Témata
Reklama

Ve věku, kdy se většina lidí spokojeně těší do důchodu, podnikatel z americké Indiany, Don Wood, založil firmu, která se ukázala být jeho největším celoživotním úspěchem. Růst firmy s názvem 80/20 je záviděníhodný a vznikl díky perfektním organizačním dovednostem a energii vložené zakladatelem firmy. Jeho recept na úspěch přesto není přísně střeženým tajemstvím.

V roce 1989 Don Wood, rodák z Indiany, založil firmu 80/20 Inc., která se zabývá stavbou a prodejem průmyslových stavebních konstrukcí. Základní součástí stavebních rámů 80/20 jsou profily s T drážkou, které se spojují pomocí konzol a šroubů a sestavují se z nich například jednoduché stolové rámy, ochranné kryty strojů, vitríny, židle, police nebo cokoliv jiného podle představy zákazníka.

Dnes již 78letý Don Wood přesto stále každý den řídí firmu a je stejně energický a nadšený jako dřív, ať už hovoří o své lásce k muzikálovým melodiím (on i jeho žena jsou členy místní operní společnosti) nebo o svém „bojovém šiku“ CNC strojů Haas: řadě nástrojařských fréz TM-2 a vertikálních obráběcích center VF-4-SS.

Reklama
Reklama
Reklama


Don Wood , majitel firmy 80/20

„Původní profesí jsem nástrojař,“ říká, „a proto mě velmi zajímají obráběcí nástroje a použití obráběcích strojů. Hledali jsme takové stroje, které by měly možnosti a kvalitu potřebné pro naši výrobu mnoha různých tvarů a dílů. Zároveň jsme požadovali zázemí společnosti, která nám poskytne dobrou podporu a servis.“

Loajalita každým coulem

Firma 80/20 má více než 250 zaměstnanců a Andrew Tate, jako každý, kohokoliv tady potkáte, je nakažen zaujetím Dona Wooda dělat věci správným způsobem. Stejně jako jeho kolegové nemá oficiální pracovní pozici, a přestože plní každodenní úkoly v marketingovém oddělení, rychle podotkne, že on a všichni ostatní ve firmě zajišťují služby zákazníkům. „Panuje zde jedinečná kultura,“ usmívá se, „která přichází přímo z nejvyšších míst – od Dona Wooda. Je to aktivní muž, jenž si je vědom důležitosti pozitivního postoje v životě. Respektuje své zaměstnance a očekává od nich stejný respekt a kladný přístup k firemním zákazníkům.“

Inspirován knihou

Pan Wood vám s radostí povypráví, že svůj život a většinu svých pracovních úspěchů postavil na pravidlech uvedených v proslulé knize 7 návyků skutečně efektivních lidí, jejímž autorem je Stephen Covey. Mohu s jistotou říct, že tento bestseller je jednou z nejrenomovanějších knih o podnikání, které byly kdy napsány. Je to skvělá kniha pro každého, kdo chce být úspěšný ve svém pracovním a osobním životě, prodaly se jí miliony výtisků. Don Wood si vzal tuto knihu opravdu k srdci.

Po celém výrobním závodě firmy 80/20 najdete plakáty a bannery připomínající zaměstnancům, že pouze oni sami jsou zodpovědní za své postoje. Je to zpráva, která dopadá na úrodnou půdu. Po absolvování obchůzky po několika rozlehlých budovách firmy (na ploše cca 15 300 m2) nabudete dojmu, že tento podnik je postaven na chloubě a pozitivním přístupu jednotlivců.

Stavebnice bez omezení aplikací

Produktová paleta společnosti 80/20 se skládá z různých protlačovaných profilů a řady spojovacích prvků. Objem prodejů firmy v roce 2008 přesáhl 48 milionů USD a neustále roste. Každý den se najde někdo, kdo objeví nový způsob, jak něco vytvořit z našich neobyčejně přizpůsobitelných profilů 80/20. Na webové stránce firmy uvidíte důkaz, že stavebnicová řešení najdou praktické využití téměř všude kolem nás. Seznam možných použití je již velmi obsáhlý a firma 80/20 přibližně dvakrát ročně vydává brožuru vyzdvihující nejlepší příklady použití, které zasílají zákazníci z odvětví manipulace, lékařství, nábytkářství, audiovizuální techniky, publikování, robotiky, vzdělávání apod. „Počet různých použití, která naši zákazníci objeví, neustále roste a možnosti realizace jsou prakticky neomezené,“ říká pan Tate. „Pomocí strojů Haas nevyrábíme pouze naše vlastní díly na sklad, ale univerzálnost těchto strojů nám umožňuje vyrábět i komponenty pro zakázkové projekty zákazníků, které by nás popravdě bez zadání a návrhů od našich zákazníků vůbec nenapadly.“


Firma 80/20 v průběhu tří let zakoupila 15 strojů Haas. Sedm nástrojařských fréz TM-2 firma používá především k obrábění malosériových nebo jednorázových dílů navržených zákazníky, které se uchycují do ručně ovládaných svěráků. Zpravidla jsou to díly, které vyžadují několikanásobné obrábění na více stranách, proto jsou svěráky nastaveny tak, aby nabídly co nejvíce univerzálních možností uchycení. „Stroje TM se používají i na zpracovávání delších výlisků, které jsou uchyceny ve vlastních upínacích přípravcích,“ říká Cliff Cornewell, CNC operátor dílny zakázkového obrábění ve firmě 80/20. „Stroje VF-4-SS používáme, když potřebujeme obrábět větší série zakázkových dílů, složitější díly a tyče vyžadující vyšší výkon vřetena k odebírání většího množství materiálu.“


„V našem výrobním závodě jsme schopni nabízet produkty od výchozích materiálů až po hotové, zabalené výrobky,“ dodává Andrew Tate. „Máme i zákazníky, kteří si od nás zakoupí výchozí materiály a potom si je sami obrábějí. Většinou ale obrábění a dodávku zajišťujeme sami a zákazník si následně sestaví svou aplikaci. Jsme schopni zajistit i postavení stavebnicového produktu, pokud si to zákazník přeje. Nabízíme tedy kompletní služby od výchozích materiálů až po dodávku hotového produktu.“

Technologické vybavení

Firma má od konce roku 2008 k dispozici i pět horizontálních obráběcích center EC-400, která se používají k obrábění velkých sérií dílů navržených zákazníky a standardních dílů firmy 80/20, jako jsou spojovací plechy, vnitřní rohové konzoly, vzpěry apod. Tyto stroje jsou vybaveny hydraulickými svěráky na otočných upínacích přípravcích, aby bylo možné provádět obrábění tří stran bez potřeby manipulace. Přesunovací věže umožňují nakládání a vykládání obrobků za provozu stroje. „Několik strojů EC bylo upraveno, abychom na nich mohli používat stávající upínací přípravky ze starších strojů, snížily se tak náklady na výměnu a nedošlo k přerušení výroby, když jsme investovali do strojů Haas,“ říká Andrew Tate.

Když si zákazník objedná plastové nebo hliníkové panely na zakázku, firma je vyrobí na portálové frézce Haas GR–712 s velkým vakuovým stolem.

„Tento stroj používáme i ke gravírování a závitování,“ uvádí pan Tate.

Cliff Cornewell pracuje ve firmě 80/20 téměř pět let a stroje Haas používá od doby, kdy dorazily. „Stroje Haas výrazně zvýšily naši produktivitu a to nemluvím o našich celkových výrobních možnostech. Líbí se nám, že se také snadno programují. Jsou mnohem univerzálnější než naše dřívější stroje,“ dodává. „Jejich obsluha je skvělá a zjistili jsme, že v každém z našich oddělení lidé objevili různé způsoby, jak využít jejich možností. Zvládáme mnohem rychleji programování, vyrábíme rychleji a přesnost strojů je naprosto fenomenální. Dokážeme udržovat mnohem přísnější tolerance.“

Jak říká Andrew Tate, tyto výkonové možnosti a všestrannost strojů se převádějí přímo na nové obchodní příležitosti.

„Vždy jsme ohromeni různými způsoby, jakými naši zákazníci výrobky firmy 80/20 používají, a rozmanitostí tržního sektoru, kde najdou uplatnění. Náš potenciál růstu je obrovský. Trhy jsou přímo před námi. Základem je převést kreativní příležitosti na nabídku produktů. Zákazník se potom sám rozhodne, jaké řešení použije k dosažení cíle!“

Podnikatelem od mládí

Don Wood, který měl za sebou dlouhou a úspěšnou podnikatelskou kariéru, se místo založení další firmy v roce 1989 mohl rozhodnout jít do důchodu. Ale jak se říká: Staré návyky se těžko mění. „Hned od začátku jsem byl podnikatelem,“ vzpomíná. „Už ve 14 jsem začal prodávat vysavače.“ Nyní je osvědčeným průkopníkem teorie, kterou ve své knize popsal Stephen Covey, a těší se na další uplatňování 7 návyků nebo na to, jak je pomůže uplatňovat ostatním. Na vývoj systému 80/20 se dívá jako na inspirující produkt. To samé můžeme říct i o něm a o firmě, kterou vybudoval.

Matt Bailey

Haas Automation

michal@mbmc-uk.com

Na www.youtube.com v sekci Haas Automation naleznete mj. i tuto reportáž opatřenou českými titulky.

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 130105
Datum: 13. 02. 2013
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Bezdotykové orovnávání brousicích kotoučů

Exaktní orovnávání diamantových brousicích kotoučů musí zajistit jak vytvoření požadovaného tvaru, tak i optimální topografii povrchu. U mechanických technologií vznikají vždy síly mezi nástrojem a kotoučem. Bezkontaktní strategie nyní používá pro orovnávání kotoučů technologii elektroerozivního řezání drátovou elektrodou.

Horké komory pro práci s radioaktivním materiálem

V Řeži u Prahy bylo vybudováno nové výzkumné centrum, jehož součástí byla také výstavba kom-plexu horkých komor. Účelem výstavby bylo vytvořit pracoviště pro bezpečnou práci s vysoce radi-oaktivním materiálem. Po pěti letech budování se na začátku roku 2017 podařilo úspěšně zahájit aktivní provoz laboratoří, které jsou schopné zpracování, mechanického testování a mikrostrukturní analýzy radioaktivních materiálů (tlakové nádoby, vnitřní vestavby reaktorů, pokrytí paliva) s aktivi-tou až 300 TBq 60Co, materiálů pro reaktory III. a IV. generace a fúzní reaktory.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit