Témata
Reklama

Prioritou investice do kvalitních technologií

Zlínská firma Geniczech-M se zabývá zakázkovou výrobou velmi přesných dílů pro průmyslové využití – zejména dílů k obráběcím strojům a strojům pro balicí techniku, kubických součástí ve 4 až 5 osách s vyvrtáváním hlubokých otvorů, dále malosériovou výrobou prototypových a speciálních prvků a zařízení podle dodané projektové dokumentace, výrobou svařovaných komponentů a montáží strojírenských zařízení.

Strojní a technologické vybavení firmy i personální kapacita (50 pracovníků na dílně a 30 THP pracovníků) jsou koncipovány tak, aby Geniczech-M dokázal vyhovět jakýmkoliv zákaznickým požadavkům a vyrobit libovolné díly.

Obchodní aktivity firmy jsou zaměřeny především na export výrobků do zemí západní Evropy. K největším odběratelům patří firmy z Německa (31,44 %) a Nizozemska (26,34 %) vyrábějící balicí a obráběcí stroje, zvedací zařízení a stroje pro elektrotechnický průmysl. Přibližně čtvrtina produkce zůstává v České republice, zbytek končí v dalších evropských zemích a dvě procenta obratu míří za moře do USA.

V roce 2015 Geniczech-M zařadil do svého strojového parku 5osé CNC obráběcí centrum Grob G550. Primárním důvodem pořízení centra bylo obrábění duralu, konkrétně výroba duralových lišt v deseti až dvacetikusových dávkách pro balicí stroje. Tomu odpovídá i vybavení centra –vřeteno s 16 000 otáčkami za minutu a upínání nástrojů SK40.

Reklama
Reklama
Reklama

Grob G550

Zbytek kapacity stroje vykrývá zakázková výroba v malokusových sériích z různých materiálů. Obráběcí centrum G550 je vhodné pro malokusové série. Vlastní programátoři a seřizovači Geniczechu dokážou na G550 výrobní program změnit relativně snadno.

Materiálová škála zakázek je různorodá – dural, ocel (dokonce i nástrojová ocel třídy 19), nerez, vše s výjimkou litiny. Zajímavou zakázkou byl rozvaděč do potravinářské výroby z potravinářské oceli s důrazem na přesnost a kvalitu povrchu.

Potravinářský rozváděč vyráběný na G550 v Geniczech-M

Proč se v Geniczechu rozhodli pro G550 a jak jsou s ním spokojeni, jsme se zeptali technického ředitele Ing. Petra Bařici.

Proč jste se při pořizování dalšího 5osého centra rozhodli pro G550 od firmy Grob?

Když jsme se pro nové centrum rozhodovali, měli jsme v provozu tři Deckel Maho DMU. Teoreticky bychom mohli koupit další, ale jejich nová koncepce nám nevyhovuje. Tak vybavený stroj, jako je naše DMU 100, již v původním uspořádání os a obdobné cenové relaci není možné koupit.

Hledali jsme tedy něco jiného. Nechtěli jsme stroj s „klasickou kolíbkou“, kterých je na trhu spousta. G550 jsme vybrali z několika důvodů. Především nás zaujala jeho koncepce a taky to, že stroj bylo možné za přijatelnou cenu osadit systémem řízení Heidenhain, na který jsme ve firmě zvyklí. Ve prospěch Grobu hovořily i zkušenosti našich obchodních partnerů, kteří Groby mají a obrábí na nich podobné dílce, jaké objednávají od nás.

Grob G550 v Geniczech-M

Dělali jste před nákupem G550 nějaké testy?

Nedělali. Jak jsem již zmiňoval, využili jsme zkušenosti svých obchodních partnerů, kteří Groby provozují bez problémů. Znali jsme jejich parametry výroby, a především způsob obrábění a upínání dílců, které nyní vyrábíme i u nás.

Jak jste s G550 spokojeni?

Stroj tu máme od července 2015 a máme velice pozitivní zkušenosti. Rozjezd byl jeden z nejrychlejších ve srovnání se stroji, které tu máme. Byli jsme s kolegou na jaře v Grobu, byť na akci zaměřené na Aerospace, ale mohli jsme cokoliv konzultovat přímo s odborníky Grobu. Při rozjezdu stroje nám pomohli technici Imtosu. Co bylo potřeba, řešili okamžitě.

Stroj funguje bez problémů. Většinou na něm obrábíme dural, ale v jednotlivých zakázkách jsme pracovali snad se všemi kovy s výjimkou litiny. Má 16 000 otáček za minutu i slušný krouticí moment, na úkor vyšších výrobních časů bez problémů opracovává i díly z nerezu. Obráběli jsme díl těžký 250 kg. I se svěráky to bylo přibližně 350 kg. Nebyly s tím žádné problémy.

Máte nějaké porovnání časů nebo kvalit?

Konkrétní čísla tu nemám. Srovnávali jsme G550 s předchozími časy na jiných výrobních zařízeních a lze říci, že G550 je schopen díky svým rychloposuvům eliminovat nevýrobní časy na minimum. Vždy však záleží na obsluze a její zkušenosti.

Jak stroj zatěžujete? Na jednu, dvě, nebo tři směny?

Převážně pracuje ve dvousměnném režimu. Je to kvůli lidem. Jako mnoho dalších firem se potýkáme s problémem najít kvalitní zaměstnance. Musíme si je vychovat. Na Grob jsme vyčlenili nejzkušenější pracovníky, které máme. Součástí dodávky od Grobu bylo i školení obsluhy a dva naši pracovníci prošli ve školicím středisku Grobu v Mindelheimu kompletním zaškolením, z čehož jsme poté těžili při rozjezdu stroje.

Noční směny využíváme jen občas, a to z kapacitních důvodů. Především je to proto, že při výrobě tvarově složitých dílců je nezbytná technická podpora, ať už je to programátor, technolog, či kontrola, která na noční směně chybí.

Uvažujete po dosavadních zkušenostech (teoreticky) o dalším stroji od Grobu?

To závisí na objemu objednávek. Pokud objem zakázek stoupne tak, že ho se současnými výrobními kapacitami nebudeme stíhat plnit, budeme uvažovat o dalším stroji. Od našich stávajících zákazníků máme pozitivní zprávy. Tento rok objednávky pravděpodobně zůstanou na stejné úrovni nebo se budou mírně navyšovat.
Pak můžeme uvažovat o dalším stroji. S G550 jsme spokojeni, ale při úvahách o dalším nákupu bude svou roli hrát i pořizovací cena stroje.

G550 má ještě jednu nespornou výhodu. Je to svým způsobem „lákadlo“ pro mladé lidi, kteří chtějí pracovat ve strojírenství. Jak už jsem říkal, kvalitních lidí je bohužel nedostatek, a když mladí vidí tento moderní stroj, řeknou si: „To je zajímavé, na tom bych mohl pracovat.“

I naši zákazníci vnímají G550 pozitivně. Byli příjemně překvapeni, že děláme investice do kvalitních moderních technologií.

Imtos

michal@churavy.cz

Reklama
Související články
Nový návštěvnický rekord na dnech otevřených dveří

V pořadí čtvrté dny otevřených dveří společnosti Grob v Mindelheimu skončily po čtyřech dnech a účasti 1 200 návštěvníků. Mnoho hostů chtělo dva měsíce po veletrhu EMO využít příležitost a nahlédnout za kulisy této společnosti. To je jen další důkaz atraktivity nejen výrobků Grob, ale i samotného závodu největšího zaměstnavatele v regionu Unterallgäu.

Úspěšné dny otevřených dveří

Ve druhý dubnový týden 2019 pozvala společnost Grob-Werke hosty na letošní první firemní výstavu do svého sídla v Mindelheimu. Přibližně 400 pozvaných zákazníků a hostů kvitovalo inovativní produkty, praktické ukázky, odborné přednášky a zajímavé komentované prohlídky firmy.

Od tlakové slévárny až po kompletní výrobu

Outsourcing u sléváren a kováren nabývá na důležitosti. Přesun obrábění od OEM výrobců do sléváren vedl k tomu, že se řada tlakových sléváren přeorientovala na kompletní výrobu. Příkladem je závod Ljunghäll v České republice, který s podporou firmy Grob rozšířil výrobu z tlakového lití na dodávky komplexních dílů pro automobilový průmysl.

Související články
Nové soustruhy

Společnost Hwacheon, jihokorejský výrobce robustních obráběcích strojů s velkou životností, představila kompaktní soustružnické cen-trum Hi-Tech 230 a nový soustruh Cutex-180.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatizace - cesta k úspěchu

Automatizace je významným prostředkem ke zvýšení kvality a produktivity strojírenské výroby. Jeden plně automatický stroj dokáže nahradit několik běžných strojů s obslužným personálem. A to při značně vyšší kvalitě, rychlosti a produktivitě.

Automatizace - budoucnost strojírenství

Automatizace je významným prostředkem ke zvýšení produktivity, kvality a ekonomiky výrobního procesu. Zavedení automatizace do konkrétních výrobních procesů minimalizuje, případně zcela eliminuje lidský faktor ve výrobě.

Inovovaná obráběcí centra na AMB 2016

Společnost Grob-Werke je na „domovském“ veletrhu AMB ve Stuttgartu zastoupena již popáté. Ve svém stánku C38 o velikosti 255 m² v hale 5 prezentuje své nejnovější technologie a výsledky svého vývoje. Na MSV 2016 najdete obráběcí centrum G350 v expozici společnosti IMTOS, která Grob-Werke na českém a slovenském trhu zastupuje.

Japonské soustruhy v Čechách

Společnost Imtos se od 1. 1. 2016 stala výhradním zástupcem japonské společnosti Takisawa Machine Tool na českém a slovenském trhu. Výhradní obchodní i servisní zastoupení je vyústěním předchozí přibližně roční spolupráce. Jednou z českých firem, které mají s CNC technologiemi Takisawa dlouholeté zkušenosti, je Kovolis Hedvikov. Podívejme se na ně, ale nejprve si přibližme zajímavou tradici tuzemské firmy.

Efektivita a maximální dynamika

Jedinečný koncept, možnost frézovat a vrtat bez nového upínání, a především vysoká procesní jistota při maximální přesnosti. Tyto přednosti udělaly věrného zákazníka firmy Grob i ze společnosti Hetec sídlící v německém Breidenbachu.

Nová obráběcí centra na veletrhu EMO

Z obráběcích center představených na EMO 2019 představujeme několik novinek společností Hwacheon a Takisawa Japan zaměřených na produktivitu, přesnost, kvalitu a automatizaci.

Nové průmyslové pračky a čisticí zařízení v ČR a SR

Společnost BUPI Golser z Halleinu u Salcburku je světovou špičkou ve výrobě zařízení pro průmyslové čištění obrobků a transportních nosičů. O zájemce a zákazníky z České republiky a Slovenska od února 2017 pečuje společnost Imtos, spol. s r. o. Toto partnerství skýtá průmyslu v České republice a na Slovensku profesionální podporu prostřednictvím zkušených aplikačních techniků, prezentace a testování v předváděcím technologickém centru v Brně a uvádí čisticí zařízení BUPI Cleaner přímo na tento důležitý trh.

Analýza ozubení rychlostí světla

Nároky na ozubení v automobilovém, leteckém a kosmickém průmyslu, ale i v oblasti klasických průmyslových převodovek neustále rostou. Jednou z výzev je kromě snížení ztrát způsobených třením v převodovce také zvyšující se požadavek na nehlučnost. To se týká zvláště hybridních vozů a elektromobilů. Je pochopitelné, že u součástek těchto převodovek stále roste důležitost vlastností povrchu při kluzném a valivém tření. Jednou z hlavních součástí převodovky jsou ozubená kola.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Brousicí centrum pro hospodárnou výrobu

Brousicí centrum UW II F od firmy Saacke v mnoha detailech předčí očekávání svých zákazníků. Z hlediska výkonnosti, velikosti a hmotnosti se řadí mezi již zavedené typy brusek UW I F a UW I D a vytváří tak ideální podmínky pro maximální přidanou hodnotu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit