Témata
Reklama

Synergie strojírenských dovedností

Po dlouhá desetiletí je komárovská strojírenská společnost Buzuluk známá jako výrobce kvalitních gumárenských strojů a pístních kroužků. Historie strojírenství v dané oblasti sahá až po několik století zpět, přičemž výroba gumárenských strojů byla započata po vzniku první republiky. V porevoluční historii zprivatizovala Buzuluk v roce 1996 Česká gumárenská společnost, a. s., a relativně nedávno, v roce 2012, ji odprodala jednomu z předních čínských výrobců gumárenských strojů a zařízení, společnosti Dalian.

Pozvání do firmy na úpatí Brd jsem přijal od Patrika Vooka, technické veřejnosti známého odborníka, který svůj dosavadní profesní život spojil s působením ve firmách, jako jsou Škoda Machine Tool, Škoda Transportation či TOS Kuřim, odkud před půldruhým rokem do Komárova nedaleko Hořovic přišel na pozici vedoucího technického úseku divize gumárenských strojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Patrik Vook, Ph.D., (43) je absolventem katedry konstruování Fakulty strojní ZČU v Plzni, kde také již během profesní dráhy dokončil doktorské studium. I přes svůj relativně nízký věk má za sebou velkou profesní kariéru – působil coby technický ředitel v předních tuzemských strojírenských firmách Škoda Machine Tool, Škoda Transportation, TOS Kuřim. Od března roku 2015 je na pozici vedoucího technického úseku divize Gumárenské stroje firmy Buzuluk.

Když jsem pracoval v oboru obráběcích strojů, vždy jsem si myslel, jak vyvíjíme zákaznicky orientované zařízení,“ řekl mi úvodem, „a to jsem se pekelně mýlil. V  gumárenských strojích je zákaznický vliv daleko silnější. Zákazníci si doslova diktují konstrukční řešení. Uvidíte ve výrobě.“ Z administrativní budovy jsme se vydali do okolních rozsáhlých prostor areálu, které rozděluje jak říčka Červený potok, tak souběžně vedoucí hlavní silnice procházející Komárovem.

Před samotnou montáží procházíme obrobnou. Modernizovat se bude i zde, jak později říká ředitel divize Gumárenské stroje Ing. Josef Hlad, neboť čínský vlastník má nyní velké plány a rád by investoval i do technologií třískového obrábění. V prvním kroku je v plánu nákup horizontálního obráběcího centra.

Následně přicházíme do montáže, kde se právě dokončuje montáž několika zařízení. Jedním z nich je i výrobní linka pro tureckého zákazníka, který ji má za dva dny přijet převzít. Společnost Buzuluk vyvíjí a vyrábí stroje a zařízení, které zapadají do technologického řetězce zpracování gumy a kaučuku. Pro tureckého zákazníka firma Buzuluk dodává linku na přípravu polotovarů pro výrobu pneumatických měchů. Linka se skládá ze dvou základních celků, což představuje zásobovací část a tzv. kalandrovací linku – zařízení na výrobu gumových fólií a pogumování textilního kordu.

Dejme nyní slovo mému průvodci Patriku Vookovi, aby ve zkratce představil celou technologii zpracování gumy.

„Na začátku procesu je výroba syntetického kaučuku v chemických závodech. Tento materiál připomínající velké sněhové vločky se následně lisuje a balí na lisech kaučuku (též vyráběné Buzulukem) do briket o hmotnosti 25–35 kg.

V další fázi tyto brikety slouží jako vstupní materiál pro výrobu gumárenských směsí, kde se v míchárnách smíchají se sazemi a dalšími přísadami v takzvaných hnětičích, které již svým názvem dávají povědomí o tom, co se v nich odehrává.“ Dodejme, že kaučuk je polymerní syntetický nebo přírodní materiál vyznačující se velkým stupněm elastické pružnosti. Z toho vychází i značná energetická náročnost pro zpracování. U tuzemského zákazníka v Náchodě Buzuluk nedávno instaloval 320litrový hnětič typu intermix, poháněný 1,4MW motorem. Z hlediska technologie jsou jednou z hlavních částí hnětičů hnětadla, kdy se při výrobě hnětadel používají speciální tvrdokovové návary. Kvalita míchání je dána vhodným tvarem hnětadel a kvalita návaru určuje velkou měrou životnost zařízení. Jednou z možností, jak ještě zlepšit životnost, je použití galvanicky nanesené tvrdochromové vrstvy. Touto technologií taktéž Buzuluk disponuje.

Pohled na části linky na výrobu pogumovaného textilního kordu pro tureckého zákazníka. Druhý den po naší návštěvě došlo k její úspěšné přejímce, při které se zákazníkovi demonstroval tzv. dry test, tedy zkouška kinematiky jednotlivých komponent bez materiálu. Průchod takovéto zakázky výrobou činí přibližně 10 až 12 měsíců od uzavření kontraktu.

„Další zařízení v procesu zpracování gumy jsou tzv. dvouválce, které jsou součástí zásobovací linky a které jsme mohli vidět na montážních plochách,“ pokračuje Patrik Vook v představení technologie výroby. „Dvouválce jsou složeny z dvojice válců, které mají specifickou funkci v technologickém procesu. Díky rozdílným otáčkám a úzké štěrbině, kterou materiál prochází, dochází k homogenizaci, ohřevu a plastifikaci gumy. Poté je materiál v podobě pásku přesunut pomocí pásového dopravníku do druhého, tzv. zásobovacího dvouválce, kde se již formuje výstupní fólie do dvou pásků tloušťky cca 8 mm pro zásobování kalandrovací linky – zařízení je poháněno 200kW motorem."

Během naší diskuze se po montážní hale přesouváme ke druhé části výrobní linky, která se v současné době, kdy čtete tuto reportáž, instaluje u tureckého zákazníka, když ani červencový puč a následky z něho plynoucí plánované instalaci zařízení nezabránily.

Její druhá část se skládá z kalandrovacího stroje, který plní dvě základní funkce: pogumování textilního kordu a výrobu gumových fólií od tloušťky materiálu 0,25 mm v přesnosti ±0,015. „V tom, jak dosáhnout takových přesností a stability procesu, spočívá základní know-how naší firmy,“ říká můj průvodce a pokračuje: „Tento stroj se konkrétně skládá ze čtyř válců. Do horní a spodní štěrbiny jsou přiváděny gumové pásky ze zásobovací linky. Mezi prostřední válce z odvíjecího zařízení vstupuje textilní kord, na který se oboustranně nanáší gumová fólie vytvořená v horní a spodní štěrbině. Následně je tento oboustranně pogumovaný kord chlazen na bubnové chladičce a navinut na cívku.”

Hovoříme zde o přesnosti v setinách milimetru, které je dosaženo jak precizností při vyrábění dílů, tak i dalšími systémy sloužícími ke zvýšení přesností, jako např. řízenou eliminací průhybu válců. V tomto právě spočívá ono zmiňované know-how firmy. Další důležité know-how firmy je ve výrobě válců, kdy Buzuluk odlévá válce ve vlastní slévárně. Dlouhodobá zkušenost a vysoká kvalita válců je další z konkurenčních výhod této firmy. Válce jsou vyráběny jak do vlastních strojů, tak i jako náhradní díly. Z hlediska konstrukčního zpracování a poměru cena/výkon lze podle slov ředitele divize Gumárenské stroje Ing. Josefa Hlada zařadit jimi vyráběné kalandry a válcovací stroje mezi světovou špičku.

Abychom ukončili zjednodušený popis celého technologického procesu před finální vulkanizací, uveďme, že z vyrobených polotovarů se dále řežou pásy, které se poté na konfekčních strojích skládají do vrstev spolu s dalšími polotovary na pomyslné „kopyto“ do tvaru pneumatiky. Finálem celého výrobního cyklu je teplotně mechanický proces nazývaný vulkanizace, kde materiál získá požadované tvarové a mechanické vlastnosti.

„Je pro mě často nepředstavitelné, jak náklady tohoto složitého technologického procesu dokáže pokrýt koncová prodejní cena 1 000 Kč za pneumatiku na fabii,“ uzavírá povídání na toto téma Patrik Vook.

Závěrem se naše diskuze vrací k zákaznicky orientovanému výzkumu. Zákazník v této komoditě je velmi konzervativní, každá vývojová změna je velmi náročná a nedává moc velké pole působnosti v inovacích. Obecně jsou zdejší konstruktéři závislí na vývoji technologických procesů zákazníka, respektive vývoji třetích stran, jako jsou dodavatelé komponent, které jim umožňují inovace v oblastech např. řízení pohonů a senzoriky.

Zdejší 555 let staré historické stopy sahají do slévárny, která se nacházela v místech, kde stojí stávající výrobní areál společnosti Buzuluk. Zkušenosti se přenášejí z generace na generaci, výroba zabezpečuje existence zdejších rodin. Garnitura vedení našeho státu nesmí dopustit, aby stále přetrvávající nezájem mladých lidí o technické profese a nedostatek kvalifikovaných lidí ve strojírenských firmách zapříčinily jejich existenční problémy, v krajním případě přerušení této kontinuity, na níž historicky stojí ekonomika naší země.

Po desetiletí je Buzuluk znám jako výrobce kvalitních strojů a my pokračujeme v posílení tohoto obrazu vysokou technickou úrovní, kvalitou a spolehlivostí. Pokračujeme ve vývoji nových produktů tak, aby naplňovaly požadavky našich zákazníků. Nechceme být pouze dodavatelem, chceme být partnerem našich zákazníků a důležitou součástí jejich rozvoje.
Ing. Josef Hlad, ředitel Divize Gumárenské stroje Buzuluk

UM NAŠICH PŘEDKŮ

Zajímavostí je, že v nedávné době zdejší firma navázala na tradici a začala nabízet vybrané odlitky z umělecké litiny, které se zde vyrábějí výhradně ručně podle starých receptur v původních slévárenských prostorech. Jako například tato 21kg výlevka ze šedé litiny.

Roman Dvořák, Komárov

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 161025
Datum: 27. 09. 2016
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Ambiciózní projekt: Vývoj a výzkum nanomateriálů

Jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů současnosti jsou obory zabývající se nanomateriály a nanotechnologiemi. Tato velmi perspektivní disciplína nachází široké uplatnění ve všech oborech lidské činnosti. Jde však o vědní obor velmi mladý, takže principy výroby, aplikací a jejich zkoušení nejsou dosud dostatečně popsány. A to byl právě impulz pro vznik Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace v Liberci.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Související články
Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovativní aplikace v mezinárodním byznysu

Plastikářský veletrh nazvaný prostě „K“ (neboli Kunststoff), konaný každé tři roky v Düsseldorfu, představuje největší světovou koncentraci aktuálních oborových inovací, dává nahlédnout na trendy budoucí a to vše na platformě vzájemné komunikace s výhledem dobře realizovaného obchodu. High-tech produkty a řešení a nejvyšší počet zastoupených výzkumných ústavů z něj vytváří ekosystém pro vizionářské impulzy vedoucí k dalšímu vývoji. Vítejte v Düsseldorfu od 19. do 26. října 2016.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Bakterie a olej od hranolek zachraňují svět

Svět má slušnou šanci být zbaven jednoho ze svých nejtíživějších problémů. Týmu z Vysokého učení technického v Brně se totiž podařilo přijít s technologickou inovací, která dokáže zastavit pokrývání zeměkoule odpadem.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Výroba štíhlá jako kabel

Kladno historicky patřilo k jedné z nejvíce průmyslových lokací u nás. Bohužel z areálu bývalé Poldovky a jejího okolí se mnoho fungujícího nezachovalo, o to více je tedy třeba ocenit ty subjekty, které dokázaly ustát přechod na tržní prostředí a na tyto nové podmínky se ve všech směrech adaptovaly. Mezi ně patří firma nkt cables, která pokračuje v tradici bývalé „Kablovky“. A jelikož se zde v rámci přechodu na moderní výrobu a systémy řízení postupně pod konzultační gescí API - Akademie Produktivity a inovací aplikuje štíhlá výroba, přijali jsme možnost firmu navštívit. Hostiteli byli ředitel závodu Ing. Jaroslav Žižka a lean leader Ing. Karel Holub.

Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit