geometrie pro dokončování drážek

Pro dokončování vnějších drážek je tato geometrie k dispozici pro systémy 224, 229, S34T, 315 a 64T. Pro vnitřní obrábění pak pro zapichovací systémy 105, 108, 111, 114 a 216. Další typy destiček jsou k dodání jako speciální nástroje a jsou rychle dostupné prostřednictvím systému Horn Greenline. Zde je možné dodat břitové destičky dle požadavku zákazníka, v množství do 50 kusů, do pěti pracovních dnů po schválení výkresu.

Reklama
Horn představuje novou geometrii FB jako řešení pro dokončování zápichů. (Zdroj: Horn)

Nová geometrie FB od firmy Horn představuje řešení pro dokončování drážek. Standardizací speciální geometrie břitu výrobce reaguje na požadavky zákazníků na ještě lepší kvalitu povrchu boků a dna drážky. Jako speciální řešení se tato geometrie již nějakou dobu úspěšně používá při výrobě drážek pro těsnicí kroužky a pro hřídelové těsnění. Vysoké kvality povrchu v procesu dokončování se snadno dosahuje i za nestabilních podmínek. Horn nabízí geometrii pro velké množství svých zapichovacích systémů, a to pro vnější i vnitřní obrábění.

Geometrie FB je k dispozici pro velké množství zapichovacích systémů určených pro vnější i vnitřní zapichování. (Zdroj: Horn)

Monitorování nástrojů v reálném čase

V úzké spolupráci se skupinou Kistler vyvinula společnost Horn celosvětově jedinečné řešení pro monitorování soustružnických nástrojů v reálném čase. Firma Kistler je světový leader pro technologii dynamického měření a záznamu tlaku, síly, točivého momentu a zrychlení. Piezo Tool System (PTS) se skládá ze snímače síly, který je přesně zabudován do soustružnického nástroje a poskytuje informace o stavu nástroje během obrábění. Umožňuje měření sil od několika newtonů. Standardní vzorkovací frekvence je 10 000 Hz. To nabízí možnost měřit i ty nejmenší řezné síly. Obsluha stroje tak může okamžitě rozpoznat vadný materiál nebo vylomený nástroj. Výsledkem je minimální tvorba zmetků a zvýšení kvality výroby. Firma Horn nabízí držáky nástrojů s integrovanými senzory v provedení se čtvercovým průřezem, jako lineární jednotku pro dlouhotočné automaty Citizen, základní držák pro vícevřetenové stroje Index a pro systém Horn Supermini. Rozhraní pro další výrobce strojů se neustále vyvíjejí.

Držák nástrojů pro vícevřetenový stroj Index nabízí uživateli informace o stavu nástroje během obrábění. (Zdroj: Horn)

Systém PTS je vhodný zejména pro soustružnické operace. Alternativní metody měření, například monitorování výkonu motoru hlavního vřetena, jsou kvůli malým odchylkám neúčinné. Ani měření hluku tělesa neposkytuje pro malé obrobky trvale uspokojivé výsledky. Vizuální sledování je také vyloučeno vzhledem k použití chladicích kapalin a vysokých rychlostí otáčení při obrábění. Řešení PTS je kompatibilní s vybranými standardními držáky pro soustružení od firmy Horn. Nevyžaduje žádný zásah do řízení CNC. Lze jej použít nezávisle na stroji a zabírá jen malý prostor. Výhodou používání PTS je snížení výrobních nákladů a zvýšení výrobních kapacit.

Při použití u dlouhotočných soustruhů systém dokáže měřit řezné síly již od několika newtonů. (Zdroj: Horn)

Přechod ze standardního držáku na držák PTS je snadný a nevyžaduje žádné úpravy stroje. I přes integrovanou měřicí technologii vykazují držáky nástrojů vysokou stabilitu. Lineární jednotky PTS jsou k nerozlišení od standardní lineární jednotky. Lze zde proto použít všechny standardní nástroje. Jejich výměna a seřízení jsou stejné jako v případě standardní lineární jednotky. Základní držák 968 pro vícevřetenové stroje Index je také zaměnitelný se základním držákem PTS 968. Systém umožňuje použití všech upínacích kazet Horn typu 842. Výměna nástroje, výměna kazety a nastavení výšky hrotu probíhají stejně jako u standardního nástroje.

Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Novinky pro obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Německá společnost Paul Horn se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí.

Související články
Síla rodinného podnikání

Společnost Paul Horn z německého Tübingenu nese jméno po svém zakladateli Paulu Hornovi. Za největším rozkvětem podnikání stál jeho syn, Lothar Horn, který bohužel letos v únoru v 66 letech podlehl těžké nemoci. Štafetu rodinné firmy s globální působností převzal Markus Horn, vnuk zakladatele. Firma stopy svých aktivit zanechává i v ČR. Společnost Horn se postupně stala úplným vlastníkem brněnské firmy SK Technik. Následující reportáž vznikla při příležitosti Technologických dnů, které se konají každý druhý rok v prostorech firmy Horn.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od jednoho milimetru nahoru je to již velká součástka

"Toto je pro nás již velký šroub," říká Marco Schneider, vedoucí oddělení CNC u firmy Laubscher, když měří šroub pod mikroskopem. Šroub má velikost závitu S 0,6 (švýcarský hodinkový závit), délku závitu 0,55 mm a hlavičku o průměru 1,2 mm. Firma Laubscher Präzision AG ze švýcarského Täuffelenu spoléhá při mikroobrábění na nástroje od společnosti Paul Horn. Pro obrábění těch nejmenších součásti vyvinula společnost Horn systém nástrojů "μ-Finish". Ten se vyznačuje velmi vysokou kvalitou břitu, vysokou přesností výměny v řádu ?m a držákem nástrojů odolným proti vibracím.

Inovace nástrojů pro frézování

Německá společnost Paul Horn GmbH se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí. Nabídku tvoří nástroje pro zapichování, upichování, soustružení, frézování, vrtání a vystružování, které dnes zaujímají přední pozice na trhu. Firmu Paul Horn GmbH na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik.

Kompaktní horizontální seřizovací přístroj pro Průmysl 4.0

Systémový dodavatel Kelch představil na veletrhu EMO v Hannoveru inovativní výsledky vývoje pro optimalizaci procesů, mezi nimi poprvé nově koncipovanou konstrukční řadu H3 z úspěšné série seřizovacích přístrojů Kenova set line.

Chytrá kontrola procesů s využitím cloudu

Systémový dodavatel Kelch GmbH vyvinul společně s inovativními partnery sledování procesu a stavu s využitím cloudu. Díky němu je od nynějška možné systematicky sledovat seřizovací přístroje Kelch a včas rozpoznat případné nesrovnalosti.

Inovovaný přístroj pro seřizování nástrojů

Společnost Kelch představí na veletrhu Intec 2019, který se koná od 5. do 8. února 2019 v Lipsku, inovovaný stolní přístroj Kenova set line V3 pro seřizování nástrojů s možností rozšíření pro Smart Factory.

Seřizovací přístroje se správou nástrojových dat

Digitální propojení procesů hraje stále významnější roli pro zachování konkurenceschopnosti podniků zabývajících se obráběním. Systémový dodavatel Kelch rozpoznal včas tuto potřebu a nabízí nyní seřizovací přístroj prémiové řady Kenova set line V6 na přání se softwarovými moduly TDM pro správu nástrojových dat.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit