Témata
Reklama

Revoluční 3D laparoskopie vstupuje do chirurgie

Už jsme si zvykli, že 3D technologie jsou všude kolem nás a postupně pronikají snad do všech oblastí zábavního průmyslu. S jejich praktickým využitím se však setkáváme spíše výjimečně, přitom v řadě oborů může mít tato technologie převratné výsledky. Přesně to se potvrzuje v případě nejnovějšího 3D laparoskopického přístroje EinsteinVision společnosti B. Braun, která na jeho vývoji pracovala řadu let.

„Proces vývoje EinsteinVision byl velmi náročný a kolegové z vývojových středisek v německém Tutlingenu a Denzingenu strávili tisíce hodin práce, aby vznikl přístroj, který bude přínosem jak pro lékaře, tak pro pacienty,“ říká MUDr. Lubomír Klepáč, ředitel společnosti B. Braun Medical. Koncern B. Braun každoročně navyšuje investice do výzkumu a vývoje, loni vynaložil bezmála 180 milionů eur. „EinsteinVision je skvělým příkladem toho, že masivní investice do výzkumu a vývoje se vyplatí. Jsem si jist, že tato revoluční novinka způsobí v oboru laparoskopie veliký převrat a posune ho o krok dále,“ pokračuje MUDr. Klepáč.

Reklama
Reklama
Reklama
Prof. MUDr. Alexander Ferko, CSc., přednosta chirurgické kliniky FN Hradec Králové, operuje za pomoci systému EinsteinVision.

Přínos pro lékaře i pacienty

Prostorové vidění a vysoké rozlišení Full HD monitoru významně napomáhá lékaři rozpoznat, správně uchopit a přesně separovat i velmi jemné tkáně a křehké struktury. Operatér tak vidí více detailů a především je schopen vnímat hloubku, což doteď nemohl, zvyšuje se přesnost operačního výkonu a snižuje se únava lékaře.

Z operace ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Čeští lékaři jsou jedni z prvních na světě, kteří mají možnost s tímto přístrojem operovat a vyzkoušet si výhody 3D laparoskopu na „vlastní kůži“. Testování započalo v Brně a v Hradci Králové a nyní mají možnost se s touto revoluční novinkou seznámit v nemocnicích po celé České republice. Vysokou kvalitu obrazu, která je nejdůležitějším prvkem celého systému, poskytují 3D stereoskopické laparoskopy a speciální robotické rameno, na kterém je kamera umístěna. Díky integrovanému záznamovému zařízení lze navíc nahrávat fotografie i videosoubory v dvojrozměrném zobrazení s vysokým rozlišením a na celý průběh operace je tedy možné se zpětně podívat.

Detail přímo z operace

Technologie 3D se v medicíně pomalu objevují a nacházejí si svá uplatnění. Překážkou mnohdy bývá jejich nedokonalé zpracování, omezené uplatnění a drahý provoz. EinsteinVision však najde uplatnění u 99 % všech laparoskopických výkonů.

Čeští lékaři jsou jedni z prvních na světě, kteří mají možnost operovat se systémem Aesculap EinsteinVision.

Nejmodernější technologie 3D Full HD, mimořádně kvalitní 32” monitor a zejména robotické rameno přinášejí do konvenční laparoskopie nové standardy.

• Unikátní prostorové záběry anatomických poměrů dutiny břišní.
• Perfektní přehled a orientace v operačním poli.
• Naprostá jistota v pohybu nástroji a snížení rizika komplikací.
• Maximální rozlišení, kontrast, hloubka ostrosti a vynikající zobrazení detailů.
• Optimální koordinace oka a ruky zrychluje operaci a snižuje únavu operatéra.
• Přesný úchop a precizní preparace jemných struktur.
• Ideální pro delikátní a technicky nejnáročnější operace.
• Bezproblémové zvládnutí laparoskopické operační techniky pro mladé chirurgy.

B. Braun Medical

Mgr. Marika Klíčová
marika.klicova@bbraun.com
www.bbraun.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 120721
Datum: 27. 06. 2012
Rubrika: Trendy / Strojírenství & Zdravotnictví
Autor:
Firmy
Související články
Lasery v Leibingerově nadaci 2014

Koncem letošního září se opět po dvou letech udílely v rámci Leibingerovy nadace, o které se v našem časopise pravidelně zmiňujeme, ceny za vybrané vynikající výsledky dosažené v různých oblastech využití laserů a laserových technologií. Tři ceny inovace, dotované částkou třicet, dvacet a deset tisíc eur, by měly obsáhnout co nejširší sféru uplatnění laseru, a to nejen v průmyslu, ale i v jiných oborech lidské činnosti.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Související články
Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Trnitá cesta české vědy a výzkumu

Třicet let je diskutovaným tématem propojení české vědy a výzkumu s průmyslem. Podařilo se konečně v této oblasti učinit pokroky? Proč se čeští vědci nehrnou do tuzemských firem a proč české školství negeneruje kreativní osobnosti? K diskuzi o těchto otázkách jsme pozvali docenta Jiřího Krechla, který se problematice výzkumu a vývoje dlouhodobě věnuje.

VaVaI a průmysl:
Znát budoucí potřebu zákazníka

Biochemik Vladimír Velebný je majitelem, generálním ředitelem, a současně i vedoucím výzkumu a vývoje ve společnosti Contipro. Jeho firma se zabývá biotechnologickou výrobou kyseliny hyaluronové, která má širokou škálu potenciálního využití v nejrůznějších oblastech medicíny a kosmetiky. O tom, jak ideálně propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, ví rozhodně mnohé.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Síla společnosti tkví v chytrých lidech a vědecké základně

Nadační fond Neuron vznikl na podporu české vědy v období hospodářské krize po roce 2009. Jeho mecenáši rozdali za dobu jeho existence více než 110 milionů korun. Není závislý na státních financích, ale přesto, pokud by se současný státní rozpočet vydal cestou škrtání výdajů na vědu, byl by to pro jeho členy signál pro to, aby své aktivity zesílili a nedovolili, aby česká věda upadla v zapomnění a čeští vědci odcházeli do zahraničí. Hovoříme s Monikou Vondrákovou, která Nadační fond Neuron od jeho vzniku řídí.

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Laser - super nástroj pro člověka

Letos v květnu oslavíme 60. výročí od sestavení a spuštění vůbec prvního laseru na světě. Za pouhých šedesát let výzkum a vývoj laserových technologií urazil velký kus cesty. Také Česká republika se na rozvoji významně podílí - v letech 2014 a 2015 byla v Dolních Břežanech u Prahy otevřena v rámci OP VaVpI hned dvě výzkumná centra s nejvýkonnějšími a nejintenzivnějšími lasery na světě. Již v minulosti jsem navštívila výzkumné centrum HiLASE (MM 1_2/2018/180131), nyní mé kroky směřovaly do sousedního ELI Beamlines, kde jsem se setkala s Alešem Hálou, který je zodpovědný za oblast transferu technologií. Přijměte pozvání do tajů laboratoří, které využívají nejintenzivnější lasery na světě.

Nahrajeme si vědomí do počítače?

Profesor kybernetiky Michael Šebek nevylučuje svoji přítomnost v jiném, uměle vytvořeném prostoru. Průmysl 4.0 chápe jako zásadní a přelomovou změnu a současné školství nás na budoucnost nepřipraví. Firmám radí „nechte své zaměstnance tvořit nesmysly“‎.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit